Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 6B

6 B.     CAB.MUNTELE FILII - VALEA HUZII  - PRELUCA BONDURESEI - GĂBRIANA - CRINŢ - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Marcaj: bandă albastră   Durata: 5-6 ore 

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 6 A.

            Din V.Ierii, din punctul "La Poruţ", intrăm pe V.Huzii şi ajungem, după 3 km, la cabana "Muntele Filii" (550 m), situată în satul... Muntele Săcelului !! (satul Muntele Filii este sus pe un deal). De aici începe teoretic marcajul bandă albastră, pe care îl urmăm pe vale în sus. După 25 de minute, drumul forestier se bifurcă. Noi rămânem pe varianta ce ţine valea şi, când drumul coteşte dreapta (îndreptându-se spre V.Sălăşele) rămânem pe firul apei. Trecem pe la o microhidrocentrală şi, după alte 15 minute, urcăm spre stânga şi reîntâlnim drumul forestier.

            Trecem pe lângă cantonul silvic Roşala. După un timp, lăsăm în stânga-spate ramificaţia drumului carosabil (unicul) ce urcă în satul Muntele Bocului. După încă 10 minute de mers pe vale ajungem la capătul drumului forestier de pe V.Huzii. Urcăm la stânga, pe un drum de tractor, ajungând într-o şa. O luăm la dreapta pe drumul de culme, intrând în pădure.

            Vârful Pietrele Încălecate rămâne în dreapta. Ajungem din nou în culme, în poiana Preluca Bonduresei. În faţă, drumul se trifurcă. Intrăm pe cel din mijloc (cel din stânga duce la colibele Izvorele). Trecem printr-o succesiune de poieni şi porţiuni scurte de pădure şi, la un moment dat, dintr-o şa mlăştinoasă, părăsim culmea şi coborâm spre stânga pe o potecă, pe marginea unei plantaţii, la colibele Găbriana. La colibe cotim dreapta şi intrăm pe curbă de nivel în pădure, ocolind obârşia Văii Mămăligii.

            Ajungem în marea poiană Crinţ, de unde se vede staţiunea. Coborâm pe culme până la colibe, de la care coborâm spre dreapta, pe la un izvor, intersectăm un drum de tractor şi ieşim în vale, la drumul auto nemodernizat, chiar în locul unde acesta părăseşte Pârâul Crinţului. O luăm pe drum înainte, în urcuş lin. Traversăm pârâul Clinului, cu culoarul "pârtiei noi", apoi traversăm şi "pârtia mare", ajungând în staţiunea Băişoara, chiar în faţa hotelului.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 47009, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii