Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 7AB

7 A.     SMIDELE - VF.BOGDANU - LA TINĂ - COLIBELE DUMITREASA - URĂŞA - V.IRIŞOARA - MĂGURI-RĂCĂTĂU           

            Marcaj: bandă galbenă   Durata: 7 ore

            Caracter: Marcaj ce face legătura dintre traseul principal de creastă (bandă roşie, ce leagă staţiunea Băişoara de Steaua şi mai departe Ursoaia şi Gheţarul de la Scărişoara), şi Măguri-Răcătău, analog traseului cruce galbenă, cu care are şi o porţiune comună. Prima parte, de la Smidele la Tina Bogdanului, este folosită de cei ce vin dinspre Scărişoara şi se îndreaptă spre Răcătău, această porţiune formând un triunghi de marcaje (Smidele - Piatra Groşilor - Tina Bogdanului) împreună cu crucea galbenă şi banda roşie, Este accesibil drumeţilor cu pregătire medie, dar iarna este accesibil numai celor bine antrenaţi şi echipaţi, de preferinţă dotaţi cu schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă. Este un traseu plăcut pentru cicloturiştii montani.

            Traseul nostru începe la Smidele - o frumoasă poiană cu colibe, situată în creasta principală, pe traseul marcat cu bandă roşie. Aici putem ajunge venind de la Steaua sau de la Băişoara pe acesta, sau pe trasee nemarcate dinspre sud, din Valea Arieşului.

            Chiar deasupra colibelor, în locul numit La Crucea Bătrânei, părăsim banda roşie şi urcăm spre nord, pe un drum de care. Trecând o fâşie de pădure ajungem în scurt timp într-o mare poiană plată, pe alocuri mlăştinoasă, presărată cu pâlcuri de brazi. Poteca devine neclară, înierbată. Drumuri se îndreaptă pe platou în toate direcţiile. Urmărim cu grijă marcajul, pe liziera din stânga, şi în curând prindem un drum de tractor bine conturat. Intrăm în pădurea rară, intens exploatată. Un urcuş lin ne scoate la loc deschis, de unde avem spre stânga o vastă panoramă.

            Drumul coteşte stânga şi începe să coboare lin prin păşune în direcţia colibelor Fieşu, ce se zăresc în depărtare. Noi îl părăsim şi menţinem direcţia, paralel cu liziera, pe poteci înierbate. Vechiul drum de care s-a înfundat, iar poteca se despleteşte în nenumărate urme paralele, înierbate, îngreunând mult orientarea pe timp de ceaţă, când o busolă ne este de mult folos pentru a menţine direcţia nemodificată.

            Începem să coborâm lin, tot printre pâlcuri de brazi. Acum ni se deschide orizontul spre dreapta, spre izvoarele Văii Şoimului şi culmea Piatra Groşilor - Bradul Lung. Trecem deasupra stânelor Bogdanu, de unde drumul se conturează mai bine. Urcăm peste vârful Bogdanu (1644 m), apoi drumul coboară, trece de o zonă mlăştinoasă, în care facem echilibristică pe trunchiurile cu care s-a podit drumul, şi ajungem la un drum forestier, unde întâlnim marcajul cruce galbenă.

            Pe drumul auto, în dreapta, se ajunge în 10 minute la cabana Bogdanu. Noi cotim stânga şi, în coborâre lină prin păşune, apoi printr-o fâşie de pădure, ajungem în şaua "La Tină", unde intersectăm un drum auto forestier. Pe el se poate coborî în dreapta, pe Valea Şoimului (23 km până în satul Valea Ierii), respectiv  în stânga, pe valea Irişoara (10 km până la vărsarea acesteia în V.Someşului Rece).  Marcajul nostru, însoţit şi de crucea galbenă, continuă înainte, pe un drum de tractor, începând urcuşul lin, prelung, printr-un frumos culoar lat prin pădure, spre Vf.Dumitreasa (1638 m) ce se ridică în faţa noastră.

            După câteva sute de metri, drumul se bifurcă. Crucea galbenă contiună în sus, spre vârf: noi o părăsim şi cotim stânga, intrând pe curbă de nivel în pădure. După o bucată de vreme, drumul începe să coboare. Din dreapta-spate vine un alt drum bine bătut şi ajungem în marea poiană ce adăposteşte colibele Dumitreasa. De aici, un drum coboară înainte, oblic-dreapta, îndreptându-se spre colibele La Popi. Noi cotim la stânga, prinzând drumul ce începe să coboare, iniţial destul de abrupt, prin pădure.

            După o porţiune mai lungă ieşim în poiana La Grajduri, de unde ni se deschid spre stânga frumoase peisaje peste V.Irişorii, spre care coboară mai multe drumuri. Noi păstrăm culmea, trecând de mai multe fâşii de pădure. La capătul poienii drumul se bifurcă. Cel din dreapta se îndreaptă spre colibele La Popi; Noi ţinem faţă-stânga şi intrăm din nou în pădure.

            Ieşim într-o poiană în culme. În faţă, în şa, sunt colibele Urăşa, la care coborâm. De la colibe cotim stânga şi începem un coborâş abrupt pe un drum de tractor. Din dreapta-spate vine un alt drum, apoi, când ajungem pe pârâu, întâlnim alt drum de tractor, venind din stânga-sus, pe malul pârâului. Coborâm pe pârâu şi ajungem curând în Valea Irişoara, la drumul auto forestier. Cotim la dreapta şi, după un kilometru, ajungem la confluenţa cu valea Someşului Rece, pe care mai sunt de coborât, spre dreapta, 13,5 km până în centrul localităţii Măguri-Răcătău.

            Mergând pe drumul auto nemodernizat, ajungem după 2,3 km la locul unde se ramifică spre dreapta drumul auto forestier Dumitreasa. Încă 700 m şi suntem la cabana silvică Lunca Diacului, apoi după alţi 1,5 km ajungem la o ramificaţie importantă. Spre stânga urcă drumul carosabil (unicul) în satul Măguri. Noi continuăm înainte, vedem în dreapta gura tunelului de aducţiune ce aduce apa captată din V.Ierii, V.Lindrului, V.Şoimului, V.Calului, V.Negruţa şi V.Dumitreasa. Undele înspumate se revarsă în lacul Someşu Rece (Izvorul Băii), aflat în stânga noastră.

            Trecem un pod înalt şi mergem orizontal până la baraj. Trecând peste coronamentul lui se poate urca pe o potecă în Măguri. Noi continuăm pe drum, ce devine abrupt, intrând în Defileul Someşului Rece. La 2 km de la baraj ajungem la gura Dumitresei, care poate trece neobservată. Încă 3,3 km de coborâre relativ abruptă pe drum şi ieşim din defileu. Suntem la gura Negruţei, ce vine din dreapta, însoţită de un drum forestier şi de marcajul cruce galbenă. Aici este un canton silvic, şi curând încep şi primele case din sat. Împreună crucea galbenă mai mergem pe vale în jos, alţi 3 km, până în centrul Răcătăului, unde marcajele se termină. 40 km de şosea asfaltată ne despart de Cluj.

 

7 B.     MĂGURI-RĂCĂTĂU - V.IRIŞOARA - URĂŞA - COLIBELE DUMITREASA - LA TINĂ - VF.BOGDANU - SMIDELE

            Marcaj: bandă galbenă   Durata: 7 ore

            Pentru detalii a se vedea şi traseul 7 A.

            Din centrul Răcătăului urmăm cale de 12,5 km drumul nemodernizat ce urcă pe V.Someşului Rece, până la Gura Irişorii. Aici cotim la stânga, intrând pe drumul auto forestier Irişoara. După 1 km părăsim valea şi drumul carosabil şi trecem apa, urcând în stânga pe un drum de care, prin pădure, pe malul stâng al pârâului Urăşa. La un moment dat părăsim pârâul (pe care urcă înainte un drum de tractor) şi urcăm mai lin, spre stânga. La o bifurcaţie ţinem ramura superioară (din dreapta) a drumului, ieşind în culme, într-o şa, la colibele Urăşa.

            Ţinem dreapta şi intrăm în pădure, pe un drum frumos de care, ieşind după un urcuş mai lung în poiana La Grajduri. Aici lăsăm un drum spre stânga-spate, ce duce la colibele La Popi, apoi mai multe drumeaguri ce coboară prin poiană spre dreapta, în V.Irişorii. Intrăm din nou în pădure şi mergem până într-o nouă poiană, la colibele Dumitreasa. De aici urcăm la dreapta, pe un drum bine conturat, ce ne conduce prin pădure (lăsând o ramificaţie spre înainte-stânga) în culmea Dumitresei, unde întâlnim marcajul cruce galbenă, ce vine din stânga, de peste vârful Dumitreasa.

            Coborâm pe culme, la dreapta, în şaua La Tină, unde intersectăm drumul auto forestier ce urcă din V.Irişoara şi coboară spre stânga, în V.Şoimului. Urmăm un drum auto înainte pe culme. După câteva sute de metri părăsim drumul forestier (ce coboară apoi în stânga, la cabana Bogdanu, împreună cu marcajul cruce galbenă) şi intrăm pe un drum înierbat, spre dreapta. Trecem de o zonă mlăştinoasă şi urcăm pe vârful Bogdanu. În continuare mergem pe culme, pe deasupra stânelor Bogdanu, intrăm în pădure într-o zonă unde drumul devine neclar, înfundat de brazi, cu multe variante paralele.

            Ajunşi din nou la loc deschis întâlnim un drum de tractor lat, ce urcă din dreapta, dinspre colibele Fieşu. Continuăm pe el, pe culme, intrând în pădure în coborâre lină, apoi mergând orizontal. Ajungem pe platoul muntelui Smidele, unde ţinem uşor stânga şi coborâm printr-o fâşie de pădure, ieşind deasupra colibelor Smidele, în locul numit "La Crucea Bătrânei", unde traseul nostru se sfârşeşte, la întâlnirea cu drumul pe care trece marcajul bandă roşie.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50932, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii