Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 8AB

8 A.     PIATRA GROŞILOR - BOGDANU - LA TINĂ - VF.DUMITREASA - DOBRIN - V.NEGRUŢA - MĂGURI-RĂCĂTĂU.

            Marcaj: cruce galbenă   Durata: 6 ore (plus 4 ore pe banda roşie din staţiunea Băişoara până la începutul crucii galbene, total 10 ore).

            Caracter: Marcaj ce face legătura dintre traseul principal de creastă, ce vine din staţiunea Băişoara, şi Măguri-Răcătău, satul reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, situat în inima masivului Gilău-Muntele Mare, poartă de acces pentru multe drumeţii. Marcajul este legat şi cu traseele marcate Finişel-Dobrin (triunghi roşu) şi Răcătău - Smidele (bandă galbenă) precum şi cu multe interesante trasee turistice nemarcate. Este accesibil drumeţilor cu pregătire medie, dar iarna este accesibil numai celor bine antrenaţi şi echipaţi, de preferinţă dotaţi cu schiuri de tură, din cauza stratului gros de zăpadă. Este un traseu excelent pentru cicloturişti, accesibil chiar şi fără bicicletă de munte.

            Urmând marcajul bandă roşie din staţiunea Băişoara ajungem, după 4 ore de mers, într-o şa foarte lată, mai degrabă un platou, între vârfurile Prislop şi Piatra Groşilor. Aici, la un podeţ de beton, banda roşie părăseşte drumul de tractor, cotind faţă-stânga, spre nord-vest, iar înainte începe marcajul nostru, cruce galbenă. Drumul de tractor ne conduce printre molizi rari şi bolovani de mari dimensiuni. La circa 100 m în stânga observăm o stâncă izolată. În acest loc, numit La Potcoavă, se ramificau odinioară cele două marcaje. Continuăm în urcuş foarte lin, lăsând în dreapta un vârf cu stânci.

            Ajungem într-o şa largă, înierbată, între cele două vârfuri ale muntelui Piatra Groşilor. În stânga noastră este Fântâna Şpirului - un izvor al văii Devii. Suntem la o intersecţie de drumuri: Cel mai bine bătut, pe care am venit, coteşte stânga, spre vest, spre păşunea Munceloasele, unde reîntâlnaşte banda roşie. Un alt drum o ia la dreapta (est), spre ruinele unui saivan, de unde putem coborî spre Picioragu sau Urzicaru. Traseul nostru continuă înainte (nord-nord-vest). Urcăm lin, apoi drumul nostru face un larg arc de cerc spre dreapta, pe curbă de nivel.

            Urmează un lung parcurs pe culmea dintre V.Şoimului şi V.Galbena (în dreapta), în coborâre lină, după care părăsim drumul de culme (ce continuă spre Motoreşti - Vârtopeni - Bradul Lung) şi cotim brusc spre spate-stânga, tot pe drum de tractor, ce devine treptat mai bun, carosabil. După ce drumul face o serpentină la dreapta mai mergem pe el câteva sute de metri, apoi îl părăsim şi urmăm marcajul ce ne coboară spre stânga, pe linia de cea mai mare pantă, printre pâlcuri de molizi. Reîntâlnim drumul, ce a făcut o mare serpentină. Urmărindu-l spre stânga trecem imediat pe un pod Valea Şoimului şi ajungem la cabana forestieră Bogdanu.

            Un drum de tractor o ia la stânga, urcând, iniţial pe malul stâng al văii, apoi abrupt spre păşunea Munceloasele. Noi urmăm drumul auto forestier ce urcă, iniţial în pantă mare, apoi iese pe platou. Din stânga spate vine, pe un drumeag înierbat, marcajul bandă galbenă. Acesta s-a desprins din marcajul bandă roşie la Smidele, venind peste vârful Bogdanu şi pe la colibele omonime, ce se văd spre sud-vest. Coborând lin pe drum, trecem printr-o fâşie de pădure şi ajungem în şaua La Tină, unde intersectăm un drum auto forestier.

            Pe el se poate coborî în dreapta, pe Valea Şoimului (23 km până în satul Valea Ierii), respectiv  în stânga, pe valea Irişoara (10 km până la vărsarea acesteia în V.Someşului Rece).  Marcajul nostru, însoţit şi de banda galbenă, continuă înainte, pe un drum de tractor, începând urcuşul lin, prelung, printr-un frumos culoar lat prin pădure, spre Vf.Dumitreasa (1638 m) ce se ridică în faţa noastră.

            După câteva sute de metri, drumul se bifurcă. Banda galbenă o ia pe cel din stânga, intrând pe curbă de nivel în pădure şi îndreptându-se spre colibele Dumitreasa. Noi continuăm prin poiană în sus, lăsând imediat un alt drum la stânga. Curând panta scade şi ajungem insesizabil pe platoul vârfului, unde drumul se despleteşte în numeroase fire înierbate. Urmează o coborâre mai abruptă, prin pădure, care ne conduce în poiana Ţâraiele Dobrinului, unde se află o stână (în stânga noastră).

            Lăsăm succesiv mai multe ramificaţii spre stânga şi, trecând succesiv prin mai multe poieni şi lăsând în stânga vârfurile împădurite Încărcătoarele (de unde se poate coborî spre stânga, la izvoarele Negruţei) şi Scoruşet, ieşim pe o lizieră. De aici avem pentru o mai lungă bucată de vreme o panoramă larg deschisă în dreapta, peste V.Şoimului şi V.Ierii, spre culmea Buscat - Pietrele Mărunte - Muntele Mare. Intrând apoi puţin prin pădure, spre stânga, ieşim la colibele Dobrin (aparţinând locuitorilor din Răcătău).

            Aici se ţine în fiecare an la Sânpetru (29 iunie) o frumoasă nedeie. Imediat după ce trecem de nămaş vine din dreapta un drum de camion şi o linie electrică. Rămâne în dreapta, dincolo de o fâşie de brazi, vechiul canton silvic Dobrin şi drumul ce duce la el. După câteva sute de metri, ajungem într-o şa, la o importantă intersecţie de drumuri şi marcaje. Au trecut circa 3 ore. În faţă începe traseul marcat cu triunghi roşu, ce duce prin Plopi spre Finişel. Din dreapta urcă un drum forestier ce vine din Valea Ierii pe Valea Calului; El continuă spre stânga, începând să coboare, însoţit de marcajul nostru, cruce galbenă.

            Drumul ne coboară la firul văii Negruţa. Aici am fi putut ajunge direct de la Încărcătoarele. Drumul trece apa peste un pod pe malul stâng şi urmăreşte valea. Trecem pe lângă câteva colibe, apoi lăsăm spre stânga ramificaţia drumului forestier ce trece în V.Dumitreasa. Trecem din nou pe malul drept. Privind cu atenţie, vom observa la un moment dat o potecă ce trece apa şi urcă spre stânga, spre colibele Negrele de Sus.     După 40 de minute de mers pe vale drumul trece din nou pe malul stâng. Aici îl părăsim şi rămânem pe firul apei, pe o potecă, ce ne conduce pe lângă o captare ce "fură" apa Negruţei şi o duce prin subteran în direcţia acumulării Beliş-Fântânele. După nici 5 minute reîntâlnim drumul, ce trece iar pe versantul drept. Îl urmăm, îndepărtându-ne de vale. Traversăm Pârâul Roşu şi Pârâul Mare, după care o serpentină ne coboară din nou la firul Negruţei. Ultimul kilometru îl parcurgem pe malul stâng şi ajungem la confluenţa cu Someşul Rece. Trecem podul şi cotim la dreapta pe drumul principal, pe care mai avem de mers 3 km pe până în centrul satului Măguri-Răcătău, unde marcajul nostru se termină.

8 B.     MĂGURI-RĂCĂTĂU - V.NEGRUŢA  - DOBRIN - VF.DUMITREASA - LA TINĂ - BOGDANU - PIATRA GROŞILOR

            Marcaj: cruce galbenă   Durata: 7 ore (plus 4 ore pe banda roşie până în staţiunea Băişoara, total 11 ore).

            Pentru amănunte vezi şi traseul 8 A.

            Din centrul comunei Măguri-Răcătău mai mergem în amonte, pe V.Someşului Rece, încă 3 km, până la gura văii Negruţa, la un canton silvic, unde cotim la stânga. Urcăm lin 1 km pe drumul forestier, până el se bifurcă. Ţinem varianta din stânga, trecem un pod şi urcăm pe versant. Drumul face o serpentină şi ne aduce înapoi la firul văii, unde părăsim drumul şi urcăm pe malul apei, pe o scurtătură, pe la un punct de captare a apei, ajungând înapoi la drum.

            Urcăm tot pe drumul forestier. Lăsăm spre dreapta un drum carosabil ce trece în V.Dumitreasa şi, după câteva minute, părăsim valea, urcând spre stânga, pe drum. (Se poate urca şi pe vale înainte, reîntâlnind marcajul în culme, în poiana Încărcătoarele). Ajungem în culme, la o intersecţie. Drumul auto forestier coboară înainte, pe V.Calului. Din stânga vine marcajul triunghi roşu, care se sfârşeşte aici, la Dobrin. Marcajul nostru coteşte la dreapta, pe culme, ajungând în scurt timp la colibele Dobrin.

            După un scurt drum prin pădure ni se deschide o largă perspectivă spre culmea Buscat - Pietrele Mărunte- Muntele Mare. Urmează o succesiune de poieni. Rămân pe rând în dreapta vârfurile împădurite Scoruşet, Încărcătoarele şi Ţâraiele Dobrinului. Ajungem după un urcuş susţinut pe vârful Dumitreasa (1638 m) - un larg culoar de păşune, încadrat de ziduri falnice de molizi. Începem o coborâre lină. Din dreapta vine, pe un drum de car, marcajul bandă galbenă, ce urcă din valea Irişoara pe la colibele Urăşa şi Dumitreasa.

            Curând ajungem la Tina Bogdanului, o şa unde intersectăm şoseaua forestieră ce vine din dreapta din valea Irişoara şi coboară spre stânga pe Valea Şoimului. Continuăm pe culme încă aproximativ 700 de metri trecând pe lângă două saivane, apoi marcajele bandă galbenă şi cruce galbenă se despart. Marcajul bandă galbenă continuă înainte-dreapta, pe un drumeag spre Smidele. Crucea galbenă ne conduce spre înainte-stânga, tot pe drumul forestier, ce ne coboară la cabana forestieră Bogdanu.

            De aici trecem firul Văii Şoimului, şi imediat părăsim drumul, cotind la dreapta-sus, urcând direct prin păşune, printre molizii rari. Reîntâlnim drumul şi cotim pe el la dreapta. Acesta face apoi o serpentină la stânga şi ne conduce în culme, unde o luăm la dreapta şi ajungem, într-o jumătate de oră, într-o şa plată, sub vârful Piatra Groşilor (1756 m).

            Aici intersectăm un drum ce vine din stânga (est),  de la stânele Picioragu, şi coboară lin, spre dreapta, spre păşunea Munceloasele. Noi continuăm înainte, pe curbă de nivel, până la întâlnirea cu marcajul bandă roşie, unde crucea galbenă se termină.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50923, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii