Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 11AB

11 A.   LITENI - RUINELE CETĂŢII LITA - LA PORUŢ

            Marcaj: triunghi roşu      Durata: 2 - 2 1/2 ore

            Caracter: Marcaj de vizitare a ruinelor Cetăţii Lita, precum şi de acces spre staţiunea Băişoara, dinspre Liteni, continuându-se de la Poruţ cu marcajul bandă albastră. Este accesibil tot timpul anului. Diferenţa de nivel este apreciabilă, dar este un traseu scurt. Este mult utilizat de parapantişti. Este mai puţin propice pentru ciclism montan şi schi de tură.

            Din centrul satului Liteni, de la şosea, coborâm pe o uliţă, trecem apa pe pod şi începem urcuşul, ieşind curând din sat. În faţa noastră se profilează un vârf înconjurat de un brâu de stânci, pe care se înalţă un releu TV. Urcăm prin păşune până după un valău, unde drumul se bifurcă: Noi ţinem faţă-stânga, ghidaţi de semnele de marcaj aplicate pe pietre. Ajunşi în culme ocolim pe curbă de nivel, prin pădurice, vârful stâncos cu releul, ce rămâne în dreapta. Coborâm apoi oblic dreapta şi ajungem întro şa mică, unde întâlnim marcajul cruce roşie.

            Sub noi, pe un promotoriu stâncos, se află ruinele cetăţii Lita, într-un cadru natural deosebit de pitoresc. Este interesant să facem înconjurul cetăţii, pe firava potecă ce se strecoară pe sub pereţii de sub ruine , pereţi pe alocuri surplombanţi şi pe care mulţi alpinişti şi i-ar dori în spatele casei, pentru antrenament. Caracterul de monument istoric şi friabilitatea vechilor ziduri ne impun să nu ne căţărăm pe ruine! Ele sunt din păcate neconsolidate şi în continuă dezagregare, pradă intemperiilor, ce le rod prin fisurile lăsate de explozia ce a distrus cetatea la 12 februarie 1562.

            Reîntorşi în mica şa, pornim spre dreapta (nord-vest), pe o cărăruie ce intră în pădure. Trecem pe la un izvor, apoi coborâm 15 minute prin pădure, pe malul stâng al pârâului Carpenilor, până într-un fânaţ. Suntem practic în Valea Ierii. Traversăm apa şi ajungem la şoseaua asfaltată chiar în locul numit "La Poruţ", la confluenţa Văii Ierii cu Valea Huzii. Pe Huda mai sunt 3 km de mers în amonte până la cabană Muntele Filii, momentan dezafectată. În trecut, marcajul triunghi roşu mergea, împreună cu crucea roşie, până la cabană, unde făcea joncţiunea cu banda albastră ce duce la staţiunea Băişoara. Pe drumul asfaltat, pe care există curse regulate de autobuze, mai sunt de La Poruţ 6 km spre stânga, pe vale, până în satul Băişoara, iar spre dreapta 10 km de şosea până în satul Valea Ierii.

11 B.   LA PORUŢ - RUINELE CETĂŢII LITA - LITENI

            Marcaj: triunghi roşu      Durata: 2 - 2 1/2 ore

            Pentru amănunte vezi traseul 11 A.

            De la confluenţa Văii Ierii cu V.Huzii (pe care se află, la 3 km în amonte, cabana Muntele Filii), începem urcuşul pe un drum de care, împreună cu marcajul cruce roşie. Dintr-un fânaţ urcăm pe malul stâng al pârâului Carpenilor, prin pădure. Ieşim la un izvor, apoi ţinem dreapta şi ieşim într-o mică şa, deasupra pintenului stâncos pe care se află ruinele cetăţii. Ne despărţim de crucea roşie şi o luăm la dreapta, pe curbă de nivel. Trecem culmea, lăsând în stânga vârful Piatra Mare cu releul TV. Coborâm oblic până la un izvor cu valău, unde întâlnim un drum ce vine din stânga-sus. Încă o porţiune de coborâre, pe drum de care, ne duce în satul Liteni, la şoseaua principală.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50874, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii