Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

XVII.   OCOLIŞEL - DEASUPRA SATELOR CACOVA IERII ŞI MAŞCA - DL.MĂRGHEŞULUI - LA MURGU - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Nemarcat. Durata: 6-7 ore

            Traseu de acces dinspre V.Arieşului în staţiunea Băişoara. Prima parte poate fi utilizată împreună cu V.Ocolişelului, ca circuit de vizitare a Cheilor Ocolişelului. Tronsonul superior poate fi abordat şi din Băişoara. Tronsonul din Ocolişel până la drumul carosabil ce trece din Valea Vadului în Maşca este uşor de parcurs şi accesibil în orice sezon. Mai departe urmează o porţiune împădurită, nerecomandabilă iarna. Pentru cicloturişti, parcurgerea traseului este bine să se facă în sens invers.

            La gura Ocolişelului ajungem pe V.Arieşului, cu autobuzul sau cu mocăniţa. O luăm pe valea Ocolişelului în sus, pe drumul nemodernizat. După ceva mai mult de o oră ajungem în centrul satului Ocolişel. După alte 20 de minute ieşim din sat. Rămânem pe malul drept al apei, pe drumul de care. (Mai multe drumeaguri trec apa şi urcă spre dreapta). După 5 minute părăsim drumul de pe vale şi trecem apa pe o punte, intrând pe un drum de car bine bătut, ce se ramifică. Urmărim ramura din stânga, începând urcuşul. Lăsăm o ramificaţie spre faţă-dreapta şi trecem printr-o pădure de pini. Ieşim pe un picior, la o baracă, unde vine din dreapta-spate un drum. Trecem printr-o şa, apoi un alt drum vine din dreapta.

            Suntem acum pe culmea ce separă bazinul Văii Ocolişelului de cel al Văii Ierii. În continuare ţinem culmea, mergând orizontal, pe direcţia generală nord-vest. Diverse ramificaţii coboară în stânga, dar nu ridică probleme de orientare. Ajungem în şaua unde intersectăm drumul carosabil ce urcă din stânga, din satul Valea Vadului, coborând în dreapta, în Maşca.

            Noi rămânem pe culme, pe un drum de care, printre tufişuri, apoi prin pădure, unde panta creşte treptat iar drumul devine săpat de ape. Direcţia devine treptat vest, apoi sud-vest. Suntem pe Dl.Mergheşului. Lăsăm spre dreapta drumeaguri ce coboară spre Băişoara. Drumul devine neclar şi se pierde pe o coborâre mai abruptă. Ajunşi în şa, întâlnim un drum bine bătut, ce vine din dreapta-spate. Urmează o succesiune de fânaţe şi porţiuni împădurite.

            Ocolim o serie de vârfuleţe stâncoase, apoi ne abatem în coborâre pe versantul dinspre V.Vadului , cum se numeşte Ocolişelul în porţiunea superioară. Mergen apoi pe curbă de nivel, lăsând în dreapta un vârf (Dealul Bilii, 1273 m). Ieşiţi din nou în culme admirăm largul peisaj ce se deschide atât spre stânga (V.Vadului, pe care vedem casele din Muntele Cacovei, dincolo de care se înalţă culmea Boinicului), cât şi în dreapta, spre Muntele Băişorii şi interfluviile dintre văile Ierţa,Bocu şi Huda.

            Ajungem la şoseaua asfaltată ce urcă din dreapta (din satul Muntele Băişorii, de la punctul numit "La Cruce"). Suntem La Murgu, unde întâlnim două gospodării. Un drum coboară spre faţă-stânga, spre cătunul Ciribeşti, iar şoseaua o ia înainte pe culme, conducându-ne după încă o oră de mers în staţiunea Băişoara.

XVIII.  OCOLIŞEL - CHEILE OCOLIŞELULUI - V.VADULUI - MUNTELE CACOVEI - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Nemarcat. Durata: 6 ore

            Traseu interesant de acces în staţiunea Băişoara, pe valea Vadului, trecând prin Cheile Ocolişelului. Este accesibil tot timpul anului, dar traversarea Cheilor Ocolişelului ne impune primăvara să mergem prin apă, iar ultimul urcuş, comun cu marcajul cruce albastră ce vine din Ocoliş spre staţiunea Băişoara, poate fi dificil iarna din cauza zăpezii. Pentru cicloturişti, parcurgerea traseului este bine să se facă în sens invers, până în satul V.Vadului, de unde se iese în culme, în traseul nr. XVII.

            Urmăm traseul nr. XVII până când acesta părăseşte valea. Noi continuăm pe firul apei şi trecem pe lângă o gospodărie izolată, apoi prin lunci pitoreşti ne apropiem de intrarea în chei. Drumul se pierde. Pe dreapta se ridică un colţ de stâncă mai semeţ, numit Cetatea. În dreptul lui suntem nevoiţi să trecem de mai multe ori apa, având dificultăţi dacă debitul este mare. Mai departe, valea se linişteşte. Intersectăm un drum ce traversează valea şi ajungem, la o oră de la intrarea în chei, la primele case din satul Valea Vadului.

            Ieşiţi la drumul carosabil, ce vine din dreapta-spate, dinspre Maşca, străbatem satul. Lăsăm în stânga drumul ce urcă pe valea Laita şi mergem tot pe drumul auto, care după un timp devine drum de car / tractor. După circa o oră ajungem la prima casă din satul Muntele Cacovei. Străbătând pitoreasca localitate avem diverse posibilităţi de a urca spre stânga, spre muntele Boinic, sau în dreapta, spre Ciribeşti sau Murgeşti,la şoseaua asfaltată din culme. Rămânem pe vale până întâlnim marcajul cruce albastră, la capul drumului auto forestier ce vine din staţiune. Dacă suntem cu bicicleta îl vom urma pe acesta, mai lung dar cu urcuş în pantă moderată: Drumeţii însă cotesc la dreapta pe crucea albastră, ajungând după o oră la cabana Băişoara.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50932, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii