Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Nemarcate

XXV.    STAŢIUNEA BĂIŞOARA - POIANA IANCULUI - V.MĂMĂLIGII - DL.VOICII - V.BOCULUI - IZVORELE - GĂBRIANA - CRINŢ - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Nemarcat. Durata: 5 ore

            Traseu în circuit, ce propune o traversare oblică, peste mai multe văi, până în V.Bocului, fiind cel mai scurt drum (dar cu diferenţe mai mari de nivel) spre satul Mt.Bocului şi cab.Muntele Filii. În continuare itinerarul de întoarcere ne urcă pe P.Miercii până la Izvorele, joncţionând cu alte trasee descrise. Desigur, returul se poate face pe alte trasee (sau deloc...). Traseul nu este recomandat iarna şi nu este (în prima parte) adecvat pentru ciclism montan.

            Din centrul staţiunii, de la hotel, pornim pe drumul vechi, pe marcajul bandă albastră. Când traversăm pârtia părăsim marcajul şi intrăm în faţă-dreapta, prin poieniţe, pe un picior (La început nu se vede drumul, ci doar varianta pârtiei, ce coteşte dreapta). Coborâm destul de accentuat până în vale, unde reîntâlnim drumul vechi, pe care mai avem puţin de mers în aval până în Poiana Iancului. Aici puteam ajunge şi venind prin şaua Curmătura.

            Cu câteva sute de metri mai jos de Poiana Iancului, când pădurea face loc pe versantul stâng păşunii, părăsim drumul şi urcăm oblic faţă-stânga, pe o potecă. Ajunşi în culme, într-o şa, coborâm de cealaltă parte pe un drum de care în V.Mămăligii, la drumul forestier. De aici urcăm vizavi, pe o potecă, oblic, prin păşune, până în Dealul Voicii, la drumul de culme (traseul nr. XVI). Luând-o pe culme, spre est-nord-est, ajungem la o intersecţie marcată de o troiţă.

            Dacă vrem să continuăm spre Muntele Bocului, mai mergem puţin înainte până la linia electrică şi cotim pe sub ea la stânga, spre vale. Traseul descris o ia de aici pe un drum bun de care, spre stânga-spate-jos, coborându-ne în V.Miercii, unul dintre izvoarele Bocului. Pe vale mergem în amonte, pe drumul de tractor, trecând pe la câteva case, apoi prin pădure.

            Ieşim la colibele Izvorele, unde interceptăm drumul ce vine pe curbă de nivel din Preluca Bonduresei (dreapta), mergând spre Găbriana (stânga). Itinerarul nostru însă urcă de la colibe în sus (sunt mai multe variante), ieşind în culme într-o mare poiană, unde întâlnim traseul marcat cu bandă albastră, pe care o luăm la stânga, având de mers încă aproape două ore până în staţiune.

XXVI.  STAŢIUNEA BĂIŞOARA - LA PLOPIŞ - CRINŢ - POIANA IANCULUI - CURMĂTURA - STAŢIUNEA BĂIŞOARA

            Nemarcat. Durata: 3 ore

            Traseu în circuit, cu baza în staţiunea Băişoara. Mai frecventată şi uşor de parcurs este prima parte, până la Crinţ, de unde ne putem întoarce pe marcajul bandă albastră sau pe poteca descrisă la traseul nr. XXIV. De asemenea, ultima parte, din Poiana Iancului în staţiune, este un drum frecventat, făcând o legătură între "drumul vechi" şi staţiune. Cu excepţia primei părţi, până la Crinţ, traseul nu este adecvat pentru ciclism montan şi schi de tură.

            Până La Plopiş urmăm marcajul bandă roşie. De aici cotim dreapta, intrând pe un drum înierbat, pe curbă de nivel, ce se înscrie mai încolo la limita superioară a pădurii (Atenţie! La început mai sunt câteva drumuri cu direcţia asemănătoare). Ocolim obârşiile Pârâului Crinţului, apoi începem să coborâm spre dreapta, ieşind pe un picior, la colibele Crinţ. Mergem pe culme în jos (intersectăm alte drumuri şi trasee descrise) şi intrăm în pădure, prin care mergem timp destul de îndelungat.

            Ajungem într-un luminiş/ şa în culme. De aici o luăm la dreapta şi coborâm pe drumul de care, abrupt şi destul de săpat de ape, până în V.Ierţa, în Poiana Iancului, un frumnos fânaţ cu două căbănuţe, la confluenţa Pârâului Crinţului cu Pârâul Dâmbului (pe care, dacă urcăm, ajungem la capătul inferior al "pârtiei mari" şi "pârtiei de slalom").

            Urcăm vizavi, în faţă-stânga, pe un drum lat de tractor, până în şaua Curmătura, unde încep casele de vacanţă şi unde întâlnim marcajul cruce roşie, care, urmărit spre dreapta, ne scoate în 10 minute în centrul staţiunii,la hotel.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50932, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii