Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntii Rodnei - Consemnare de Sanzaiene

Bookmark and Share

1

Consemnare 24 iun. 2002 Sînziene

Tură dedicată lui Papa la împlinirea a 80 de ani

M-ții Rodnei

Moisei-Izv.lui Dragoș-Casa Laborator-vf.Pietrosul -St.Meteo Iezer

Vf.Pietrosul-Șaua Buhăescu-v.Pietrosul-Casa Laborator-Moisei

Parcurs 22-23 iun. 2002 cu Papa și Iancsi Moldovan

                Mereu trebuie să intervină cîte ceva pentru a perturba generoase proiecte comune. Papa împlinea 80 de ani în zi de Sînziene și doream să-l sărbătorim pe munte. Tura de Parîng/2001 fu decalată în decada I-a lui iul. …în Vîlcan, la Straja. Alex convenise cu Papa ca și în acest an, din obiective motive legate de serviciu,  să amînăm cu o săpt. întîlnirea din Făgăraș , mutată-n Piatra Craiului ,… ajunsă la Groapa Seacă-Parîng , astfel aveam să cumulăm aniversarea lui cu onomasticele noastre ocazionate de sărtbătoarea Sf.Apostoli  Petru și Pavel.

            Pînă atunci însă ? Căldură nebună, senin de necuprins și mintea zgîndărită de morbul muntelui .Nu orice însă, ceva cu-adevărat memorabil,de invidiat de către fanii turelor de excepție,  poate o premieră, parțială măcar.

            În minte-mi încolți  un traseu spre vf.Pietrosul cu abordare de la cabana silvică Izv.lui Dragos-Moisei , în continuare pe la Casa Laborator spre Culmea Hotarului , la final parcurgînd Golgota , Turnu Roșu , adică zona de custură sălbatică ce domină Zănoaga Mică , Zănoaga Mare , finalizînd pe vf.Pietrosul (2303 m) , cu Zănoaga Iezerului la stg. În urmă cu mai mulți ani mai avusesem o tentativă , cu Anca dar , în lipsa unor explicații pertinente , ratasem intrarea în traseu-potecă (nemarcată) , urmaserăm amonte , pînă la origini (spre S) firul Izv.Fîntînii , și după un veritabil calvar ajunseserăm la zona de N Culmea Hotarului în niște poieni cu urzici & ștevie luxuriantă , arșița viră într-o furtună sălbatică cu descărcări electrice oripilante , în cele din urmă, la limita disperării , o luarăm intuitiv în avalul p.Hotarului marcat de vîlcele cu săritori dificil de evitat , ajungînd rupți de oboseală & ciudă în zona Gării Borșa.

            După vreo doi ani reușiserăm cu Papa să parcurgem integral traseul de custură suind de la Stația Meteo Iezer pe vf.Pietrosul și-apoi continuînd la N spre Culmea Hotarului-Casa Laborator-Izv.lui Dragoș .

                Ne-am trezit pe la 4 dim/ 21 iun. La 4,55 plecam din Baia Mare.Răsăritul spectaculos l-am admirat de pe serpentinele  vf.Roata , în trecere dinspre Cavnic spre Budești.  La 8 eram ajunși la Cabana Silvică Izv.lui Dragoș-Moisei (alt. 800 m, 4-4,5 km , dreapta, de la monumentala biserică Moisei). Un tînăr păzea stupii numeroși , tatăl pădurarului plecase cu cele cîteva vite la păscut dar reveni repede , ne permise să parcăm și ne oferi cîteva informații , în cele din urmă ne conduse o bucată de vreme în amontele v.Izvorul lui Dragoș, trecînd pe lîngă captarea apei potabile (dr.) , întîlnind apoi, din stg. , Izvorul Fîntînii ( la aprox. 1,5-2  km de cabană). Cam aici Capul Pietros delimitează limita nordică a Rezervației Științifice Pietrosul Rodnei. Un reper inconfundabil îl constituie un par de fier alb-negru. Suim în amonte pîrîu aprox. 150-200 m după care îl traversăm dr. dînd de poteca ce suie în spirale largi sau mai scurte un picior de munte abrupt care ne va conduce  în 2 ore la Preluca Între Izvoare unde e situată Casa Laborator (alt. aprox. 1400 m). Din start se remarcă pădurea neatinsă, cele cîteva doborîturi de vînt căzute peste poteca rar umblată au fost secționate cu drujba permițînd deplasarea , în continuare urmînd a se dezintegra lent . Ne atrag atenția frăguțe rubinii, flori de tot felul, vegetația luxuriantă dar și solul arid, secătuit de arșița ultimelor zile. Traseul abrupt, căldura din ce în ce mai prezentă ne impun un prim, scurt popas , dregerea cu rahat & ceai cu lămîie. De reținut că pînă la prima bancă din bîrne vom auzi mereu în stg. vuietul Izv.Fîntînii . La bancă facem al doilea popas după care continuăm pe versantul din dr. al piciorului, auzind acum vuietul v.Izv.lui Dragoș .

În apropiere descopăr cîteva exemplare răzlețite de crini de pădure (Lillium Mortagon) . E zona de amestec /trecere de la foioase ( fag, frasin, plop negru , paltin ) la molid

    

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 8799, Ultima actualizare: Vineri, 28 Iun 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii