Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Ursi in zona cabanei Gura Diham

Bookmark and Share

Ursi in zona cabanei Gura Diham
 
 
Ursi in zona cabanei Gura Diham
 
Deoarece sambata noaptea (06-07-2002 ora 10.45) am avut o experienta relativ neplacuta (desi ulterior am considerat ca au fost multe de invatat din ea), o voi relata in speranta ca alti turisti nu vor repeta gresala mea.

Am campat cu 2 corturi la aprox. 500m. in spatele cab. Gura Diham (traseul spre Poiana Morarului, langa "acumularile de apa"). Noaptea am fost "calcati" de o ursoaica mare cu un pui (am aflat ulterior ca o chema Daniela si are 800kg !!!) care ne-a distrus ambele corturi si un rucsac. Noi nu am avut probleme. Retragandu-ne la cab. Gura Diham, pe carare ne-am mai intalnit cu un urs mai mic (probabil un pui). De la cabanier am aflat ca anul acesta ursii s-au inmultit foarte mult in zona (vezi cercul rosu de pe harta) si "bantuie" noaptea peste tot, inclusiv in campingul din apropierea cabanei (in aceiasi noapte un urs s-a suit pe o Dacie si ii lingea parbrizul, in timp ce soferul holba ochii, iar altul a sfasiat un cort). 

Este EXTREM de riscanta camparea in locuri neamenajate in zona Diham-Poiana Morarulu-Poiana Izvoarelor (dupa cum am scris mai sus, chiar si in camping nu este sigura).  Tot de la el am aflat ca partea N-NV a Bucegiului (zona muntilor Pantecele, Gaura, Ciubotea),  a fost populata cu 200 de ursi (nu am confirmarea acestei stiri, dar poate alte persoane pot da mai multe amanunte). 

Gresala mea??? Mda...Gresala mea consta in faptul nu am intrebat (asa cum trebuia) cabanierul despre starea traseelor si a zonei. De ce? Pentru ca de ceva ani, campez in acelasi loc si nu am avut niciodata acest gen de probleme. Am invatat o lectie, corectez...am reinvatat o lectie pe care o stiam de mult dar nu am tinut cont de ea. 

Ce pot spune la sfarsit este ca nimeni nu trebuie sa se bazeze numai pe experienta personala pentru ca natura nu tine cont de ea!  O intrebare pusa unui cabanier sau unui localnic poate face diferenta dintre o excursie reusita si o tragedie...

In speranta ca am fost util, va doresc toate cele bune,
Romulus


 
 
 
 
Autor: Romulus Hossu
Înscris de: Romulus Hossu
Vizualizări: 28087, Ultima actualizare: Marţi, 9 Iul 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Malaiesti-Mt. Padina Crucii-Valea Tiganesti-Culmea Tiganesti

 

Comentariu
Fără foto Andreea craciun, Luni, 9 Sep 2002, 12:40

Ar trebui sa stii ca in aceasta zona nu e doar ursaraie, mai sunt si o gramada de caini infometati! Am avut norocul sa nu ma manance, dar cu cateva sechele tot am ramas.. Iarna si lupii prefera aceste locuri. Dar ce-ar mai fi muntele fara paduri; padurile fara salbaticiuni(in afara de cativa reprezentanti ai speciei umane)....iar salbaticiunile fara libertate?(daca mai poate fi vorba de asa ceva!)
Noi suntem intrusii in teritoriul lor, si asta spune tot!

Fără foto Romulus Hossu, Miercuri, 9 Oct 2002, 11:21

Ca multa dreptate ai.... Mda...dar tot oamenii sunt de vina ca ies jivinele din padure...lasa tot soiul de resturi de alimente (in mod voit sau din nesimtire) in locurile de campare si asta ii atrage. Oricum sa nu uitam ca NOI sunte niste intrusi in teritoriul lor si trebuie sa ne purtam ca atare...:-D

Fără foto marius turtă, Duminică, 24 Nov 2002, 5:17

mergi cu gunu de acu:-D

Fără foto cezar jipa, Joi, 30 Sep 2010, 10:55

ma apucai azi sa citesc de prin arhive.chestia cu ursii in 2002...pai acum fac parte din peisajul zonei, se stringe lumea din valea cerbului ca la...urs, normal, ptr.poze.amuzant sa citesc acum ce se intimpla prin 2002.

Fără foto Romulus Hossu, Luni, 12 Aug 2013, 13:23

Raspund si eu dupa alti trei ani de la ultimul mesaj... Din pacate situatia s-a agravat si mai mult. E un soi de circ acum. Multi din cei ce vin la munte nu il si respecta. O fi o evolutie sucita rau...

Pentru Cezar Jipa, sunteti cumva acel "nea Jipa" de-l stim cu titii de la concursurile de ciclism?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii