Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Zenit Tutorial

Bookmark and Share

Zenit Tutorial


      Acum 23 de ani ma uitam la un Zenit E ca la ultima minune a tehnicii. Tocmai îmi cumparasem unul si credeam ca din acel moment, a face FOTOGRAFII era doar o chestiune de zile sau cel mult saptamâni. Din pacate sau din fericire mi-am dat seama repede ca nu marca pensulei sau a vopselei face o capodopera. Mai trebuie ceva: studiu, teren, laborator, studiu, teren, laborator, studiu…inspitatie, studiu, teren, laborator, studiu…sau celebra formula: 99% transpiratie, 1% inspiratie. Incet, incet mi-am dat seama ca Zenit-ul are parti bune dar si multe hibe. În ultima instanta, daca îi înveti hibele si stii si te feretti de ele, contracarându-le poti obtine fotografii bune. Voi exemplifica cu câteva fotografii facute de mine în acei ani, fotografii care au însemnat intrarea pe usa din fata în lumea artistilor fotografi din Romania si ulterior din Italia, Spania, sau chiar Iran, Ucraina, Yugoslavia. Dar sa revin la Zenit.

      Sitemul de masurare : pentru cele cu masurare exterioara (Zenit E , ET, etc.) recomandabil este sa iti achizitionezi un exponometru cât mai performant. Cu cel de pe aparat nu vei face mare lucru. Pentru cele cu masurate prin obiectiv (masurare TTL) va trebui sa va calibrati exponometrul cu ajutorul unuia de calitate. Verificati intotdeauna starea bateriei prin comparare cu un exponometru de referinta. Un exponometru bine calibrat înseamna economie de filme si satisfactie când iei fotografiile de la minilab.

      Tip: Când simti ca faci imaginea vietii tale fa si bracketing (adica fa o expunere cu un timp sau diafragma mai mare si o expunere cu un timp sau o diafragma mai mica)

      Optica :Se poate spune ca Zenit-ul este un aparat robust. O anecdota spune ca dupa ce joci fotbal cu Zenit-ul o ora poti sa te apuci linistit sa faci fotografii. Asa si este dar din pacate, daca body-ul (camera propriuzis?) face fata acceptabil pretentiilor actuale, optica Zenit-ului nu ofera ceea ce cu totii cautam: claritate, contrast, redare cromatica de calitate. Solutia, desi nu tocmai la îndemâna, este sa achizitionezi optica pe filet de M 42 de la o alta firma, eventual un producator independent. Câteva sugestii de optica (pe care cu siguranta le vei gasii numai în consignatii) Pentacon 50 mm ; Pentacon 29 mm ; Pentacon 135 mm ; Tokina 28 mm ; Flektogon 35 mm (f.b.); Flektogon 20 mm (f.b.) Pentacon 200 mm ;

      Tip: Pentru fotografia de peisaj foloseste orice lungime focala. Cauta sa gasesti în acelasi locatie subiecte la care sa folosesti atât 20 mm cât si 200 mm. Din cât mai multe si diverse abordari se naste fotografia buna.

      Camera: Desi foarte robusta trebuie sa ai grija sa nu pierzi suruburile de pe ea. O surubelnita de ceasornicarie in trusa foto te scapa de necazuri. Deficienta majora o constituie timpii de expunere si timpul de sincronizare la blitz pentru modele mai vechi. Cele mai recente au rezolvata aceasta problema. In general gama de la 1/1 la 1/1000 dintr-o secunda este suficienta pentru majoritatea situatiilor întâlnite pe teren.

      Tip : Foloseste intotdeauna un trepied solid indiferent de focala folosita sau timpul de expunere. Acest lucru te conduce catre o claritate la limita de sus a opticii folosite, o compozitie mai îngrijita, si o considerabila economie de pelicula. Relativa dificultate în a monta trepiedul te ve împiedica sa declansezi când nu trebuie. Vei gândi de doua ori înainte de a scoate trepiedul din ranita.

      PRO : Zenit-ul e ieftin, constituie un debut accesibil pentru cel care vrea sa se lamureasca daca îi place sau nu sa faca fotografie. E un aparat robust (cu toate minusurile lui) si daca reusesti sa schimbi optica de baza vei face fotografii bune. Totul e sa nu-i ceri prea mult. Clacheaza cam repede si usor la cerinte sofisticate. Acordeaza-i posibilitatile la realitatile din teren.

      CONTRA : Peste un anumit nivel de cunoastere în ale fotografiei îti vei da seama ca nu mai ai ce face cu un Zenit.Exemple de fotografii

   Arhitectura Efemera
   Aparat : Zenit E
   Exponometru : Sverdlovsk 4 cu masurare spot
   Obiectiv : Helios 58 mm
   Filtru : Rosu 2 stp.
   Pelicula : A/N Ilford 100 ASA
   Developat : Atomal, dilutie 1:2
   Laborator : Inegrire suplimentara a cerului cu ajutorul unei masti.
   Varianta digitala prelucrata cu Photoshop.

Arhitectura efemera

   Buna Dimineata
   Aparat : Zenit E
   Exponometru : Sverdlovsk 4 cu masurare spot
   Obiectiv : Pentacon 29 mm
   Pelicula : A/N Ilford 100 ASA
   Developat : Atomal, dilutie 1:2
   Laborator : Inegrire suplimentara a flare-ului cu ajutorul unor masti.
   Varianta digitala prelucrata cu Photoshop.

Buna Dimineata !

Autor : Mihai Moiceanu  Autor: Mihai Moiceanu
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 14449, Ultima actualizare: Marţi, 7 Nov 2000Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Şcoală de Orientare Turistică Montană pentru Tineret, înscris de Ileana Bocanciu -
In perioada 30 noiembrie - 02 decembrie 2007 s-a desfasurat in Muntii Bucegi si Leaota, cu locatia de cazare la Centrul de Vacanta "Cerbul" Bratei, activitatile sub forma de scoala, ale proiectului SCOALA DE ORIENTARE TURISTICA MONTANA PENTRU TINERET. Acest proiect a fost derulat de Asociatia de Turism "Chindia", cu finantare din partea Autoritatii Nationale pentru Tineret - Directia de Tineret Dambovita si sponsorizare din partea S. C. Distrigaz Sud SA . Parteneri: Primaria Fieni si Parcul Natural Bucegi. Participanti: Filip Paraschiva Andreea Gabriela, Marian Tiberiu Alexandru, Ghita Ana-Maria, Benciu Iulia Alexandra, Benciu Silviu, Benciu Florin, Bordianu Cristiana, Tulceanu Alexandra, Iancu Aurelian Cristian, Nita Alina, Coman Gabriel, Ionescu Radu, Gheorghe Stefan, Herescu Marian, Hess Alexandru, Pandelescu...

Un traseu:
Cabana Malaiesti-Valea Malaiesti-Brina Caprelor-Saua La Brina Caprelor

 

Comentariu
Fără foto Elvis Grandin, Marţi, 14 Nov 2000, 3:34

Excelent articol; sintetizeaza cam tot ceea ce se poate spune despre Zenit, un aparat altfel destul de bun.

Codruta Nedelcu Codruta Nedelcu, Miercuri, 29 Nov 2000, 2:38

Ar fi fost si de mirare sa ai pe Alpinet fotografii atat de speciale - si sa nu incerci sa imparti cu altii ceea ce te-a facut special!

Attila Varodi Attila Varodi, Luni, 10 Dec 2001, 14:47

Cu toate ca lucrez cu Minolta SRT 101, si inainte am mai lucrat cu EXA si Praktica, mai putin (dar si) cu Zenit E, acest articol m-a facut sa-mi dau seama ca mai este mult de experimentat, sau cum zici tu de "transpirat" (dupa vreo 15 ani de lucru). Imi place sa mai aud un cuvant de profesionist si nu de amatori care au aparat care face tot, ei apasa doar pe buton.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii