Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntii Rodnei II - August 2002

Bookmark and Share

Muntii Rodnei II - August 2002 - 2

Am imortalizat lacul, cu gîndul la un nedorit foto-document, apoi am luat-o spre NV în căutarea marcajului bandă albastră, străvechi, distrus aproape în totalitate, conducînd spre Șaua Gărgălău, descoperindu-l pe un bolovan, fără nici o continuare. Stîlpii metalici, excelenți în vremea iernii, dispăruseră treptat, furați de ciobani. Poteca ce acompania malul stg. al pîrîului, afluent al v. Bistriței Aurii conducea fără posibilități de confuzie spre Șaua Gărgălău (V), respectiv Poiana Știol (N) lăsînd la dr. noul refugiu și apoi stîna tradițională  din Știol în preajma căreia parcase un alt autorturism. Turiști se iviră dincolo de jgheabul de avalanșă ce duce la Cascada Cailor, acolo unde se regăsește, destul de spălat-șters, pe stîncării, banda albastră veche. Mai la dreapta se semețea vf.Știol. Am continuat spre N-NV pe buza muntelui, pe poteca accidentată apoi veritabilă promenadă înierbată, în continuare străjuită la stg. de molidiș tînăr, apoi pădure matură. Am traversat două pîraie scurse dinspre E, afluenți ai v. Zănoaga, am continuat pe poteca largă-drum de TAF ce traversează o vastă zonă devastată de furtună, la S admirînd integral Căldarea Izv. Cailor și Cascada Cailor, am lăsat pe dr. izvorul-valău, într-o jumătate de oră ajungînd la plecare teleschi -sosire telescaun, stîna Runcu Știolului. Turiști de toate categoriile așteptau adunarea grupului în vederea reîntoarcerii la Borșa Complex. Un tînăr turist străin,  dotat cu laptop-hartă gen tabletă grafică-marker -GPS, carta sîrguincios zona. Într-o oră, pe soare alternînd cu ploițe jucăușe, am coborît pe sub telescaun, mîncînd afine, mure, zmeură, cipercărind. Vremea părea să se îndrepte.

1a. Borșa Fîntîna - Cascada Cailor - Poiana Știol - Pasul Prislop

Marcaj turistic: triunghi roșu recent, excelent

 Timp de mers: aprox.  4 1/2-5 ore

Debutul  traseului este la Complexul Turistic Borșa, continuăm amonte p. Fîntîna, continuînd pe malul său stg. pe un  drum de țară. În față spre  dr. se înalță vf. Păltiniș, la stg. v. Cimpoiasa scoasă în evidență de cascada Cimpoiasa(sau  Păltinișului)  și apoi vf. Cimpoieș. La 15 min. de la plecare întîlnim un hotel în construcție amplasat pe firul văii, în vecinătatea stăvilarului colmatat. Marcajul triunghi roșu, recent, e pe un stîlp de beton din dreapta. La bifurcați facem stg. spre cariera de marmură. Atenție, din acest loc spre  dr. suie o potecă spre fosta stînă a Bîrnăriei, Fața Meselor-Buza Dealului. Noi traversăm Izv. Cimpoieșu (v. Cimpoiasa) după confluența cu v. Zănoaga (impropriu numită de unii v. Podu Izvorului care, în tradiția localnicilor definește platoul de deasupra Pietrei Rea).   Confluența celor  două văi constituie v. Fîntîna.  Continuăm spreE pe stg. v. Zănoaga pe drum auto forestier ce ne conduce la  carieră. Valea calcaroasă este de regulă  seacă. În dreapta drumului ne atrage atenția o vîltoare alimentată dintr-o țeavă de aducțiune a apei spre Complexul Turistic. Suim  ușor spre  la carieră, suim pieptiș pe o potecă  recent constituită peste o haldă de calcare scurtcircuitînd meandrele drumului forestier, re-atingînd firul văii Zănoaga lîngă o rampă de încărcare a buștenilorpe care e amplasat marcajul triunghi roșu și o săgeată roșie indicînd continuarea traseului ușor stg. după traversarea văii prin vad (aprox. 25-35 min. de la plecare) . Marcajul apare apoi  pe un tînăr molid. În față avem un piept de deal cu urme de tractare a buștenilor, deasupra o stîncă solitară. La baza acesteia  găsim un izvor cu apă rece. Spre dreapta este o tînăra plantație de molid  împrejmuită cu gard de lemn. Continuăm în urcuș susținut, printr-o tînără plantație de molid, pe un fost drum de TAF, spălat de viituri,  marcajul e la dreapta pe un fag solitar. Imediat traseul schimbă direcția aprox. 100 m stg., marcajul fiind pe un molid singuratic, continuăm 100 m spreE după care din nou cotim stg., revenim apoi spre E-SE acompaniind practic v. Zănoaga pe malul său dr. la nu mai mult de 50-80 m depărtare de albie. Dăm peste două pîraie, afluente ale Zănoagei cu obîrșia sub pîrtia de schi-telescaun, drumul se adîncește o vreme între maluri, cotește ușor dreapta suind pe o curbă de nivel ce ne va conduce aproape orizontal, paralel cu lunca îngustă a v. Zănoaga spre Cascada Cailor. În dreapta ne impresionează versanții NE stîncoși, abrupți, alb-suri  calcaroși, ai Pietrei Rea. Sub aceștia, în luncă, remarcăm locul de amplasare a fostelor tabere de speologie  dar nu numai (1237 m alt.  1 1/4 h de la plecare) ajungînd la baza Cascadei Cailor (alim. de Pîrîul Cailor) după 1 1/2 ore de la plecare.

Cascada sare în trepte succesive pe o dif. de nivel de aprox. 150 m. În ultimii 20-30 de ani a pierdut din spactaculozitate prin devierea ultimei porțiuni-prag, de la o marmită spre stg. Cascada poate fi surprinsă foto imediat după răsăritul soarelui, cu halouri de curcubeu. Iarna e placată de o cuirasă azurie de gheață. Noi ne continuăm suișul pe sub cascadă, sau prin stg. ei, pe poteca recent

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Ionuț Nechita
Vizualizări: 7015, Ultima actualizare: Sâmbătă, 14 Sep 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii