Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Week-end in Ciucas

Bookmark and Share

Week-end in Ciucas

                                    Week-end in Ciucas

     Desi mare iubitoare a muntelui, nu ajunsesem niciodata sa vad Tigaile Mari si Mici, Babele la Sfat ori Goliat-ul din Ciucas. Auzisem si citisem despre acest masiv muntos molcom dar spectaculos, insa pasii nu ma purtasera, inca, pe aici, pina acum. Asa ca, intr-o simbata, la sfirsit de iunie 2002, eu si prietenul meu am luat microbuzul Bucuresti-Cheia si ne-am trezit, dupa o calatorie confortabila de 3 ore, in mijlocul unei privelisti de vis: statiunea turistica Cheia ni se arata in toata splendoarea ei. Dupa un mic dejun frugal la "Zaganul", am pornit-o pe jos, spre cabana Muntele Rosu, cind pe poteca prin padure, cind pe sosea, cale de un ceas. Pe la ora 12, eram la poalele Ciucasului, in apropierea cabanei Muntele Rosu. Am nimerit in plina activitate: cabana tocmai se renova si era inchisa, iar in imediata vecinatate, se inaltau citeva casute de lemn la care se muncea de zor. Aveau sa intre in circuitul turistic peste doua saptamini, asa ca am gasit cazare la 500m distanta, la un particular care tocmai deschisese vreo 8 casute de lemn la un pret foarte accesibil (75.000 lei/pat), imbietor de curate, mirosind a lemn proaspat lacuit. Ne-am lasat aici rucsacii si am pornit sa tatonam imprejurimile. Am facut plaja pe un mic tapsan, chiar unde incepeau padurea si traseele turistice spre inaltimi. Dupa masa de prinz, ne-am avintat spre culmile inrosite de rhododendroni, spre Muntele Rosu si culmea Gropsoarele-Zaganu. Am mers pina s-a intunecat, iar in drumul nostru, dupa ce am "escaladat" citeva formatiuni stincoase pentru a admira garofita alba si argintica, am intilnit citiva "turisti" cu sacosele pline de flori de smirdar, din care doreau sa  prepare ceai si dulceata! Ne-am intors dupa citeva ore sa innoptam la casuta, dupa o masa copioasa la cabana de vis-a-vis, cu gindul de a ne trezi, a doua zi, devreme, si a incepe circuitul Tigailor.

                                         My picture

     Dimineata  ne-a gasit pe poteca, pe traseul impadurit care urca la cabana Ciucas. Drumul este relativ usor: in prima jumatate a sa, pina la fintina Nicolae Ioan situata pe Piriul Berii, se coboara lin, apoi devine urcus asiduu, chiar pieptis in ultima parte, si foarte alunecos din cauza turmelor de oi care au scurmat pamintul. Ne-am intilnit cu citiva ciobani care-si minau oile prin ripele de pe marginea potecii si ne-au cerut tigari; noi nu fumam, sintem "ecologisti". Epuizati de urcus si de soarele nemilos (chiar si in racoarea padurii), am ajuns pe platoul cabanei Ciucas, de unde se putea admira o priveliste superba. Deja, turistii care au campat in fata cabanei isi strinsesera corturile, urmind a porni, fiecare, pe traseul stabilit. Am facut popas aici, tragindu-ne sufletul si alimentindu-ne bine pentru a prinde puteri in urcusul nostru spre virful Ciucas. La cabana Ciucas nu exista posibilitati de cazare, nu exista lumina, inauntru sunt niste priciuri mizerabile, asa incit, singura alternativa, aici, este cortul personal. Am primit, in schimb, asigurari ca, in viitorul apropiat, cabana Ciucas va fi reconstruita si reamenajata de aceeasi echipa care a lucrat si la Muntele Rosu.

                                           My picture

     Urmatoarea etapa a traseului nostru a fost muntele Chirusca, plin de tufe de ienupar, smirdar si gentiene. Rosul singeriu al rhododendronilor si albastrul violet al gentienelor ne-au fermecat pur  si simplu. In drumul nostru ne-am trezit, pe linga noi, cu un catel de la cabana, mic si jucaus, care avea sa ne insoteasca pina pe virf. Adeseori, de grasut ce era, nici nu putea sari peste pragurile stincoase si grohotisul jgheaburilor, asa ca l-am luat noi in brate si l-am saltat peste obstacole. Ne-a fost mila sa-l gonim indarat, incit am avut grija de acest tovaras de drum si ghid patruped in miniatura: i-am dat sa manince si sa bea apa din rezervele noastre, l-am pus la adapost de soarele dogoritor al platoului, atunci cind faceam popasuri.  Ne-a insotit pina pe virful Ciucas (1954m), unde incepeau sa se adune mai multi turisti, dornici sa priveasca, de la inaltime, splendorile montane; fiind insotiti de mai multe patrupede, l-au luat in grija si pe catelusul nostru. Dupa ce ne-am tras sufletul si am  facut turul de orizont, am pornit spre Saua Tigailor, un traseu lung dar spectaculos. Ne-am oprit de mai multe ori pentru a zabovi in iarba inalta, pentru a contempla ciudatele forme ale culmilor stincoase sau pentru a culege florile ce colorau vaile si pantele de aici. De-abia cind s-au adunat norii de ploaie, am zorit si noi pasul; chiar daca eram echipati cu pelerine, nu era tocmai placut sa ne "prinda" in  zona de creasta, fara posibilitati de repliere. Ploaia care a inceput s-a dovedit a fi o "stropeala", caci soarele s-a ivit, din nou, pe bolta, iar noi am ajuns in Saua Tigailor si, de aici, la cabana Ciucas, dupa ce o parasiseram cu citeva ore in urma. Am pornit, apoi, contra-cronometru (caci trebuia sa ne intoarcem, in aceeasi zi, acasa), pe drumul pe care am venit de la Muntele Rosu, insotiti de cabanier, care era "prins" cu constructia casutelor de lemn. Am ajuns foarte repede in zona cabanei Muntele Rosu iar de aici am gasit o ocazie pina in Valenii de Munte. Eram ca si ajunsi acasa...

     Week-end-ul din masivul Ciucas a fost incintator dar destul de obositor pentru ca am condensat citeva trasee pe care le-am redus la jumatate, in "galopul" nostru pe poteca. Ne-am propus sa revenim in aceste locuri de vis, pentru a "simti" muntele Ciucas cu adevarat si in tihna, pentru a parcurge in voie frumoasele trasee de aici.

                                                                                        Adina Avram

 

 

 

Autor: Adina Avram
Înscris de: Bogdan Baranovschi
Vizualizări: 11098, Ultima actualizare: Joi, 12 Sep 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii CIUCAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Muntele Rosu-Saua Muntele Rosu-Capul Muntelui Rosu

 

Comentariu
Fără foto Bogdan Murafa, Sâmbătă, 14 Sep 2002, 16:44

De unde pleaca microbuz spre Cheia? Cat costa? Eu stiam de un microbuz ce merge doar pana in Maneciu. Multumesc anticipat pentru lamuriri!

Fără foto Bogdan Baranovschi, Luni, 16 Sep 2002, 3:44

Din parcarea aflata in zona Garii de Nord (vecinatatea Policlinicii CFR) pleaca microbuze spre Maneciu si Cheia. Pretul era, in iunie, de 100.000/pers. Exista si un ghiseu de unde se pot obtine inf. despre orarul curselor, tarife etc.

Gelu T Gelu T, Marţi, 5 Nov 2002, 2:28

Catzelul respectiv era gri, micut si latos? Daca da, inseamna ca acelasi ne-a insotit si pe noi sambata asta, doar ca in conditii mult mai grele (e zapada pe Ciucas, mai ales pe versantul nordic). Desi a trebuit dus in brate pe anumite portiuni, s-a comportat de minune lasindu-ne de multe ori in urma.:-) Un adevarat montagniard catelul asta!?!

Fără foto Andrei VÂRLAN, Marţi, 5 Nov 2002, 10:31

Cita placere este sa vad ca se vorbeste de locul care mi-a leganat copilaria si tineretea!...
Acum, din Franta, gandurile mele sunt tot la Ciucas, muntele meu magic, unde, cand m-am mai muschiulat (!), am deschis si trasee de alpinism.
cei de doresc sa mai stie secrete ale acestui masiv pot sa-mi scrie si direct, fara ocol.
varlanan@club-internet.fr
Andrei Varlan
MERGETI IN CIUCAS!

Fără foto Dragoş Gurscă, Marţi, 3 Feb 2004, 21:07

Salut! A fost cineva recent in Ciucas? Ma intereseaza daca este poteca batuta pana in varf. A nins de curand? Pe Valea Berii cum este drumul? Este zapada? Cabana Muntele Rosu mai este deschisa?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii