Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Refugiul Condor

Bookmark and Share

Refugiul Condor

Luni dimineata am plecat de acasa cu gandul de a ajunge pe zi in Retezat. Planurile ne-au fost insa date peste cap, deoarece mai trebuia sa ne intalnim cu o trupa din Tg. Mures si am ajuns pe inserate in Rausor. Ploaia a inceput, in padure era deja intuneric bezna, iar noi ne straduiam sa gasim marcajul spre refugiu. Mormaitul ursului in spatele nostru ne-a facut sa grabim pasul, asa ca am faut mai putin de 2 ore pana sus. Trecem pe langa ruinele fostului refugiu Stevia, construit acu 20 de ani de Clubul de Turism Concordia, renovat in 2000 si ars chiar inainte de revelionul aceluiasi an. La 5 min. de aici se afla refugiul Condor, mult mai mic dar si calduros, poate adaposti in jur de 10 persoane.

Marti am inceput cu o tura mai scurta, asa ca am urcat doar pana la lac. Ceata din jurul varfului Retezat s-a ridicat dintr-odata ca o cortina pt. a oferi ochiului admiratorului o priveliste cu totul deosebita. Acea grava alcatuire de stancarii avea crestetul retezat parca de o spada nevazuta. In stanga noastra, pe saua Lolaia, se observau de departe mici puncte maro miscandu-se in lumina soarelui. Erau caprele negre, relicvele Carpatilor, care-si traiesc linistite destinul in inaltul crestelor, departe de agitatia oraselor, departe de omenire. Ca o lacrima cazuta din cer, lacul Stevia, de o claritate absoluta, oglindea conturul crenelat al varfului. Cand acesta si-a ascuns din nou fata in spatele perdelelor albe, am coborat inapoi la refugiu.

Miercuri vremea nu se arata prea incantatoare asa ca ne-am hotarat sa mergem la cabana Pietrele. Aceeasi urcare ca si ieri, pe firul paraului pana la lac, de unde am urcat in stanga pana in saua Lolaia. Urmatoarea vale dupa Stevia este Stânisoara, care gazduieste lacul cu acelasi nume. In vale am coborat pe poteca marcata din cand in cand cu momai. Cu mici tentative esuate, cand ne-am impotmolit prin jnepenisuri, am ajuns in sfarsit pe poteca marcata spre cabana Pietrele. Pe langa cabana mare mai sunt si o serie de cabanute, adunate in jurul acesteia, fiecare cu farmecul ei. Nu am poposit prea mult, deoarece era prea multa civilizatia si cum ne obisnuisem deja cu singuratatile ianltimilor am pornit inapoi spre refugiu. Prin padure poteca urca pe culmea Lolaia, urmand traseul de creasta, peste cele 2 varfuri Lolaia, am coborat din nou la Stevia.

Joi negurile diminetii coborau incet spre Tara Hategului lasand in urma un cer senin si o insiruire de creste profilate pe cer, care cereau a fi escaladate. Din saua Lolaia am inceput spre dreapta urcarea pana pe vf. Retezat. De aici se deschide o priveliste mareata spre muntii Tarcu in partea nordica. In partea opusa se succed una dupa alta acele varfuri care au facut faimos Retezatul: Bucura, Peleaga, Papusa, Vf. Mare. Deoarece vremea frumoasa promitea sa se mentina am plecat spre Bucura. Coborarea pana in Poarta Bucurei a fost destul de lejera, cu mici portiuni marcate a fi pericoase, dar in rest s-a mers pe curba de nivel. Chiar sub noi un ochi de apa oglindea claritatea cerului senin. Am coborat pe langa Taul Portii pana la Bucura, cel mai intins lac glaciar din muntii nostri, amsurand aproape 10 ha. Am poposit putin la refugiul Salvamont, deoarece ne mai astepta un drum lung pana inapoi. Acelasi traseu peste vf. Retezat ne-a adus la refugiul ascuns in padure.

Vineri a inceput putin sa ninga asa ca am luat o zi pauza, lenevind in refugiu.

Sambata am urcat in dreapta de refugiu spre vf. Valereasca. Aici nu este poteca marcata, asa ca a trebuit sa ne cautam singuri drumul prin jneapan si grohotisuri. De pe acest varf urmeaza o urcare lina pana pe vf. Preluce de unde tot mai accentuat spre trufasul varf Retezat. In dreapta noastra incepe Rezarvatia Stiintifica Gemenele care se intinde pana la Gura Zlata si adaposteste lacurile Gemenele, Taul Negru si Stirbu.

Muntii Tarcului se intind falnici, cu crestele insorite, nu atat de inalti ca Retezatul, dar la fel de impunatori prin maretia lor. De pe varf nu mai avem aceeasi priveliste ca data trecuta, deoarece ceata s-a imprastiat peste toate crestele din jurul nostru, lasandu-ne impresia ca ne cufundem intr-o mare laptoasa. Am coborat din nou in saua Lolaia si am ajuns seara la refugiu.

Duminica am facut curatenie in refugiu, am taiat niste lemne pentru ca cei care vin in urma noastra sa aiba cu ce face focul daca ii prinde ploaia si am coborat la Râusor. Aici se vedea deja ca toamna si-a lasat amprentele peste padure, copacii erau imbracati in cele mai felurite culori, incepand cu toate nuantele de verde pana la galben, portocaliu si rosu aprins.

Drumul de 15 km pana la manastirea Colt l-am facut pe jos, de unde ne-a dus o masina pana in Hateg, iar de acolo cu autocarul "Normandia" catre casa...

Autor: Klaudy Fischer
Înscris de: Klaudy Fischer
Vizualizări: 13722, Ultima actualizare: Vineri, 11 Oct 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii