Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Arhiva articolelor Alpinet - ALPINinfo mai 1999

Bookmark and Share

ALPINinfo mai 1999 - Editorial

In memoriam Petre Răuţoiu - Puiu

Preşedintele CAR Galaţi

(21 septembrie 1967 - 8 mai 1999)

Când am auzit că Puiu a murit, am rămas şocat. Cum!? Miercuri ne întâlnisem la club, trebuia să vină şi el la tabăra de iniţiere pe care tocmai o organizasem, pentru încă o seară minunată în jurul focului ... ...Vineri a anuţat însă, că pleacă în Bucegi, cu familia. Nici o problemă! Puiu avea experienţă destulă, mai ales în Bucegi; chiar în toamna trecută a scos împreună cu trei colegi de club, un grup de turişti şocaţi (13 persoane) din Valea Albă, al cărui conducător se prăbuşise la Săritoarea Cârnului. Ştia să utilizeze o coardă - în club practica şi speologia - ştia cum să se autoasigure şi să-şi asigure partenerul ... Atunci cum a fost posibil aşa ceva?

Puiu a încălcat sistematic câteva reguli elementare:

- a plecat cu un coechipier nepregătit şi neechipat pe un traseu turistic închis iarna. şi pe înserate când zăpada topită din timpul zilei îngheaţă. Dacă era cu cineva cu experienţă, tragedia nu avea loc.

- s-a legat în coardă fără să aibe măcar un punct intermediar fix (un piton, copac sau chiar pioletul).

Astfel că atunci când partenera de coardă a alunecat, neavând echipament şi nici o pregătire corespunzătoare, Puiu a fost luat prin surprindere (probabil era şi în mişcare). A fost tras în hău.... Aceste greşeli au costat foarte mult! Prin încălcarea acelor reguli, Puiu a depins numai de hazard , care acum nu a ţinut cu el.

Petre Răuţoiu era preşedintele secţiei Galaţi, căsătorit, tatăl unei fetiţe.

Am scris aceste rânduri, pentru a arăta că chiar şi cei mai experimentaţi pot face greşeli. Vina acestora n-o poartă muntele ci factorul uman. Să nu învinuim muntele ci să invăţăm să-l cunoaştem şi să ne ferim de capcanele lui

Marian Anghel

Autor: Clubul Alpin Galati
Înscris de: Clubul Alpin Galati
Vizualizări: 14687, Ultima actualizare: Joi, 10 Oct 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii