Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Cu buldozerul prin rezervaţia biosferei

Bookmark and Share

Cu buldozerul prin rezervaţia biosferei

În Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei, autorităţile au intrat, la propriu, cu buldozerele pentru a încerca, spun ele, o renaştere a turismului montan. Mai exact, Primaria Borşa a trasat un drum de munte din Poiana Ştiol până la Iezerul Bistriţei Aurii, lac pe care urmează să-l reamenajeze, pentru a-i mări suprafaţa de trei ori. Deja a fost realizat un baraj de pământ adus dinspre lac. Totodată în Căldarea Izvorul Cailor urmează să fie amenajat un lac de agrement, iar în zona Prislop s-au făcut 33 de parcele a câte 250 mp fiecare, pe care Primaria Borşa intenţioneaza să le vânda. Situaţia acestora nu este înca sigură, deoarece Prefectura a atacat în contencios Primaria, care nu a putut demonstra că pământul este domeniu privat al localităţii şi nu domeniu public.

Întrebat dacă are aprobările necesare unor astfel de lucrări în spaţiul Rezervaţiei, viceprimarul Remus Şteţco a susţinut, iniţial, că nu are nevoie de nici o aprobare, pentru ca, ulterior, să spună că nu ştie dacă aceste aprobări există sau nu. În legatură cu legalitatea acestor lucrări de reamenajare a unei arii protejate, John Samad Smaranda, cercetător ştiinţific principal la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism Bucureşti (INCDT) şi membru al organizaţiei UNESCO PRONatura, susţine:
"În legătura cu acest dezastru care este pe cale să se producă în Poiana Ştiol au fost informate autoritaţile care se ocupă de protecţia mediului atât la nivel naţional cât şi local. Rămâne însa ca acestea să-şi facă datoria (dacă se mai poate salva ceva). Ceea ce se petrece aici este încă o consecinţă a blocării la Ministerul Agriculturii Alimentaţiei şi Pădurilor a hotărârii de guvern promovate de Ministrul Mediului privind crearea de administraţii pentru parcurile din România.
Pot afirma că strategia turismului românesc nu are la bază construcţia de vile şi vilişoare în zonele protejate pentru un segment de populaţie privilegiat. În consecinţă, Primăria Borşa (...) este responsabilă pentru toate încălcările legilor româneşti în vigoare care sunt Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului naţional, secţiunea III arii protejate, Legea 236/2001 privind regimul de administrare al zonelor protejate, etc.
"
Pe domnul primar Gavrilă Grec nu l-am găsit. Dar, dacă ceea ce John Samad Smaranda afirmă este adevarat, şi nu există nici un motiv pentru ca cele spuse de el să fie considerate false, atunci înseamnă că nici primarul nu este mai bine informat decât viceprimarul cu privire la problemele Rezervaţiei Naturale Pietrosul Rodnei (Rezervaţia Biosferei M-ţtii Rodnei corect acum!). Problema este că la nici una dintre întrunirile care s-au desfăşurat la Borşa, şi care aveau ca temă parcul naţional, primarul nu a catadicsit să vină deşi se discuta regulamentul şi fusese anunţat de la Consiliul Judeţean.

Ceea ce îi sperie pe montaniarzi este faptul că, pe lângă distrugerea unor frumuseţi naturale prin intervenţia brutală a omului, acţiunile iniţiate de Primaria Borşa vor duce la degradarea zonei indirect, prin "suprapopularea" zonelor protejate. Construirea unui drum pentru accesul auto va face ca orice aşa-zis turist care dispune de o maşina să poată ajunge în vârful muntelui, pâna acum rezervat unui grup restrâns de iniţiaţi. Acest lucru va deschide calea spre poluare, fie ea sonoră sau cu gunoaie menajere.

Iată părerea unui vechi montaniard, Dinu Mititeanu, vizavi de "deschiderea" Munţilor Rodnei:
"Oare mai există o finţă umană care să se înhame la o luptă de salvare măcar parţială a acelui colţ de rai, măcar a salvări de construcţii şi amenajări a căldării Izvorul Cailor şi a văii Bistiţei Aurii(...) Poiana Ştiol? Vor duce asfaltul şi până acolo, mă doare asta! Dar mă îngrozeşte gândul la ce va fi în acele locuri de basm din apropiere: valea superioară a Bistriţei Aurii, (unde apăruse de iarna trecută prima casă de vacanţă, se pare a Primariei Borşa, un foarte modest început) şi deasupra Cascadei Cailor! Ce "faina" va fi Cascada când de sus vor cădea peturi şi jucării ale civilizaţiei, alte produse derivate ale celor ce gândesc la "dezvoltarea turismului montan". Lac de agrement lânga stâna de pe stânci pe Izvorul Cailor! Revoltator! E ceva de coşmar! Daca aţi fost pe acolo, realizaţi că numai o minte bolnavă poate gîndi aşa ceva! Sper sa mai existe şi oameni de bun simţ printre cei care "vor implementa ideile" care să renunţe la această aberaţie (...) Suntem blestemaţi, Doamne? Am scapat de cei cu idei geniale, dar au ramas cei ce vor să-i imite. Şi sunt mulţi mai ales tari, cu atât mai ambiţioşi cu cât le sunt mai contestate ideile."
Ionuţ Bănică, un alt montaniard, dar la fel de revoltat:
"Oare e prea târziu să luăm o minimă atitudine împrotriva gangrenei ce tinde sa se generalizeze în România în privinţa distrugerii mediului şi a bunului simţ în toate formele lui, o ţară în care nu există o mişcare ecologistă autentică? Atât, mai mult nu cer, mai mult ar da proporţii îngrijorătoare visului meu, şi aşa cu nuanţe bovariste. Nu se poate înfiinţa o organizaţie cu un minim statut juridic care, hai să folosesc limba de lemn plăcuta naţiei noastre, "să tragă un semnal de alarmă" că mai sunt şi alţii, nedevoratori de manele şi prost gust, care încearcă să mai tragă o gură de aer printre picături? Şi va asigur că sunt destui care ar subscrie instantaneu proiectului."
Autor: Anca GOJA
Înscris de: Alexandru Lăpuşan
Vizualizări: 9762, Ultima actualizare: Vineri, 18 Oct 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Comentariu
Fără foto Mihai Naie, Vineri, 18 Oct 2002, 7:50

Daca oamenii de stiinta ar putea reproduce intr-un laborator imaginea Pamantului in conditiile in care ne distrugem singuri biosfera, responsabilii (sau mai precis iresponsabilii) pentru faptele prezentate in articol ar trebui cazati in acel laborator pentru cateva zile...poate ar intelege. Am scris cazati? Cred ca am vrut sa scriu "gazati"!

Fără foto Florin Botos, Sâmbătă, 19 Oct 2002, 7:28

Daca noi cei ce mergem pe munte nu luam atitudime, nu va lua nimeni. Asa cum zice si dr. Mititeanu e un cosmar, care va duce nu numai la distrugerea rezervatiilor dar si a intregilor zone montane si ar fi pacat sa transformam acest colt de rai numit munte intr-un iad, sunt socat de cele citite si profund revoltat. Autoritatile competente ar trebui sa incerce sa previna asemenea actiuni si sa nu mai ia masuri decat atunci cand raul a fost facut.:-(

Fără foto Analia Popescu, Marţi, 19 Aug 2008, 8:59

Salut. Am fost in Pietrosul Rodnei vara asta - 2008 august... Traseul frumos..destul de curat...nicio taxa pt urcare spre deosebire de Cheile Turzii unde sus marcajele lipseau si mizeria era la ea acasa dar taxa nu lipsea....dar sa revenim la Borsa.... Orasul e cam tern....la Hotelul Fratii Mihalu de linga Spital...nu va recomand sa popositi...pereti murdari...toaleta infundata...ce mai...no coments...dar pretul 60 RON....poate la alte pensiuni de 100 RON ar fi fost mult mai bine...dar in fine...pe munte nu-mi pare rau ca am urcat....11 ore in total...acvila de stinca...marmota...lacul....doar sus ce a mai ramas din amenajarea meteo...camera aceea arata nasol....si bara metalica ruginita si contorsionata..... La Lac sa faceau masuratori...ceva echipe intindeau un cablu pe acolo...nu stiu de ce... Dupa Ceahlau, Rarau si Giumalau.... Pietrosul mi s-a parut cel ma "tare".... Sper ca ATV urile sa nu mai aiba acces....am vazut 2....dar cind am coborit un localnic pusese o bariera....sper sa fie bine...

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii