Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Andrei Moldovan

Bookmark and Share

Andrei Moldovan

Moldovan Andrei

 

Născut în Cluj-Napoca, la 16 aprilie 1933, Andrei Moldovan a urmat cursurile Liceului Tehnic S. D. V., după care a fost angajat al Cooperativei "Metalurgia" din Cluj, la sectia S. D. V. Îndrăgea natura încă de pe atunci, făcând o adevărată pasiune pentru speologie si alpinism. De asemenea, era un practicant al vânătorii si al schiului. Ca o urmare logică a pasiunii sale, în 1946 se înscrie în clubul de alpinisti "Clubul Alpin si de Turism al Metalului". Datorită vointei si curajului său deosebit, Andrei Moldovan cunoscut printre prieteni ca "Bandi bacsi", se remarcă foarte repede în rândurile alpinistilor. În 1949 pitonează primul traseu în Cheile Turzii, împreună cu Kovacs Francisc, în "Grota Sansil". Acest traseu, desi bătut acum 50 ani are pasaje foarte frumoase de cătărare liberă, iar cu timpul, s-au făcut mai multe variante ale acestuia. De asemenea, fiind foarte prieten cu Hans Gora, pitonează cu acesta "Creasta Matematică"(gradul 4B, 7 lungimi de coardă), un tras friabil dar, în acelasi timp frumos.

În 1951, împreună cu Lorincz Nicolae si Puiu Moldovan, pitonează "Grota lui Hili" (gradul 2B, 5-6 lungimi de coardă), un traseu frumos, recomandat începătorilor.

Era cunoscut ca un om puternic si maleabil, pe stâncă miscându-se foarte bine si era foarte sigur pe ceea ce făcea. În 1953 câstigă prima cupă a României la alpinism (locul I pe echipe). Mare schior, pasionat de munte, face iesiri atât vara cât si iarna, parcurgând crestele Făgărasului, Retezatului si altele. Din initiativa sa, se formează Sectia Cluj a Clubului Alpin Român, realizând astfel o mare familie unită, fiind alături de toti membrii clubului si stiind să întretină armonia în club. Fiind un mare pasionat al fotografiei si al peisajelor montane, propune în 1990 realizarea primei expozitii foto-alpină a Sectiei. Tot lui i-se datorează legăturile Clubului Alpin Român cu Clubul Alpin Francez, invitând în tară câtiva monitori francezi din Nantes. De un mare ajutor a fost si la turnarea filmului C. A. R., cu ocazia primei tabere de iarnă a Sectiei Cluj, film făcut la Bâlea Lac în 1991. Obtine primul sediu al Sectiei, devenind si primul sponsor al clubului si totodată dă o mână de ajutor la înfiintarea Sectiei din orasul Gheorgheni. Prieten apropiat cu marii alpinisti ai vremii respective, Bandi bacsi, un om pe care simplele cuvinte nu-l pot descrie în totalitate, om de mare suflet, integru moral, plin de pasiuni si ambitii, cu idei inovatoare, va rămâne vesnic în inimile noastre, iar spiritul său ne va călăuzi mereu.

 

Autor: Adrian Negrean
Înscris de: Adrian Negrean
Vizualizări: 3447, Ultima actualizare: Miercuri, 9 Apr 2003


Comentariu
Fără foto Florin Botos, Luni, 14 Apr 2003, 11:29

ma bucur ca cineva isi mai aduce aminte ca a existat Andrei Moldovan, cinste clubului alpin roman Cluj, iar pt Adi Negrean am o intrebare, ce s-a intamplat cu memorialul Andrei Moldovad? A disparut?(ozy te intreaba)

Fără foto Diana Pera, Vineri, 18 Apr 2003, 4:27

daca mi se permite sa raspund la intrebarea adresata lui Negrean Adrian: memorialul Moldovan Andrei va avea loc in data de 2 - 4 mai. in prima zi ne intalnim la ora 17.00 la cimitirul unde acesta isi doarme somnul de veci, Cluj. sambata si duminica suntem in Cheile Turzii unde vom realiza trasee in memoriam.mai multe amanunte la locul de fata.secretar C. A. R., sectia Cluj.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii