Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Valea Costilei

Bookmark and Share

Valea Costilei

VALEA COŞTILEI

 

 

       În perioada 12-13 iulie 2003, opt membri ai Asociaţiei de Turism "Chindia" (Mihai, Nini, George, Marius, Bogdan, Florina, Oana, Ileana) au făcut o tură de antrenament în munţii Bucegi, pe Valea Coştilei. Plecarea a fost la ora 6: 30 din Târgovişte cu autobuzul de Braşov (70.000 lei Târgovişte - Buşteni), sosirea în Buşteni la 8: 50. Din punctul "La troiţă" (9: 30) până la refugiul Coştila (10: 50)  am mers în ritm lejer pe o vreme închisă dar stabilă, iar aici am făcut o pauză de masă de o oră.

       La 11: 50 am plecat de la refugiul Coştila (destul de animat la acea oră), urcând pe Valea Coştilei fără probleme deosebite. Doar în câteva locuri a fost nevoie să ridicăm rucsacurile cu ajutorul cordelinei, deoarece conţineau echipamentul pentru două zile, inclusiv sacii de dormit...

       ("Valea Coştilei - grad de dificultate 1B) - a cărei ascensiune urmează un parcurs în parte lipsit de dificultăţi, formează a patra arteră de pătrundere în abruptul Coştilei, care alcătuieşte, prin formele impunătoare ale reliefiului său, de o excepţională bogăţie în elemente tipic alpine, precum şi prin numeroasele posibilităţi ce le oferă pe plan tehnic-alpin, una dintre cele mai remarcabile regiuni de stâncă din lanţul Carpaţilor româneşti." - BUCEGII - TURISM - ALPINISM de Emilian CRISTEA şi Nicolae DIMITRIU)

        Am sosit în Brâul Mare al Coştilei la 15: 30 şi după o scurtă pauză cu biscuiţi, banane şi mere, am ieşit prin Hornul lui Gelepeanu în platou (15: 50), după exact patru ore de la plecarea din refugiul Coştila.

        Un popas obligatoriu la "Floare de Colţ" unde, aceeaşi neobosiţi prieteni Gina şi Ginel, ne-au servit tradiţionala ciorbă fierbinte precum şi ultimele noutăţi din zonă. Am coborât apoi pe Piciorul Babelor până în zona Peştera unde am salutat pe colegii şi prietenii de la Salvamont Dâmboviţa. Tocmai se încheiase Raliul Salvamont, concursul anual al salvatorilor montani, la care formaţia din Dâmboviţa a obţinut locul I la proba de căţărare (cu George Stăncescu, membru ATC, cap de coardă!) locul II la proba complexă şi în final locul II în clasamentul general, după echipa din Buşteni).

         Duminică dimineaţă, după ce am mâncat pe îndelete, ne-am împărţit în două echipe: Mihai, George şi Bogdan au urcat pe Valea Obârşiei până la Vf. Omu (cazarea 100.000 lei / noapte la cabană), după care au coborât în Buşteni pe Valea Morarului. Un mic incident neplăcut s-a petrecut pe la jumătatea văii, când, alertaţi de nişte pietre căzute, băieţii au văzut un tânăr coborând "nebuneşte" de undeva din Creasta Morarului. La un moment dat acesta s-a blocat într-o săritoare şi a strigat după ajutor. Mihai, George şi Bogdan s-au dus până la el şi l-au recuperat cu ajutorul unei cordeline. După aceea, în loc de mulţumiri, tânărul le-a spus băieţilor "puteam să cobor dar mi-era să nu mă murdăresc". Întrebat de unde este, el a răspuns foarte convins "de nicăieri" şi a continuat să coboare în acelaşi stil, fără alte comentarii. Interesantă atitudine, dar nu ştiu cât de... durabilă!

          Membrii celei de-a doua echipe, au coborât pe Valea Ialomiţei, făcând scurte popasuri la Peştera Ialomiţei, Peştera Pusnicului, cabana Bolboci pentru masă şi în fine la tabăra Cerbu de unde au fost preluaţi de o ocazie până acasă.

          A fost o ieşire plăcută, nu foarte obositoare, în care Oana, în vârstă de 18 ani, proaspăt înscrisă la AT "Chindia" s-a descurcat excelent în parcurgerea unei văi de abrupt, iar Mihai şi-a sărbătorit în mijlocul prietenilor împlinirea vârstei de 35 de ani, vârstă la care experienţa acumulată îi permite ca peste o lună să atace bătrânul Mont Blanc - 4807 m.

         FELICITĂRI!  LA MULŢI ANI! şi BAFTĂ!

 

          Ileana Bocanciu -  A. T. "Chindia"    

              

 

Autor: ileana bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 10392, Ultima actualizare: Joi, 17 Iul 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Varful Cu Dor-Valea Izvorul Dorului-Sub Varful Nucetu-Cabana Zanoaga

 

Comentariu
Fără foto Cristian Georgescu, Vineri, 18 Iul 2003, 11:34

Da. chiar ne-am intersectat putin. Eu ajungeam la refugiu, voi tocmai plecati pe vale. Dar pt. ce va antrenati ("tura de antrenament")?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii