Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Falsa Strungă a Dracului - Falsa Strungă a Dracului

Bookmark and Share
Autor:Dinu Mititeanu
Data:18 Ian 2003
Titlu:Falsa Strungă a Dracului
Text:

Ştiu că ai mai făcut unele ture în Făgăraşului, care te ajută să ştii ce te aşteaptă. Mi-ai scris că v-aţi dat seama de "falsa Strungă a Dracului", o "notă bună", căci alţii au păţit-o rău pe acolo, fie că nu au ştiut de existenţa celei false (prima cum cobori de pe Vf. Negoiu), fie că li s-a părut că e mai uşoară ca Strunga Dracului propriu zisă, căci de sus aşa pare! Numai că în partea inferioară... este exact invers!

Trecerea/ ocolirea Ciortei, a Custurii Sărăţii, Strungii Dracului sau Doamnei şi Căldarea Fundul Caprei sunt cele mai dificile sectoare ale Crestei Făgărăşene iarna, dar, în funcţie de starea zăpezii mai sunt şi altele. Traseul de iarnă şi variante de abordare ale fiecărei zone sunt excelent descrise, în cartea sa, de ANDREI BELEAUA, în ambele sensuri! Una din variante - adaug eu - este uneori "să te întorci sau să stai pe loc".

Boerescu îmi povestea că au stat o dată pe loc 3 zile în Şaua Gârbovei, căci ar fi fost sinucidere să plece după o noapte de ninsoare abundentă. Iar la plecare, după ce au împărţit ultimii biscuiţi şi cuburi de zahăr, i-a spus celui ce a pornit în faţă: "paşi mari Hono, paşi mari!". Parcă îl aud şi acum! Trebuie să citeşti atent cartea lui Beleaua şi apoi să întrebi dacă şi ce nu ai înţeles din ea! Eu îţi mai pot da unele "ponturi", pe care mi le-a dat şi mie Toma Boerescu (ex. coborârea spre est de pe Lăiţel, de pe Viştea), unde în mod sigur ne-ar fi păcălit ceaţa şi respectiv înserarea.

Am vorbit la telefon cu domnul Opriş şi a spus că nu prea este recomandat să plecăm acum.

Păi ţi-a spus bine! În ianuarie şi februarie zăpezile, straturile nu sunt stabilizate, în aprilie şi mai curg avalanşele "de primăvară", am mai spus asta! De aceea Federaţia planifica pentru seniori parcurgerea (nu "traversarea" - cum spun unii!) Crestei Făgăraşului pe la mijloc de martie, perioada cea mai puţin periculoasă, dar nu fără pericole şi cu excepţii, când şi acea perioadă era foarte periculoasă: ninsori mari recente, încălzire bruscă a vremii, NINSORI SLABE DAR CU VÂNT! TOTUL DEPINDE DE STAREA ZĂPEZII, SĂ ŞTII "S-O CITEŞTI" ŞI SĂ ŢII SEAMĂ DE CE SFATURI ÎŢI DĂ EA!

Data de 17 februarie vi se pare potrivită pentru plecarea în Făgăraş? Răspunsul este: Depinde de starea zăpezii!

Ştiţi ceva despre şcoala de iarnă salvamont de la Bâlea?; condiţii de participare?; cunoştinţe minime (stăm cam prost la partea de schi); se poate participa fără să ne folosim de cazarea şi masa de la Bâlea (mâncare de acasă + cort - lipsa de bani, cu toţi suntem studenţi).

Păi asta trebuia/ trebuie să-l întrebi pe Mircea Opriş. Eu te întreb: Aţi făcut Făgăraşul vara, "cu ochi de iarnă"? Ai făcut Creasta Rodnei iarna? Astea ar trebui mai întâi. Da, îmi poţi tu sau alţii spune că cei care se duc să urce un vârf din Munţii Mari n-au mai fost nici ei pe acolo şi pe acolo nu poţi merge mai întâi vara, căci acolo e mereu iarnă... Te poţi deja compara cu ei? Dispus să continuăm dialogul.

Author: Dinu Mititeanu
Uploaded by: Ioan BĂŽndeanu
Views: 6775, Last update: Tue, Sep 27, 2005