Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Unora le place schiul! - Unora le place schiul!

Bookmark and Share

Unora le place schiul!

            „Ninge iar, ninge iar” refrenul mi se repetă în minte la nesfârşit în timp ce cobor prin zăpada proaspată şi îl aud pe Ioachim chiuind din rucsac la fiecare viraj. Mă bucur cu gândul că schiul a mai câştigat un prieten iar în câţiva ani îl voi urmări eu încercând să ne întrecem pe pantele muntelui.

Unora ne place schiul! Aşteptăm cu nerăbdare primii fulgi, urmărim cu înfrigurare evoluţia stratului de zăpadă, iar când vine timpul ne despărţim cu greu de iarnă, căutând ultimele petice de zăpadă ascunse prin cine ştie ce căldare nordică.

Îl iubim pentru magia alunecării, pentru bucuria libertăţii, pentru orizonturile ce ni le deschide, pentru că este strâns legat de munte, şi lista rămâne deschisă. Fie că o facem pe skiuri de tură explorînd văi şi creste cu zăpada neatinsă, sau pe pârtii mai mult sau mai puţin pregătite, fie că preferăm viteza şi virajele largi si curajoase de freeride sau slalomul îngrijit şi elagant, suntem uniţi de aceeaşi pasiune.

În ultimii ani schiul a început să devină tot mai popular şi la noi, chiar dacă mulţi încep pentru că este „la modă”, majoritatea vor reveni în fiecare iarnă pe partii. Pentru cei pasionaţi de munte este continuarea firească a activităţilor montane de vară, reprezentând pe lângă modalitatea cea mai uşoară de deplasare pe zăpadă şi un alt fel de a „gusta” muntele.

Pe mine ma cucerit definitiv la 5 ani când am pus în picioare nişte doage cioplite de badea Nuţu şi am reuşit să cobor dealul din faţa casei. De atuncea nu le-am mai lăsat jos nici într-o iarnă, având bucuria ca în ultimii 10 ani să îi iniţiez şi pe alţii în acest superb sport.

M-am întors recent din Italia, unde am avut parte de o săptămână superbă de schi împreună cu familia. Anul acesta am ales zona Monte Rosa, masivul cel mai înalt (medie) din Alpi cu ai săi 150 km de pârtii, peisaje superbe şi o cultură tradiţională bine păstrată. Deşi zăpada a fost puţină (a nins foarte mult doar în ultima zi! J), am fost impresionat mai ales de programul de dezvoltare al zonei. În loc să împânzească muntele cu cabluri şi pârtii super pregătite, au ales să păstreze natural majoritatea arealului schiabil, promovând freeride-ul şi schiul de tură. Este astfel o încântare să vezi versanţi imenşi cu zăpadă neatinsă, să descoperi propria trasă, să fii liber să te bucuri de munte. Asta mai ales în Alagna, nu degeaba numită „Freeride Paradise”, unde iţi dai seama imediat că eşti într-o staţiune mai specială, doar văzând echipamentul şi auzind discuţiile schiorilor în cabină.

Deci se poate! Cred că sunt destule staţiunile şi munţii sufocaţi de instalaţii pe cablu şi pârtii, este loc şi trebuie păstrate şi zone minim umanizate. Un bun exemplu şi pentru noi, unde mulţi văd dezvoltarea turismului direct proporţională cu lungimea instalaţiilor. Dar oare avem nevoie de acest turism, putem noi concura cu staţiuni super tehnicizate cu tradiţie din Alpi? Nu ar fi mai durabil să adoptăm o altă strategie, să mizăm pe un alt fel de turism hivernal?

Acest scurt articol se vrea o invitaţie şi o provocare pentru o secţiune mai largă de discuţii şi articole legate de ski: tehnică, stiluri, zone de schi, echipament.
Author: Ioan Şteţca
Uploaded by: Ioan Şteţca
Views: 9875, Last update: Tue, Jan 15, 2008