Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Unora le place schiul! - Unora le place schiul!

Bookmark and Share

Unora le place schiul!

            „Ninge iar, ninge iar” refrenul mi se repetă în minte la nesfârșit în timp ce cobor prin zăpada proaspată și îl aud pe Ioachim chiuind din rucsac la fiecare viraj. Mă bucur cu gândul că schiul a mai câștigat un prieten iar în câțiva ani îl voi urmări eu încercând să ne întrecem pe pantele muntelui.

Unora ne place schiul! Așteptăm cu nerăbdare primii fulgi, urmărim cu înfrigurare evoluția stratului de zăpadă, iar când vine timpul ne despărțim cu greu de iarnă, căutând ultimele petice de zăpadă ascunse prin cine știe ce căldare nordică.

Îl iubim pentru magia alunecării, pentru bucuria libertății, pentru orizonturile ce ni le deschide, pentru că este strâns legat de munte, și lista rămâne deschisă. Fie că o facem pe skiuri de tură explorînd văi și creste cu zăpada neatinsă, sau pe pârtii mai mult sau mai puțin pregătite, fie că preferăm viteza și virajele largi si curajoase de freeride sau slalomul îngrijit și elagant, suntem uniți de aceeași pasiune.

În ultimii ani schiul a început să devină tot mai popular și la noi, chiar dacă mulți încep pentru că este „la modă”, majoritatea vor reveni în fiecare iarnă pe partii. Pentru cei pasionați de munte este continuarea firească a activităților montane de vară, reprezentând pe lângă modalitatea cea mai ușoară de deplasare pe zăpadă și un alt fel de a „gusta” muntele.

Pe mine ma cucerit definitiv la 5 ani când am pus în picioare niște doage cioplite de badea Nuțu și am reușit să cobor dealul din fața casei. De atuncea nu le-am mai lăsat jos nici într-o iarnă, având bucuria ca în ultimii 10 ani să îi inițiez și pe alții în acest superb sport.

M-am întors recent din Italia, unde am avut parte de o săptămână superbă de schi împreună cu familia. Anul acesta am ales zona Monte Rosa, masivul cel mai înalt (medie) din Alpi cu ai săi 150 km de pârtii, peisaje superbe și o cultură tradițională bine păstrată. Deși zăpada a fost puțină (a nins foarte mult doar în ultima zi! J), am fost impresionat mai ales de programul de dezvoltare al zonei. În loc să împânzească muntele cu cabluri și pârtii super pregătite, au ales să păstreze natural majoritatea arealului schiabil, promovând freeride-ul și schiul de tură. Este astfel o încântare să vezi versanți imenși cu zăpadă neatinsă, să descoperi propria trasă, să fii liber să te bucuri de munte. Asta mai ales în Alagna, nu degeaba numită „Freeride Paradise”, unde iți dai seama imediat că ești într-o stațiune mai specială, doar văzând echipamentul și auzind discuțiile schiorilor în cabină.

Deci se poate! Cred că sunt destule stațiunile și munții sufocați de instalații pe cablu și pârtii, este loc și trebuie păstrate și zone minim umanizate. Un bun exemplu și pentru noi, unde mulți văd dezvoltarea turismului direct proporțională cu lungimea instalațiilor. Dar oare avem nevoie de acest turism, putem noi concura cu stațiuni super tehnicizate cu tradiție din Alpi? Nu ar fi mai durabil să adoptăm o altă strategie, să mizăm pe un alt fel de turism hivernal?

Acest scurt articol se vrea o invitație și o provocare pentru o secțiune mai largă de discuții și articole legate de ski: tehnică, stiluri, zone de schi, echipament.
Autor: Ioan Ștețca
Înscris de: Ioan Ștețca
Vizualizări: 8685, Ultima actualizare: Marți, 15 Ian 2008