Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Personalitati

Bookmark and Share
Articole despre personalitati si nume cu rezonanta in alpinism.

Cele mai recente articole - Toate articolele (1)

RICCARDO  CASSIN,  un secol de viata

Cine e Riccardo Cassin? Un mare OM, un mare alpinist, un mit pentru mii de iubitori ai alpinismului din întreaga lume.

In 2 ianuarie, Riccardo Cassin implineste 100 de ani, iar lumea montana se pregateste sa-l sarbatoreasca cu onoruri si trofee. Ii  dorim  multa sanatate si sa se bucure de toate activitatile desfasurate in aceasta perioada in cinstea lui.

image001

Puţin sunt cei care, făcând parte din lumea alpinismului, nu au auzit vreodată de marele om Riccardo Cassin. De numele lui se leagă multe aventuri şi amintiri, care îl pun în rândul puţinilor alpinişti care au făcut istorie în acest sport fascinant. Multe dintre traseele făcute de el în premieră în anii `30, sunt, chiar în zilele noastre şi cu echipamentele actuale care fac escaladarea mai rapidă şi mai sigură, teste greu de trecut pentru cei care practică acest sport.

Alpinistul Riccardo Cassin este inseparabil de omul Riccardo Cassin. Marea hotărâre, spiritul de sacrificiu, forţa şi curajul unui om care escaladează munţii sunt aceleaşi principii care îl ghidează în viaţa de zi cu zi.

image002image003

Născut la Savovorgnano di San Vito al Tagliamento în 2 ianuarie 1909, se mută de tânăr, după moartea tatălui său, la Lecco, în căutarea unei slujbe.

Aici, dragostea pentru munte începe să înflorească şi, astfel, începe primele excursii cu prietenii săi, pe muntele ce încoronează oraşul Lecco, Resegone.

A început primele escaladări pe Muntele Grignetta, mai întâi pe trasee uşoare, dar apoi, destul de curând, pe trasee absolut noi, neatinse. Fiecare clipă liberă înafara serviciului era dedicată muntelui marele învăţător al vieţii”.

Pentru un tânăr atât de hotărât şi de puternic, spaţiul montan din zona sa a devenit prea mic, de aceea caută alte zone de explorat, astfel făcând cunoştinţă pentru prima oară cu Dolomiţii.

image004Acolo, Cassin a repetat la început traseele unor “monştrii sacrii” ai acelei vremi, dar curând a început să caţere trasee noi, neexplorate: în anul 1934 escaladează, cu Vitali şi Pozzi, peretele de sud-est al Piccolissima Lavaredo, anul următor fiind un an al capodoperelor absolute: a escaladat cu Ratti, muchia expusă şi foarte atractivă de sud-est a Torre Trieste.

Dar, Cassin nu era satisfăcut de aceste mari aventuri şi mai ales de faptul că o echipă de alpinişti germani a încercat escaladarea peretelui nordic al Cima Ouest Lavaredo. Cassin, împreună cu prietenul său Ratti s-au grăbit să participe la această întrecere, care i-a făcu învingători, dar doar după ce au stat 60 de ore în perete şi după ce au îndurat dificultăţi tehnice extreme şi probleme cu echipamentul care a cedat.

În 1937 face prima ascensiune a peretelui de nord-vest al Pizzo Badile împreună cu Gino Esposito, Mario Molteni, Vittorio Ratti şi Giusepe Valsechi.

În 1938, prima ascensiune a peretelui nordic al Punta Walker, Grandes Jorasses o face tot Cassin ci Gino Esposito şi Ugo Tizzoni.

­image005Anul 1939 îi aduce lui Cassin două ascensiuni în premieră – Golem, faţa estică, cu Pierino Cattaneo – şi peretele nordic Guglia di Leschaux cu Ugo Tizzoni.

Activitatea montană a lui Riccardo Cassin a fost întreruptă de cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care l-a condus în prima linie pentru a-şi apăra ţara.

În 1958 i-a fost încredinţată conducerea celei de-a doua expediţii italieneşti în Karakorum. Ţinta expediţiei era vârful Gasherbrum IV, colosul de aproape 800 metri, neatins încă de nimeni. Împreună cu Walter Bonatti, Bepi de Francesh, Toni Gobbi, Fosco Maraini, Carlo Mauri, Giusepe Oberto şi Donato Zeni, Cassin face prima ascensiune absolută a vârfului Gasherbrum IV.

Activitatea lui Cassin pretutindeni pe toţi munţii părea nesfârşită: din Himalaya în Alaska, din Caucaz în Anzi, unde a condus o expediţie pe Muntele Jirishanca de 6126 m.

Singurul incident ce ia lasat un gust amar lui Cassin, a fost excluderea lui din echipa italiana ce avea sa cucereasca K2, al doilea cel mai inalt munte din lume, in 1952. Dar noua ani mai tarziu, Cassin a deschis un nou traseu spre varful Muntelui McKinley in Alaska, cel mai inalt varf din America si a primit o telegrama de felicitare de la presedintele Kennedy.

Cassin şi-a continuat ascensiunile de-a lungul timpului, chiar şi la 78 de ani, când a refăcut traseul pe Piz Badile, la 50 de ani de la prima ascensiune.

image006Riccardo Cassin a făcut de-a lungul carierei sale, aproximativ 2.500 de ascensiuni, dintre care 10 premiere absolute si nu a coborat niciodata de pe un munte fara sa atinga varful. Intotdeauna a adus toti coechipierii acasa si nu a pierdut niciodata un partener de coarda.A escaladat în Italia, Elveţia, Franţa, Austria, Spania, Iugoslavia, Scoţia, Caucaz, Alaska, Pakistan, Nepal şi Japonia. Este Preşedintele onorific al Clubului Alpin Italian (CAI), secţia Lecco, academician al CAI, membru onorific al cluburilor alpine din Italia, Franţa, SUA, Spania, Elveţia.

A fost premiat cu patru medalii de aur pentru valoarea sportivă, în 1971 i-a fost conferit titlul de Comandor al Republicii, iar în 1976 a fost făcut cetăţean de onoare al oraşului Lecco.

Muntele reprezinta pentru Cassin marea dragoste. Muntii i-au dau importante invataturi si emotii in viata. Pur si simplu iubeste jocul luminilor, al umbrelor, al aerului si al soarelui. Ce au insemnat atatia ani de alpinism neintrerupt pentru Cassin? Asteptari, crezuri, perspective, placeri, dorinte…

Am  avut  onoarea  si  stima  sa-l  cunosc  in  2008.

A avut puterea sa ne dea si noua romanilor  un  zambet  si un  autograf!

Gabriel Motica, 31 Decembrie 2008

­
Autor: Gabriel Motica
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 10853, Ultima actualizare: Vineri, 2 Ian 2009