deus sine dei...

Înscrisă de: Ciprian Lolu
deus sine dei...
Data publicării: : 3 Dec 2007, vizualizări:: 1215
Localizare geografica: România, Muntii PIATRA CRAIULUI
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 4 Dec 2007, 0:20

Deus sine dei!!?? Traducerea aporximativa e, Un Dumnezeu fara dumnezeire, Un dumnezeu singuratic... cu coarne... catarat pe o stanca... separat de cohorta lui de archoni? E cumva o aluzie la falsul dumnezeul din Vechiul Testament?

Nihil Sine Deo (Nimic fara Dumnezeu) a fost mottoul Regatului Romaniei pe timpul Hohenzollerilor. Expresia denota insa o lipsa de intelegere a felului in care e conceput universul in care traim.

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 4 Dec 2007, 10:37

Cred si sper ca autorul sa ne explice ce a vrut sa spuna.
Un eseu intreg se poate dezvolta atit pe baza traducerii cit si a interpretarii expresiei folosite.
In plus s-ar putea sa fie vorba de o capra iar nu de un tzap - fiinta mamifera care ofera substantza comentariului.
In alta directie umblind, inca din anii 1850s s-a conturat concluzia ca membrii casei de Hohenzollern-Sigmaringen habar n-aveau cum este conceput universul in care traim noi. Ceea ce denota o crasa lipsa de responsabilitate cu atit mai mult cu cit Regatul Romaniei avea mai multe asteptari de la dinsii decit un simplu motto, asteptari partial confirmate in cu totul alte directii. De exemplu, desi a incercat cu toata energia regenerabila de care era in stare, nici macar Elena Lupescu nu a putut concepe cum nu intzelegea Carol II-lea sa se fi conceput universul respectiv.:-?

Paul Diacre Paul Diacre, Marţi, 4 Dec 2007, 13:23

Domnu' profesor nu mai sus de "i"!
Avea dreptate latinu' :
"Ne sutor ultra crepidam" :-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 4 Dec 2007, 15:52

Sunt încântată să te revăd printre membrii activi şi citesc cu aceeaşi plăcere comentariile tale după o lungă absenţă! Bine-ai revenit Paul G.!

Dragă Paul, Diacre, de data asta, :-) în Moldova lui Creangă în general şi pe malul Bistriţei în special, se spune "sandali". Acum vreo 20 de ani, am învăţat de la profesorul meu de filosofie - printre multe altele - că "o femeie, întotdeauna, se cunoaşte după... tocuri. Şi/sau pantofi/sandale(i). Degeaba este ea aranjată, elegant şi decent îmbrăcată, strident sau mai discret machiată, cu manichiura făcută, dacă, uitându-te la tocurile ei, le vezi fără flecuri şi coşcovite/scorojite, or' cu pantofii nelustruiţi şi/sau fără cremă, de nu-ţi mai vine, cu aleasă consideraţie, acel "Sărutmâna! pe buze..."
Strict din curiozitate, Paul, pentru că tot mi-ai amintit de lecţiile din tinereţile mele, tu la care profesor, din cei doi antecomentatori ai tăi, te-ai referit? :-)

Paul Diacre Paul Diacre, Marţi, 4 Dec 2007, 20:06

S-au încins spiritele
"Căldură mare"
"Ştie dumnealui"
Că doar nu-i tizul meu.
Iar filosofia se opreşte
Pentru unii la sandale. :-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 4 Dec 2007, 23:57

Mama lor de spirite încinse, s-o fi ştiind 'mnealui care-i, da' nush io...!
Dar să continuăm... De data asta, în Moldova lui Eminescu, mai circulă un altfel de refren... Nu de orişicare fel, ci unul la adresa... Criticilor mei şi care sună cam aşa:
"E uşor a scrie versuri / Când... " / Nu sari mai sus de "i"!
Cum adică? Normal! Păi mai sus de "i" e " î " ş-atunci sandal-ar fi "sandalî".:-? Prin urmare, respectând vorba latinului şi urmându-ţi sfatul (că doar şi eu am fost profesoară - na, că pe asta nu cred c-o ştiai! Aah, şi ce dirigă a naibii eram...) ne oprim la "sandali", adică la i! :)
Ehee, ce nu face filosoful dintr-o literă şi pictorul dintr-un articol de încălţăminte...! Ori poate Apelles a vrut a zugrăvi Geneză şi nu i s-o fi aplicat pe pânză... Deci, zici, Paul, că în Vechiul Testament e vorba despre un, falsul dumnezeul? Ce ediţie, te rog, şi din ce an?
În încheiere, cred că autorul imaginii de faţă a vrut să spună că (virgulă) capra asta n-are niciun Dumnezeu! :-) Adicălea, în loc să stea frumuşel la căldurică, a ieşit la plimbărică. In plus, se mai uită şi pieziş după unii salvamontişti.
Şi dacă tot veni vorba, îl salut şi prin intermediul acestei fotografii pe unul dintre ei! Se ştie el care. :-)
Să ne-auzim cu bine!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 5 Dec 2007, 5:53

Draga Daniela, studiile mele biblice le fac in engleza. De ce? Pentru ca poti intelege ce spune. Biblia in limba romana e in general plina de arhaisme si de traduceri cel putin curioase. Singura versiune in engleza care contine arhaisme e Versiunea Regelui James si a fost editata insa de un mare invatat mason, de Francis Bacon. E considerata una dintre cele mai de incredere traduceri a versiunii in greaca. Trebuie sa stii ca versiunile in Aramaica si Ebraica s-au pierdut de mult si ceea ce citim noi azi in Biblie e ce au scris grecii. Nimeni nu stie cum aratau versiunile originale si probabil ca nu s-a dorit sa se stie... In engleza avem aproximativ 15 versiuni majore din care 7 sunt capitale si din care 5 sunt acceptate oficial de domninatiile predominante. Nu toate bibliile contin acelasi carti si fiecare tara are o versiunea cu particularitatile ei. In ce priveste "situatia noastra", poti sa citesti orice versiune vrei, dar... mai trebuie sa studiezi evangheliile gnostice, pe care biserica a incercat sa le arda, si traditiile egiptene, hinduiste si budiste ca sa intelegi de unde s-au inspirat scribii nostri cand au scris asa cum au scris ei Geneza. Cu toate astea, anumite afirmatii facute de Isus si mai ales de Pavel si care au scapat cenzurii bisericii au supravietuit in Biblie si atesta faptul ca cei doi, ca mai toata lumea buna a crestinatatii timpurii, stiau ca dumnezeul Vechiului Testament e un dumnezeu fals. Gnosticii il numeau "copilul haosului". Catarii din sudul Frantei, pe care biserica din Roma i-a eliminat cu sabia in mana considerau ca demiurgul din Vechiul Testament era Satana. Culmea e ca in Vechiul Testament sunt cel putin trei dumnezei, Elohim, Iehova si Yahweh. Daca citesti cu atentie capitolul 3 al Genezei, vei descoperi un pasaj (3:22 in New International Version) in care dumnezeu se adrezeaza unui grup de "dumnezei" peste care prezideaza ca "archon sef". Ce sa-i faci, Daniela, Incurcate sunt caile religiei... Mark Twain spunea ca "Cea mai buna cura impotriva crestinismului e cititul Bibliei". Avea umor si era si inteligent.

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 5 Dec 2007, 8:24

Multumesc pentru inaltarea in grad, dle Diacre, daca ma anvizajati! Nu este cazul - nu primesc astfel de cadouri de la astfel de "greci", nici chiar in decembrie. Sunteti departe! Impreuna cu imaginatia dvs. clocotinda.
Totusi, pen'ca va plac "versurili" va fac, la rindul meu, un cadou - apropo de faptul ca ma prind ca umblati cu bilutzele de la "i"-uri prin buzunarele-va-ti uitind pe unde sa le lasati:

Dreptate ai, Târlice,
Să nu ţinteşti sandaua
Mai sus de trei varice.
Poţi tremura-n safteaua
Dactilelor scremute!

Diacon fara "Deus”
Imi tot soptesc in barbă
Cindva Epimetheus
Spunea: ”Am şi-altă treaba!”.
:-)
Dl. Gheorghiu Paul spune - va asigur din parte-mi! - lucruri mult mai interesante in comentariul domniei sale de mai sus decit noi doi la un loc - de mai jos.

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Miercuri, 5 Dec 2007, 10:46

Intersant, Paul (Gheorghiu). Multumesc pentru lamuriri...:-)

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 5 Dec 2007, 13:27

Ai dreptate, Paul şi te înţeleg perfect.
Şi mai ştiam că, doar aşa pot smulge de la tine un comentariu preţios, la fel cum au remarcat şi ceilalţi colegi. Asemenea ţie, multe studii - de referinţă, le-am cercetat într-o cu totul altă limbă, tocmai din cauza unor traduceri pe care le puteam sau nu face. Locuţiunile verbale, adverbiale ori conjuncţionale sunt un deliciu! Dar adesea, greu de mistuit…
Pe Dumnezeu nu l-am găsit nici în Biblie, nici în biserică, în temple şi dar nici în moschee. Nu l-am găsit nici pe vârful muntelui şi nici în adâncul pădurii… L-am descoperit, însă, în ultimul loc la care m-aş fi putut gândi, eu sau oricine altcineva – sălăşluit în inima mea… Doar mă crease după chipul şi asemănarea Sa...
Pe Allah, pe Buddha şi pe alţii asemenea i-am întâlnit în egală măsură, le-am ascultat punctul de vedere, am lăsat loc de "Bună-ziua", ne-am despărţit amical şi cu speranţa că, oricând, ne puteam revedea cu aceeaşi plăcere. Pe Iisus, însă, l-am cunoscut. Şi nu doar prin faptul că numai venirea Sa - după cum am mai spus - în această lume a determinat ruperea cronologiei în două, în trecut/în prezent, în înainte/în după, ci ca fiind Lumina pe care o aştept în fiecare an, 360 de zile şi care vine…
Nicio aşteptare nu e-n zadar, chiar dacă durează atât de mult sau de puţin…

Dan, te rog,

În viaţa ta, măcar o dată,
Lărgeşte-ţi nodul la cravată…

Zâmbeşte !

Şi printre picături de ploaie
Diseară vine moşul Nicolae …

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 5 Dec 2007, 14:14

:-D

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 5 Dec 2007, 22:50

Intr-adevar Daniela, in universul in care traim, ceea ce apartine de Sursa autentica a tot ceea ce exista se afla in noi.

Sincere multumiri lui Dan si Cosmin pentru cuvintele de apreciere.

Ciprian Lolu Ciprian Lolu, Joi, 6 Dec 2007, 13:47

hmm cat de multe commenturi care initial au avut ca si subiect titlul acestei poze...
pai avand in vedere ca in ultimii ani in Piatra Craiului s-a taiat cum s-a taiat, s-a construit cum s-a construit, multe gunoaie, braconaj care mai nou cica nu mai este cu o pusca ci cu arbalaleta ca sa nu se mai faca zgomot...ce sa va spun, cand aud si vad imi pun mainile in cap..ma intreb de ce anume si cer ajutor Domnului, iar cand vad o capra, un urs, un lup sau orice alt animal in libertate imi dau speranta ca daca nu acum, poate candva va fi bine ptr acest parc, pentru acesti munti care ne inconjoara. In fagaras de exemplu saptamanal trebuie sa fie cineva care vaneaza...nu este normal...tiltul pe care l-am pus il putem regasi in tot ceea ce se intampla negativ in carpatii nostrii si nu trebuie sa ne gandim doar la Piatra Craiului...

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 7 Dec 2007, 11:40

In general eu unul evit, Ciprian, sa imi dau cu parerea in ceea ce priveste bestialitatile de natura ecologica din munti. Si nu numai din munti.
Sunt ghid uneori si - in multe cazuri - doar pot sa opresc astfel de manifestari de grup - de exemplu refuzind sa conduc in "locuri tainice unde putem vedea - vina". Este tot ce pot sa fac - eu acum.
Dar nu este o solutie. Si nici nu va fi.
Dupa cit pot sa inteleg, cauza principala este banul - ca in mai toate cazurile.
Atita timp cit exista cerere - va exista si o oferta - chiar daca pina la un punct: "bestialitatile au un pret" si doar un pret mare sau prohibitiv poate stopa "cererea". Dar pina atunci - pina cind "pretul actual" va ajunge la "pretul corect" - mai avem mult. Mult.
La mai concret, atita timp cit pentru o capra (neagra) vinatorul nu va plati 8.000 euro iar nu ceva peste 1.000 euro (pretul final de fapt cu toate serviciile...) va exista si cerere "suficienta". Iar acesti 1.000 de euro ajung cine stie pe unde. In cazul de fata se considera ca numai "amenzile drastice" pot sa faca ceva. Nu stiu, poate ca da pentru ca trebuie inceput cu ceva. Platita insa de "vinator" iar nu uitata.
Si sa nu uitam ca "ofertantii" sunt cei care stiu bine despre ce este vorba si cum se ajunge la "despre ce este vorba". Sunt oamenii locului - de multe ori - oameni cu "foamea in git!'. La orice nivel este aceasta foame. Iar asta nu este, neaparat, vina lor. Nici meritul, desigur.
Asa ca evit sa ma pronunt. Pare simplu: exista cerere deci se va gasi si oferta. Doar cind "pretul platit" va fi "prea mare" atunci totul se va opri de la sine.
Daca tot e un "biznis" - de ce nu face administratia unei zone protejate acest "biznis" - controlat si tinut in friu totul? Sa nu intelegi ca voi crede ca oricum administratia unei arii protejate este formata din oameni iar tentatiile....
Pe de alta parte insa stiu foarte bine ca legea ariilor protejate a fost republicata. Este ceva interesant sa vezi modificarile aduse fata de forma initiala. Cui prodest?! Nu stiu.
Stiu doar ca cererea "abunda". Ca si la "lemne". Restul sunt "sentimentalitati" cum se exprima un "vin(z) ator".
Parerea mea!:-?

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Ciprian Lolu
 1-20 din 122
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
I Believe I Can Fly
Iulian Nicolae
mie imi pare a fi un baiului acolo:-D ceva din zamora ? gresesc ?
11 Dec
tree climber...:)
Ciprian Lolu
wow... nici nu am cuvinte :-) sa inteleg ca ar fi cel mai bine sa ii punem un nume si sa-l tinem peste iarna prin casele noastre la cald :-D eu propun asa: Ana facem cu schimbul il gazduiesti tu la iarna la tine si eu apoi in Crai ..adica la vara ce spui de propunerea mea?:P
2 Dec
tree climber...:)
Ciprian Lolu
crede-ma ca nici nu mi-am imaginat vreodata ca poate urca asa intr-un copac si sa stea ca si o "pasare" acolo:-D
6 Nov
Pe Brâul de Sus-2
mihai marius barbu
la ochi asta pare a fi iesirea de la ora 10 din Poiana Inchisa ...
17 Sep
Pe Brâul de Sus
mihai marius barbu
poiana inchisa intotdeauna s-a aflat pe braul de mijloc , braul de sus se cam termina in "Lespedea Rece si apoi nu isi mai are continuare pana in Valea Urzicii, datorita si acestui areal cum este Poiana Inchisa , cat si Peretele Central din Marele Mrohotis
15 Sep
mascota
adrian munteanu
eee cabana asta imi aduce aminte de vechiul cabanier ...un batranel super simpatic care m-a servit cu ceva afinata din partea casei:-D
13 Mai
unde se odihnesc norii
Bogdan Luţă
Domnu Jipa...cu parere de rau vreau sa va contrazic... aiguiles du midi nu prea are cum sa se vada, el ar fi undeva in spatele fotografului lateral stanga, in fond cred ca de acolo se venea sau se mergea, in fine ceea ce se vede in fundat este Dents du Midi
2 Apr
sponser dog: P
Ciprian Lolu
Viorel draga problema sau fericirea (depinde cum privim):P e ca nu e Bandit ci Nanuk:-D
27 Ian
Locatar vremelnic
Eugen Roman
multam multam
15 Nov
the silence...
Ciprian Lolu
Daniel, am facut-o si in normal, este adevarat ca in modul de afisare care este dat de site pare mai ok normalul dar crede-ma ca daca as face un poster sau varianta pe hartie mai mare as alege fara ezitare aceasta varianta:) cand o privesti pe toata iti da clar alt impact.:) oricum multam de sfat si apreciere:)
29 Sep
the silence...
Ciprian Lolu
Cata... deci ai vazut cum am prins Mittelegi ridge? 5 zile la rand vremea asta a fost si in care am vazut doar de cateva ori cate o particica din Eiger, oricum multam ptr telefon si mesaje:) sa ne vedem sanatosi
29 Sep
Zoom-zoom
Cristina Stroia
hmmm apoi ma Cristina ceea ce spui tu ca e Vf. Scara nu prea pare a fi, in mod normal (daca o luam din vechile carti) Vf. Scara este varful din dreapta tiganestilor, ori fereastra pica pe firul caldarii, ceea ce Vf. este mult in stanga cum privesti aceasta fotografie. In fond Vf. Scara este din poza ta undeva in platoul din stanga, iar "Scara" in sine de unde ii si vine numele este data de peretii din muchia nord-vestica adica muchia matematica a clincii:-D, apropo de fotografia cu refugiul Sperantelor, spune-mi te rog ceea ce ai simtit acolo cand ai ajuns ptr prima data si apoi spune-mi care a fost scopul la aceea fotografie acum, avand in vedere ca oricum se vede, si chiar daca nu s-ar fi vazut, ai fi trecut ca acolo si chiar acolo este acel refugiu?:-D
26 Sep
Apus de soare pe creasta Pietrei Craiului
CSABA IAKOB
te-am inteles perfect domnu Cezar doar ca autorul nostru fotograf nu recunoaste ca nu are nici ceea mai mica baza de cunostinte legata de Piatra Craiului, dansul mai degraba a dat vina pe "unele greseli ortografice"...stiti ce nu inteleg?... ok nu ai carte lui Cristea, dar ce o fi asa de greu sa intrebi la Salvamont:"mai oameni buni imi spuneti si mie cum stau varfurile din acest unghi?"avand in vedere ca tot esti la Plaiul Foii, imi aduc aminte perfect anii cand invatam si eu despre Crai...unde crede-ti ca imi gaseam raspunsurile? la Plaiul Foii, cum au trecut anii, aveam pe atunci 16 -17 ani:) in fine sa ne auzim noi sanatosi si sa fie ok::) o zi buna va doresc tuturor:-D
21 Iul
Hornul nisipos
CSABA IAKOB
eee oare?... hai sa fim seriosi... las-o asa si gata ca n-are sens
20 Iul
Apus de soare pe creasta Pietrei Craiului
CSABA IAKOB
uni vad tot ansamblul craiului in aceasta poza:) sa ne relaxam, cinestie maine poimaine vom vedea si Curmatura din aceasta imagine, sau de ce nu Moldoveanu prin zona:D,
20 Iul
Hornul nisipos
CSABA IAKOB
scuza-ma ca inca odata revin si spun...lucrez la salvamont Zarnesti de 9 ani, umblu in crai de inca 10 ani inainte, chiar nu e cazul sa povestim despre Piatra Craiului, crede-ma nu are sens, ti-am spus ce am pe suflet, pentru ca sunt multi altii ca tine care suna la Salvamont si dau informatii total aberante in privinta localizarii lor, ajungi noaptea la ei si majoritatea spun ca asa au auzit si ei de pe net sau de la unul sau altul, si datorita acestui fapt de fiecare data cand am ocazia fara ezitare spun si scriu despre acest fapt. Nu ma intereseaza precizarile Dumneavoastra legate de munte atata timp cat sunt corecte, pentru mine oricum nu m-ati impresionat cu cunostintele legate de crai si nici nu cred ca o sa reusiti vreodata atata timp cat nu intelegeti ceva din acest fapt... cititi-va titlurile (daca stam sa ne gandim la toate pozele descrierile erau asa cum erau), apoi comenturile si apoi ganditiva la ceea ce am vrut sa va spun.in privinta lui Nea Cristea, de fapt si de drept este singura carte cu trasee nemarcate, ni s-a cerut sa facem alta noi dar cu siguranta in urmatorii 20 de ani spun NU pentru ca turismul in Romania lasa de dorit, pentru ca 90% din accidentele in acest munte sunt in aceste trasee...oare ce de? raspunsul se vad si de aici...:-?? o zi buna va doresc si sper inca odata ca m-ati inteles, nu am nimic cu dumneavoastra ci cu informatiile date de dumneavoastra care sunt total eronate, iar marea problema a dumneavoastra este ca nu realizati acest fapt, ca nu este cazul sa dati dumneavoastra informatii in acest munte.... cand spui "hornul padina lui raie" nu cred ca e greseala de exprimare ci clar necunostinta de cauza...imi pare rau ca va spun dar sper sa ma intelegeti.
20 Iul
Hornul nisipos
CSABA IAKOB
da-mi voie sa iti explic... cand nu stii despre zona este bine sa nu scri, apoi despre informatii gresite sunt deja obisnuit, fiecare boteaza cum aude zonele pacat, iar apoi ti-am spus ca nu are nici o tangenta cu padina lui raie acest horn, asa ca chiar nu avea sensul sa lasi padina lui raie, firul respectiv porneste din padina lui Calinet, zona inferioara pe care batranii locului au denumit-o intotdeauna Podu lui Calinet. Am observat in ultimii ani ca fiecare doreste sa dea impresia ca "uite acolo am fost si va explic eu " total gresit, cred ca nu este cazul sa discutam despre acest fapt, eu daca as fi fost in locul dumneavoastra as fi considerat ca nu este necesara nici o descriere de locatie exacta a peisajelor de genul acesta....sper sa ma intelegeti... o seara faina scuze ca revin cu "critici" dar vreau intr-un fel sa corectez o informatie total gresita si care nu este de folosul nimanui.
19 Iul
Virful Timbalui Mare
CSABA IAKOB
ma bucur ca ai modificat descrierea si ca m-ai inteles...:)
19 Iul
Capră neagră în Făgăraş
Filipescu Radu
superba:)
19 Iul
Caldarea Ocolita
CSABA IAKOB
offf... refugiul grind:) in 2002 cand am pus acel refugiu in creasta l-am pus in Saua Grind si clar ne-am gandit ca se va numi refugiul "Saua Grind" motive? clar le stim cu totii ptr ca e cu totul si cu totul altul regiul Grind, iar apoi sa nu ne incurcam in ele:D ulterior se pare ca cineva a scris pe el refugiul Grind II ok am inteles cu toti doar ca iar este diferit de refugiul grind, marea mea rugaminte ca aproape la toate pozele am multe de spus, daca nu stiti despre ce vorbiti nu mai scrieti, credeti-ma pozele sunt frumoase, se vede ca vremea a fost in favoarea dumneavoastra...:) o zi faina
19 Iul
Comentarii înscrise de Ciprian Lolu
 1-20 din 122
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024