Lumea nevăzută a Cheilor Bistruţei

Submitted by: Daniela Ursu
Lumea nevăzută a Cheilor Bistruţei
Publishing date: : Nov 20, 2008, views:: 2089
Geographic location: România, Muntii CEAHLAU, Piatra Sura
Album (slideshow): Minunata lume a Crăiesei Sure
Used equipment: Fuji FinePix
Description: Sunt sălbatice şi cumplite. Par ireale şi totuşi ele există. Vă veţi întreba, desigur, unde este Bistruţa cea frumos curgătoare, ce se strecoară şerpuind, ce cu puterea ei a despărţit pereţii Pietrei Sure (stânga) de cei din Bâtca Neagră (dreapta) şi care şi-a rostogolit apele prin cele 7 cascade? E la 3 m în jos! Desprinzându-şi firu-n patru, curge pe sub cimitirul pădurii plin de putregai, de căzături ce-ţi fac imposibilă înaintarea, printre bolovani imenşi îmbrăcaţi în licheni şi acoperiţi cu muşchi, alunecoşi şi veşnic umezi. Doar murmurul ei se mai aude. Te strecori printre doborâturi sau cazi prin păienjenişul crengilor lor cangrenate, în timp ce bocancul rămâne blocat în crăpăturile pietrelor. Înaintezi spunându-ţi că după primul cot vei da de stâncile friabile, dar totuşi şi c-o priză bună-n ele. Sau speri că vei ajunge la cascade, deşi ştii că nu le vei putea urca în contra pe toate 7. Când liniştea devine asurzitoare realizezi că nu mai eşti singur şi simţi priviri ce stau la pândă şi te ameninţă pe un teren strâmt, unde nu ai cum să te învârţi şi unde să fugi. Când inima clocoteşte în piept, de sus arbori pocnesc în cădere - deşi te miri, când nici vântul nu bate şi trunchiurile lor trosnesc sub paşii grei ai sălbăticiunilor ce vin să se adape.
Daniela Ursu - Personal gallery
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Cristi Gruita, Fri, Nov 21, 2008, 8:33 am

frumoasa descriere si ma bucur ca mai sunt locuri "salbatice" ca acestea.:-D

Fără foto Dan Loghin, Fri, Nov 21, 2008, 11:02 am

E o atmosfera acolo de inceput de lume.

Fără foto Paul Pătrăţanu, Fri, Nov 21, 2008, 5:07 pm

E intr-adevar o zona pe cat de necunoscuta pe atat de frumoasa. Prima data cand am fost in Ceahlau, un calugar de la schitul Stanilelor ne-a condus pe firul apei pana in zona cascadelor. Ne-am oprit insa la cea mai mare dintre cascade, de unde coborarea devenea imposibila. Ai poze din zona aceea? Multumim oricum pentru bunavointa de a imparti cu noi locurile misterioase pe care le strabati si gandurile deosebit de frumoase!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Fri, Nov 21, 2008, 9:18 pm

Lumea necunoscuta a lumii nevazute a Pietrei Sure e acum cunoscuta si vazuta de cei care frunzaresc Alpinetul. Nota 10 pentru compunere, Daniela si pentru efortul de genera senzatii placute la nivel vizual si intelectual.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Fri, Nov 21, 2008, 11:21 pm

Descrierile, ca multe altele pe lumea asta, sunt şi ele de mai multe feluri. Unele concrete şi la obiect, cu detalii tehnice clare şi precise – gen: "mers 200 m de la, ocolire stânga prin/pe după, urcat curba de nivel de…" din care serveşti informaţii utile şi pe care le identifici cu uşurinţă, să zicem, în teren, la faţa locului exclamând "Grozavă treabă! Bune repere mi-a dat" şi altele mai stufoase, chinuitoare compuneri literare, citeşti de te plictiseşti şi ele tot nu se mai termină, pui etichetă şi spui simplu "Fantezistă, complet visătoare". Indiferent de ce variantă ai alege, tot trebuie să-ţi asumI cele spuse sau scrise, publicate şi citite. Că şi cel căruia îi descrii traseul la precizie de minut şi la dimensiune de piatră de pe cărare îţi poate scoate ochii că şi-a rupt piciorul după ce-a călcat pe unde i-ai spus tu să meargă…
În Cheile astea nu ai timp de visare şi întreg nu te întorci dacă pleci c-un rucsac plic de versuri şi romantism. Munceşti strecurându-te ca apele lor, munceşti până AI putere mai mare ca pietrele lor. Într-un grup bine pregătit, presupun eu sau voi, că străbaterea lor poate fi şi o plăcere. Te mai iei cu vorba, mai spui o glumă, îţi aminteşti bancurile pe care niciodată nu le ţii minte, faci şi poze, timpu’ zboară, într-atâta ai ajuns, "Ce frumos a fost!"
Dar când o cauţi cu lumânarea, cum s-ar zice, simţi atmosfera nu de-nceput, ci de sfârşit de lume. Şi constaţi că în loc de 3 km cât au ele, ai făcut 7! Cum aşa? Păi, mergi 300 de metri, te-opreşti blocat, te-ntorci făcând un ocol de 150, apoi mai bâjbâi 150 de metri după poteca de animale şi tot aşa.
Sau poţi spera că apelezi la serviciile unui ’ghid’, călugăr, de exemplu, dar cred că cel care te-a însoţit pe tine, Paul, este plecat demult cine ştie pe la ce alt schit, pentru că dintre cei care vieţuiesc acum la Stănile, unul singur a fost în Chei, o singură dată şi asta acum 2 ani, a traversat cascadele şi nu i-a mai trebuit. Sau, mă rog, asta mi-a spus el mie.
Cascadele, însă, nu se pot traversa cu una cu două. Diferenţa de nivel este considerabilă, apa (care nu se vede-n poza asta) curge cu mare viteză peste praguri şi în fiecare prag a săpat culbine de 2-4 m adâncime. Cum am măsurat? Cu un vârf subţire de brad, cufundat, înmuiat şi văzut cât s-a udat. Voi înscrie şi câteva imagini cu cascadele, săptămâna viitoare, probabil. Din cauza unor ’pierderi de echilibru’, în această zonă a Cheilor nu am făcut decât două poze, cu expuneri diferite. Apoi a trebuit să-mi asigur aparatul. Mulţumesc mult lui Minnie şi din tot sufletul tuturor celor care-au suportat această fotografie!
Nu mi-a fost dat să rămân peste noapte în Chei sau efectiv în Piatră, ar fi fost un episod complet ca cele făcute de Les Stroud în Survivorman sau Bear Grylls în Ultimate Survival, dar poate fi văzut şi ca un loc potrivit de practicat Tehnici esenţiale de supravieţuire. :-)

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
Comments submitted by Daniela Ursu
 1-20 from 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
PhotoCommentDate
Iovanu'
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
O desfătare, Hume, felicitări!

P. S. O întrebare. Pet-uri nu fură deloc p-acolo?
Oct 31
Amurg de toamnă
Paul Pătrăţanu
Se vede și Piatra Sură... Mă bucur că ai revenit!
Sep 30
Muntele Ciucaș
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Mi-aţi făcut un dor nebun de Ciucaş, cu pozele voastre... Şi tu şi tătăitza Teo...:-) Până ajung pe creste, nu-mi rămâne decât să mă mai urc pe nush ce bloc din Braşov să-l văz şi să-l salut...
Aug 26
Răbufnire
Cosmin-Ovidiu Stan
Oliver, Buddha & Bonsai! Şi ce se potriveşte!
Aug 22
Cetatea şi Plăieşii
Daniela Ursu
Mulțumesc. Mă bucur că place ochiului domniei tale.
Brâna dintre Cetățuie și Călugări, inaccesibilă și lipsită de interes până mai ieri, are acum o potecă bine conturată și bătută adesea de cei care poposesc la Camera Pătrată.
Aug 21
De vorbă cu solomonarii
Daniela Ursu
Ating. Sunt singură în această atingere.
Aug 21
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Și într-o altă ordine de idei, pentru domnii admini: pe când ne vom desfăta privirea în Galeria Fotogeografica 2013?
Jun 28
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Vă mulțumesc pentru comentarii!
De precizat că acea poiană nu este vizibilă de jos, nici de pe cărăruile spre creastă, ci probabil numai cățărat fiind pe stâncile cele mai înalte și cele mai periculoase - deopotrivă. Personal, nu am văzut-o. Voi încerca o "suprapunere" a unor aerofotografii cu hărțile de la începutul secolului XX.
Pe de altă parte, am solicitat d-lui Zaharia astfel de fotografii în speranța că voi vedea în ele, de sus, și înșiruirea de cascade ce delimitează la Nord și Sud Masivul Piatra Sură - cascade pe care le-am traversat în totalitate anul trecut, despre care sper că într-o bună zi voi scrie un articol, dar despre existența cărora nu au auzit nici nea Puiu nici cei ce promovează turismul montan în Neamț.
Jun 28
Ora 6 a.m.
Viorel Borteş
Foarte frumos, Viorel!
May 29
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Din păcate, toate fotografiile primite au fost procesate înainte, astfel că unele au contrastul prea accentuat. Eu am intervenit asupra lor în anumite limite.
May 20
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Da, Emi. Sunt realizate de dl. Puiu Zaharia dintr-un motodeltaplan şi postate cu acordul domniei sale. Ideea mea era să pun denumirile tuturor stâncilor văzute din această perspectivă. De altfel, dintre câte aerofotografii cu Ceahlăul am văzut, fie din parapantă sau deltaplan, numai în galeria d-lui Zaharia am regăsit Piatra Sură, ceea ce mă interesa şi cel mai mult.
May 20
Surpriza din miezul muntelui
Daniela Ursu
Hristos a înviat, mulțumesc pentru comentarii!
Încerc să am răbdare câteva zeci de ani, dar parcă nici degeaba nu pot să stau până atunci...
Ai dreptate. Și fără să-mi fi dat seama, realizez acum că mi-am schimbat involundar, dar la propriu, perspectiva: în multe ture în doream să ajung cât mai sus și tot mai sus, să aflu altitudinea (cât de cât) exactă, dacă e într-adevăr 1525 m cu trecută pe toate hărțile turistice sau dacă 1534 m după cum figura pe o altă categorie de hărți, pentru că-mi spuneam că 9 metri pot face diferența. Și uite că de ceva vreme mă tot atrag adâncurile ei...
Voi posta pentru tine câteva aerofotografii realizate de dl. Puiu Zaharia, ptr. care am primit acordul de a le publica pe Alpinet.

Referitor la această postare, fotografia de sus este realizată pe 1 mai 2012, iar cea de jos, în sept. 2011.
May 19
french sunset
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Minunat moment!
May 17
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Eu mă gândeam la vestale în loc de scufițe...:-)
VESTÁLĂ, vestale, s. f. Preoteasă care întreținea focul sacru în templul zeiței Vesta; femeie virtuoasă.
Vestalele în număr de șase întrețineau focul sacru care se înnoia la 1 Martie în fiecare an. Dacă focul se stingea, pontificele biciuiau vestala vinovată...
Mar 29
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Teribil Vestale!:) Ori e cocoțat mai sus ori e cocoțat mai jos...
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_109104.html

Felicitări pentru tură!
Mar 28
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Ai dreptate. Iar brâna aia e grozavă!
Mar 28
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Mulțumesc pentru interesul manifestat față de fotografii și continuarea conversațiilor.
E clar că excursioniștii au plecat/urcat din Durău spre Toaca via Cabana Fântânele. Au traversat platoul, au coborât spre Fântâna Mitropolitului, apoi (Bănui eu!) spre (fostul/primul) Jgheabul lui Vodă (”În fața noastră se deschide în coasta muntelui o adâncă spintecătură, care se aseamănă foarte mult cu Valea Cerbului din Bucegi. De-aici încolo nu mai e cărare”) Și pentru că ”ne lăsăm pe vale în codrul brăcuit de sub Piciorul șchiopului. Printre copaci trântiți, printre hârtoape și bolovani, scoborâm mereu, ca-n adâncul unei prăpăstii.” înclin să cred totuși că au trecut din Vodă-n Drumul Prințului, potecă străbătută la acea vreme (anul 1900) deși traseul Dochia-Piciorul Șchiop-Duruitoarea-Viezuri-Durău despre care se știe că a fost descris de Vlahuță, e omologat abia în 1936 și marcat cruce roșie pe fond alb, socotit fiind traseu istoric.

Desigur, Gardul Stânelor NU e sub nicio formă Gardul Stănilelor. Conform descrierii, pare mai degrabă Gardul Panaghiei, așa cum spune și Titus.
Mar 28
Zbor deasupra unui Munte sfânt
Daniela Ursu
Mulțumiri! Ar mai fi fost multe de adăugat, dar se încărca fotografia: în partea de sus - Piatra cu Cerdac, Piatra Ciobanului, spre dreapta - Polițele cu Crini, jos - Bâtca Neagră.
Denumirile suferă modificări și ele. Pe Google Maps, Stănilele Mari pe care le știam noi de-i viață sunt ”Tronurile Zeilor”...
Mar 28
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Bun unghiul... Știi că era menționat prin toponime și Turnul Stancăi. Acum se vede de ce.
Mar 28
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Faină pespectiva!
Vestale?
Mar 28
Comments submitted by Daniela Ursu
 1-20 from 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Alpinet Project 1999 - 2024