"cinstim jerfa lor din 1944"?

Înscrisă de: Adrian Herghelegiu
Data publicării: : 3 Aug 2010, vizualizări:: 1636
Localizare geografica: România, Obcinele BUCOVINEI
Album (slideshow): Obcinele Bucovinei
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Leo Leonard, Miercuri, 8 Sep 2010, 19:44

adica respectam si cinstim actul lor suprem? sau trebuie sa insemne altceva?

Adrian Herghelegiu Adrian Herghelegiu, Joi, 9 Sep 2010, 10:14

M-a intrigat imaginea bucatii de craniu agatate in varful crucii precum steaua din varful bradului de Craciun. Si ar mai fi o nelamurire: pentru ce s-au jertfit cei 10 ostasi germani in 1944 astfel incat noi sa-i cinstim?

Claudiu-Mircea Birliba Claudiu-Mircea Birliba, Joi, 9 Sep 2010, 11:02

Pentru unii a fost jertfa, in primul rand nu ai cum sa stii cum au murit sau cum s-au stins.

In al doilea rand, bolsevicii cu armata lor cu tot cand au venit au facut prapad, ca barbarii. Au jefuit, au distrus, au ars, au rupt tot ce le-a iesit in cale. Stiu asta intai de la bunicul meu de pe mama care si-a lasat casa si gospodaria in mana rusilor sia refuzat sa stea sub bolsevici. Parintii si rudele lui au ales sa ramana si multi dintre ei au sfarsit a fi deportati.

La fel si de la bunicul de pe tata si-a gasit cand s-a intors din refugiu si-a gasit biblioteca distrusa toata si ii povesteau oamenii din sat cum se distrau barbarii cu cartile lui groase de latina vechi de 200 de ani: aruncau in copii sa le sparga capul. I

In Bucovina foarte multi tarani s-au refugiat in munti si foarte multi i-au aparat pe nemti in diverse situatii, i-au ascuns in beci sua in padure.
Spiritul anticomunist a ramas foarte bine impregnat in mintea oamenilor locului pentru ca multi au mers si in inchisori si la Canal pentru motivul de a-i apara pe nemti. E drept ca si nemtii au facut prapad cu evrei si multi au murit din cauza nemtilor, sunt evidente masacrele care le-au facut. Dar in multe situatii taranul roman a refuzat comunismul si a refuzat sa stea sub rusi.

Si apoi au urmat problemele cu colectivizarea si persecutii multe, desi acolo in munte a ajuns mai greu colectivizarea. Istorie nu prea mult scrisa ci mai mult vorbita de cei in varsta. Nu iau apararea nimanui dar ce ai vazut tu acolo e istorie din al doilea razboi si lucrurile atunci au fost dure si foarte complicate. Poate au fost eroi ca i-au aparat pe romani in calea rusilor.

Intr-adevar e ciudat sa vezi craniu in varf de cruce dar undeva imi aduce aminte de osuarele din biserici, probabil sunt ramasitele nemtilor.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 9 Sep 2010, 12:44

Şi dacă erau ostaşi germani, nu erau tot oameni, ci câini?
Aşa cum vedem cruci pe marginile drumurilor şi nu ştim / nu judecăm pe cel ce a pierit acolo că a fost nevinovat sau a călcat prea mult pedala, putem accepta şi altfel de jertfe.
Pentru mine, prezenţa exterioară a craniului îmi aduce-a profanare şi sunt întru totul de acord cu ce a scris Claudiu.
În '44 mama mea avea 12 ani, iar amintirile îi sunt azi ca şi proaspete... Nemţii mai chemau copiii la ei, le dădeau mâncare, bunătăţi!.... şi se mai şi jucau cu ei... Apoi, "au venit ruşii!", fetele nu mai aveau 12 ani, mai crescuseră puţin... Dragele de ele, câte nopţi au petrecut într-un colţ al coteţului, pe lângă porc, ori pitulite în poiată, pe lângă orătănii, căci ruşii vedeau seara, noaptea, aproape spărgând uşile, îmbrâncind bărbaţii - taţi... căutau fete tinere şi le violau, nu să le dea mâncare...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 9 Sep 2010, 12:46

*vedeau - a se citi veneau.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 9 Sep 2010, 14:28

Eu unul ma intreb de ce adminii au aprobat o astfel de poza - ma refer strict la continut. Nu ma refer la ineditul situatiei (pentru Alpinet) sau la macabrul degajat, ci ma refer la "legalitatea situatiei".
Din cite stiu, statul german tot cauta sa afle de soldatii germani ucisi in lupte, oriunde s-or fi gasind ei, pentru eventuala repatrierea ramasitelor sau onorarea lor in situ.
Iar expunerea unor ramasite presupuse ale unor ostasi germani, fara sa contina sau sa sugereze respectul necesar in/pentru astfel de situatii... ma tem ca nu-i deloc civilizat.
Si, mai mult, fiecare stat cauta sa-si omagieze ostasii oriunde au cazut si indiferent pentru ce/cine au luptat la acel moment si sa le onoreze ramasitele. E ceva cu totul civilizat sa fie asa.
Iar inscriptia dovedeste mai mult bun simt decit pare la prima vedere.
Ce se vede aici insa poate fi si ceva neplacut ca si consecinte. Daca este asa.

In privinta ostasilor rusi, hmm! sunt multe, multe "dureri inabusite", dar poate apucam sa ne impacam odata si odata - ca si popoare. In plus, aici pare sa fie vorba de siberieni.

Adrian Herghelegiu Adrian Herghelegiu, Joi, 9 Sep 2010, 19:22

La cativa zeci de metri mai departe exista un alt mormant si o alta cruce pentru eroii cazuti in al doilea razboi mondial. La baza ei un alt craniu acoperit partial cu muschi - asa cum vedem adesea muschi pe trunchiurile umede ale copacilor - si tot acolo o ramasita de lumanare stinsa. Am vazut si eu osuarul de la manastirea Neamt in care sunt expuse peste 500 de cranii ale calugarilor care au vietuit in manastire dar parca nu-i acelasi lucru sa gasesti, ca turist pe un traseu de munte, cranii umane lasate la cheremul oricui trece pe-acolo.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Adrian Herghelegiu
 1-20 din 195
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Viperă
CSABA IAKOB
infiorator exemplar, vad la locatie cabana Dochia... ne spui te rog si numarul camerei? Daca ai putea oferi mai multe detalii despre locatie cred ca ar fi de folos ca n-as vrea sa calc asa ceva pe coada... :-)
6 Iun
Ei totuşi există
Septimiu Bizo
foarte frumos l-ai prins!
27 Mai
Pregatindu-se pentu viata
Silviu Matei
Minunate imagini! Felicitari!
27 Mai
tainele desertului
adrian munteanu
un peisaj hipnotizator
26 Feb
o dimineatza stranie
adrian munteanu
diacriticelor (scuze pentru eroare):-D
18 Dec
o dimineatza stranie
adrian munteanu
frumoasa imaginea, totusi si nefolosirea diaciticelor in titlu atunci cand e nevoie tot stranie e:-)
18 Dec
Of legends and hope
Dorin Bofan
Suspiciunile mele erau mai putin legate de locul in care apune soarele cat mai ales legate de claritatea imaginii. De regula fotografiile "dintr-o bucata" la apus (cu soarele in fata) sunt imposibil de realizat sa arate astfel fara "artificii digitale":-D De aceea n-ar fi fost rau ca autorul sa ne miluiasca cu niste detalii sa nu ramanem in ceata. Dar acum m-am lamurit...:-D
10 Dec
Creste, văi, creste...
Şerban Sîmbotelecan
Cred ca spiritele se incing prea mult pentru o prea banala nota. Se pare ca notele devin uneori mai importante decat imaginea in sine. Nu pot sa nu ma amuz cand citesc despre pleiada de stele care a parasit alpinetul din cauza "adminilor" de pe alpinet mai delasatoari decat toata clasa politica la un loc:-D. Oricum, se pare ca cineva tine o evidenta foarte stricta a datelor de publicare/intarzierilor si a numarului de vizualizari:-D. Eu cred ca ar trebui sa apreciem mai mult faptul ca pozele de pe alpinet au un numar de vizualizari mai mare decat daca ar fi publicate in alta parte si de asemenea un numar mai mare de comentarii. Eu sper ca alpinetul sa reziste cat mai mult si daca se poate sa mai si creasca un pic calitativ. Dar asa nu se face doar prin efortul "adminilor" ci si prin cel al utilizatorilor obisnuiti:-D Ultimul comentariu al lui Serban cred ca reflecta mai bine atitudinea de abordat: simtul umorului chiar poate anula efectele (psihologice) ale unei note proaste:-D
10 Dec
Ploaia cu stropi de lumină
Şerban Sîmbotelecan
Ploua cu galeata cu stropi:-D Frumos!:-)
10 Dec
Pădurea din basme
Şerban Sîmbotelecan
Cred ca iei ceva dimineata de faci poze asa de frumoase... cafea? niste pastile speciale?:-D
10 Dec
toamnă târzie
Adrian Herghelegiu
multumesc:-)
24 Nov
Dealul Horodiştea
Adrian Herghelegiu
multumesc, intotdeauna e loc de mai bine:-)
24 Nov
Licărire
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
Nu doresc sa fiu lipsit de respect fata de opiniile exprimate mai sus, insa, din pacate, calitatea imaginii lasa foarte mult de dorit. Un pic mai multa exigenta si fata de propriile imagini, sincer - nu ti-ar strica...:-)
22 Nov
Of legends and hope
Dorin Bofan
Foarte frumoasa imaginea! Felicitari! Dar e atat de clara, iar soarele ala parca l-ai pus cu mana acolo, incat nu pot sa nu-ti cer mai multe detalii sa-mi alunge suspiciunile:-D Am votat si eu!:-D
13 Nov
Pădurea fermecată
Adrian Herghelegiu
nimic nu e perfect pe lume(ca sa fac pe inteleptul:-D); am preferat sa las si partea mai intunecata si sa apara exact cadrul pe care l-am fotografiat, chiar daca partea luminoasa a imaginii e mai atragatoare:-D
11 Nov
Dur
Şerban Sîmbotelecan
nu stiu daca e dur, dar e foarte frumos!:) ma minunez si de culori, chiar asa sa fi fost? Felicitari pentru imagine:)
11 Nov
Munţi, văi, munţi... (2)
Şerban Sîmbotelecan
e aproape fantastica! foarte frumos:)
11 Nov
9 Octombrie
Adrian Herghelegiu
pe 8 octombrie era toamna cu inca foarte mult verde, iar pe 9 octombrie s-a asternut deja un strat gros de zapada dupa o ninsoare puternica ce tinuse probabil o noapte intreaga
30 Oct
Luminiş
Adrian Herghelegiu
multumesc frumos pentru comentarii si aprecieri:-D
30 Oct
Pădurea fermecată
Adrian Herghelegiu
n-a zis nimeni ca e facuta dupa 3 ani
26 Oct
Comentarii înscrise de Adrian Herghelegiu
 1-20 din 195
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024