panorama leaota

Înscrisă de: Ştefan Popescu
Deplasare: clic şi tras | Zoom: click în centrul imaginii si tras
Data publicării: : 19 Aug 2010, vizualizări:: 1291
Localizare geografica: România, Muntii LEAOTA
Echipament folosit: nikon d80 Nikkor 35mm f/2
Descriere: Vedere asupra Muntilor Leaota din Vf. Albina. In vale se vad comuna Stoenesti si raul Dambovita
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
florin călbază florin călbază, Duminică, 22 Aug 2010, 13:32

Foarte faina!!!

Fără foto Dan Loghin, Luni, 23 Aug 2010, 8:12

La mine apare si drept vf. La Albie. Nu-i corect "La Albie", nu-i asa?

Fără foto Ştefan Popescu, Luni, 23 Aug 2010, 12:19

Punctul din care am facut fotografia se numeste mai exact "Coltul Albinei", la o altitudine de aproximativ 800m, pe versantul de vest al vaii Dambovitei, in dreptul comunei Stoenesti.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Luni, 23 Aug 2010, 22:33

”Colţul Albinei” se numea şi acum 20 de ani când l-am urcat întâia oară, în iulie ’90. Asta nu înseamnă că este şi numele adevărat. Desigur, e vorba de un loc ”La Albie”, 866 metri, altitudine prezentă şi în hărţile mai vechi. Teodor Porucic ne spune că este ”partea cea mai joasă a unei văi” şi/sau ”vâna principală a curentului râului sau pârâului”, în cazul de faţă prima variantă cântărind mai mult, întrucât numele descrie forma sau aspectul exterior al acestui loc. Toponimul Albie este prezent şi în alte zone geografice, în Moldova – de exemplu – prin palatalizarea labialelor apărută ca în vorbirea de toate zilele sub diferite aspecte, spunându-i-se ”Alghie” aşa cum frecvent şi Bistriţei i se spune ”Ghistriţa”.
Sto(i) eneşti este un antroponimic, unul social şi cu formă de plural care indică originea personală a celui care a întemeiat aşezarea (Stoian), sufixul plural explicând şi descendenţii acestuia, ştiut fiind faptul că în majoritatea satelor locuitorii purtau acelaşi nume de familie identic cu cel al satului însuşi, fără să fie sau să se considere rude. Şi exemple de acestea sunt nenumărate în ţară. Cum ar fi Hurjuieni, judeţul Suceava, unde pe toţi îi cheamă Hurjui. (Cel mai ”fericit era poştaşul dacă nu scriai la destinatar şi prenumele bunicului ori celui mai vârstnic din familie).

Scuze pentru lungimea comentariului, m-am întors aseară dintr-o tură amplă făcută în Piatra Craiului, Leaota şi Bucegi şi, pe lângă frumuseţile geografice, nu am omis nici particularităţile spirituale şi istorice ale locurilor, petrecând împreună cu fetiţa mea câteva ore şi la Nămăieşti, la Dragoslavele, în Valea Mare-Pravăţ la Mateiaş, fără să-mi mai rămână timp să mai urc acest colţ al Albi(n) ei.
Ai cumva o imagine cu acesta văzut din satul Stoeneşti? Panorama ta mi-a reaprins dorul şi mi-a trezit amintirile plăcute de demult… Mulţumesc!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Ştefan Popescu
FotografieComentariuData
panorama leaota
Ştefan Popescu
Punctul din care am facut fotografia se numeste mai exact "Coltul Albinei", la o altitudine de aproximativ 800m, pe versantul de vest al vaii Dambovitei, in dreptul comunei Stoenesti.
23 Aug
Lacul de la fermă
Ştefan Popescu
Lacul despre despre care vorbeşti se află în comuna Nucşoara, sat Nucşoara. Lacul din fotografie se află in vecinătatea satului Slatina din aceeaşi comună. Interesante datele despre lacul din Nucşoara. Iţi mulţumesc pentru comentariu.
29 Iul
Comentarii înscrise de Ştefan Popescu
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024