Zăvoarele Stănilelor!...

Înscrisă de: Daniela Ursu
Zăvoarele Stănilelor!...
Data publicării: : 9 Nov 2010, vizualizări:: 1527
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Piatra Sura
Album (slideshow): Monografii
Echipament folosit: Nikon, Hoya. Canon.
Descriere: Perete adiacent Cheilor Bistrei (Mari, numite în secolul trecut şi Cheile Mari), este cunoscut astăzi numai cu denumirile de Piatra Curmăturii şi / sau Piatra Stănilelor. Rânduit providenţial între Piatra Sură şi Curmătura La Scaune, este locul în care Bistra (Mare) îşi desfată apele prin cele mai sălbatice, nepătrunse şi neştiute cascade din Ceahlău. Este locul de întretăiere al drumurilor - în stânga: poteca ce vine din Obcina Lacurilor, marcată şi acum cu punct roşu şi în dreapta - drumul dinspre Pârâul Slatina, încă păstrând marcajul cruce albastră, cale de acces acum atât de puţin circulată. Este acelaşi loc cercetat între anii 1953-1960 şi în preajma căruia arheologii au descoperit atunci mai multe unelte preistorice. Este locul prin care treceau "de sute de ani" locuitorii din satul Schit, veniţi de la 12 km, pe Drumul Schitenilor, să-şi ducă oile şi vitele la stâna din Poienile (din faţa) Stănilelor. Este locul în care ciobanii opreau drumeţii - ce urcau spre Jgheabul lui Vodă prin Curmătura La Scaune, apoi îşi opreau şi oile şi îşi trimiteau câinii spre vale, "să ţină ursu’ cât mai departe" până când erau în siguranţă. Este locul căruia îi spuneau atât de minunat "Zăvoarele Stănilelor"!.. Foto: 1. Vedere SSE din Poienile Stănilelor. 2. Tărâm şi tainic şi cumplit, vedere estică înspre zona împădurită. 3. Vedere vestică, foto Claudiu-Mircea Bîrliba. 4. Vedere nordică. 5. Vedere sudică, foto Claudiu-Mircea Bîrliba. Cu mulţumiri colegului deja amintit pentru cele două fotografii puse la dispoziţie şi cu dragă dedicaţie domnului Roşca Adrian, care indirect m-a ajutat să descopăr şi să redau locurilor acest dezrădăcinat toponim.
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Claudiu-Mircea Birliba Claudiu-Mircea Birliba, Miercuri, 10 Nov 2010, 9:24

Pana acum sunt trei zavoare in Ceahlau: Polita La zavoare, La zavoare cele de la Claile lui Miron si ultimul zavor, ferecat cum ai spus mai demult. Sunt curios cum l-ati aflat si cum de o ramas sau cum de s-o pierdut, cred ca povestea ar fi tare interesanta.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 11 Nov 2010, 10:22

Eu nu ştiu de 3 "zăvoare". Există Poliţa (La) Zăvoare, una din cele şase cu Crini. Dar de o alta n-am auzit! O fi pe lângă cea de-a treia Claie, pe care (încă) n-am identificat-o...
"Zăvoarele Stănilelor" este un toponim... cules de mine. Am început şi eu să strâng mărturii. De ici, de colea... M-am mirat apoi cum să nu fi apărut - cu acelaşi nume - şi în însemnările dr.-ului Iacomi, căci pe toate schiţele întocmite de dânsul era trecut Piatra/Peretele Curmăturii. Piatra Stănilelor este o denumire pe care mi-au spus-o şi alţii (din zonă). Într-un final, am găsit toponimul şi în notiţele dr.-ului.
Cine sunt cei pe care i-am întrebat? În niciun caz oieri. Eu nu am întâlnit şi nu am auzit vreunul să mai cânte la fluier. Ciobanul pe care îl cunoşteam eu şi pe care l-a cunoscut şi Adrian are, din mare nefericire, alte preocupări...

Claudiu-Mircea Birliba Claudiu-Mircea Birliba, Vineri, 12 Nov 2010, 7:23

Pe langa citatul preluat de Paul din cartea dr Iacomi si inscris aici
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_102099_position__display_comm.html

si readus aminte:
"După ce treci printr-un zmeuriş, faci un ocol spre dreapta,
urcând o mică creastă pietroasă, după care poteca se înşiră în linie dreaptă, deasupra Jgheabului Clăilor. Partea cea mai îngustă a brânei se numeşte „La zăvoare”.
Acolo era cândva o portiţă din răzlogi, hotar între păşuni şi care parcă despărţea două lumi: cea a pădurii, întunecată şi plină de taine, de lumea stâncilor, deschisă, luminoasă îmbietoare.”

am mai gasit un argument in favoarea acestui toponim
cartea scrisa de Dr Iacomi si doamna Sanda Nicolau in 1961 Ceahlau ghid turistic citez:
"Ieşirea din pădure se face printr-o portiţă de lemn, construită pentru delimitarea păşunilor şi care desparte parcă două lumi: a pădurilor şi vieţuitoarelor ascunse în adîncul lor şi a stîncilor cu lumea deschisă, luminoasă, plină de monumente masive cu nenumărate forme şi linii. Din pădure, poteca te scoate imediat sub pripoarele stîncilor. În dreapta ţîşnesc din adînc, drepte şi ascuţite, două ţancuri de conglomerat, aidoma unor căpiţe de fîn prelungi şi ascuţite, cea mai mare numită Claia lui Miron. "

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 12 Nov 2010, 12:37

Aşa e, Claudiu. Am răsfoit şi eu aseară târziu ediţia din 2006 şi am găsit citatul şi denumirea dată acelei porţiuni, "La Zăvoare". Personal, nu am identificat-o în teren. Nu-i bai, important e că sunt două şi nu trei Clăi.

Pe de altă parte, aşa cum unii renunţă la Top, o dată cu ultimele trei colaje înscrise, pot spune şi eu că am renunţat la (fotografii) Documentare (Deşi, am rămas oarecum 'datoare' cu seria despre Ţara Hangului! - poate la anul, dacă nu voi considera capitolul definitiv încheiat...)

Motive: fiecare şi le ştie pe-ale lui. Dacă cei din Top se simt (şi sunt lezaţi) de conturile fantomă care dau calificative gen "E banală" unor fotografii f. bune numai când acestea sunt pe locul I în Top, şi pe mine mă incomodează activitatea unui alt tip de conturi fantomă, care produc (şi aduc) cuvinte de laudă, de preamărire, exagerate.
Poate şi lipsa unor comentarii de calitate mă determină să mă opresc aici sau chiar însăşi lipsa lor fizică - fapt care duce la transferul automat al unei fotografii documentare în galeria celor neglijate.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
[1-20]<  21-40 din 1657
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
FotografieComentariuData
Neguri
Mihnea Spinoiu
Foarte frumoasă!
21 Ian
Păpuşa
Soare George
Ce telepatie...! Pentru că nu văzusem încă anul acesta Culoarul Bran-Rucăr, m-am tot gândit la el şi la fotografia ta http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_96635.html jucându-mă cu setările... şi vii tu acum cu Păpuşa asta de imagine, de m-apucă oftatul...:-)

La Mulţi Ani, jupâne Soare, să ne trăieşti!
6 Ian
se lasa noaptea in Bucegi
Ioan Panaite
Hai, şi din Ciucaş să fie...! :-)
19 Nov
se lasa noaptea in Bucegi
Ioan Panaite
Sincere felicitări, Ionuţ!
Coştila am mai văzut-o, şi de pe Ocolaş şi de pe Toaca, dar Caraimanul din Ceahlău - niciodată!

Visul meu este şi va mai rămâne: să văd Ceahlăul din Bucegi...
19 Nov
Ocupaţi poienile!
Paul Airinei
Bariera aia e la 100 de metri, iar La Chilii e suficient loc "de parcare". Nici măcar atât nu se putea merge pe jos...:-(
12 Oct
Cu degete ostenite, iţirea...
Daniela Ursu
Hai Hume, știm că rubrica de Poze membrii este din ce în ce mai rar accesată. Mulți dintre noi am uitat și de clasicul LMA... :-(
10 Oct
Nowhere - Now here
Daniela Ursu
Narcis, nu, nu fac reclamă :-) Am și cadre fără aparat, dar numai acest instantaneu se potrivea cu titlul... Mai ales că fotograful era niciunde sau poate pe urmele excursioniștilor de aici: http://alpinet.org/bin/articole/show.php?lng=ro&id=3632&what=all, pe Valea Aței...
10 Oct
Valea Mălăieşti
Lori Balogh
Ce surpriză plăcută! Bine-ai revenit, Lori!

Ce-ti face genunchiul?
4 Oct
Ceahlău - anticamera zeilor
x y
Foarte frumoasă, Alex!
Pe lângă încercările mele, acesta mi se pare a fi cel mai 'curat' HDR. :-)
27 Sep
Canyoning în cascadele unui munte de nota 10
Daniela Ursu
Voi adăuga zilele acestea pe Alpinet și un articol cu o descriere a zonei, cu mai multe poze recente și un filmuleț (dacă-l voi putea insera) de acum 10 ani din același loc.
24 Sep
Cu degete ostenite, iţirea...
Daniela Ursu
Mulțumesc și pe această cale echipei Bucovina Guides, mai ales pentru recipientul ermetic în care am avut aparatul foto.:)
24 Sep
Canyoning în cascadele unui munte de nota 10
Daniela Ursu
Zona nu este marcată și nu există trasee turistice pedestre și nici de escaladă. Până pe pragul primei cascade se poate ajunge, dar înainte nu se poate decât prin astfel de procedee...
Mulțumesc!
24 Sep
Calea împlinirilor
Daniela Ursu
Vă mulțumesc!
Am rămas și eu mută de uimire când am vizualizat fotografiile, pentru că, de sus privită, așa cum am văzut-o și eu, dulbina aceasta are formă circulară...!
24 Sep
Diafan
Paul Airinei
E o poza nouă, recentă. Pe 1 mai am observat si eu aceeași decopertare, pe un perete.
20 Sep
iezerul olanelor si godeanu
nicusor bobocea
13 Sep
Plimbare prin parc
Soare George
Sunt o elevă ascultătoare:). Cât va ţine coloritul lui octombrie sper să mă învăţ să pozez apele, cu plumburiu lui noiembrie voi exersa HDR-ul şi după prima zăpadă mă ocup numai de soare. Şi un ISO, te rog, pentru comparaţii.
Lumină bună!
13 Sep
Beyond my imagination
Daniela Ursu
George, ce surpriză plăcută! Mulţumesc pentru comentariu.

După ce-am plecat la vânătoarea de cascade în cea mai secetoasă vară, pe unde-am ajuns eu toate mergeau pe dos, inclusiv Tarcăul curgea la deal...:-D
Şi pentru că nu am avut cu cine să mă sfătui, m-am tot străduit singurică să învăţ să pozez căderile de apă, că mult mă fascinează. Dă-mi te rog, eventual pe mail - deşi nu mă deranjează deloc, aici - toate detaliile greşelilor mele. Poate eu nu-mi dau seama încă, ce trebui şi cum sau cât... Mulţumesc!
10 Sep
September for me
Daniela Ursu
Mulţumesc, Daniel! Orice sugestie e binevenită.
10 Sep
despre lumina
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Minunată, Hume! Sincere felicitări!
30 Aug
Varful Ocolit
Oana Găgenel
Din anii '40 ai secolului trecut nu mai e Ocolit...
23 Iul
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
[1-20]<  21-40 din 1657
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024