Moldavian night

Înscrisă de: Ioan Panaite
Moldavian night
Data publicării: : 5 Mar 2011, vizualizări:: 2238
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Varful Toaca
Album (slideshow): Ceahlau 2011
Echipament folosit: Pentax K-x + Sigma 8-16mm
Descriere: o noapte cu vizibilitate excelenta deasupra Moldovei
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Bogdan Tudose, Sâmbătă, 5 Mar 2011, 19:48

Ai reusit sa identifici orasele din fundal?

Fără foto Ioan Panaite, Sâmbătă, 5 Mar 2011, 20:03

din dreapta: se vede Piatra Neamt, dupa aia Roman, apoi nu sunt sigur. Unul din cele din stanga sper sa fie Iasi-ul, adica luminile proiectate in sus...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 6 Mar 2011, 23:07

Iaşi-ul este incontestabil, la fel şi deopotrivă Paşcani-ul şi Tg. Frumos. La capătul Pasului Petru-Vodă - un "S", frumos şerpuit - vorbim de partea stângă a imaginii, dincolo de cele două luminiţe roşii şi în spatele împădurit al Vârfului Adânc (927 m.) o pâclă de lumini timide şi doar una mai răsărită, roşie şi solitară e-a Tg. Neamţ-ului…
Şi iarăşi la orizont: Lunca Siretului, Săbăoani-ul, Romanul şi până la Oniceni, iar spre dreapta şi în faţa lor depresiunea Cracău-Bistriţa. Bacăul - mai frumos şi luminos decât mi-a fost dat să-l văd într-o noapte geroasă de ianuarie 2006 este impecabil! Până şi pasarela Letea se vede iar la Metro-n Nicolae Bălcescu zici că e program non-stop!
Coborând de la orizontul din dreapta spre sigla Alpinet mai avem trei oraşe: Buhuşi şi Roznov şi, paradoxal, luminile Piatra-Neamţului mai slabe în intensitate din acest unghi… Pentru că, să nu uităm, din oraş, de pe trotuar, Toaca nu se vede! Din centru se văd perfect platourile, Ocolaşii, Masa Dacică şi Turnul lui Budu, dar vârful vârfului Toaca şi jumătatea superioară a stâncii Panaghia abia de la etajele 6-7 şi în sus ale blocurilor înalte se văd.

Pe de altă parte, consider că se cuvine să acordăm aceeaşi atenţie şi localităţilor din planurile apropiate, credem cu toţii şi ştim că "veşnicia s-a născut la sat"…
În colţul din stânga jos: luminile câtorva case noi şi pensiuni de pe Pârâul Mare şi valea pârâului Răpciuniţa, căci satul-mamă, Răpciuni, cel odinioară menţionat pe hărţile lui Otzellowitz e pe fundul lacului acum…
În partea stângă a Panaghiei, în primul grup mic de lumini e satul Chiriţeni - omis din Dicţionarul geografic al judeţului Neamţu (la anul 1890) de C-tin D. Gheorghiu în 1895 şi menţionat abia în 1900 pe harta Serviciului Silvic sub numele de Chichiriţeni, după cum se numeau şi primii locuitori ai acestei aşezări, Checheriţă şi/sau Chichiriţă, topic provenit după denumirea veche şi folosită de ei pentru coropişniţă.
Al doilea grup de lumini, mai puternic, aparţine centrului comunei Hangu. Denumirea derivă din cuvântul maghiar hang, care înseamnă ton, sunet, de unde şi expresia "a ţine hangul". Alţi cercetători i-au atribuit originea după numele unui şef mongol, Han Gulai, ucis în 1241 într-o luptă prin aceste locuri. Despre Poiana Hangului, numită şi Şesul Hangului sau "poiana cu ecou" sau "locul unde ecoul se rostogoleşte de nouă ori" v-am mai promis eu o poveste, dar e cam lungă…
Pierdute printre văile Hangului sunt, puţin mai sus, câteva lumini ale satului Boboteni, nume atribuit fie după caracteristicile zgomotoase ale apelor de munte, repezi şi tumultoase, care "bobotesc" ori "bolborosesc", fie după numele de persoană Babată, prezent în catagrafia din anul 1774, fie după altele care şi-au pus amprenta asupra locurilor, respectiv Dosul Bolătăului (culme împădurită, la marginea satului, de cca. 750 m. alt.). De partea cealaltă a văii Hangului este satul Audia - luminile nu i se văd, nici nu au cum, dar "parcă se aud"… Numele său este menţionat pe hărţile de la 1790 sub forma Baudia, dar vechimea lui pare să provină încă din epoca daco-romană, după denumirea dată pârâului ce curge pe aici, al cărui "curs năvalnic produce zgomot şi vuet şi se aude de departe". Şi tot de-aici, străjerii ce supravegheau de pe dealul Altan (teribil de frumoasă şi povestea acestui cuvânt turcesc sau mongol, care înseamnă "aur" şi a locurilor unde şi-au avut tabăra mongolii, pecenegii, cumanii şi/sau tătarii!) strigau "Se aude buciumul!" sau "Se aude cornul!".
Deasupra vârfului stâncii Panaghia este Leau. Prin secolul XIX, după un sezon cu ploi abundente, o porţiune de teren a alunecat spre vale, iar forma pe care a luat-o partea din faţă a acelui teren semăna cu un cap de leu sprijinit pe labele din faţă şi aşa i-a rămas denumirea.
În partea dreaptă a stâncii Panaghia, legat de Leau este satul Grozăveşti (oricine a trecut pe-aici cu maşina a simţit şi văzut şi urmele recentelor alunecări de teren). Onomasticul Grozav poate fi numele celui care a întemeiat aşezarea sau numele familiei celei mai reprezentative, după cum apare şi în catagrafia de la 1774.
Urmează apoi un grup mai concentrat de lumini, e satul Buhalniţa (-niţă şi buhai), autentică vatră de poveşti şi de spiritualitate. În documentele din 1612 apare cu denumirea Buhainiţi, locul unde păşunau buhaii în poiana/şesul Hangului…
Şi din centru spre sigla Alpinet, celebru punct de belvedere - nimeni nu a ratat vreodată grădina lui moş Ciucanu http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_101845.html - răzleţele şi rarele lumini ale satului Rugineşti, menţionat pe hărţile silvice din 1900, sat vechi, ce şi-a luat denumirea după numele celor ce l-ai întemeiat, Rogineştii, familii existente şi astăzi, chiar dacă puţine ca număr, dar cu care putem spune că ne mândrim, ca de exemplu, buna mea amică şi actriţa Teatrului Odeon, Virginia (Gina) Rogin pe care o aştept şi care revine în fiecare concediu aici, în locurile natale…

Serban Leoca Serban Leoca, Duminică, 6 Mar 2011, 23:38

Am o nedumerire. In stanga, sus, e Steaua Polara, adica nordul. Fotografia fiind facuta in Ceahlau, Iasiul, daca ar fi la stanga, jos, ar fi spre nord. Dar, fata de Ceahlau, Iasiul e la est. Deci Iasiul nu poate fi la stanga nicidecum. Gresesc ceva?

Fără foto Ioan Panaite, Duminică, 6 Mar 2011, 23:46

acest obiectiv cuprinde un cadru foarte larg dar distorsioneaza unghiurile. In acest caz aparatul e orientat in sus. Daca as fi fotografiat o cladire din acest unghi, as fi incadrat-o toata dar ar avea o forma ascutita. Asa se explica si faptul ca in jurul Stelei Polare, celelalte stele se "rotesc" intr-o forma ovala.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Luni, 7 Mar 2011, 9:57

Foarte reală şi firească observaţia d-lui Şerban - personal, am exclus din start orice eroare din partea-mi în stânga imaginii - foarte bună şi explicaţia colegului Ionuţ, deja m-am familiarizat cu obiectivul lui săptămâna trecută după o întrebare de genul "De ce sunt strâmbi copacii tăi când pe cărare şi în pozele mele sunt drepţi?".
Mulţumesc pentru varianta maaare a fotografiei primită pe mail - Ionuţ probabil vroia să se asigure că văd şi bariera de la Lilieci - este şi ea! Este şi Piatra-Neamţul, mai radios decât Bacăul, la orizont în dreapta foto, cu scuzele de rigoare şi nedistorsionat.

Fără foto cristi Păştiţă, Sâmbătă, 12 Mar 2011, 11:06

....nu se uita nimeni in sus?

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Ioan Panaite
 1-20 din 118
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Fagarasii vazuti din Ceahlau
Ioan Panaite
nu intenţionez sa fac în ciudă nimănui.
20 Nov
de sezon
Ioan Panaite
Poza e inclinata, fiind facuta in graba... Sigur ca o puteam corecta foarte simplu dar nu ma asteptam sa fie atat de apreciata. Va multumesc!
19 Iun
m-tii Calimani deasupra norilor
Ioan Panaite
va multumesc!:-D
8 Iun
wild drifting
Ioan Panaite
sa nu exageram... am avut noroc, trebuie sa recunosc. Erau pe platou, in partea de vest a vf. Lespezi. Va multumesc pentru aprecieri!
1 Mai
apus de iarna in aprilie
Ioan Panaite
multumesc! Ar fi cazul...
23 Apr
wild drifting
Ioan Panaite
nu, erau foarte departe. Si-asa cadrul original era mult mai larg...
21 Apr
Noaptea la Cabana Rarau
Sorin Colac
e superba! =D>
15 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
Multe multumiri! Se poate extinde astfel incat sa se vada tot lantul muntos. Aceasta e din 2 fotografii dar o sa mai adaug cate una in stanga, respectiv dreapta. Cu descrierile nu stiu cum o sa ma descurc... ramane de vazut.:-D
10 Mar
luminile Brasovului proiectate pe un nor
Ioan Panaite
Punctul rosu trebuie sa fie lmina de la o candela. Parca acolo sunt crucile...
9 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
merci:-D
8 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
multumesc tuturor! Se vedea destul de bine, am postat o poza si cu Ciucasul vazut din Ceahlau. Mie imi pare rau ca nu am fost pe Toaca mai devreme, poate ar fi fost contrastul mai bun dar ma multumesc si cu atat.
8 Mar
m-tii Rarau
Ioan Panaite
de data asta am avut mare noroc de vreme:-D
7 Mar
un vis frumos
Ioan Panaite
Desigur, daca se disting din imagine. Orice descriere e binevenita:-D
7 Mar
Moldavian night
Ioan Panaite
acest obiectiv cuprinde un cadru foarte larg dar distorsioneaza unghiurile. In acest caz aparatul e orientat in sus. Daca as fi fotografiat o cladire din acest unghi, as fi incadrat-o toata dar ar avea o forma ascutita. Asa se explica si faptul ca in jurul Stelei Polare, celelalte stele se "rotesc" intr-o forma ovala.
6 Mar
Uighur - Lord of the spirits
Aurel Sălăşan
infricosator de frumos!
6 Mar
Bucegi
Daniel Ionescu
superb!
6 Mar
Dimineata in Iseltwald
vlad andrei mihaescu
fantasy world =D>
6 Mar
Ultimul apus
Ioan Şteţca
foarte emotionanta fotografia!=D>
6 Mar
Rodnei pe inserat
adrian Vila
muntii nostri aur poarta...
6 Mar
Moldavian night
Ioan Panaite
din dreapta: se vede Piatra Neamt, dupa aia Roman, apoi nu sunt sigur. Unul din cele din stanga sper sa fie Iasi-ul, adica luminile proiectate in sus...
5 Mar
Comentarii înscrise de Ioan Panaite
 1-20 din 118
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2023