Văratica – poveşti cu prinţi, prinţese şi poieni

Înscrisă de: Daniela Ursu
Văratica – poveşti cu prinţi, prinţese şi poieni
Data publicării: : 14 Apr 2011, vizualizări:: 1760
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Poiana Varatec
Album (slideshow): Monografii
Echipament folosit: Arhive personale Daniela, Ionuţ Panaite şi Claudiu Bîrliba.
Descriere: Vă propun să încercăm împreună să stabilim – cât putem – anul în care a fost făcută prima fotografie, cea din stânga. Despre ea ştim că este de "după 1920" – dar asta nu înseamnă că acesta a fost şi anul realizării ei. Despre imaginea din mijloc suntem asiguraţi că a fost primită de cineva - care cu bunăvoinţă ne-a pus-o şi la dispoziţie - sub formă de felicitare în anul 1964. La fel, e posibil ca nu acesta să fie anul exact al fotografierii. La prima vedere, între cele două imagini găsim mai multe asemănări decât deosebiri, deci nu putem lua în calcul distanţa de circa 40 de ani mai ales că, în cei 50 de ani scurşi între vederea din centru şi fotografia din dreapta, poiana s-a retras supusă din faţa tinerelor conifere care şi-au urmat hotărâte calea după desăvârşita pronie. A rămas BUDUL, pe cât de chipeş pe-atât de viteaz şi mândru de numele său care însemna la origini - după cum spunea Teodor Porucic - un "loc împădurit".
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 15 Apr 2011, 9:21

Pai mai Daniela, daca tot iti amintesti cand o 'chicat' prima cabana Dochia ar trebui sa iti amintesti si cand asta. Tzz, tzz, tzz. Dar e scuzabil la cei 120 de ani ai tai:-D

Petre Corici Petre Corici, Vineri, 15 Apr 2011, 11:42

Interesant si grupajul de fotografii si tema lansata. Eu sunt de parere ca e facuta in jurul anilor 1950 - 1955. Nu poate fi facuta cu mult inainte si nici dupa aceasta perioada. Observati cat au crescut uni brazi sau grupuri de brazi mai tineri care se pot identifica atat in prima cat si in cea de-a doua fotografie si luati in calcul viteza lor de crestere. Pacat ca nu se poate vedea clar ce haine poarta personajul din prima imagine pentru ca, poate, ar fi putut fi si acesta un indiciu relativ.

Claudiu-Mircea Birliba Claudiu-Mircea Birliba, Vineri, 15 Apr 2011, 16:25

Si eu credeam ca-i un "el" nu o "ea" (Varatecul)

Foarte interesanta comparatia, un secol de poze. Ori de-i chel el ori de-i pletoasa ea, poiana Varatec ramane la fel de frumoasa.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 15 Apr 2011, 22:28

Vă mulţumesc!
Din start pot spune că este o prezenţă feminină. De altfel, reîntregindu-mi arhiva foto, am remarcat că pe la jumătatea secolului trecut doamnele urcau pe munte îmbrăcate în fuste.
Căutând indicii şi folosind Picasa Viewer am mărit prima fotografie până la 405%. Este o tânără doamnă, până în 30 de ani, maxim 52 de kg, tunsă scurt, cu părul uşor ondulat, îmbrăcată cu o fustă deschisă la culoare, plisată, dar cu pliseuri mari, cam 3-4 pe faţă, deci largă şi cu o bluză lejeră şi nu prea mulată pe talia de invidiat. Pare să fie încălţată cu o pereche de pantofi tip "balerina". (Mai am o fotografie de prin anii '60, cu o doamnă admirând Ocolaşul Mare, dar nu cred să fie vorba de una şi aceeaşi persoană întrucât pare să aibă şi câţiva ani şi câteva kg. în plus şi altă garderobă - o fustă mai lungă, acoperind genunchiul şi doar uşor evazată.)
Cred că bluza tineri doamne ne poate oferi cele mai multe informaţii. Practică şi cu mânecuţa scurtă, nu pare a fi deloc din PNA. (Fibra de carbon a fost creată în '58 şi după '61 a apărut produsul de polimelizare care imită lâna numit poliacrylonitril şi prescurtat PNA). Dar în '53 au fost create fibrele de poliester şi au rămas până în ziua de azi printre cele mai utilizate. Bănui că au fost la mare modă şi căutare articolele de îmbrăcăminte din aceste materiale…

Fără foto Dan Loghin, Luni, 18 Apr 2011, 21:07

Cu titlu de gluma serioasa (m-) am intrebat si eu:
M-am amuzat de cele aflate:

- o astfel de atitudine in tinuta a fost caracteristica undeva intre 1949 - 1962.
- in privinta fustei plisate, pliseurile mari s-au purtat intre 1949 - 1954 si apoi dupa 1957 (cam la 1-2 ani dupa cei din vest). Pare material de dupa epoca "pe puncte" deci dupa 1956;
- fusta se purta si cu bretele - cam pina in 1954. Nu e cazul aici, deci cam sfirsitul deceniului '51 - '60.
- in privinta bluzei, era de tip "economicos" si si se purta cu mineci scurte sau "suflecate" - "moda" care revine dupa 1972, mult mai sofisticata.

- dupa poza si atitudine pare o "tovarasa" care insoteste un grup (mic) de tovarasi (cadre mai de nadejde) care aveau un program mai lejer de excursie pornind de la Bicaz. Asta deja se intimpla dupa 1959.

- tipul de fotografiere pare "familial", destul de degajat dar "cu personaje" in cadru, cu orientare mai mult spre peisaj. Tipic dupa 1958. Un maximum in fotografia oficiala atins prin 1982.

- tip de colorare "antic". Tratare non-sepia dar cu aceeasi "atitudine" fotografica. Tipic dupa 1954 pina prin 1966.

In concluzie, probabil este o poza din 1959 - 1961. Am incheiat citatul cel mare si "analiza".

Cele de mai sus trebuie luate in primul rind ca un exemplu amuzant de "ia s-a vedem!". Poate foarte bine sa nu fie asa!

In privinta lui Budu, ehh! sunt destule de spus! Sa o luam de buna pe cea a lui T. Porucic cu mica precizare ca acelasi cuvint inseamna si ceva "exact pe dos" - anume ceva in prelungirea unei stanile, in cazul de fatza o stinca mare fara vegetatie (suficienta) (budur in Muntenia).
Sa lasam insa legenda la locul ei.

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 19 Apr 2011, 8:53

Bineinteles lapsus calami: "ia sa vedem!".

Fără foto Margareta Margo, Marţi, 19 Apr 2011, 19:01

ti-a trebuit o zi s-ajungi o calamitate

Fără foto Margareta Margo, Marţi, 19 Apr 2011, 19:02

:-(

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 19 Apr 2011, 22:14

D-na Margo, ceva nu e în regulă, pare o confuzie stupidă. Comentariu e lipsit de logică. Cred că aţi greşit fotografia.
Oricum, vă mulţumesc pentru trecere.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1657
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
FotografieComentariuData
Pădurea fermecată
Adrian Herghelegiu
26 Oct
Când muntele te întâmpină cu porţile deschise
Daniela Ursu
Mulţumesc pentru răspuns şi pentru completări.
Toate cele bune, mereu!
16 Oct
Întâlnire
Claudiu-Mircea Birliba
Hm... Daca lumina e din belşug, nici la peste 180 nu folosesc trepiedul. Are motor incorporat ptr. autofocus şi mi se pare de 10 ori mai luminos decât obiectivul kit.
3 Oct
Întâlnire
Claudiu-Mircea Birliba
Nu ştiam că ai Tamron. Cum te împaci cu el?
3 Oct
Obcina Lacurilor
Paul Airinei
Piatra Mocilor am văzut-o şi eu, dar parcă aveam nevoie de o 'confirmare' :-) mai ales că tot ce ţine 'de după' Tulgheş face parte din aria ta de cercetare.
30 Sep
Trasee neumblate
Paul Airinei
Bine că nu sunt trasee, că umblate sunt!
De pe Vf. Bâtca Savu (1245, 5 m) spre est privind, perpendicular ai Turnul lui Budu - ceea ce nu se vede, deci ai trecut de 1250 m. alt. Culmea din planul II este Piciorul cu Strunjile, pentru că de pe Vf. Strunjilor (1318 m.) spre est perpendicular privind, ai în faţă Gardul Stănilelor.
29 Sep
Aproapele meu
Paul Airinei
Mai e mult de mers până să afli un răspuns.
29 Sep
Obcina Lacurilor
Paul Airinei
În 'linie' dreaptă (imaginară), pe o axă N -> S, de la Obcina Lacurilor până la Vf. Bâtca Savu - fără G. Earth, ci ochiometric şi din teren - e o distanţă foarte aprox. egală cu cea dintre Vf. Toaca şi Bâtca Ghedeon. Ca atare - şi părerea mea, desigur - alt. la care te aflai este puţin-puţin peste 900 m., culmea din faţă este Piciorul Păltinişului, după ea şi la baza ei este satul Pintic - ce aparţine evident de comuna Tulgheş - şi-abia după a doua culme, cu vârfurile (de la stg. la dreapta) Preluca Mare (1088, 2 m.), Pitu (1039 m) şi încă vreo două al căror nume nu-l ştiu e vederea spre Tulgheş.
29 Sep
loc de nunta
tavi coroiu
Uimitoare atmosferă!:-o
27 Sep
Pădurea de sare
Daniela Ursu
Depinde şi de organismul fiecăruia.
Mina Cacica e un loc modest în care trebuie investit. De la intrare te izbeşte un miros puternic de petrol ori motorină. (Deşi gazdele spun că "aşa miroase sarea cu adevărat".) E atât de persitent şi simţi că te urmăreşte. Şi nu-i rezişti. Cele două doamne cu care eram, după o oră prezentau simptome specifice intoxicării. La fel, şi fetiţei mele i-a fost puţin rău. Eu am rezistat eroic vreo opt ore până când şi organele mele interne s-au revoltat.
22 Sep
Bacalaureat la istorie
Daniela Ursu
Emoticonul nu era el tastat, ci închiderea parantezei.
22 Sep
Bacalaureat la istorie
Daniela Ursu
În niciun caz.
Din punctul meu de vedere, cele mai solide istorisiri despre Baia le-am aflat din Marele Dicţionar Geografic al Romîniei, alcătuit şi prelucrat după Dicţionarele parţiale pe judeţe de preşedintele Societăţii pentru Învăţătura Poporului Romîn, directorul Institutului Geografic al Armatei şi directorul Muzeului Naţional de Antichităţi, Bucureşti, 1898, pag. 197-201. (Minunate pagini, dacă le-ar fi aici locul, aş spicui câte ceva din ele…)
Cea mai bizară poveste pe care am aflat-o anul acesta a vizat un alt lăcaş, nu cel din imagine: Biserica Albă nu mai este albă-albă deloc. Tocmai a fost pictată… Şi ce semnificaţie să mai aibă apelativul pe care-l are? Nu departe, la fel şi Putna, e acum împodobită-n fresce.
22 Sep
Când muntele te întâmpină cu porţile deschise
Daniela Ursu
Mulţumesc pentru comentarii!

Şi nici fiu nelegitim?
Din câte ştiu, conform unor istorici şi data a fost contestată, aceştia susţinând că Bogdan al II-lea a murit după 17 octombrie 1451.
22 Sep
Soarele străluceşte sau sunt eu?
Daniela Ursu
Nu de colegii de aici m-aş fi ferit eu, ci de plagiaţi.
Alpinetul este printre cele mai durabile comunităţi virtuale din România. Pentru unii dintre noi, prima care a intrat în suflete şi ultima care iese din minte când închidem Internetul. Aici e locul unde cei mai mulţi dintre colegi au debutat sau şi-au cultivat aptitudinile de fotografi, scriitori, montaniarzi, alpinişti, ghizi montani sau unde cei mai puţin dintre noi - şi printre ei mă număr şi eu - care-au jurat loialitate camaradului!...
20 Sep
Citadelă, adăpost al meu...
Daniela Ursu
Se cuvine să fac o precizare neaşteptat de adevărată:
Imaginea din partea sus a acestui colaj NU ESTE din anul 1976!
Probabil şi persoana din Bicaz care mi-a pus-o la dispoziţie s-a înşelat în privinţa anului. În cazul de faţă este vorba de o fotocopie (tocmai de aceea si calitatea slabă a detaliilor) alb-negru realizată după fotogravura sepia din colecţia Alex. Maidlinger, 1932.
Pentru a nu mai avea niciun dubiu am comparat fiecare centimetru al celor două fotografii alb-negru şi sepia.

Alese mulţumiri colegului Claudiu Bîrliba, care de ziua mea, mi-a făcut cadou originalul!:-)
20 Sep
Pe - acasă . . .
Mircea Ordean
Bună Mircea! Poţi să mă ajuţi cu ceva informaţii despre A(lex). Maidlinger?
20 Sep
Soarele străluceşte sau sunt eu?
Daniela Ursu
Dragă prietene Corneliu, pe Facebook lucrez sub acoperire, de aceea Eu Sunt (numai) Daniela. Am declarat, de câte ori am avut ocazia, că urăsc site-ul şi prozelitismul lui agresiv de "socializare", faptul că nu pot comenta/corecta unele fotografii dacă nu sunt "prietenă" cu autorul lor sau dacă el nu e în lista mea de prieteni şi tot aşa. Şi nici nu m-am răzgândit.
Am vizualizat mii de fotografii de pe două reţele de socializare şi am avut neplăcuta surpriză să văd în galeria unor "fotografi" imagini ce aveau în colţul din dreapta jos sigla Alpinet şi, însoţite de o grămadă de aprecieri nemeritate, fotografii realizate de Mihai-Ian Nedelcu, Sorin Untu, Bogdan Balaban şi cele mai multe ale lui Ioan Panaite. Pentru a le comenta a trebuit să-mi creez cont.
Cam tot din aceleaşi motive am adaugat la rândul meu o semnătură proprie pe fotografiile pe care le postez.
18 Sep
Piscul Berbecului
Paul Airinei
@Adrian: Q. E. D.
15 Sep
Piscul Berbecului
Paul Airinei
Bănui că nu este o întrebare capcană pentru un cunoscător al acestei creste. Răspunsul îl puteţi avea privind aici:
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_63100.html
14 Sep
Biserica ”dela Palat”
Daniela Ursu
6 Sep
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1657
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024