Ursuletul

Înscrisă de: Silviu Matei
Ursuletul
Data publicării: : 20 Iul 2011, vizualizări:: 1969
Localizare geografica: România, Muntii BISTRITEI, Comuna Darmoxa
Echipament folosit: Canon 1DMark IV + 500/4 L, timp exp 1/160, ISO 1600, f 8
Descriere: Mergand timp de o saptamana prin acesti munti am dat si de acest pui de urs care era tare simpatic.
Silviu Matei - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Soare George Soare George, Joi, 21 Iul 2011, 20:27

Salut Silviu. Spuneai tu odata ca iti doresti sa fotografiezi ceva ursi in salbaticie. Uite ca ti s-a indeplinit dorinta.
Cum a fost? Ce reactii au avut cand te-au simtit? Ai vazut ceva semne de agresiune din partea lor? Sau mai curand de teama sau indiferenta?
Acum 3 saptamani, in Piatra Craiului era sa dau si eu peste unul. Urcam din poiana Cotofenii spre Termopile si intr-o zona de lastaris l-am auzit mormaind destul de tare. Mai devreme observasem chiar in poteca excrementele dumnealui lasate acolo doar cu cateva minute inainte. Cand l-am auzit ne-am oprit cuprinsi un pic de emotie. Apoi am inceput sa strigam si sa facem zgomot. L-am auzit indepartandu-se. Ne-am continuat drumul fara probleme. Se pare ca totusi ursii din zonele mai salbatice sunt mult mai timizi si oarecum inofensivi fata de gunoierii obisnuiti cu oamenii.

Fără foto Ion Lăcătuş, Joi, 21 Iul 2011, 23:51

Te uiti la asta si intelegi de ce se fac ursuleti de plush. Si totusi... ce fiara puternica e de fapt.
Felicitari pentru toti ursii..nu-i de colea

Fără foto Silviu Matei, Vineri, 22 Iul 2011, 10:34

Salut George. Uite daca esti curios sa afli cum a fost poti intra pe www.clubulfoto.com iar acolo cauti numele meu silviu matei si ai sa gasesti un material scris de mine in doua parti. Comorile Muntilor Carpati parte I si II. Lectura placuta.
Acum cu privire la ce m-ai intrebat tu, ai sa citesti si in articol si ai sa intelegi si singur.
In legatura cu reactia lor: un animal salbatic, in cazul de fata ursii si ursoaica din poaina pe unde umblau ei: de simtit m-au simtit si am vazut asta din comportamentul lor. Erau foarte precauti la intrarea in poiana pt ca la instalarea mea in "culcusul de panda" mirosul meu se raspandea putin in poiana, asta una la mana.
De regula mirosul ramane ceva timp in zona indiferent de momentul cand tu ai plecat sau ai venit in zona respectiva. Ai venit acum acolo, te-ai instalat mirosul tau ramane foarte persistent cam o ora, o ora si ceva. Daca bate vantul in poiana ei pus-o de mamaliga. Te simte instant si fuge pt ca se imprastie mirosul tau in toata zona si trebuie sa stai extrem de bine camuflat, sa nu modofici aspectul zonei in nici un fel, etc, etc.
Mirosul de mai poate camufla intr-un fel dar asta ramane unul dintre secretele meseriei. Cine vrea sa invete ce si cum ma poate contacta.
Sunt foarte multe lucruri marunte si care poate unii nu dau doi bani pe ele, nu le considera deloc interesante si de invatat pe care trebuie sa le sti ca sa te apuci de fotografia wildlife. Asta o sa fac din toamna cand o sa organizez niste phototour-uri dedicate exclusiv observarii si fotografierii animalelor salbatice. Multe dintre lucrurile astea marunte o sa le spun acolo. Daca ar fi sa ma apuc sa le spun aici imi trebuiesc 10 pagini. Mai multe detalii gasesti pe site-ul meu.

A doua chestie: la prima declansare a camerei aveau urechile si privirea indreptata in directia mea, dar datorita camuflajului foarte bun nu prea stia el ce se afla acolo.
Nici mirosul nu prea il ajuta pt ca nu batea vantul si era extrem de slab. Daca a simtit el ca acolo e ceva si nu a reprezentat pericol si-a continuat treaba fara sa ma mai bage in seama. Practic incepuse sa ma ignore la un moment dat. Trageam si in rafala si ii durea in pix de mine.
Eeee...daca nu era foarte bine camuflat si faceam si o miscare ciudata cand se uita la mine era dus instant in padure. Asta este un lucru foarte important:daca animalul sta cu ochi pe tine(si te asigur ca sta si 10 minute fara ca el sa faca o miscare) nu trebuie sa misti in nici un fel. Si nici sa faci zgomot. Adica adio poze in acel moment.
Cea mai mica miscare te poate da de gol. Practi intepenesti acolo, te faci una cu capacul de langa tine sau cu solul. Teama in nici un caz nu am vazut, doar precautie. Agresivitate fata de mine in nici un fel.
Si intradevar daca te simt cum mi sa intamplat o data cu ursoaica blonda adio....sa dus in padure instant si revine numai dupa lasarea intunericului.

Tine minte un lucru:animalele au urechi, ochi, nas.
Urechile ii spun ca este...ce inca nu este bine definit: ochi ii spun ca este ceva: iar nasul ii spune ce este acel ceva, adica animal, om sau eu stiu mai ce. Multe animale salbatice printre care si ursul sunt putin mioape. Nu au vederea foarte buna. Asta nu inseamna ca nu te-ar vedea in 50 metri. Si atunci se bazeaza pe celelalte doua sinturi care sunt al dracu de bine dezvoltate.
In fine sunt foarte multe lucruri de spus si nu am "oc" aici.
Numai bine si mai vb. Sper ca am fost suficient de explicit si inteles.

Fără foto Silviu Matei, Vineri, 22 Iul 2011, 10:55

Si intradevar daca te simt cum mi sa intamplat o data cu ursoaica blonda adio....sa dus in padure instant si a revinit numai dupa lasarea intunericului. Aici ca o completare: daca simt ce este, adica om. Daca este un alt animal nu o rup la fura in padure. Sunt atente pe acel animal.

Soare George Soare George, Vineri, 22 Iul 2011, 11:16

Multumesc Silviu. Am intrat si pe link-ul indicat. O sa citesc diseara acasa pe indelete, acum sunt la munca si am timpul limitat. Am intrebat pentru a avea ceva idei, cum ar trebui sa reactionez in cazul in care se intampla din nou situatia de acum 3 saptamani. De fotografie nu prea poate fi vorba. Deocamdata nu dispun de un obiectiv potrivit. Am un 55-200 dar este f4-5.6. Nu e foarte luminos iar la Sony alpha 350 chiar si la ISO 400 se vede zgomotul de imagine. Poate sa am norocul sa-l prind intr-o lumina buna.

Fără foto Silviu Matei, Vineri, 22 Iul 2011, 11:48

Cum ar trebui sa reactionezi? Pai este o intrebare destul de dificila la care nu ti-am putea da un raspuns exact. Adica fa asa si asa. In primul rand trebuie sa cunosti dinainte comportamentul animalului.
Este o regula de baza daca vrei sa te apuci sa faci fotografia wildlife. Iti spun acest lucru ca sa sti pentru tine dar si pentru cei care vor lectura candva ce am scris eu aici. Este foarte important acest lucru mai ales pentru siguranta ta. Bine acum daca vrei sa faci pe grozavul s-ar putea sa te coste...si cateodata te poate costa scump si nu te mai poate scapa decat popa de la biserica. Doamne fereste. Presupun ca ai mai vazut pe la tv diversi idioti, tampiti (si sa ma ierte admini ca folosesc un astfel de limbaj, dar altfel nu am cum sa le spun) care fac ei pe grozavii si se duc la urs cu paine in mana...sar putea ca intr-o zi sa dea peste un urs mai tupeist si atunci sa-l vad pe ala ce face.

Sa sti cam care este limita de siguranta lui si sa nu incalci sub nici o forma acea limita in care animalul desi te simte si te vede se simte in siguranta. Asta o vezi numai si numai din comportamentul lui iar la fiecare individ in parte este usor diferit. Niciodata nu ai sa gasesti doua exemplare din aceeasi specie cu un comportament identic.
In cazul tau ai procedat foarte bine:faci putin zgomot (vorbesti, fluieri si este bine sa te si retragi usor) Daca el mormaia tare asa cum spuneai tu el va simtise deja. Mormaitul este si un semn de avertizare pt a isi face simtita prezenta in zona dar si pentru alti indivizi din aceeasi specie. Probabil ca era in cautare de mancare, gasise ceva si de regula cand gaseste ceva mai si mormaie. Sau se mai intampla cateodata sa fie in perioada de imperechere si atunci este agitat omul din anumite puncte de vedere. Ca deh...si ursu...
Daca ai posibilitatea incearca sa-ti cumperi un binoclu bun si in momentul cand mai dai de el retragete undeva intr-o zona mai inalta de unde sa-l poti studia, dar in liniste fara ca el sa te vada si sa stai cat mai camuflat, eventual dupa o piata.
Fa-o si vei vedea multe, in timp. Este cea mai buna lectie. Daca acel urs vroia sa va atace pai era de mult pe voi. Nici nu trebuia sa ajungi pe langa el. De regula animalele salbatice(cele care nu sunt obisnuite cu prezenta omului) incearca sa evite omul pentru ca le este intr-un fel frica. Frica este usor cam mult spus, mai bine pot sa spun si sa fac referire a termenul de precautie pt ca stiu ca omul nu este ok. Reprezinta ceva de la care poate veni un oarecare pericol.
Niciodata sa nu te apropii de un urs care mananca. Este cea mai mare greseala pe care o poate face cineva.
Atunci ai mari sanse ca sa te atace pentru ca isi apara hrana.
Iar daca mai vezi urme proaspete asa cum ai vazut acum, ori te uiti in toate directiile si incerci sa il si auzi asta in cazul in care vrei sa-l observi.
Ori faci galagie, ori te retragi pe alt traseu.
Sper ca am fost destul de explicit.
Numai bine.

Mircea Radu Achim Mircea Radu Achim, Marţi, 2 Aug 2011, 22:30

Felicitari pentru capturi Silviu! Apreciez galeria ta cu mamifere mari, mamifere care nu le vezi in nici o alta galeria a unui fotograf de wildlife din tara.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Silviu Matei
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 995
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
FotografieComentariuData
Calea împărătesei
Daniela Ursu
Cu placere. Chiar imi place imaginea.
5 Dec
Feeling the warmth
Dorin Bofan
La o astfel de imagine nu pot nota decat cu excelent. Singurul lucru pe care il reprosez este acela ca ti-ai pus numele pe imagine. O strica. In rest, cromatica excelenta, bine expusa, buna dpdv compozitional, echilibrata.10.
3 Dec
Retezat
Mihai Ciama
A avut noroc de super vreme.
3 Dec
Photo hanting
Adrian Urbanek
He he.....uite cu stau gura casca negricioasele. Vorba lui Rodica:Do... Re...... Mii....... Beee..
3 Dec
tree climber...:)
Ciprian Lolu
Foarte tare imaginea cu ursulache. Noroc noroc.
3 Dec
Plutesc
Teo Paraschiveanu
Si asta-i draguta.
3 Dec
Cetatea lui Negoi
Teo Paraschiveanu
Fromoasa compozitie si ai avut noroc de o lumina foarte frumoasa. Cromatica este si ea excelenta. Umbrele sunt frumoase si detaliile in umbra la fel.
3 Dec
Into the blue
Antoniu Bumb
Frumoasa imaginea.
3 Dec
Schimbarea
Soare George
Ce faina este si asta. Felicitari pentru moment. Bine expusa, bine compusa.
3 Dec
Calea împărătesei
Daniela Ursu
Eeeee........alta poveste..........mult mai frumoasa atmosfera.
3 Dec
De toamnă
Soare George
La culori ma refer.
3 Dec
De toamnă
Soare George
O idee prea saturata dar in rest este ok.
3 Dec
Turnul Roşu
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Asta imi place cel mai mult.
3 Dec
Ciucaș
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Dragut.
3 Dec
Regatul lui Vithovos
Daniela Ursu
Frumoasa imagine. De top.
3 Dec
Familie fericita
Silviu Matei
Cerb lopatar impreuna cu o ciuta.
2 Dec
tree climber...:)
Ciprian Lolu
Foarte tare faza......excelent pentru moment.
17 Nov
Ce vrea fotograful de mine?
Lazarescu Mihai
Frumoasa imagine.
17 Nov
Gradinita
Silviu Matei
@Daniela. Inca nu am plecat in Patagonia din lipsa de finante. Adica nu am gasit sponsori pentru proiect. Gasisem ceva dar sa retras din cauza unei probleme....a intrat firma in insolventa din cauza crizei. Asta este....caut in continuare.
30 Oct
Borca si valea Sabasa intr-o zi mohorata de toamna
Ioan Panaite
Daca nu este HDR atunci culorile sunt putin cam tari.
3 Oct
Comentarii înscrise de Silviu Matei
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 995
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024