Pădurea de sare

Înscrisă de: Daniela Ursu
Pădurea de sare
Data publicării: : 16 Sep 2011, vizualizări:: 1583
Localizare geografica: România, Obcinele BUCOVINEI
Album (slideshow): Popasuri
Echipament folosit: Nikon
Descriere: Salina Cacica. Brazi bătrâni, mineralizaţi de saramura ce a pătruns în lemn, sprijin pentru tavanul boltit din imensa Cameră "General Grigorescu". Situată la o adâncime de 75 de metri, a fost exploatată între anii 1860-1900. Sarea gemă era extrasă sub 3 forme: sare blocuri pentru rambleuri şi sculpturi, sare formali (bulgări) pentru animale şi sare măruntă pentru obţinerea saramurii. Sarea rezultată era transportată cu cărucioare special amenajate, pe patru roţi, trase de "câini" până la puţul de extracţie. Extragerea saramurii la suprafaţă se făcea cu un crivac, în saci de piele de căprioară, iar sarea gemă bulgări în saci ţesuţi din iută sau în butoiaşe. În perioada 1975-1993 Camera General Grigorescu a fost utilizată pentru conservarea brânzeturilor, mediul fiind salin şi temperatura constantă.
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Bella Ana Bella Ana, Marţi, 20 Sep 2011, 21:01

Am vrut sa ajung aici, fiind 8 zile intr-o tabara la Radauti. Nu am reusit... Acum vad ce am pierdut...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 22 Sep 2011, 22:52

Depinde şi de organismul fiecăruia.
Mina Cacica e un loc modest în care trebuie investit. De la intrare te izbeşte un miros puternic de petrol ori motorină. (Deşi gazdele spun că "aşa miroase sarea cu adevărat".) E atât de persitent şi simţi că te urmăreşte. Şi nu-i rezişti. Cele două doamne cu care eram, după o oră prezentau simptome specifice intoxicării. La fel, şi fetiţei mele i-a fost puţin rău. Eu am rezistat eroic vreo opt ore până când şi organele mele interne s-au revoltat.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [141-160] [161-180] [181-200]<  201-220 din 1657
  > [221-240] [241-260] [261-280] >>
FotografieComentariuData
Ascultători
Paul Airinei
D-na Rodica! De unde ştiţi de vâlvătaia, cu sau fără ghilimele, de sus sau de jos??? :-o
Dvs., care sunteţi născută/crescută-n Apuseni (după cum aţi afirmat în comentarii, în vreo două rânduri), care-aţi văzut frumuseţile Ceahlăului de la distanţă (după cum aţi afirmat într-un comentariu), pentru că nu aţi urcat niciodată Ceahlăul (după cum aţi afirmat în alt comentariu) dar care aţi localizat perfect nişte flori fotografiate pe o potecă nemarcată din Ceahlău (după cum aţi...)
Cunoaşteţi şi Piatra Sură?!
Sunteţi extraordinară, o potenţială sursă de documentare, exact ce-mi lipseşte mie! Dacă puteţi să mă contactaţi pe mail, numai împreună vom reuşi să completăm descrierea zonei şi vă voi adăuga numele la Bibliografie şi eventual la referinţe http://... De-ale lui/Rodicăi....org. Cu mulţumiri anticipate!
11 Nov
Pospai
Paul Airinei
a. "făr-asocieri" - adică fără coautori. Nici nu e cazul.
b. eu nu pot să mă-ntreb pe mine de ce tresaltă ele-n tine. Frunzele! Se vede că o vibraţie, un fior puternic au fost! Că de emoţie şi mâna fotografului a tremurat, că toate frunzele alea sunt mişcate, una nu-i clară, focalizată, un 0, 05 saturată...
c. eu sunt prima care a-ntrebat, aşa că nu pasa pisica.
d. vezi, că un sâmbure de adevăr tot spui/ştii. Există "ceva" în creastă şi dincolo de ea, nu musai ceva care să te împingă, ci care să te înalţe, să te ridice, şi-acel ceva nu e în versuri...
11 Nov
Zăvoarele Stănilelor!...
Daniela Ursu
Eu nu ştiu de 3 "zăvoare". Există Poliţa (La) Zăvoare, una din cele şase cu Crini. Dar de o alta n-am auzit! O fi pe lângă cea de-a treia Claie, pe care (încă) n-am identificat-o...
"Zăvoarele Stănilelor" este un toponim... cules de mine. Am început şi eu să strâng mărturii. De ici, de colea... M-am mirat apoi cum să nu fi apărut - cu acelaşi nume - şi în însemnările dr.-ului Iacomi, căci pe toate schiţele întocmite de dânsul era trecut Piatra/Peretele Curmăturii. Piatra Stănilelor este o denumire pe care mi-au spus-o şi alţii (din zonă). Într-un final, am găsit toponimul şi în notiţele dr.-ului.
Cine sunt cei pe care i-am întrebat? În niciun caz oieri. Eu nu am întâlnit şi nu am auzit vreunul să mai cânte la fluier. Ciobanul pe care îl cunoşteam eu şi pe care l-a cunoscut şi Adrian are, din mare nefericire, alte preocupări...
11 Nov
Brâna suspendată
Paul Airinei
A se citi: Toponimul folosit de tine nu-i ca cel cules de mine.
10 Nov
Să vină turnul la mine
Paul Airinei
...qui mal y pense.
Ce maluri şi piscuri...:-o
10 Nov
Pospai
Paul Airinei
Pospai, adică superficială?! Spoită, poleită, pospăită, ritmată şi rimată... Doar că-i lipseşte ceva, îţi spun şi ce. Încearcă să vezi dincolo de ceea ce pozezi şi/sau în interiorul locului/peisajului pe care-l ai în vizor. (Ca şi glumă serioasă, sunt multe 'fenomene' văzute cu ochiul liber, dar când apeşi pe buton, ele nu apar în imagini, de parcă n-ar fi existat). Nu ţi s-a întâmplat niciodată? Uneori faci nişte fotografii al naibii de bune!!! Numai că tu, autorul lor, nu le vezi! Ca şi cum nu ştii, nu vezi ce fotografiezi. Urci locuri imposibile, de ce o faci...?
10 Nov
Brâna suspendată
Paul Airinei
Hm.. Ai înscris poza după mine! Doar toponimul nu e de-al meu...
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_102829.html

P.s. Ai şi fotografii mai bune!
10 Nov
Cochetând cu vântul
Daniela Ursu
Adrian, cu o întârziere "minoră" şi cu Picasa software am finalizat şi înscris colajul promis.:-)
Trebuie să recunosc, că am văzut cadre cu Zăvoarele Stănilelor mult mai bune decât ale mele, făcute şi din unghiuri neaşteptate, din creasta nordică a Pietrei Sure - de unul din colegii noştri, Paul Airinei - cadre valoroase dpdv documentar şi geografic, dar din păcate, nepostate.
10 Nov
Frédéric Chopin - Vals op. 42 în La bemol major
Claudiu-Mircea Birliba
Si minor e Ceahlaul!...:-)
9 Nov
Felinar de Făgăraş
Lazarescu Mihai
E bună săpuniera dumitale, domnule profesor! Şi mai vroiai să dai cu ea de pământ...:-)

La Mulţi Ani! Drumuri line şi lumină bună!
8 Nov
peace
lodro tharpa
Bună lecţie!
8 Nov
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Îngăduiţi-mi o corecţie, vă rog - deşi e off topic - ultimul citat l-am reprodus din memorie şi nu-mi suna prea bine... Aşadar,
"Dacă nu eram român, România e ţara în care aş fi fugit."
8 Nov
La un nivel superior
Bentan Sorin
Nu e în satul Saşca Română? Ştiam foarte şubredă puntea. Ce noutăţi ne-aduci din zonă, Sorin?
8 Nov
remake
mihai-ian nedelcu
Eu văd că 'împroşcările' încep cu o formulă de politeţe... Şi...:
Mi se pare totuşi lipsit de respect să vorbim despre cineva care nu este activ acum pe site.
Ture frumoase!
7 Nov
remake
mihai-ian nedelcu
1. Ştiu CÂT e de mare şi că poate să-şi poarte singur de grijă (şi în condiţii extreme).
2. Nu e ranchiună de niciun fel, nici acronică. Nici polemică. Doar dilemă:
3. E incredibil ce spui tu! Adică o poză cu o baltă de un 1 metru diametru e o imagine superbă - te citez, iar cel care a pozat-o, acelaşi care într-o panoramă postată în top a comentat cu "zât!" e un om de valoare? Probabil de aceeaşi valoare pe care o au cei care notează o fotografie cu "E banală" NUMAI şi numai când respectiva imagine este pe locul I in Top...
O seară faină şi ţie.
7 Nov
remake
mihai-ian nedelcu
D-na Sasha, noi nu vorbim cu "zât" şi nu fredonăm manele pe versuri monosilabice. Dacă dvs. aţi "râs cu hohote la acel 'zât' " scris/spus de cineva anume, înţeleg de ce vă plac şi fotografiile aceluiaşi cineva anume.
Suntem membrii unei comunităţi de valoare - numită Alpinet. Iar dl. Loghin este unul din consultanţii noştri ştiinţifici extrem de preţioşi. Vă invit doar să priviţi şi să citiţi comentariile fotografiei "Tău de poveste" înscrisă de Ciprian Popovici. Eu personal am căutat mult numele real al Lacului cu avion. Şi eu când caut un toponim, păi îl caut - cu încăpăţânare! Şi totuşi pe ăsta nu l-am găsit... Câţi dintre noi i-au mulţumit pentru că ne-a oferit cu mărinimie această informaţie?! Poate ar trebui să fiţi chiar dvs. prima. Pretext cu care să-i cereţi şi scuze.
7 Nov
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Deşi nu ne cunoaştem personal, Dorin, faptul că iubim acelaşi munte şi uneori vorbim "În aceeaşi limbă" mă face să cred ai înţeles mai mult din mesajul meu. Nu mi-am cerut scuze pentru că am făcut parţial public un mesaj privat, ci pentru că nu am putut/ştiu să fiu mai diplomată, alegând varianta cea mai riscantă, de a spune lucrurilor pe nume - cum ai scris şi tu sau de a evidenţia calităţi mai puţin obişnuite - cum am zis şi eu, critice sau nu, dar - cum a scris şi maestrul, "Ce greu cu noi femeile în viaţă / Dar e şi imposibil fără noi…"
Nu ştiu câţi dintre noi au curajul să o spună, dar eu cred că toţi iubim Alpinetul acesta. Şi pentru că recunoaştem - sau nu - că iubim Alpinetul - şi pentru că tot am citat în ghilimele din versurile unor dragi mie poeţi, aş încheia acum cu una din paradigmele celui ce ieri a plecat să scrie poeme îngerilor,
"Dacă nu m-aş fi născut în România, România e ţara în care aş fi fugit…"
6 Nov
Minunata lume a Crăiesei Sure
Daniela Ursu
Vă multumesc anticipat! Dvs., colegului Cristi Flueraru şi nu numai!
5 Nov
tree climber...:)
Ciprian Lolu
Cred că s-a speriat cumplit de vreun fioros membru al Salvamontului Zărneşti!!! Şi-acum stă acum să treacă patrula...:-)
5 Nov
Minunata lume a Crăiesei Sure
Daniela Ursu
16, Ionuţ. Îmi propusesem să o înscriu pe 16 octombrie, dar n-ar fi ieşit cum e acum... Aşa că mi-au mai trebuit 16 zile, pentru fiecare zi câte un cadru, de proiectat.
4 Nov
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [141-160] [161-180] [181-200]<  201-220 din 1657
  > [221-240] [241-260] [261-280] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024