Pădurea de sare

Înscrisă de: Daniela Ursu
Pădurea de sare
Data publicării: : 16 Sep 2011, vizualizări:: 1580
Localizare geografica: România, Obcinele BUCOVINEI
Album (slideshow): Popasuri
Echipament folosit: Nikon
Descriere: Salina Cacica. Brazi bătrâni, mineralizaţi de saramura ce a pătruns în lemn, sprijin pentru tavanul boltit din imensa Cameră "General Grigorescu". Situată la o adâncime de 75 de metri, a fost exploatată între anii 1860-1900. Sarea gemă era extrasă sub 3 forme: sare blocuri pentru rambleuri şi sculpturi, sare formali (bulgări) pentru animale şi sare măruntă pentru obţinerea saramurii. Sarea rezultată era transportată cu cărucioare special amenajate, pe patru roţi, trase de "câini" până la puţul de extracţie. Extragerea saramurii la suprafaţă se făcea cu un crivac, în saci de piele de căprioară, iar sarea gemă bulgări în saci ţesuţi din iută sau în butoiaşe. În perioada 1975-1993 Camera General Grigorescu a fost utilizată pentru conservarea brânzeturilor, mediul fiind salin şi temperatura constantă.
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Bella Ana Bella Ana, Marţi, 20 Sep 2011, 21:01

Am vrut sa ajung aici, fiind 8 zile intr-o tabara la Radauti. Nu am reusit... Acum vad ce am pierdut...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 22 Sep 2011, 22:52

Depinde şi de organismul fiecăruia.
Mina Cacica e un loc modest în care trebuie investit. De la intrare te izbeşte un miros puternic de petrol ori motorină. (Deşi gazdele spun că "aşa miroase sarea cu adevărat".) E atât de persitent şi simţi că te urmăreşte. Şi nu-i rezişti. Cele două doamne cu care eram, după o oră prezentau simptome specifice intoxicării. La fel, şi fetiţei mele i-a fost puţin rău. Eu am rezistat eroic vreo opt ore până când şi organele mele interne s-au revoltat.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [161-180] [181-200] [201-220]<  221-240 din 1657
  > [241-260] [261-280] [281-300] >>
FotografieComentariuData
Umbră şi lumină
Soare George
Cred că tu ai pile (alt) undeva, jupâne SOARE!...:-)
4 Nov
Minunata lume a Crăiesei Sure
Daniela Ursu
Este o zonă pe care aş vrea să o transform într-o rezervaţie ştiinţifică, într-o arie protejată, cu acces limitat, pe care să o ocrotesc pentru deosebita ei valoare estetică, peisajele unice, cascadele-i neştiute.
Începusem - în vederea întocmirii raportului - prin a contacta biologi şi botanişti, dar mi-au cerut întâi banii în cont, apoi "să vadă despre ce e vorba". Am vrut să le "ofer pe tavă" buletinele de analiză ale apelor, o lista cu câteva plante - întocmită de o localnică din Bistra, pasionată şi licenţiată în Botanică, actualmente masterandă în Franţa sau de mine - gândind că, dacă i-aş arăta d-lui Lori Balogh câteva fotografii cu flori sau d-nei Deleanu nişte ciupercuţe mi le-ar indentifica şi clasa repede ştiinţific…N-am renunţat la idee, dar poate aşa i-aş face mai mult rău - Pietrei - "fructul oprit e întotdeauna dorit" şi curiozitatea turiştilor de neoprit. Despre Piatra Sură, sper într-o bună zi să termin de scris o monografie…

Îi mulţumesc mult colegului Teo pentru răbdarea cu care mi-a îndrumat pe mail paşii pentru a obţine prima mea creaţie în Photoshop.
N-aş vrea să mă laud, Teo, dar nu a mai fost nimeni de pe Alpinet în locurile acestea. Sau poate o singură persoană. Sunt cadre unice, tocmai de aceea le-am preferat sure şi nu color. Şi doar două dintre ele sunt vizibile / accesibile - de la distanţă - consumatorului de turism montan. Imaginea care-ţi place ţie cel mai mult e printre singurele bune dintr-o lungă tură, cu ploaie măruntă şi ceaţă, obţinută cu greu, după 6 km de mers. Mă bucur că a meritat! :-)
4 Nov
remake
mihai-ian nedelcu
:-)
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_92951.html

Nici lacustrele nemţene nu se uită cu una cu două!...
4 Nov
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Mihai,
Îmi pare rău că te-au supărat şi notările mele şi contul meu şi fotografiile mele...
Te voi ruga,
să mă ierţi - că fire pătimaşă sunt şi eu, şi
să-mi accepţi scuzele - că orice femeie care are curajul să-şi ceară public scuze are, desigur, şi alte calităţi ieşite din comun...
3 Nov
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Adevărul e de nesuferit. Şi eu o ştiu...
Ok, "să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!" Lăsăm comentariile la băşcălie să primeze şi fotografii buni să plece. Brava soponiera! Vivat dslr-ul!
"Dacă nema putirinţă ce mai chichirez gâlceava. Aferim şi la mai mare!"
1 Nov
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Primul meu comentariu a fost adresat autorului, Mihai-Ian Nedelcu. Acum voi răspunde tot eu, pentru că rândurile lui Mihai Lăzărescu îmi sunt adresate.
De pe Alpinet nu se pot descărca poze! Reformulez: nu ţi-am copiat nicio de pe Alpinet. În niciun caz cu scopul murdar de a ţi le fura cu gândul să le postez în numele meu "pe un sit profesionist de foto din SUA..." unde să "primesc 17 note de 10 pt compozitie si culori naturale". Renumesc: facerea de bine. Am apăsat tasta Print Screen, apoi am dat Paste în Paintul cel de toate zilele al Windows-ului, în care-mi fac si colajele şi ţi le-am retrimis pe mail, arătându-ţi TOATE DEFECTELE FOTOGRAFIILOR TALE. Gratuit. Niciuna din cele 4 capturi de pe ecran nu e saturată. Cum să saturezi "Cornişă" sau "Cu gândul la munţi"? Ar fi ieşit mai rău decât o varză cerul ăla!!! Am spus, nu promovez prelucrarea foto, dar poţi să tai 5 mm, chiar şi 5 cm din poză, nu-ţi va reproşa cineva că-i modificată digital.

Nu sunt nici pe departe de acord cu propunerea ta: adică, dacă eu dau "nota mai mica de OK dar si inclusiv OK" să-mi justific nota? Eu?! Păi da' poza aia ce avea să merite mai mult decât am dat eu?! Compoziţie, naturaleţe? Aaa, e un site de munte...

Mihai, (Lăzărescu)
1. Aş crăpa de ruşine, aş intra sub tastatură de ruşine, dacă eu aş fi fost autorul acelor poze (pe care le-am notat şi nu m-am justificat) şi să le înscriu în Top!
2. Aş crăpa de ruşine, aş intra sub tastatură de ruşine, dacă eu aş fi fost Admin şi aş fi aprobat acele fotografii în top! Fără nicio supărare! Pe scară ierarhică, disciplina trebuie să vină de sus în jos. E totul în regulă acolo, aşa va fi şi aici. Eu nu dau vina numai pe fotograful-montaniard depunctat, notat foarte slab, care nu a ştiut cum să încradreze sau care nu a avut bani de un DSLR. L-aş taxa/penaliza şi adminul pe care-l respect la fel de mult cum il respect şi pe cel care iubeşte muntele, dar care s-a întors din creastă c-o mizerabilitate de poză şi vrea să se-odihnească-n top.

Alpinetul, repet - şi ptr. membri şi pt.- admini, are nevoie de un bilanţ. Ne confruntăm cu atât de multe cerinţe opuse (unii vor top, alţii nu - cum am scris tot eu mai sus, alţii - site de munte etc), încât e necesar un proces în care/prin care să poată fi stabilite priorităţile. Aş spune mai grav că nu i-ar strica o analiză SWOT. Una simplă şi băbească, exact cum scrie la carte, cu puncte forte, puncte slabe, oportunităţi şi ameninţări. Ne-am mândri cu toţii la "puncte tari" cu membri activi gen fotografi pe nume Rechiţan, dar câţi am fi în stare să recunoaştem la "ameninţări" că există un număr important de competitori (site-uri, nu le spun numele să nu supăr adminii, dar credeţi-mă, fraţilor, că ei există) ne vizează membrii (fotografi, consultanţi ştiinţifici) şi trebuie să găsită o cale să învingem competiţia.
1 Nov
Cu gandul la munti
Lazarescu Mihai
Consideră-te privilegiat!:-) Nu ţi-am notat nicio imagine din Anzi, pentru că Anzilor nu le pot da decât "Excelent".
Este un ghinion teribil s-ajungi pe Machu Picchu, să dai cu ochii de norii ăia nesuferiţi şi să te mai sperie şi monstruoasa lamă... Dar în Patagonia vremea a fost bună... Poza de faţă a fost făcută din mers, din maşină sau autocar, sunt câteva reflexii în cadru şi pe fiecare dintre ele aş depuncta-o.
31 Oct
Gradinita
Silviu Matei
Super tare! Parcă-s de la grupa mică, toţi unul şi unul şi aceeaşi preocupare.
Sincer, aşteptam fotografiile din Patagonia, dar cu seria asta m-ai surprins în modul cel mai plăcut!
30 Oct
Lacul Mija
Adela Efrim
Cel mai important detaliu şi acela reprezentat în proporţie de 10%?! :-(
29 Oct
Scena
Narcis Lutica
Sunt fericită că nu ştiu ce înseamnă!
29 Oct
Pastel de toamnă
Alin Ciprian Ciulă
Trebuie rezolvată - în primul rând - o problemă, a.î. compresia să fie fără pierderi.
29 Oct
Forever
Dorin Bofan
P.s. Şi mai bună treaba cu Evolution!
29 Oct
Forever
Dorin Bofan
Bună. Limpezime, profunzime. Doar vârful vârfului Matterhorn mi se pare întreg în reflexie şi uşor amputat în exterior. Poate expunerea cea de 3 minute o fi având vreo vină.
Oare când voi vedea şi eu Lacul Izvorul Muntelui aşa de curat? Ce maluri are Stelii... Nema pet-uri pe-acolo?
29 Oct
proiecţie
Adrian Herghelegiu
În imaginea de faţă proiecţia este spre vest iar în
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_90435.html spre est.
L-aş ruga mult pe autor să-mi poată spune data la care cele două au fost făcute. Cu mulţumiri anticipate.
29 Oct
proiecţie
Adrian Herghelegiu
Momentul anului nu e niciodată de vină şi poate nici întâmplător. Umbra oscilează, în decursul anului, între câteva puncte fixe, în fiecare zi în alt punct din imediata vecinătate.
În preajma solstiţiului de iarnă - la răsărit - umbra vârfului, în formă de triunghi isoscel, se proiectează pe un anumit vârf la vest, în munţii Bistriţei.
În preajma solstiţiului de vară - la apus - umbra în formă de triunghi echilateral se proiectează la est, în munţii Stânişoarei.
Acestea sunt cele mai „vânate” perioade.
Mai sunt şi alte momente…
În luna august, între19-23 august, umbra vârfului Toaca împreună cu umbrele Pietrei Ciobanului şi Pietrei Vulcanului formează pentru circa 80 minute o piramidă cu două sau trei feţe albăstrui, de nuanţe diferite.
Şi nu mai e solstiţiu, dar e în preajma hramului muntelui, după calendarul gregorian.
În jurul datelor celor două echinocţii, umbra rar poate fi 'fotografiată' - să dăm în primul rând vina pe condiţiile meteo, dar asta nu înseamnă că ea 'nu există' - Suntem în preajma unor evenimente de o mare însemnătate:
- ziua de Paşti, sărbătorită în prima duminică de după prima lună plină care apare după sau chiar în ziua de echinocţiul de primăvară, algoritmul de calcul fiind după pascalia veche (prima lună plină de primăvara/prima lună plină pascală), nu după calendarul îndreptat.
- Sângiorzul sau Armindenul (Sf. Gheorghe), începutul anului pastoral şi
- Sânmedru (Sf. Dumitru / Moşii de toamnă), patronul şi începutul iernii pastorale.
Ceahlăul ascunde multe fenomene miraculoase, nu are rost să vă mai spun şi altele, v-aş complica prea mult existenţa şi poate şi pe ele le-aş tulbura…:-)
29 Oct
Un Yis ce nu făcea parte din planurile mele
Daniela Ursu
*i-au.
28 Oct
Mistreţul la apus răsare
Paul Airinei
Să-l ai pe conştiinţă sau de ce, Rodica? :-?
28 Oct
la revedere top
mihai-ian nedelcu
Mihai,
Când ajungi să spui "La revedere Top" asta poate să însemne că va urma şi o ultimă fotografie în galerie şi un ultim comentariu. Fiecare are dreptate în felul lui şi fiecare a avut un motiv al lui, de supărare. Te înţeleg perfect şi admir curajul de a spune ceea ce ai gândit. Unii au plecat fără să lase nici un cuvânt în urmă. Sau poate în sinea lor şi-au spus "În fond, ce-a făcut Alpinetul pentru mine?" Nu asta contează - ce a făcut el, Alpinetul, ci ceea ce ai făcut tu pentru Alpinet.
După tine, poate voi urma şi eu. Vorbesc dintr-un punct de feminin. Îmi amintesc, în 2006 şi Sigrid şi Carmen Pitulan comentau despre defectele unor fotografii din top şi îşi justificau foarte bine notele pe care le acordau. Acum am mai rămas şi eu "să dau lecţii". Bărbăţii se "plâng ca nişte muieri", dar crede-mă şi femeile sunt foarte uşor de atacat. Am polarizat o cantitate imensă de ură, mi-am făcut mulţi duşmani - e numai vina mea - şi toată activitatea mea s-a rezumat la "fotografii mizerabile" şi "descrieri/versuri idioate".
Te întrebi ce este Alpinetul acesta, de unii buni ca tine vor să plece şi alţii slabi ca mine se încăpăţânează să renunţe? Cobori viroage neştiute dar dai de pet-uri şi de cutii de conserve, ajungi acasă, butonezi telecomanda dar dai ori de posturi de ştiri interminabile ori de telenovele ori de crime şi cauţi altceva, dar îţi aminteşti că în oraşul tău furnizorul de televiziune - care deţine monopolul - îţi oferă toate canalele Discovery cu unica şi obligatoria condiţie de a accepta contra cost şi grila cu canalele xxx … Şi-ţi iei laptopul pe braţe sau te aşezi la birou şi accesezi Alpinetul, ştiind că aici încă mai poţi vedea acea Românie liniştită pe care o iubeşti, din care nu ai plecat sau acele locuri din lume în care ai fost sau unde ţi-ai dori să ajungi.
Foarte curând Alpinetul îşi va mai aniversa un an. În cei 11 a trecut prin multe modificări şi adaptări. A devenit o construcţie distinctă în lumea virtuală şi în nici un caz una imperfectă. Poate se impune şi un altfel "bilanţ de activitate". Este acceptabil să trimiţi o notificare tuturor membrilor, mai dificil este să gestionezi toate eventualele propuneri ale lor, să le identifici pe cele mai flexibile sau să le fructifici pe cele eficiente, căci poate fiecare va avea de ridicat o problemă. Unii vor vrea să se desfiinţeze topul, altora nu le-or mai place galeria. Unii vor spune să fie un "site de munte", alţii un "site de fotografie". Unii vor dori revizuirea punctelor din listele locaţiilor. Alţii - ca mine, vor vrea liste cu diacritice, să nu mai existe confuzii gen Ţiglăi/Tigăi, Costila/Coştila, Sură/Şură. Sau alte aspecte ce-ar trebui clarificate şi paralelisme înlăturate.
Tuturor - membri şi admini - le-aş spune să nu renunţe. Pentru că toate rezultatele lor (fotografii, pagini web) nu numai că au fost greu de obţinut, dar reprezintă o şansă imensă de dezvoltare personală şi profesională şi de cunoaştere.
Fiecare ar trebui să (accepte să) vadă în ochii, în comentariul celuilalt, un consultant valoros, un artist fotograf, cu experienţe şi cunoştinţe în domeniu - fie că sunt ele geografice sau fotografice, pentru a oferi, a primi - şi a recunoaşte că Alpinetul este o comunitate de calitate.
28 Oct
Un Yis ce nu făcea parte din planurile mele
Daniela Ursu
Mulţumesc, Costel. De atacat, i-am atacat prin '86 (sau 84?), acum a fost rândul fiică-mii să îi cunoască. Cel mai mult i-a plăcut telecabina, senzaţia de la coborâre şi Peleşul. :-)
28 Oct
Toamna cea mai nouă
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Începe să se mişte ceva pe Alpinet... Nu întocmai că pică frunza, ci toamna se numără artiştii!
24 Oct
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [161-180] [181-200] [201-220]<  221-240 din 1657
  > [241-260] [261-280] [281-300] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024