Tăcerea pădurii

Înscrisă de: Daniela Ursu
Tăcerea pădurii
Data publicării: : 23 Iul 2013, vizualizări:: 2393
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Saua Lutu Rosu
Echipament folosit: Nikon
Descriere: Farmecul neaşteptat al potecilor marcate.
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Soare George Soare George, Joi, 5 Sep 2013, 9:09

Nice! Salutari

Mircea Moldovan Mircea Moldovan, Marţi, 10 Sep 2013, 13:41

Am intalnit si situatii in care Padurea vorbeste... prin graiul ei. Prin trosnete, fosnete, sub apasarea zapezii sau sub actiunea vietuitoarelor necuvantatoare. Nu trebuie decat sa te opresti o clipa si sa o asculti, sa-i deslusesti sunetele.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [121-140] [141-160] [161-180]<  181-200 din 1657
  > [201-220] [221-240] [241-260] >>
FotografieComentariuData
sclavi si stapan
daniel morar
Minunata fotografie!
Dar am o curiozitate: Spune-mi te rog, Daniel, pe acel stobor (sau poate nu e) din centrul imaginii si usor izolat de ceilalti, ce se vede? Undeva, putin mai jos de jumatatea lui, parca este un punct rosu, luminos, pare-a fi un pixel mort, dar nu e...
23 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
Tot de la Porucic T. cetire, "huc" - huci la plural - este "o pădure cu copaci mici; tufişuri, un loc cu pădure de nepătruns, desişte cu loc apos şi/sau desişte de lozie".
Mai spre sudul ţării însă i s-a spus huceac/huceag. Există şi un "Cântec" cu "huceagul des" şi "gândurile mele"...
22 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
*intervenţiile.
22 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
Vă mulţumesc tuturor pentru intervenţii domniilor voastre!
Pentru Adrian, "Apropos de denumiri", am adunat şi eu câteva precizări despre cele două cuvinte - nu ştiu şi cât de utile-ar fi!...:-)

Izvoarele (Izvorul la secundar şi adesea însoţit de epitete, Alb, Rece etc, cu diminutive - Izvorălul sau derivate - Izvorani, Izvoranca) ne spune F. Miklosich este un nume ucrainian, Zvor/Zvorets, căruia i se adaugă (conform periodicelor CRL - Cercetări Române de Lingvistică) şi cuvântul Zvorsca, provenit din vorbirea populaţiei slave ce trăia pe vremuri în acea regiune - cuvânt la origine cu semnificaţie identică - dar şi alte sinonime amintite de T. Porucic, anume: izbuc, Obârşie, şi care, toate la un loc, definesc o apă curgătoare, o partea superioară a văii, locul de unde se începe albia văii, izvoare intermitente care izbucnesc în anumite intervale, o văiugă din care iese o apă.
Şipot(ul) ne spune tot Teodor Porucic că este "partea mai domoală a apei torenţilor din locuri muntoase", iar Gustav Kisch că reprezintă un "izvor repede".
22 Nov
Cavernă
Adela Efrim
Mi-a plăcut foarte mult această serie, pe cât de plină de simplitate tot pe-atât încărcată de valoare.
Mi-au captat atenţia şi denumirile de locuri şi, cu mulţumiri pentru intervenţiile de mai sus, mai permiteţi-mi o întrebare, două...:
Vârful Mogoşul. Cine a fost acest Mogoş? Un boier, un drumeţ - posibil acelaşi care o fi trecut şi prin Făgăraş, unde este şi Vf. (lui) Mogoş? Mogoş e masculinul şi Mogoşoaia femininul?
M-a impresionat deosebit un alt topic: Vf. Puru! “Puru” ne duce cu gândul la ceva pur, sacru, dar e posibil şi din punctul meu de vedere, să reprezinte un loc despădurit, golaş - asta dacă sensul topicului nu se referă la natura spirituală a curăţeniei, ci la o “curătură” adică la un loc despădurit pe munte, ca o poiană şi în acelaşi timp, un vârf impunător şi vizibil de la distanţă.
22 Nov
Plimbare matinală
Lazarescu Mihai
Păi... fotografiile din Top întâi se notează, apoi se comentează...:-)
Ar mai fi şi nişte excepţii, dar nu mai pot fi numite aşa. Acelea sunt deja recorduri (de comentarii)!...
22 Nov
Bătrâneţe, haine grele
Daniela Ursu
O definiţie şi o clasificare a toponimelor, în mare, o ştim cu toţii. M-am întrebat uneori cum, când şi de ce punem unui loc un nume (de loc). Netul abundă de fraze precum "în Ceahlău fiecare stâncă are un nume şi o legendă"... dar nu e întotdeauna aşa.
Stânca din imagine nu am găsit-o amintită nicăieri şi nici fotografiată...
Este pe traseu - între jnepeni, cărare şi prăpăstiile vestice şi mulţi - cred - că sunt cei care au trecut pe lângă ea venind dinspre schit spre Toaca sau cabana Dochia.
Nu este "sub izvor", ci deasupra izvorului Fântâna Rece ("Fântâna Mitropolitului"), acelaşi care alimentează - mai jos - cascada Duruitoarea.
Este un chip fără nume - nu ştiu dacă "a fost sihastru sau cioban" - eu nu mi-am permis să o numesc nicicum. Poate cineva o recunoaşte sau are, din alte surse, poveşti despre ea sau despre acest loc...
22 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
Cristi, eşti una din persoanele de care am multă nevoie pentru elaborarea unui material documentar "în premieră" despre P. Sură. Nu am vrut să te trag de mânecuţă :-), să spunem că nu mi-am terminat de băut cafeaua de dimineaţă.

În urma adnotării tale, am înţeles că este o invitaţie de a ne alătura încă unei comunităţi de valoare.

Mulţumesc la rândul meu!
22 Nov
From Deep Within
Adrian Popovici
Bun candidat, Adrian! Dar am şi eu doi:
Tăul Urât sau Tăul Răsucit...:-)
21 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
Colocvii munţomane dară să fie şi nu poiată literară… Ehee, s-ar bate curioşii şi pe locurile din cabane şi pe cele din campare!...:-)

Eu cred că la un astfel/altfel de colocviu participăm cu toţii zilnic, în această grădină - Domeniul Alpinet, cu fiecare comentariu sau fotografie de-a noastră. Jim Collins spunea "Peste noi ninge cu oportunităţi", aşadar de noi depinde - de capacitatea noastră - să le identificăm ori să le transformăm în provocări…
Măgura Şerbeşti este o ridicătură de pământ pe lângă care trec în fiecare zi mii de maşini în drum spre Roman, Iaşi, Vaslui (sau invers, spre P-Nţ., Bicaz) şi dacă are o poveste atât de fascinantă, nu cred că e doar un deal banal. Şi deşi a crescut de pe fundul mării abia cu 500 de metri, onorabil se vede şi de pe Ceahlău - mai ales în fotografiile colegului Laurenţiu Pavel, "Dimineaţa" şi "Valuri" (planurile îndepărtate, de la stânga uşor spre centru).
Investiţia în documentare este - uneori - şi una de suflet. Consumăm resurse de timp, de ce nu, şi materiale şi nici beneficii băneşti nu am obţine chiar dacă am scoate fiecare câte o carte ori un album foto - că şi editura şi tipografia trebuie să trăiască… Şi astfel,
Zilnic, în Galeria Foto, indiferent de categoria aleasă - Peisaje, Documentare chiar şi Top, reuşim - cu fiecare intervenţie, strânşi în jurul unei fotografii - să dăm o şansă şi unui munte mărunt să iasă din anonimat, să-i facem cunoscute cărările şi trecutu-i, să-i ascultăm poveştile, chiar dacă în era informaticii nu mai sunt spuse prin grai viu, ci tastate - Pentru mine şi asta tot un colocviu e!...
19 Nov
tree climber...:)
Ciprian Lolu
Who, me?:-)

Mă bucur să-l văd pe locul I - fie el în Top sau în copac... Deşi asta îmi dă de gândit, pe viitor, dacă ajung toţi să-şi mute cuibul, din tufiş, în sus, pe rămurele, nu mai pozăm păsărele ci...
Mă uit la el şi mă minunez... eu care-mi ţin greutatea sub control, pe bune că, dac-aş fi ajuns în locul lui, în câteva minute ar fi pârâit crenguţa aia sub fundul meu şi m-aş fi dus în braţele vreunei alte rude de-ale lui...:-)

PS. Aşteptăm şi un RT, poate tu, poate de la Viorel B.
19 Nov
Măgura Şerbeşti
Daniela Ursu
Multumiri sincere pentru completarile pretioase aduse!

Abia acum, schimbandu-mi browserul de internet, am reusit sa adaug si localizarea geografica (in detrimentul diacriticelor...)
Cred ca si tu, Ionut, ai mers de zeci de ori - in drum spre Iasi - pe langa acest deal, dar poate l-ai trecut cu vederea - nici mie nu prea mi-a placut sa-l fotografiez, dar'mite sa-l... escaladez. Mai nou, am inteles ca sunt si ceva pitoane acolo in locul cochiliilor. In rest, cred ca fiecare localnic are acasa ("din copilarie adunate") pietre, scoici si alte cele...

'Stanci cu chip de om' sunt si in Ceahlau, una dintre ele am pozat-o in secolul trecut si-acum nu mai reusesc sa ajung in acelasi unghi, pe o alta am pozat-o anul trecut si abia astazi i-a venit randul sa o inscriu pe Alpinet.
19 Nov
Cavernă
Adela Efrim
Este cumva aceeaşi arcadă numită de ciobanii bătrâni "Bisericuţa" sau de contemporani "Poarta Soarelui"?
Cât de rare şi minunate sunt astfel de fotografii!...
18 Nov
Departe de lumea dezlăntuita
Adela Efrim
Excelentă descriere! Calde mulţumiri şi sincere felicitări pentru tură!
18 Nov
serpuind prin Poiana Teiului
Ioan Panaite
Deşi umbli cu chestii improvizate:-) sunt foarte mulţumită. Multă şi bună lumină are fotografia ta. Suficientă încât să nu mai văd pe malul din dreapta naveta aia roşie din imaginea "Comuniune?" a lui Romeo Creţu. O fotografie de noapte unică. Felicitări, Ionuţ!
13 Nov
Ceahlaul- paznicul de noapte
Ioan Panaite
Miraculos încoronată Toaca de o stea.
13 Nov
Dimineaţă de Octombrie
Soare George
Bună. Şi dimineaţa şi diagonala.
Felicitări şi pentru această serie. Multe alte asemenea îţi doresc!

Mă declar fan al Soare(lui)!:-)
13 Nov
Popas
Soare George
Grozav de mult îmi plac... Şi lumina din planurile depărtate şi siluetele-n umbră.
13 Nov
Odihnă
Soare George
Are de toate fotografia ta...
13 Nov
Zăvoarele Stănilelor!...
Daniela Ursu
Aşa e, Claudiu. Am răsfoit şi eu aseară târziu ediţia din 2006 şi am găsit citatul şi denumirea dată acelei porţiuni, "La Zăvoare". Personal, nu am identificat-o în teren. Nu-i bai, important e că sunt două şi nu trei Clăi.

Pe de altă parte, aşa cum unii renunţă la Top, o dată cu ultimele trei colaje înscrise, pot spune şi eu că am renunţat la (fotografii) Documentare (Deşi, am rămas oarecum 'datoare' cu seria despre Ţara Hangului! - poate la anul, dacă nu voi considera capitolul definitiv încheiat...)

Motive: fiecare şi le ştie pe-ale lui. Dacă cei din Top se simt (şi sunt lezaţi) de conturile fantomă care dau calificative gen "E banală" unor fotografii f. bune numai când acestea sunt pe locul I în Top, şi pe mine mă incomodează activitatea unui alt tip de conturi fantomă, care produc (şi aduc) cuvinte de laudă, de preamărire, exagerate.
Poate şi lipsa unor comentarii de calitate mă determină să mă opresc aici sau chiar însăşi lipsa lor fizică - fapt care duce la transferul automat al unei fotografii documentare în galeria celor neglijate.
12 Nov
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
<< [121-140] [141-160] [161-180]<  181-200 din 1657
  > [201-220] [221-240] [241-260] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2021