Ciucaş - sfârşitul unei cabane

Înscrisă de: Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
Ciucaş - sfârşitul unei cabane
Data publicării: : 2 Iul 2003, vizualizări:: 2594
Localizare geografica: România, Muntii CIUCAS, Cabana Ciucas
Album (slideshow): Ciucas
Echipament folosit: Nikon CP5000
Descriere: 30 iunie 2003. Folosită exclusiv de ciobani, cabana este într-o stare avansată de degradare. Priciuri distruse, grămezi de gunoaie, devastare. Ceva mai la şosea, aceeaşi proprietari construiesc de zor Complexul Muntele Roşu.
Cătălin Olteanu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Adrian Alexandrescu Adrian Alexandrescu, Miercuri, 2 Iul 2003, 21:29

:-(vad ca au disparut lemnele de pe priciuri... cabanierul (sau ce era el) de la Muntele Rosu zicea ca se va apuca de reconstructie Cabanei Ciucas :?

Fără foto Camil Pătraşcu, Miercuri, 2 Iul 2003, 22:13

Probabil era hotelier care daca castiga bine de pe urma celor care urca cu masina pina in pragul motelului (sau ce-o fi el) Muntele Rosu, de ce sa mai intretina si cabana Ciucas.
Oare in momentul "privatizarii" nu existau stipulate niste obligatii pt. cumparator sa pastreze cabana in circuitul turistic?:-(
Scuze, mi-am adus aminte: ce obligatii dom'le, suntem in democratie, fiecare face ce vrea...:?

Vasilescu Tiberiu Vasilescu Tiberiu, Joi, 3 Iul 2003, 8:56

Noi chiar ne batem joc de tot ce ne inconjoara? Dezolant si trist.

ANDREI DUDESCU ANDREI DUDESCU, Joi, 3 Iul 2003, 9:05

Va pot descrie celor care nu cunosc situatia ca cele doua cabane sunt in proprietatea unui roman stabilit in olanda si care a uitat de unde a plecat dornic de imbogatire rapida. La cabana Muntele Rosu unde pe vremuri putei merge cu mare placere acum a devenit o adevarata scarba. De 1 mai trei colegi de serviciu s-au cazat aici si aproape ca au fost jupuiti de bani, lenjeria nu le-a fost schimbata decat dupa multe discutii ce au degenerat in scandal, personal sub orice critica avand un vocabular atat de taranesc si mojic, mancare pe care nici cainii nu ar manca-o, apa calda cu program etc. Si voi oare va mai mirati ca acest om nu se ingrijeste de cabana Ciucas? Ma intreb daca noi cei ce iubim muntele putem face ceva? Daca cineva stie sa actionam.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 3 Iul 2003, 11:13

Ma doare sufletul, am fost de multe ori pe acolo, ultima oara ca sa imi invat baiatul cu ceva stinca mai simpla!
Hai sa vedem daca se poate face ceva sau daca noi putem face ceva!
Daca, acum, tot nu putem face mare lucru fara bani - BANI ADEVARATI - hai sa incercam, pina atunci, doua lucruri:
- sa ne promitem unul altuia ca, atunci cind vom gasi sau vom sti cum sa obtinem BANI REALI, sa punem la dispozitia Alpinet sau unei organizatii PRO PROFIT, nou create sau agreate sau altcumva, sumele necesare, cu sarcina sa realizeze un lant de cabane si refugii - noi si refacute - in muntii nostri. Imprumut sau "sposorizare" sau investitie... Pas cu pas.
- fiecare sa isi dea cu pererea unde ar realiza cabane noi sau refugii noi. Unde le-ar amplasa? Si cum ar functiona? Si de unde profit - mic sau mare sau deloc.
Cele vechi vor ramine unde sunt si trebuie sa tinem seama de ele.
Deci este vorba, in primul rind, de cabane si refugii noi in fiecare munte. Daca tot umblam noi prin munti, hai sa ne gindim si la binele fiecaruia dintre noi si la binele pe care putem sa il lasam in urma.
Stiu, este ceva de tip "ce-ar fi daca?!" sau "frectie" sau "discutie de dragul discutiei" sau "au incercat si altii si n-au facut nimic"...
Dar multe lucruri au inceput asa - visind.
Propunerea nu o fac chiar de amorul artei. Cei ce ma cunosc stiu ce spun! Nu este cazul sa ne facem ginduri, dar macar sa avem ceva pregatit daca va fi vreodata sa fie. Daca...
Apropo, nu cistiga nimeni la loto?! Eu unul nu stiu sa joc.

PS. Prima propunere a si venit. Sa fie pazite si, eventual gestionate, (chiar si) de ciobani (oieri). De exemplu ca si sau pe linga sau in loc de stine turistice.

Fără foto Cristian Georgescu, Joi, 3 Iul 2003, 11:41

Iti respect visul Dane, dar cu riscul de a ma repeta nu meritam cabane in varf de munte, refugii, telecabine, telescaune.... Civilizarea muntelui in Romania inseamna disturgerea lui. Romanii n-au respect pt. munte, de fapt nu au respect pt. nimic. Muntele va supravietuii in Romania doar pastrat in forma salbatica, parcurs cu cortul in spate. Eu n-am sa militez pt. construirea de noi cabane sau refugii. Cei mai curati munti de la noi din tara sunt cei lipsiti de cabane. Nu stiu, in ultimul timp sunt foarte suparat pe romani. Nu-mi lua comentariul ca un atac la comentariul tau.

Numai bine!

Adrian Popovici Adrian Popovici, Joi, 3 Iul 2003, 13:01

Intr-adevar tinand seama de gradul de civilizatie al multora dintre noi, cei care se chinuie sa realizeze un refugiu si il lasa apoi nesupravegheat, muncesc in zadar. Supravegherea unui refugiu de catre ciobani nu este o idee rea, dar exista peste tot oameni potriviti pentru asa ceva? Imi amintesc ca atunci cand am campat, cu cativa ani in urma, langa refugiul de sub Vistea, dimineata aparea pe acolo un cioban care verifica daca totul este in ordine si daca cei care au stat acolo peste noapte au facut curat. Omul era foarte mandru ca cineva de la Salvamont i-a incredintat aceasta misiune. Acum cateva zile am trecut pe langa refugiul din Curmatura Zarnei si arata dezolant, peticit cu folii de palstic, carpe, o tabla ici colo si destula mizerie, care nu a aparut acolo doar din cauza ciobanilor. In legatura cu cabanele, ar fi utile, dar adevaratii cabanieri sunt tot mai putini. Pentru majoritatea celor care au pus mana pe o cabana, aparitia unui grup numeros de indivizi ce comanda bauturi alcoolice in cantitati cat mai mari reprezinta un motiv de bucurie. Pentru cei care vor sa simta muntele cu adevarat, in situatia actuala, cortul ramane solutia cea mai potrivita. Mergeti prin Tarcu, Godeanu sau chiar prin Fagaras si Bucegi insa in afara "magistralelor turistice" si veti gasi puritatea muntelui.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 3 Iul 2003, 16:20

Aceste cabane si refugii nu trebuie sa fie ale tuturor si ale nimanui. Am vazut, chiar si in Romania, lucru bine facut, privat si destul de rentabil. Bine, nu erau exact cabane, desi erau cam in munte...
Si apoi, ca si ghid particular de munte, nu am umblat chiar numai din cabana in cabana. De mai multe ori am fost in "anumite cabane", unele pe baza de "invitatii" ale grupului de turisti pe care i-am insotit, sau cu cotizatie de membru ai vreunui club solid si adevarat, sau pentru angajatii unor anumite firme. Cu sejur si program de "chinuire" pe trasee de munte, nu chiar simple. Pe scurt, cabane "dedicate". Unele nici nu apar pe harti. Un fel de case de vacanta particulare, in toate sensurile acestui cuvint. In nici un caz "tovarasesti" sau "de partid" sau "ale armatei" sau alte asemenea, de vinatoare sau de petrecere. Or asemenea case exista, dar foarte putine IN munte, ci numai LA munte.
Pentru turistii obisnuiti, ca si noi de exemplu, conditiile de acces ar fi: "vazut - placut - dar numai in conditiile casei!". De tip, hai sa zicem, desi suna cam aiurea, pensiune particulara, cum am fost deja undeva in Muntii Semenic. Mai bine de o saptamina.
De unde profit? Lantul de cabane ar apartine "turismului de elita". Pe baza de "recomandari" sau "abonamente". Care se sustrage notiunii obisnuite de profit. Case proprietati - cum a fost cindva vila Klaus, daca mi-e permisa comparatia, desi doar mi s-a povestit.
Am vazut asa ceva chiar si in China. Exista o firma privata, specializata, care administra cabane - proprietati ale unor alte firme - numai unele din Hong Kong. Sederea intr-o astfel de cabana (in cazul de fata in extrema estica a Himalaiei, in Sichuan) insemna o sedere obligatorie de cel putin 2 zile pline - asta "pentru cunoastere proprie" si pentru "verificare", si asta daca erai turist "de pasaj". Daca iti permiteai - Bine!, daca nu, erai "evacuat" fara probleme. Daca nu puteai sa te intorci in aceeasi zi de unde ai venit, ti se inchiria pe loc un cort si aveai anumite interdictii. Care chiar erau interdictii.
De aceea am si propus cabane noi, unele chiar mai linga cele vechi, ca o alternativa la ceea ce exista.
Mda! Desigur, nu sunt bani - adevarul este ca nu sunt bani pentru toata lumea si nu pentru toti ochii! Si totusi... cabane pentru cei care isi pot permite sa fie civilizati nu exista.
Puteti spune ca sunt visuri! Si ati avea dreptate! Dar in alte parti am vazut asa ceva cind eram treaz de-a binelea.
Cit priveste huliganismul - a incercat cineva sa fie huligan intr-o banca, chiar si in Romania? Sau intr-o casa particulara, din care poate fi oricind "evacuat" fara probleme, de exemplu de catre persoane pe masura? Desigur, mai sunt si "persoane certate cu legea". Dar intr-o casa privata (nu neaparat particulara!) legea de afara incepe si se termina la usa.
Este adevarat ca in Romania sunt si alte multe obstacole. Este adevarat ca multi dintre noi suntem la limita salbaticiei. Putem lasa muntii sa se re-salbaticeasca si poate chiar este mai bine asa! Dar bunicii si strabunicii nostri au luat ceva de la capat. Si pentru ca am ajuns tot atit de jos ca si ei in privinta dotarii muntelui, este poate cazul sa o luam, din nou, de la capat.
Acesta era spiritul mesajului anterior. Care este acel capat si ce ar fi bine sa facem? Si asta daca suntem in stare. Nu ma intereseaza statul si nu despre el e vorba.
Nu mi-o luati in nume de rau si nici nu ma exprim prin cuvinte mari. Doar ca am fost intrebati de ce nu suntem in stare sa propunem ceva! Solid si concret! Chiar, de ce!? Si asta m-a durut mai mult chiar decit starea Cabanei Ciucas si privelistea "locusorului din colt" unde puneam de obicei perna. Si asta am vazut in poza.
Nu sunt de loc sentimental, dar asta a fost un fel de picatura pentru mine. Iar oamenii Alpinetului inteleg, zic eu.
Sa auzim si de bine!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 8 Iul 2003, 21:48

Asa cum am mai spus si in alte dati, am crescut in Muntii Ciucas si in satul Cheia de la poalele lor. Am urcat la Cabana Ciucas de multe ori cu multi ani in urma, pe vremea cand lucrurile aratau cu totul altfel de cat arata azi. Dar am urcat acolo si prin anii 70' cand, mai ales spre primavara, cabana incepuse sa arate la fel ca ruina ei de azi. Singura diferenta era ca, la inceputul fiecarei veri o reparau pentru a fi din nou distrusa, partial, peste toamna si peste iarna. Cei care o distrugeau erau oamenii, nu animalele si nu vanturile din spre nord. Nu stiu daca proprietarii cabanei pot repara ceva care va fi mereu distrus de... alti oameni. Era o vreme cand cabanele erau privite ca niste biserici inaltate in munti pentru oamenii care veneau acolo adusi de dragostea lor fata de frumusetea si puritatea naturii. Se vorbea o anume limba romana, lipsita de violenta si de obscen. Sufletul romanesc a fost insa mutilat de valul de violenta si de obscen de care ne-am lasat acoperiti, can ani si ani de-a randul oamenii civilizati erau considerati a fi "burghezi decadenti", cand civilitatea si bunele maniere erau un semn al unei lumi putrede, al unei clase sociale care trebuia distrusa. Si in mare parte s-a reusit acest lucru. Nimic ne e insa permanent si capacitatea de refacere a spiritualitatii fiintei umane e remarcabila. Violenta si obscenul sunt sursa distrugerilor de tot felul din cultura societatii civile romanesti, inclusiv a cabanelor de pe munte. O cabana e un loc de intalnire pentru cei calatorind intr-un regat al frumosului si al armoniei. Ar fi de asteptat ca cei care merg pe munte sa fie nu numai admiratori ai lui dar si creatori de frumos, fauritori de armonie, aducatori de pace si vindecatori de suflete ranite. Toate lucrurile astea tin de ceea ce noi numim "intelepciune". Probabil ca pe viitor, scolile din Romania, si nu numai din Romania, ar trebui sa introduca aceasta materie in curiculum lor. Dincolo de Istorie, Matematica, Muzica sau Chimie, copiii lumii ar trebui sa fie invatati, bazat pe ceea ce se stie pana acum, arta de a trai cu Intelepciune. Nici eu nu cred ca multiplicarea constructiilor de cabane din muntii nostri e solutia la problema expusa, din nou, de aceasta fotografie, desi intentia celui care a propus-o e de a o lua de la capat, cu ceva nou, mai curat si mai civilizat. Interzicerea consumului de al alcool si de tigari in cabane ar fi un alt punct de plecare spre ceva nou si mai curat. Din experientele mele trecute in muntii Romaniei, in marea lor majoritate, cei care sunt violenti si distrugatori pe munte, si nu numai, sunt cei care consuma cantitati semnificative de alcool. Ideea de a bea in libertatea si lipsa de restrictie a muntelui ii atrage pe multi acolo din ratiuni gresite. Lipsa de alcool si a fumului de tigara din cabanele noastre ar crea o atmosfera mai apropiata de ceea ce un asfel de adapost si loc de intalnire trebuie sa fie. Aceasta regula a fost deja "inventata" in alte tari din lume si se pare ca a dat rezultatele asteptate. Intre timp, e nevoie de o evolutie spre civilitate a natiunii si asta nu se poate realiza cu ajutorul "politiei" montane, desi ea poate juca un rol pozitiv atata timp cat nu uzeaza de metode "politienesti" pentru a "indrepta" pe cei care au gresit. Asa cum am spus, e nevoie de o educatie facuta in scoli incepand cu clasele foarte mici. Ceea ce se intampla uneori in munti e de cele mai multe ori o reflectia a ceea ce se intampla cu noi ca natiune. Dincolo de exemplul particular al Cabanei Ciucas, exista si situatii cu un profund caracter pozitiv iar cei care cutreiera muntii nostri pot fi de ajutor cauzei popularizand pe Alpinet experientele lor bune in aceasta directie. Avem de invatat cu mult mai mult de la cei care fac ceea ce trebuie facut decat de la cei care refuza sau nu stiu cum sa actioneze in directia cea adevarata. La urma urmelor am putea crea o noua moda, mai ales printre cei tineri care sunt viitorul acestei tari si pastratorii acestor minunati munti si care au facut, deja, pasi imensi spre o Romanie diferita de cea a ultimilor 50 de ani, o Romanie care se desprinde incet dar sigur de umbrele trecutului: Aceea de a ne lasa intotdeauna calauziti in actiunile noastre de ratiune si de bun simt.

Fără foto cata catalin nedelcu, Duminică, 20 Nov 2005, 20:52

Am postat o stire deja. Sunt gata s-o cumpar si s-o renovez, cu orice risc. Dispun de fondurile necesare si NU vreau s-o transform in vila de 1000 de stele ci s-o redau circuitului turistic in forma in care a fost odinioara cu preturi minime si multa buna-voie. Cei care ma pot ajuta cu informatii (cui apartine, unde trebuie sa ma adresez) sa-mi scrie la cata_nedelcu@yahoo.com SA N-O LASAM SA DISPARA!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Cătălin Olteanu
[1-20]<  21-40 din 124
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
FotografieComentariuData
Sub zapada
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
Tudor - eh, nu prind chiar mereu vreme buna, doar las senzatia:-) Inscriu fotografii destul de rar, asa ca imaginile cu vremea rea raman doar in seiful personal. Stii tu care:)
26 Mar
Sub zapada
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
La cererea publicului, am adaugat-o in top. Multumesc pentru comentarii.
24 Mar
Base - Jump
Andrei Simu
Level adjustments ar face minuni.
2 Mar
Dragoni
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
Razele din stanga-sus sunt de la soare. Dar cadrele cu mai mult soare nu mi-au placut (aparatul nu se descurca atat de bine, majoritatea culorilor deraiaza tare).
7 Feb
Dragoni
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
No', din viteza (la inscriere imagini), am incurcat borcanele. Sârma trebuia sa ajunga la alta imagine. Am corectat. Si tot la sugestia voastra, am schimbat-o si pe-asta. Multam!:)
7 Feb
Somnoroase pasarele:))
Iulian CozmaAdministrator Alpinet
Bogdan - validarea notelor este automata. Si sistemul tine cont, asa cum a spus si Ionut, de mai multi factori obiectivi: numar de note deja acordate, comentarii inscrise, nota curenta etc. Nu tine cont de criterii subiective (nume autor, "rang" autor).

Cristian - ideea e poate buna. In loc sa separam notele si comentariile, poate le legam. Alegi nota, justifici, adaugi.
9 Dec
Somnoroase pasarele:))
Iulian CozmaAdministrator Alpinet
Ramona - jenanta e atitudinea ta. Exista sisteme automate de notare si validare a notarii, valabile pentru toate imaginile. Nu s-a facut nici o exceptie pentru aceasta poza.
2 Dec
monom
georgiana dinu
Daca apareau asa pe creasta Fagarasului, aveam motive sa criticam. Altfel, nu-s decat, cel mult, carcoteli.
25 Nov
Eu.
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
Nikon Coolpix 5000.
25 Nov
Catarare
Bogdan Toma
Hume - am adaugat functionalitate noua, poti sa-ti inscrii moaca. Si va aparea in pagina personala. Vezi http://thetower.eu.alpinet.org.
20 Nov
Catarare
Bogdan Toma
In momentul asta, sunt 441 poze in top. Dintre ele, 414 au cel putin o nota. In total, sunt 4537 note, acordate de 307 useri (o medie de ~10 note per poza, si ~12 note per user). 145 dintre cei 307 useri au poze inscrise (in galerie sau top). 10 note pentru o poza reprezinta, dupa mine, un numar mic. Daca restrictionam si mai tare notarea, vom ajunge poate (la extrem), la 5 note per poza. Si atunci veti tipa la orice nota de 9, pentru ca un un punct in minus la 4 notari conteaza enorm.

Hai sa nu mai luam notarea atat de serios. Si sa apreciem fotografiile, sa trecem uneori peste ambitiile proprii si ideea ca orice realizare personala este unica si extraordinara.
18 Nov
Catarare
Bogdan Toma
Hume: imi place, urmeaza sa vedem cum putem implementa.
18 Nov
Catarare
Bogdan Toma
Hume, Bogdan - noi (cel putin eu) incercam sa tinem cont de parerile vizitatorilor. Si multe dintre facilitatile site-ului au fost dezvoltate in felul acesta. Ma mai gandesc si la observatia de azi. Hume - astept chestiuni concrete, daca-i cazul:)
18 Nov
Catarare
Bogdan Toma
Reiau, si intaresc: mi se pare mult mai normal ca fiecare autor sa verifice datele introduse (una-doua-trei poze la un moment dat), nu ca administratorii sa valideze zeci de materiale. Daca cel care introduce nu are timp sa valideze, nu vad de ce noi am avea/aloca de zeci de ori mai mult timp pentru interventii manuale. In cazul lui Kobe, nu-i vorba de incredere, ci de delimitare a responsabilitatilor. Delimitare bazata si pe aptitudini si cunostinte. Altfel, prefer oricand sa aloc (putinul timp disponibil pentru Alpinet) dezvoltarii de functionalitati noi sau adaugarii de informatii, decat sa stau sa intervin dupa vizitatori lenesi, neatenti, neinteresati.
18 Nov
Catarare
Bogdan Toma
1. Titlul pozei nu poate fi modificat decat direct in baza de date. Kobe nu are poate acces la DB, sau nu doreste sa se bage acolo.

2. De ce crezi ca noi, administratorii, ar trebui sa stam sa ajustam/modificam/imbunatatim titluri, punctuatie, ortografie, comentarii pentru cele cateva zeci de fotografii, articole, stiri etc. inscrise zilnic, in locul autorului initial, ce inscrie un numar mult mai mic de materiale? Noi facem munca din placere, in timpul liber. Acorda-ne respectul cuvenit, ca sa te respectam.
18 Nov
Jos in vale e civilizatia
Claudiu Enescu
Nota a fost eliminata.
27 Oct
Lacul Avrig -aug. 2003
lore sandu
Unghi bun, din care nu se vad conservele.
27 Oct
Skala, Mitikas, Stefani
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
Multumesc de aprecieri. Poza are niste probleme tehnice - am uitat digitala setata pe un mod aiurea - si multe dintre imaginile care arata bine pe film au iesit cu probleme pe Coolpix. Asta-i motivul pentru care nici macar nu m-am gandit sa bifez 'in top'.
22 Aug
Timona
Kiru Chiş Dorin
Crop putin aiurea (margine alba in stanga), pete/urme vizibile (cer), copac in fundal putin prea evident, atrage privirea. Subiect si unghi interesante.
18 Iul
Răcoare
Cătălin OlteanuAdministrator Alpinet
De data asta era apa.
11 Iul
Comentarii înscrise de Cătălin Olteanu
[1-20]<  21-40 din 124
  > [41-60] [61-80] [81-100] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024