Morning mist

Înscrisă de: Octavian Radu Topai
Morning mist
Data publicării: : 30 Sep 2005, vizualizări:: 1254
Localizare geografica: Austria
Album (slideshow): Prin Alpi
Echipament folosit: Nikon F90X, 28-135, Provia 100
Descriere: Ceata risipindu-se pe vale, lasand in urma chiciura. Octombrie, 2004
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Vineri, 30 Sep 2005, 11:26

Frumoase. Totuşi, aceleaşi cadre pareau mult mai bune calitativ d.p.d.v. cromatic, când le-am văzut la Robert Bălan (i-ai împrumutat un CD în urmă cu aprox. un an). Aici este cam mult roşu, cerul fiind cel mai mult afectat. Parcă aveai şi un cadru mai strâns, din acelaşi loc, în care arbuştii încărcaţi sunt mai aproape...atmosfera e de vis. Cele mai bune cadre din acea tură le consider cele făcute la refugiu, cu superangularul lui Robert. Vremea aceea a fost cea mai bună recompensă, după câte aţi pătimit.:-)

Fără foto Octavian Radu Topai, Vineri, 30 Sep 2005, 23:03

O sa caut si poza cealalta. Treaba e ca pe unele, printre care si acesta, le-am scanat a doua oara in alt loc, unde trebuia sa iasa mai bine. Tu unde scanezi?

Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Sâmbătă, 1 Oct 2005, 1:05

După multe dezamăgiri legate de calitatea scanărilor "laboratoarelor foto" din Arad, am luat un Nikon Coolscan V ED. Se găseşte la jumătate de preţ faţă de 5000-ul ED, iar performanţele asemănătoare (ultimul e puţin mai rapid, are ceva biţi în plus la adâncimea de culoare şi adaptorul pentru scanarea peliculei în întregime). Eu nu lucrez prea mult pe diapozitiv, cam din aceleaşi motive. Ultimul Ektachrome 100G developat la Bucureşti (local nici nu se pune problema) era net inferior negativelor expuse în aceleaşi condiţii. Deşi nici acestea nu sunt "tratate" cum ar trebui. Profitul e mare când nu schimbi chimicalele la timp. Un prieten a developat câteva negative Kodak în India, cu rezultate incredibile. Primele tale scanări erau impecabile d.p.d.v. cromatic, doar granulaţia era puţin cam mare pentru un Provia. "Digital Ice 4" are inclusă în scanare funcţia Digital GEM™ (Grain Equalization & Management), foarte folositoare în astfel de cazuri. Nemaivorbind de opţiunea Digital ICE™ (Image Correction & Enhancement) care face minuni cu zgârieturile aferente unei developări "de 5 lei".
Oricum, pentru un fan al peliculei, un scaner bun este mai mult decât necesar. Dacă în UE un Coolscan V ED se găseşte la 599 eur, peste ocean preţul ar trebui să oscileze în jurul a 400 usd (nou, dar nu preţ de catalog). Când ai drum prin Arad, poţi veni cu Robi pe la mine, să facem un test cu acest cadru.
:-)

Fără foto Octavian Radu Topai, Sâmbătă, 1 Oct 2005, 1:15

Da, cred ca ar trebui sa iau si eu un scanner calumea, pana nu dispar de tot... Astea tot la Bucuresti le-am si scanat. Si la developat acolo, la Unirea, am observat ca uneori iese bine, alte-ori...:-&
Merci de invitatie. Chiar sunt curios cum merge un scanner de-asta.
Dar cu Digi Ice nu pierzi detalii din imagine?

Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Sâmbătă, 1 Oct 2005, 3:11

Scanerele nu vor dispare prea curând. Probabil cifra de vânzări mai mică va impune costuri de producţie mai mari şi implicit un preţ de vânzare pe măsură. În prezent există pe piaţă un stoc supradimensionat de scanere, determinat, evident, de "febra digitală". Eu estimez că acest simptom se va tempera în timp, pelicula păstrându-şi adepţii săi.
Detaliile pierdute în procedeele uscate de scanare, prin filtrele de care vorbeam, sunt minore, dar există. Oricum scanerele rotative (merg până la 20.000 dpi) au un preţ turbat, cu patru zerouri, în euro. A existat în Timişoara un punct de lucru al agenţiei olandeze de imagini "Imagos". După spusele unui prieten, aveau singurul astfel de scaner în România. Neavând cereri în ţară, au ajuns să scaneze baza imagistică a Muzeului de Ştiinţe Naturale din Amsterdam. După care au anunţat pentru el un preţ de vânzare de 15.000 eur approx. Second hand. Prohibitiv. Frustrant...etc. În concluzie, altă soluţie nu avem, trebuie să acceptăm micile inconveniente tehnice. Voi vorbi cu Robert, pentru a găsi un mod de a ne sincroniza, pentru test.:-)

Fără foto Octavian Radu Topai, Sâmbătă, 1 Oct 2005, 17:03

Am cautat prin pozele de atunci. N-am gasit-o pe cea de care ai zis, scanata, in schimb am gasit alte 2 interesante. Le-am si pus, astepta acordul adminilor.

Fără foto Silviu Matei, Vineri, 21 Oct 2005, 12:20

Salve Sorine-Octaviane. Ma cand mai treceti prin Bucuresti da-ti ma si voi o sarma{telefon}ca sa va zic un laborator bun de developat dia. Cel putin tu Sorine? Numa bine si poate dai si tu un tel zilele astea ca nu am mai vorbit de mult. Vreau sa te intreb ceva?

Doru Panaitescu Doru Panaitescu, Miercuri, 2 Nov 2005, 13:23

Buna poza. Cred ca aveati ismene in dimineata aia:)

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Octavian Radu Topai
[1-20] [21-40]<  41-60 din 326
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
FotografieComentariuData
Solitude
Bernhard Emy
Aaa... nu te temi ca se pot "incurca lucrurile"?...
17 Iun
Watch out!
Octavian Radu Topai
Pai acu' nu mai am ce sa fac, ca asa am pozat-o...:) Data viitoare...
31 Mai
heaven on earth
cătălin pobega
Pai in ture diferite is temperaturi de culoare diferite si deci ies.......... culori diferite!:-D Frumoase tonuri are fotografia asta!
18 Mai
Steps
Octavian Radu Topai
Virgil, in fotografie este portiunea dintre Varful din Mijloc si Preluca. Preluca e formata din cei 3 dintzi finali.
17 Mai
Din viata unui fulg
Octavian Radu Topai
Nu Leontin, n-am urcat atunci pe Godeanu. Fotografia e facuta intre Craciun si Revelionul 2006/2007. Fulgul era si el purtat de vant printre ceilalti, si asa vedea el, ca si in fotografia "Prin ochii unui vultur"...:)
17 Mai
Watch out!
Octavian Radu Topai
Multumim pentru aprecieri. Ca tot se vorbeste de rotirea imaginii, daca am privi-o pe verticala am vedea ca nici asa nu este bine, pentru ca avalansele care acum sunt in dreapta sus ar parea ca merg pe orizontala. In realitate, ar fi o rotire de aproximativ 45 de grade, eu am cadrat imaginea asa cum mi s-a parut mai bine compozitional.
12 Mai
Ballance
Octavian Radu Topai
A, ca am uitat. Nici imaginea nici aparatul nu sunt rotite.
4 Mai
Ballance
Octavian Radu Topai
Cristi, intr-adevar atat imaginea asta cat si "Iona" arata mai bine in Alb/Negru... Daca as putea as schimba imaginile cu variantele A/N.
4 Mai
Ballance
Octavian Radu Topai
Deci: fotografia aceasta, si nu doar ea, le-am pus in top dupa ce am vazut cum fotografia "momente..." a lui Catalin Pobega a fost cel mai prost primita din cate a postat el din tura de pe Albota, desi, dupa parerea mea, e cea mai faina pe care a facut-o atunci. Imaginile le-am pus in top in urma unei discutii cu un prieten, pentru a testa simtul critic al privitorilor de pe Alpinet. Intrebarea era: pentru cati o fotografie inseamna Mai Mult decat un rasarit, apus sau un cer mai dramatic, frumos colorat? Marius D., stai linistit ca pe mine nu m-a suparat opinia ta. E un test si atat, si din el avem cu totii de invatat.
4 Mai
Ballance
Octavian Radu Topai
E adevarat ca uneori suntem subiectivi referitor la imaginile noastre, dar sunt aici pe Alpinet cativa, nu multi- din pacate, care atunci cand vad o "poza" de-asta banala se bucura si li se insenineaza ziua. Poate le starneste amintiri frumoase si atat... dar daca e sa luam in considerare valoarea artistica... Culorile si apusurile/rasariturile sunt condimente pentru multe imagini care nu au nici subiect nici predicat. Sunt doar niste culori. Multi din fotografii profesionisti considera ca fotografia adevarata este doar cea alb-negru, deoarece acolo se percepe conceptul fotografiei (daca este) fara ca ochiul sa fie furat de culori. Din punctul meu de vedere, aceasta e o imagine care desi nu are culori, in primul are un subiect, un fundal, o anumita stare de tensiune care starneste privitorului o reactie, personajul sustine acea stare de tensiune si accentueaza cu privirea diagonala descendenta. Buna sau rea, e totusi o reactie, pe care nu multe imagini o starnesc. Voi ce ziceti?
4 Mai
Acum s-a oprit vantul...
Octavian Radu Topai
Sorry pt reflexie, asta e. Lentila chiar e tratata binisor pt fotografiat cu soarele in fata. Flare-ul cred ca da o nota de realism fotografiilor. In softurile de randari 3D, sunt optiuni bine studiate de introdus flare in imagini sau filme. Daca astia care fac Star Trek si Lord of the Rings se chinuie sa bage flare, eu daca il am de ce sa-l scot?
4 Mai
Dupa o noapte furtunoasa
Octavian Radu Topai
N-am umblat deloc la saturatie sau culori...
4 Mai
Acum s-a oprit vantul...
Octavian Radu Topai
O sa caut pe la naftalina sa vad daca nu gasim ceva...
3 Mai
Iona
Octavian Radu Topai
Merci tuturor. Mai is pe tzeava cateva, dar am atins nr maxim de postari/saptamana...
30 Apr
Dedication for Loti (Lhotse face)
Claudiu Draghia
Tavi nu prea se simte zana...
29 Apr
Black Beauty
Octavian Radu Topai
Alexandru, vezi te rog fotografia "Albota si Varto", ca am explicat acolo.
28 Apr
"The Big Blue"
Sorin Rechiţan
Faina atmosfera...
28 Apr
Dedication for Loti (Lhotse face)
Claudiu Draghia
Asta-i cea mai faina!
27 Apr
Albota si Vârto
Octavian Radu Topai
Atunci cand eram pe/printre coltii Prelucii, ultimii inainte de intersectia cu Arpasel si Vartopel, Cata a primit un SMS care zicea ca vremea se va strica tare rau si ca va ninge, si sa ne retragem rapid pe unde am urcat, nu pe scurtaturi. Cum deja era ceata si incepuse sa fulguie, am ascultat si ne-am intors tot pe creasta... Urma sa facem Arpaselul si din marele V sa urcam spre Capra/Buteanu.
26 Apr
momente...
cătălin pobega
Eu dansam Ugachaca pe piatra aia. Dupa mine fotografia aceasta e una din cele mai faine si echilibrate si ar fi stat foarte bine in top. Pot fi si instantanee de top, nu doar peisaje. Are un dinamism si o complexitate care ar fi bine sa le aiba mai multe poze din top. Si acum vad si capul acela de leu in stanca din spate, e super. Il vedeti?
26 Apr
Comentarii înscrise de Octavian Radu Topai
[1-20] [21-40]<  41-60 din 326
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024