"Sara pe lac..."

Înscrisă de: Sorin Rechiţan
Data publicării: : 6 Ian 2007, vizualizări:: 4514
Localizare geografica: România, Masivul VLADEASA, Drumul Beius-Stina De Vale
Echipament folosit: Nikon F90, AF Nikkor 80-200mm f 2, 8D, Fuji Reala 100 ISO
Descriere: Lacul Fântânele, Masivul Vlădeasa
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Sâmbătă, 6 Ian 2007, 17:29

Ce aproape am fost, unii de altii:-D

Fără foto Oana B., Sâmbătă, 6 Ian 2007, 20:35

In afara de calitatile incontestabile ale acestei fotografii, remarcabil este si faptul ca nu prea seamana cu ce avem de regula pe aici...:-P Nu e excelenta, este magnifica!

Fără foto Paul Pătrăţanu, Sâmbătă, 6 Ian 2007, 23:59

Superba! Demna de National Geographic!

Fără foto Catinca Iancovescu, Duminică, 7 Ian 2007, 2:13

Doar planul barcii e scharf - timp de expunere foarte mic? Daca nu e secret profesional:-(pot sa întreb care e combinatia? (pentru muritori de rând)

Florin Stana Florin Stana, Luni, 8 Ian 2007, 0:29

Diafragma deschisa cat mai mult (ceea ce de regula conduce la timp de expunere scurt) si o distanta focala lunga sunt factorii care conduc la profunzime de camp (sau DOF - depth of field) mica. Regula cea mai simpla este diafragma deschisa mult. :-D

Fără foto Oana B., Luni, 8 Ian 2007, 1:52

Nu inteleg - Rechitan o face si Florin o explica??!! Se completeaza bine baietii astia Unul din cei doi poate sa-mi spuna si mie care a fost pozitia aparatului (unghiul cu suprafata apei)? Pentru ca modul in care este surprinsa suprafata apei este fantastic:-D

Claudiu Szabo Claudiu Szabo, Luni, 8 Ian 2007, 10:55

Oana, unghiul ţi-l explic eu: aparatul era aproape de suprafaţa apei. (într-o altă canoe, de exemplu).:-)

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Luni, 8 Ian 2007, 11:10

Excelenta mestere!

Lucian Jurca Lucian Jurca, Luni, 8 Ian 2007, 11:27

Ce lac este intre Beius si Stana de Vale?!:-?

Fără foto Oana B., Luni, 8 Ian 2007, 14:35

Multumesc Claudiu, dar totusi prin asta nu-mi explic neclaritatea din partea de jos a imaginii, lacul in planul cel mai apropiat Sa fie de la focusare sau de la comprimare???:-?

Cris D Cris D, Luni, 8 Ian 2007, 14:41

planul apropiat si cel indepartat sunt "blur" din cauza ca "dept of field" e mica... efectul este intentionat, astfel incat atentia sa ne fie canalizata spre "cheia" imaginii - care apare clara...

Cris D Cris D, Luni, 8 Ian 2007, 14:42

depth :-)

Fără foto Catinca Iancovescu, Marţi, 9 Ian 2007, 1:01

Oana, daca te uiti la obiectivul unui aparat vechi (manual), 2 repere îti dau zona de claritate (pardon, fieldul:-D), în functie de diafragma pe care o alegi -dupa aia timpul de expunere rezulta; aceasta combinatie este ceea ce încerc eu sa smulg maestrului - desi, si cu si fara,...,...:-D
(teoria ca teoria, pe mine Praktica ma omoara)
Maestre, la cestiune! (sa traiti)

Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Marţi, 9 Ian 2007, 7:48

t 1/250, f 4:-)

Fără foto Catinca Iancovescu, Marţi, 9 Ian 2007, 17:10

o, pasha, cât de darnic esti!
Aferim!

Gloria-Ioana Demidov Gloria-Ioana Demidov, Marţi, 9 Ian 2007, 19:52

Daca nu as vedea zapada in planul secund, as crede ca m-am intors in Filipine... Frumos!

Constantin Antochi Constantin Antochi, Miercuri, 10 Ian 2007, 12:27

misto rau:) Ai intunecat tu coltul din dr sus? sau asa era norul? Felicitari!

Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Miercuri, 10 Ian 2007, 22:09

Mulţumesc tuturor pentru aprecieri. În colţul stâng al imaginii nu este un nor ci un versant împădurit abia zărit prin ceaţă.:-)

Fără foto Oana B., Joi, 11 Ian 2007, 10:29

Sorin, era vorba de coltul dreapta sus, ca la cel din stanga era evident versantul!:-P

Sorin Rechiţan Sorin Rechiţan, Joi, 11 Ian 2007, 23:08

Scuze, la cel din dreapta mă refeream.:-)

Fără foto Silviu Matei, Sâmbătă, 20 Ian 2007, 23:28

Lectii de fotografie. Ma bucur sa mai vad ca mai sunt si oameni care intradevar stiu si tehnica pe acest site si vor sa invete si pe altii. Felicitari Florin si Catinca. In rest despre imagine, compozitie foarte reusita si bine lucrata.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Marţi, 23 Ian 2007, 22:49

Foloseam deseori profunzimea de camp, atunci cand eram undeva pe creasta, vremea era mohorata, si voiam sa ies clar in cadru, si eu si muntii din spatele meu.
In cazul acesta, daca o expunere normala ar fi fost, de exemplu, de 1/125s cu diafragma 2, 8, ma duceam la un 11 diafragama, cu un timp de expunere de 1/8s, folosind o stanca mai inalta ca "trepied", si castigam o profunzime de camp (pentru subiect la 4 m, de ex.), de la aproximativ 2 m pana la 20 (adica aproape infinit pentru acel tip de obiectiv: 2, 8/53)
Asta era cazul cel mai dificil, cand conditiile de lumina/setari erau cele mai grele de indeplinit. Pentru situatii mai bune, puteai ajunge usor cu un timp de expunere de 1/60 la un camp de profunzime din 2 m pana in infinit, putand face si un amic fotografia (fara sa-mi fie frica ca misca imaginea). Acesta era tot farmecul pe fotografia pe film, sa stii sa te joci cu expunerile, cu campul de profunzime... invatati din experiente, din carti, de la "fotograful de servici" de la laboratorul foto, care uneori mai era nevoit sa corecteze micile greseli...

Fără foto Catinca Iancovescu, Miercuri, 24 Ian 2007, 16:47

Asa-i, Emi. Problema mea e cazul-limita: la 1/500 -1000, pentru flori, câmpul respectiv e de vreo 2cm, deci daca nu vizezi bine sau floarea e mare, ai ratat-o; si extrema cealalta, când faci câmpul maxim, atunci profunzimea e 0 - tot atât de clar si primul si infinitul, dar - ca în fotografia cu Sibiul - seamana a colaj: nici macar strazile nu se ghicesc, totul pare într-un plan.
Sorin a expus 1/250 - ceea ce îi da un câmp suficient pentru subiect; dar cred ca a avut cantitate f.mare de lumina (loc deschis, mult cer, reflectie în apa, zapada, ceva soare) - cu corectia necesara pt. focala.... Ca pozar de duminica, eu n-am toate aceste repere si "scurtaturi" pe care le cunosc profesionistii - si de-aia întreb, meseria se pricepe si prin "ciupire"din experienta altora:-D:-D:-D

Radu Ponta Radu Ponta, Vineri, 26 Ian 2007, 14:19

pipăl, acum că am aflat şi farmecul fotografiei pă film, vă propun să vă setaţi skulele pă AUTO.:-)

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Sorin Rechiţan
[21-40] [41-60] [61-80]<  81-100 din 539
  > [101-120] [121-140] [141-160] >>
FotografieComentariuData
falling awake
mihai-ian nedelcu
Superb expuse planurile.:-)
12 Feb
"Vae Victis"
Sorin Rechiţan
Scuze pentru întârzierea răspunsului...e virată ulterior a/n:-)
10 Feb
Eu la Jocurile Olimpice de la Torino
bogdan macovei
Contăm pe tine!:-D
10 Feb
Siesta 1
Silviu Matei
1040mm cu f 5, 6...:-o Ai avut ce urca în copac...:-D Presupun că atât fotograful cât şi echipamentul au avut asigurare.:-)
20 Ian
Winter mood
Sorin Rechiţan
Mie tocmai dispunerea dezordonată a elementelor în cadru mi-a plăcut. Cadrul nu este a/n dar vignetarea datorată adaptorului conduce la o pierdere serioasă a luminii către colţurile imaginii.:-)
12 Ian
"Sara pe lac..."
Sorin Rechiţan
Scuze, la cel din dreapta mă refeream.:-)
11 Ian
"Sara pe lac..."
Sorin Rechiţan
Mulţumesc tuturor pentru aprecieri. În colţul stâng al imaginii nu este un nor ci un versant împădurit abia zărit prin ceaţă.:-)
10 Ian
Winter mood
Sorin Rechiţan
Mulţumesc tuturor pentru aprecieri.:-)
Cadrul nu e un crop. Am mai multe încadrări similare dar aceasta mi s-a părut a fi mai bună. Ideal ar fi fost ca cele două leaţuri transversale ce ies din cadru să nu fi existat...ar fi subliniat impresia de dezordine.
Am folosit un adaptor Nikon F- Canon EF, care permite utilizarea obiectivelor Nikkor din gama AI, non AI, AI-S, AF, AF-D (dar nu şi AF-G) pe orice body Canon EOS. Singurul mod posibil de expunere este prioritatea de diafragmă (este puţin ironic faptul că există multe aparate Nikon actuale lipsite de indicatorul AI, ce nu sunt compatibile cu performantele obiective Nikkor manuale) însă, închiderea la propriu a aperturii aduce după sine şi reducerea cantităţii de lumină reflectată în vizor (respectiv întunecarea imaginii), cu efecte negative asupra focalizării manuale. Sunt un fan declarat al opticii Nikkor dar trebuie să recunosc că, optic cele două sisteme nu se împacă prea bine. Mecanica adaptorului în cauză lasă de dorit, simţindu-se un joc serios între ambele monturi, atât a aparatului cât şi a obiectivului. Diferenţa între flanşele celor două tipuri de obiective nu este bine acoperită, de unde şi o serioasă vignetare, perceptibilă chiar şi la f 11. Nici definiţia tipică a opticii Nikkor nu am gasit-o în acest mariaj nefericit. Probabil cunoscuta zicală "dragoste cu forţa, nu se poate", este valabilă şi în ingineria optică...:-(
10 Ian
"Sara pe lac..."
Sorin Rechiţan
t 1/250, f 4:-)
9 Ian

Alex Axon
Nu e întotdeauna uşor ca dintr-un ghiveci peisagistic să selectezi leguma pe placul tuturor...:-D
6 Ian

Alex Axon
Nu îl cunosc pe Alex Axon, dar îi cunosc mare parte parte din fotografii. Iţi recomand să vizitezi site-ul său de fotografie şi sunt sigur că vei aprecia ulterior minimalismul acestui cadru.:-)
6 Ian

Alex Axon
Soluţia ar fi cât se poate de simplă, dacă ai reuşi să renunţi la "obligaţia" de a frecventa "pozele" acestor fotografi. Mă îndoiesc de faptul că există vreo persoană care să activeze pe acest site fără a fi pasionată de munte şi activităţile-i conexe. Într-adevăr, unii sunt entuziaşti (lăudabil totuşi, progresul depinzând într-o "n" măsură de această stare...) şi supraapreciază cadrele înscrise însă alţii chiar fac o riguroasă selecţie a fotografiilor înainte de selecta una care s-ar preta la "top". S-ar preta, deoarece subiectivismul ca temă este arhidezbătut în fotografie, fără a se fi ajuns la un consens. Cei mai mulţi consideră că nu poate fi separat de activitatea de jurizare dar poate fi argumentat printr-o serioasă cultură în domeniu.:-)
6 Ian

Alex Axon
Probabil şi ele de tine...
5 Ian
Pietrele Albe
cătălin pobega
Bine sugerată perspectiva...ai exploatat bine elementele ce le-ai avut la dispoziţie. Cred că mergea un contrast niţel mai ridicat ori o uşoară subexpunere.:-)
5 Ian
Orizont sibian
Camil Ghircoias
Bună perspectiva.:-)
3 Ian
Giuli
Giulia Tempfli
Michaela Schumacher...:-P
24 Dec
Florin Stoican
Florin Stoican
Salutare:-)
23 Dec
Unde ziceai ca punem cortu'?
Bogdan Cârstina
"It`s gonna be a fight...":-D:-D:-D
12 Dec
Still life
Mihai Ciama
Grafică...:-D
12 Dec
lumina
alex borcea
Lumina într-adevăr bună dar locaţia şi tehnica nu te-au prea ajutat...:-?
12 Dec
Comentarii înscrise de Sorin Rechiţan
[21-40] [41-60] [61-80]<  81-100 din 539
  > [101-120] [121-140] [141-160] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2022