Intre Cer şi Pământ

Înscrisă de: Bella Ana
Intre Cer şi Pământ
Data publicării: : 26 Aug 2008, vizualizări:: 6883
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Cabana Valea Sambetei
Descriere: 23 august 2008, orele 19.33. Ne aflăm în dreptul Chiliei Preotului Arsenie Boca, călugărit în anul 1939 la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, judeţul Făgăraş.
Bella Ana - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Lucian Jurca Lucian Jurca, Miercuri, 27 Aug 2008, 11:42

Cred ca e prima poza pe alpinet cu chilia de la Sambata..
:-)

Romeo Cretu Romeo Cretu, Miercuri, 27 Aug 2008, 15:24

Interesant!

Bella Ana Bella Ana, Miercuri, 27 Aug 2008, 18:39

Si eu cred ca este prima poza pe Alpinet cu chilia din apropierea Cabanei Valea Sambetei, vazuta din exterior, prin care am pus in evidenta pozitia acesteia si modul in care a fost construita(a fost sapata in stanca). Dar sa stiti ca mai exista in Alpinet o poza cu interiorul chiliei, publicata in 2006, care apartine lui Alberto Bolocan si care are trei comentarii. Din acestea am inteles ca acea poza a fost in top si cineva si-a exprimat dorinta de a vedea interiorul chiliei si din alt unghi, de jos in sus. Intamplarea face sa am pregatita o astfel de poza, din interiorul chiliei, pe care o voi propune spre publicare in aceasta seara. Din alt punct de vedere este interesant, asa cum spuneti d-stra, Romeo Cretu, sa cunoastem biografia Parintelui Arsenie Boca supranumit "Sfantul Ardealului", sfaturile, rugaciunile si vorbele intelepte pe care le-a lasat in urma sa. Internetul este o sursa in acest sens la care se pot adauga si alte surse(bibliotecile judetene, de exemplu).

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Miercuri, 27 Aug 2008, 23:53

Intr-adevar fain... am fost acolo dar nu am facut poze... bine ca au facut altii... bravo!:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 28 Aug 2008, 0:09

O fotografie chiar necesară! Îţi mulţumim din toată inima!

Internetul nu este întotdeauna cea mai potrivită sursă, poate doar cea mai rapidă, pe moment. "Fericirea de a cunoaşte calea", "Rostul încercărilor" şi "Mărgăritare duhvniceşti" nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui.

Robert Laszlo Robert Laszlo, Joi, 28 Aug 2008, 0:19

Un Parinte Arsenie Boca este inmormantat la Prislop, langa Hateg, jud. Hunedoara. Oare este acelasi? Si chiar este vorba despre acelasi parinte Arsenie Boca. Uite un link: http://www.arsenieboca.ro/autobiografie.html si http://www.teognost.ro/fotografii/foto_Arsenie.htm

Lucian Jurca Lucian Jurca, Joi, 28 Aug 2008, 11:01

Ai dreptate Bella Ana, mi-am adus aminte de acel interior si urmand calea ta am pus aici si link-ul corespunzator: http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_t_chilia-parintelui-arsenie-boca_item_43279_vot_0_savepos_1_position_5.html.

Si la Prislop (HD) exista o chilie, Robert, nu doar locul de veci, la care se urca vreo 5-10 minute de la manastire. Ignorasem personalitatea in cauza, acum insa mi-ati aruncat o punte intre cele doua lacasuri duhovnicesti atat de departe unul de altul si te simti bine atunci cand constati simultan discretia si tenacitatea unor inaintasi spirituali.:-)

Bella Ana Bella Ana, Joi, 28 Aug 2008, 15:29

Da Robert Laszlo, este acelasi Parinte Arsenie Boca, cel care spunea: "Dragostea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decat dragostea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu ". Intr-adevar, Daniela Ursu, cine are in biblioteca acele carti pe care le-ai amintit are sansa de a se imbogati sufleteste. Conteaza mult Teo Paraschiveanu momentul zilei in care ajungi la aceasta chilie. Eu am ajuns spre seara, la orele 19.30, atunci cand intensitatea luminii solare deja incepuse sa scada, fapt care mi-a creat dificultati in realizarea fotografiei. Sunt convinsa ca se pot obtine imagini mult mai bune in acest loc, din acest unghi sau din altul. M-as bucura sa ajungeti din nou aici si sa ne incantati cu o imagine deosebita, asemenea celor pe care le-ati postat pana acum pe Alpinet. La Prislop nu am ajuns niciodata, Lucian Jurca, dar mi-am propus sa ajung si voi cauta acea chilie la care faceti referire.

Romeo Cretu Romeo Cretu, Joi, 28 Aug 2008, 17:44

Am fost la acea chilie(cea de la manastirea Prislop) acum sa tot fie 3 ani! De fapt este o grota naturala, partial sapata manual, destul de umeda si....fara usa. Ca sa ajungi la Manastire trebuie sa ajungi la Hunedoara sau Hateg, de unde iei autobuzul pina in comuna Silvasul de Sus. De aici urmand cursul unei vai spre amonte ajungi la Manastire. Mormantul lui Arsenie Boca, este intradevar un important loc de pelerinaj, multimea de flori naturale si mereu proaspete te fac sa meditezi adanc. Dar acea chilie a fost sapata undeva in sec.xvII., de un tanar calugar din Silvasul de Sus, cuviosul Ion Sihastrul.

Bella Ana Bella Ana, Joi, 28 Aug 2008, 21:55

Multumesc pentru informatii Romeo Cretu, imi vor fi utile in urmatoarea vacanta cand voi incerca sa ajung acolo.:-P

Robert Laszlo Robert Laszlo, Joi, 28 Aug 2008, 23:59

Lucian, multam de info. Stiam ceva de la Edy, insa nu eram sigur. Eu am fost odata, acum vreo 3-4 ani sa vizitez manastirea de la Prislop, insa nu am putut intra pt ca nu aveam tinuta corespunzatoare. Edy a fost in excursie acolo cand era pe clasa a IV-a. A adus de acolo un fel de brosura despre istoria locului si de acolo am retinut numele parintelui Arsenie Boca. Stiu ca este un loc de pelerinaj renumit. Este usor de ajuns acolo, exact cum zice Romica. Este si o zona placuta, linistita, intre dealurile din M. Poiana Rusca.

Bella Ana Bella Ana, Vineri, 29 Aug 2008, 20:08

Apropo de "tinuta corespunzatoare", mi-aduc aminte de cativa tineri nemti care au ajuns la o manastire din nordul Moldovei, acum cativa ani, dupa ce facusera o tura prin munti. Erau toti in pantaloni scurti si voiau sa viziteze acea manastire. Toti au primit de la calugari cate o fusta neagra, special croita si astfel au putut intra. La alte manastiri calugarii au pregatite halate negre si lungi pentru turistii care nu au tinuta corespunzatoare. Este normal sa fie asa, desi la temperaturile din lunile iulie si august este din ce in ce mai greu sa ai o asemenea tinuta:-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 29 Aug 2008, 21:23

"Regulile" monahale stricte nu vizează întotdeauna numai ţinuta decentă. Ci şi altele, cum ar fi bijuteriile, accesoriile (şi mie, în Rarău, mi s-a propus să-mi scot cerceii din urechi) dar şi straiele bărbăteşti. În foarte multe locuri nu este permis accesul femeilor îmbrăcate în pantaloni, iar de atingerea creştetului cu Sfintele Daruri sunt private, aproape indiferent de vârstă, toate femeile care au capul descoperit. Am întâlnit şi doamne foarte ofensate de faptul că nu li s-au îngăduit să doarmă - peste noapte, la mănăstire - în aceeaşi cameră cu soţii lor, deşi susţineau şi dovedeau cu acte că erau căsătorite cu aceştia...

Dincolo de toate aceste reguli, în marea lor majoritate respectate pretutindeni, veghează de sus, la desăvârşirea noastră, părintele Arsenie. Alături de pr. Ioanichie Bălan, pr. Ilie Cleopa, pr. Nicolae Steinhardt, părintele Arsenie Boca a fost unul din cei mai mari duhovnici ai neamului românesc. La mormântul său de la Prislop se adună în fiecare an sute de credincioşi şi pelerini şi toţi vorbesc despre minunile săvârşite de el, în viaţă şi după moartea sa.

Dincolo de vasta sa pregătire, liceul la Brad, Teologia la Sibiu terminată în 1933, Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti - unde a învăţat pictura şi sculptura, cursurile - îndeosebi de anatomie, fioziologie şi genetică ale Facultăţii de Medicină, părintele Arsenie a fost un om cu o pătrundere deosebită. Unii au spus că este un geniu, alţii că are o cultură perfectă, dar peste toate astea şi în mod sigur, un om care are ÎNCĂ CEVA.
Acest "încă ceva" stă invizibil scris printre rândurile fiecărei pagini din volumele enumerate mai sus de mine şi mai vădit exprimat de preţioşii "Talanţii împărăţiei".

Bella Ana Bella Ana, Sâmbătă, 30 Aug 2008, 17:54

Intr-adevar, ce frumos este sa ne adunam la ceas de seara, in pragul chiliei Parintelui Arsenie Boca si sa evocam personalitatea acestuia. Cu ani in urma, pe cand eram eleva, nu stiam ca exista un asemenea om printre noi, un model de om iubitor de carte, demn de ascultat si de urmat, o comoara morala ascunsa in trecut, pe care o descopar acum, dupa ani de zile, mergand pe carari de munte...

Fără foto Paul Pătrăţanu, Duminică, 31 Aug 2008, 16:50

Multumin din suflet pentru fotografie! Chiar nu stiam de existenta acestei chilii a Parintelui! Sper sa ajung si eu intr-o zi acolo.

Bella Ana Bella Ana, Duminică, 31 Aug 2008, 22:02

Nici eu nu am stiut cand am ajuns pe 22 august 2008, pentru prima data, la Cabana Valea Sambetei. In drum spre cabana ne-am intalnit cu un preot care ne-a spus ca acolo exista o chilie si ne-a indemnat sa urcam la ea. Ne-a ajutat si indicatorul din dreptul cabanei, de asemenea prezenta unei cruci frumoase din lemn, ca reper, la jumatatea drumului dintre cabana si chilie.

STEFAN TAPALAGA STEFAN TAPALAGA, Miercuri, 29 Oct 2008, 19:22

superb loc! am sa merg la anul iara~si:-D

Bella Ana Bella Ana, Miercuri, 29 Oct 2008, 19:36

Si eu voi ma voi intoarce aici la vara si voi urca in Fereastra Sambetei. E o zona deosebita...

Fără foto Paul Airinei, Luni, 10 Nov 2008, 19:56

Nu pierim când oferim
Oferim cum ne dorim
Nu dorim să risipim
Risipim tot ce iubim
Nu iubim cum preţuim
Preţuim cât suferim
Suferim până murim.

Bella Ana Bella Ana, Luni, 10 Nov 2008, 22:24

Nu pierim cand oferim,
Oferim fiindca iubim
Chiar si-atunci cand nu primim.
Iar atunci cand suferim
Suntem siguri... ca traim.

Fără foto Alena Alex, Luni, 10 Nov 2008, 23:15

Eu credeam ca asta e un site dedicat muntelui si iubitorilor de munte, care sa-si impartaseasca experiente alpine... In schimb cred ca trairile religioase sunt prea personale pentru un asemenea site...iar biserica ortodoxa romana si slujitorii sai nu au nici o legatura cu credinta si iubirea pentru Dumnezeu... Asa ca eu cred ca ar fi mai bine sa ne intoarcem la Maria-Sa Muntele si sa lasam biserica in legea ei...ca oricum legea ei cu alta decat orice alta... Restrictiile impuse de biserica sunt cu atat mai stranii si mai straine de ideea acestui site... Am tot vazut sterse comentarii de catre Admini care nu aveau legatura cu subiectul site-ului...insa aceste comentarii au fost lasate...oare de ce??? pentru ca ei sunt ortodoxi...si noi ceilalti ce sa facem sa stam sa ne uitam la propaganda crestin-ortodoxa facuta de catre unii membri??? Cred ca nu ar trebui sa facem asemenea discriminari care nu au nici o legatura cu tematica site-ului:-)

Bella Ana Bella Ana, Marţi, 11 Nov 2008, 20:09

Stimat(a) Alena Alex, mai intai va spun bun venit pe Alpinet, chiar daca nu aveti inca o poza de membru. Daca veti avea timp si rabdare sa navigati pe acest site, veti constata ca este cu adevarat dedicat muntelui si este sustinut prin munca si pasiune de iubitorii muntelui. Oricat de personale ar fi trairile mele personale, eu nu mi-am permis sa etichetez Biserica Ortodoxa Romana, asa cum ati facut d-stra prin cuvintele "... iar biserica ortodoxa romana si slujitorii ei nu au nici o legatura cu credinta si iubirea pentru Dumnezeu... ". Acuzele aduse Administratorilor care vegheaza zi si noapte la desfasurarea in conditii foarte bune a acestui site, nu sunt dupa parerea mea intemeiate.

Bella Ana Bella Ana, Marţi, 11 Nov 2008, 20:24

Am primit cu multa placere toate comentariile de la fotografia "Intre Cer si Pamant" si doresc sa le pastrez pentru ca sunt de bun-simt, au legatura cu poza mea si cu mine personal, vin din partea unor oameni care au deja o activitate frumoasa pe Alpinet, s-au impus prin valoarea fotografiilor lor pe care va invit sa le vedeti. Aveti si d-stra posibilitatea sa contribuiti la acest Proiect extraordinar daca respectati regulile impuse, in egala masura, tuturor membrilor si daca doriti acest lucru. Eu va urez succes, apreciez spiritul critic pe care il aveti, va respect parerile personale si abia astept sa iau lectii de arta fotografica (si) de la d-stra.:-P

florin călbază florin călbază, Vineri, 14 Nov 2008, 15:35

Nu vreau sa fac din aceasta superba fotografie un subiect de polemica si vreau sa cred ca traim intr-o tara unde libertatea, cel putin de gandire, nu ne este ingradita. Respect apartenenta etnica, religioasa, culturala...e.t.c., a fiecarui individ, atata timp cat sunt respectate si drepturile mele, ori acuzele aduse mai sus nu fac cinste oricui le-ar aduce.

Bella Ana Bella Ana, Vineri, 14 Nov 2008, 23:38

Da, asa este, avem libertate de gandire. Mai ramane doar ... sa gandim.:-P

florin călbază florin călbază, Vineri, 21 Nov 2008, 20:08

Vorbirea a fost inventata sa exprime gandurile, nu pentru a inlocui gandirea!:-D

Bella Ana Bella Ana, Luni, 22 Dec 2008, 0:23

Uneori vorbirea nu exprima gandurile, ci ascunde ceea ce oamenii gandesc cu adevarat. Persoanele de fata se exclud...:-D

Fără foto Iţîâă âăîîîî, Miercuri, 21 Ian 2009, 14:21

este o fotografie foarte reusita!

Fără foto Paul Airinei, Sâmbătă, 18 Apr 2009, 21:54

Sublimul cu piedici suie
Bătut în mulţimi de cuie,
Când răul calea ne aţine
Lumina ne susţine-arzând
Mai bine.

Bella Ana Bella Ana, Duminică, 19 Apr 2009, 17:49

Când Răul calea îmi ţine,
In drum spre... Lumina de mâine,
Caut un loc adevărat şi sfânt,
Prin munţi... între Cer şi Pământ.:-P

Fără foto Mitz D, Luni, 8 Feb 2010, 11:04

Da, frumoasa fotografie.
Noroc cu "Lumina de maine", cu "raul" care tine calea si cu alte trairi personale asa de... intense, incat fara ele ar fi fost perfecta. Incredibil.

Bella Ana Bella Ana, Luni, 8 Feb 2010, 17:06

Mulţumesc pentru comentariu, Mihai Dăiţoiu, dar nu am înţeles ce consideraţi d-stră "incredibil": "Răul" care îmi ţine cale, "Lumina de mâine", trăirile personale sau poza?

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Bella Ana
 1-20 din 1457
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Anabella - Vacanţa de vară
Bella Ana
Iar a venit şi iar a trecut https://picasaweb.google.com/104621902807324073886/EforieSud1924August201303?noredirect=1:-(
26 Sep
Forme...
Livius Almajan
O nouă viaţă...
16 Aug
Tu, Floare de Colţ...
Teo Paraschiveanu
Minunata! Exprima din plin farmecul, forta si vesnicia muntilor.
12 Mar
Cabana Suru - un nou început
Nicolae Cristian Bădescu
Cea mai buna veste la inceputul acestui an! Ma bucur ca aceasta cabana va renaste din propria cenusa. De fapt, din ce vad in fotografie, deja a renascut:-P Sper sa ma tina picioarele sa ajung si eu anul asta acolo:-) Funicularul mai functioneaza?:-D
10 Ian
Lumină bună
Nicolae Cristian Bădescu
Foarte buna lumina. Sunteti chiar pe varf?
7 Ian
Culmea Vemeşoaia
Nicolae Cristian Bădescu
Imi place. Iarna toate se vad mai clar, imaginile sunt deosebite.
7 Ian
Străjer al apusului
Nicolae Cristian Bădescu
Adevarat strajer:-) Acum vad, ati urcat pe Muchia Moasei si probabil tot pe acolo ati coborat.
7 Ian
Vârful Suru (2281 m)
Nicolae Cristian Bădescu
Frumoasa vedere spre Vf. Suru. Ati fost si la refugiul Suru?Cum mai e refugiul, a mai ramas ceva din el?Pe unde ati urcat? Pe la Sebesul de Sus, pe muchie?
7 Ian
Singur deasupra norilor
Livius Almajan
La multi ani!
24 Nov
Varful Cindrel
CSABA IAKOB
Iezerul Cindrelului, un pic mai jos, frumoasa zona...
22 Sep
Pe valea pârăului Viţău, altar şi chilie deopotrivă
Daniela Ursu
Am fost aici cu ani in urma, dar nu-mi amintesc de scara, poate era, dar nu-mi amintesc...
20 Sep
Când muntele te întâmpină cu porţile deschise
Daniela Ursu
Cand am fost eu, chilia era incuiata, probabil omul nu era acasa:-)
20 Sep
Pădurea de sare
Daniela Ursu
Am vrut sa ajung aici, fiind 8 zile intr-o tabara la Radauti. Nu am reusit... Acum vad ce am pierdut...
20 Sep
Pentru atunci când nimic nu ne putea opri să nu fim prieteni
Daniela Ursu
Un loc deosebit intre Manastirile Sucevita si Moldovita. La intoarcerea de la Moldovita, cu 8 sau 9 ani in urma, m-a surprins o furtuna ca din senin, aproape de acest monument. M-am adapostit aici si am baut o cafea fierbinte. Cand am iesit am vazut un splendid curcubeu...
20 Sep
Cabana Cheia
Andreea B
Faina cabana asta...
20 Sep
Refugiul Cânaia
Bella Ana
@ Rodica Mihalache: multumesc pentru nota acordata:-P
11 Iun
Refugiul Cânaia
Bella Ana
Cei care fumeaza in cabana pun in pericol sanatatea nefumatorilor care, cu siguranta nu vor reveni a doua oara aici. Dupa 6-7 ore de mers pe jos, din Paltinis, cu rucsacul in spate, pana aici, nu e nici o placere sa fii obligat sa inhalezi fum de tigara. Personalul cabanei are o responsabilitate fata de turisti, nu doar dreptul de a incasa o suma de bani pentru cazare. Pantofarii au destul loc de plimbare si sunt convinsa ca prefera Paltinisul si putin prin jurul acestuia. Panourile solare sunt binevenite, daca se pricepe cineva sa faca asta. Manelistii prefera zonele mai populate, ce farmec are sa asculti singur manele :-). Reabilitarea refugiului Canaia este necesara si sper sa nu fie doar o stire peste care se va asterne praful si uitarea...
11 Iun
Refugiul Cânaia
Bella Ana
Am vazut o stire din luna mai, pe Alpinet, cum ca s-ar reabilita acest refugiu, cu mentiunea ca reabilitarea ar atrage multi AT-visti si motociclisti care ar deranja pe destoinicii si traditionalii purtatori de rucsaci. Mie imi sunt dragi si AT-visti si carausii de rucsaci, care mai de care mai voluminos si mai greu, cat timp se comporta decent in incinta cabanei, respecta pe cei din jur si pe ei insisi. Fumatul in aceasta cabana este un obicei probabil stravechi, promovat chiar de gazda, si care sper sa dispara odata cu... reabilitarea cabanei.
9 Iun
Refugiul Cânaia
Bella Ana
Se va reabilita Refugiul Canaia in vara asta? Foarte bine, poate se interzice si fumatul in cabana:-?
9 Iun
Echipă
Adela Efrim
Valea Lotrisor? Nu recunosc locul. E adevarat, merg rar iarna:-)
31 Mai
Comentarii înscrise de Bella Ana
 1-20 din 1457
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2023