Înscrisuri...

Înscrisă de: Robert Laszlo
Înscrisuri...
Data publicării: : 12 Oct 2008, vizualizări:: 1367
Localizare geografica: România, Muntii RETEZAT, Custura Bucurei
Echipament folosit: Fuji FinePix S9600
Descriere: Am trecut de multe ori prin acest loc, este însă prima data când văd aceste rânduri scrise pe stâncă. Nici nu cred că as fi putut să le văd. Iarna sunt acoperite de zăpadă, iar in alt anotimp nu am fost de foarte mulţi ani în acest loc, şi, cu siguranţă, nu erau scrise... Nu ştiu cine le-a scris, nici de ce, şi nici nu cred că este locul potrivit. Citindu-le însă, mi-am dat seama cât de neânsemnat sunt (suntem) în faţa munţilor şi a lui Dumnezeu... Foto în 11.10.2008, sub Custura Bucurei, Mt. Retezat.
Robert Laszlo - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto A. Dorin, Luni, 13 Oct 2008, 10:34

Nu este locul potrivit indiferent de continut!!!! Consider ca este exact ca un inscris pe o cladire sau ca un inscris pe coaja de copac.
Exista fff multe d egenul acesta in Retezat si chiar in pesteri...cine le-a scris? look the fish:)

Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Luni, 13 Oct 2008, 17:47

Ai dreptate Dorin, in mare parte, dar ce ne facem cu cei care au facut picturi murale...
Daca ar fi sa-i condamnam pe cei care au desenat in pesteri relatarile vietii de zi cu zi... acum mii de ani... am putea?

Alina Bodnariu Alina Bodnariu, Marţi, 14 Oct 2008, 1:19

Din fericire, in aceste mii de ani omenirea a gasit multe alte mijloace de exprimare pe langa picturile sau 'scrijeliturile' murale. Din nefericire insa, unii au ramas in stadiul primitiv de exprimare...

Cătălin Viorel FrenĹŁ Cătălin Viorel FrenĹŁ, Marţi, 14 Oct 2008, 3:53

:-P mai mult decat adevar Alina:-D
Dar hai sa luam ceva muuult mai recent, facand abstractie de cele din zilele noastre... cele de acum 150-200 de ani din zona Herculane... "afumaturi" ce tind sa devina istorice, cele de acum 300-400 de ani din pesteri din zona Polovragi:-o

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 14 Oct 2008, 5:09

Intentiile au fost desigur oneste, gestul insa e de prost gust si denota de asemenea necunoastere a propriei religii. Desigur insa, daca oamenii ar fi interesati sa cunoasca, nu ar mai crede insa. Pentru unii insa e mult mai usor sa crezi decat sa-ti bati capul sa intelegi.

Vom lasa deoparte deocamdata credinta individului ca dumnezeu ar fi facut cerul si pamantul exprimata in psalmul citat. Cartea Facerii, Geneza din Biblie, e una dintre cele mai hilare, absurde si din cauza asta mai evitate carti din Biblie. Chiar mai marii bisericilor crestine din lume evita sa se refere la ea, si nu ma refer doar la cele ortodoxe.

Desi se vrea a fi un simbol crestin, semnul "pestelui" e la originea lui un semn geometric vechi de pe timpul scolii lui Pitagora, unul dintre marii invatati ai lumii considerat de biserica a fi un pagan. Denumirea lui latina e "vesica piscis" iar proportia matematica a semnului e raportul dintre numerele 265/153, un raport care are ca rezultat aproximativ radacina patrata a numarului 3. Toate simbolurile crestine au fost de fapt preluate de la pagani iar intelesurile lor au fost complet denaturate. E de stiut de asemenea ca epoca lui "Isus noul Cristos" (da, au mai fost si alti Cristosi inainte de Isus) coincidea de fapt cu intrarea soarelui in zodia Pestilor. Foarte multe biserici din lume au semnul zodiacal al Pestilor pictat sau gravat pe pereti, in ciuda faptului ca biserica considera azi astrologia ca fiind un instrument al diavolului. Multi vor fi surprinsi insa sa afle ca in cartea lui Iov din Vechiul Testament sta descris negru pe alb cum dumnezeu se lauda cu faptul ca el a creat zodiacul. Biserica trebuie asadar sa explice de ce doctrina ei vine in contradictie cu cartea pe care o considera, din motive pur politice insa, ca fiind cuvantul domnului. In perioada elenistica premergatoare preluarii puterii politice de catre noua biserica crestina, astrologia era considerata ca fiind o stiinta majora iar Isus s-a instruit in astrologie in Egipt inainte de a se intoarce in Iudea. Dupa cum stim insa, aceasta parte a vietii lui Isus, intre varsta de 12 si 30 de ani, lipseste cu desavarsire din Biblie. De ce? Pentru ca asa numitii parinti ai crestinismului nu aveau nici un interes sa se stie ca Isus nu a predicat nici o clipa crestinsimul care se predica azi prin bisercile din lume.

Legat insa de gestul de a-ti mazgalii credinta pe stanci prin coclauri, mesterul care a pus pasajul de mai sus dintr-un Psalm din Vechiul Testatment nu a ajuns niciodata sa citeasca una dintre scrisorile lui Paul (Pavel nu e pe romaneste, e in slavona) in care se spune: "Voi sinteti aratati ca fiind epistola lui Hristos, scrisa de noi, ca slujitori ai Lui, nu cu cerneala, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu; nu pe niste table de piatra, ci pe niste table cari sint inimi de carne." Paul considera ca mai important e ceea ce avem in suflet decat ce punem pe pereti (vezi icoane, cruci si alte crestinisme fara acoperire in invataturile lui Isus) Trebuie sa stiti ca la inceput biserica il considera pe Paul ca fiind diavolul incarnat. Paul, cunoscut si sub numele de Saul din Tarsus, era un gnostic, adept al crestinismului autentic in care femeile erau tratate la egalitate cu barbatii si care punea accent nu pe credinta, ci pe stiinta, pe educatie, pe cunoastere. Biserica i-a adoptat in cele din urma scrierele nu din convingere, ci din necesitate. Paul avea o mare influenta asupra unui anume grup al populatiei imperiului roman pe care biserica dorea sa il atraga de partea ei. Multe dintre scrisorile lui Paul au fost modificate de scribii bisericii pentru a le conforma cu doctrina ei. Cei care cunosc filosofia gnosticilor pot discerne cu usurinta in Biblie ceea ce e autentic in scrisorile lui si ce e propaganda adaugata de biserica. Mai mult decat atat, din cele 13 scrisori atribuite lui Paul numai 7 sunt considerate a fi relativ autentice. Restul sunt fie scrise de autori necunoscuti sau fie fabricatii ale bisericii care s-a folosit de prestanta si autoritatea intelectuala a lui Paul ca sa-si promoveze propria agenda politica.

Morala: Nu mai mazgalitii muntii tarii! E un fapt care contravine religiei pe care cei ca individul de mai sus sustine ca o practica. Si, nu in ultimul rand, asa cum scria un mare umorist al literaturii universale pe nume Mark Twain, "Cel mai bun tratament impotriva crestinismului e cititul Biblie."

Cătălin Viorel FrenĹŁ Cătălin Viorel FrenĹŁ, Marţi, 14 Oct 2008, 5:22

:-D cata inversunare domne...:-D
acum, ca sa revin... daca inscrisul asta are 100 ani, sau 50, facut de unul din rezistenta anticomunista, si asta l-a imbarbatat intr-un moment de ratacire..., ori are 25 ani si e facuta de un cioban autentic care nu are/avea o biserica aproape, si a gasit de cuvinta ca acest loc sa fie sfant pentru el, in zi de sarbatoare? la asta v-ati gandit?:-P

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 14 Oct 2008, 17:42

Daca scrii "cata inversunare doamne" dupa care pui un smiley, ne sugerezi ca nu trebuie sa luam in serios ce-ai spus. Ai dreptate, nu e vorba de "inversunare" atunci cand nu faci decat sa impartasesti cu altii ceea ce ai aflat de-a lungul calatoriei vietii. Catalin, oricine ar fi scris psalmul ala pe stanca, daca a fost scris acum 100, 5, 50 sau 500 de ani, daca "autorul" a fost un cioban "autentic" sau parintele Galeriu, datele problemei nu se schimba iar adevarul ramane acelasi. Ce s-ar intampla insa daca cu totii ne-am apuca sa scriem pe stancile muntilor nostrii ce ne trece prin minte pentru ca asa credem noi ca e bine? La asta te-ai gandit?

Postarea mea a fost destul de lunga dar ar fi si mai multe de spus referitor la ce se vede in fotografie. Trebuie sa precizez doar un amanunt esential legat de asa numitul simbol crestin al "pestelui" care e de fapt un derivat din geometria invatatilor din scoala pitagoreana. Vesica Pisicis e un plan geometric rezultat din intersectarea a doua cercuri cu circumferinte egale care genereaza proportiile matematice pe care le-am mentionat in postarea initiala. Aceiasi intersectare genereaza simbolul pestelui, care, asa cum am aratat deja, nu are nimic de a face cu crestinismul bisericii. Ceea ce e si mai interesant e faptul ca "vesica piscis" e o figura geometrica care are o origine cosmica. Asa numita Nebuloasa Clepsidra e de fapt o "vesica piscis". Cei pe care biserica i-a numit in deradere "pagani" erau oameni invatati si buni cunoscatori ai stiintelor matematicii, astronomiei si astrologiei. Pentru cei care citesc in engleza le sugerez o vizitare a sitelui http://www.halexandria.org/dward097.htm unde vor afla amanunte extrem de interesante de spre "vesica piscis". Chiar daca nu intelegeti engleza, veti gasii reprezentari grafice care va vor ajuta sa vizualizati informatia la care ma refer aici. Cititi, asadar, fara... inversunare, cu dragoste de adevar si de cunoastere.

Cătălin Viorel FrenĹŁ Cătălin Viorel FrenĹŁ, Marţi, 14 Oct 2008, 18:36

Paul, daca utilizand "zambaretul" pot fi considerat ca nu vorbesc foarte serios, ca nu cumva sa pornesc o "furtuna"..., nefiind un adept al scrijeliturilor pe copaci, stanci, pesteri (desi recunosc, am facut si eu asta cand eram mic si prost), si desi mai mult ca sigur "mazgaleala" de mai sus e "exprimarea primitiva" a unuia, cum bine zicea Alina, totusi..., daca prin absurd, ceea ce am scris ultima data e adevarat, explicatiile semnului pestelui si psalmilor nu isi mai au rostul.
Stii, nu sunt adeptul unor miscari radicale si nu o sa fiu vreodata, cum si calea asta a credintei... pt. mine e o cale de mijloc... am judecat gresit despre crucea de pe Vf. Moldoveanu, pentru ca nu am citit si auzit decat dinspre un punct de vedere. Abia cand am citit si din alt punct de vedere am, m-am informat corect si tras o concluzie "de mijloc".
Problema e sa nu judecam gresit, ci doar pe cei care gresesc.
Si inca odata... condamn si eu astfel de manifestari pe stancile noastre, e deranjant sa vezi Biblia scrisa pe acolo, dar mult mai deranjant e mormanul de gunoi langa o minunatie de lac...

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 14 Oct 2008, 22:34

Catalin, trebuie sa recunosc ca mi-e greu sa inteleg... cu cine votezi. Cu cateva postari mai sus luai apararea celor sau celui care a scris ce-a scris pe stanca muntelui. Ma bucur sa aflu ca acum esti impotriva. Inca odata, indiferent de motivatia lui, sau a celor care pun cruci pe toate varfurile de munte, adevarul despre semnul pestelui, al crucii si alte simboluri a caror semnificatie reala a fost denaturata in crestinism ramane acelasi. Scrii ca te deranjeaza sa vezi Biblia scrisa acolo. Atunci cand cunosti, si nu te limitezi la a crede, incepe sa te deranjeze o multime de lucruri care stau scrise in Biblie. Si din acest punct de vedere explicatiile legate de semnul pestelui sunt un lucru esential pentru omul care doreste sa inteleaga si care nu vrea sa se lase dus de nas de ambitiile personale ale unor indivizi care afirma ca ei predica crestinismul si cuvantul "domnului" numai ca sa-i vezi ridicandu-si vile de zeci de mii de dolari din banii enoriasilor si a statului... care nu da bani pentru scoli sau azile de batrani. In rest, noi nu judecam pe nimeni aici, ci doar gestul si mesajul din spatele gestului. Fiecare om trebuie respectat indiferent de ceea ce crede. Ceea ce crede fiecare dintre noi devine insa subiect de discutie atunci cand ne afisam credinta prin munti, prin biserici, pe la TV sau pe fatada blocurilor din Iasi.

Cătălin Viorel FrenĹŁ Cătălin Viorel FrenĹŁ, Marţi, 14 Oct 2008, 23:09

A, nu, chiar daca am zambit... am vorbit serios cand am dezaprobat ceea ce Dorin si Alina au dezaprobat si ei, ar fi chiar culmea sa fiu de acord cu asa ceva...
Intotdeauna am expus si "alte cazuri". Pe munte am vazut cruci, ca semn al maretiei locului, am vazut cruci si ca semn al nefericirii unora, am vazut si monumente, unele enorme, legate de evenimente nefericite sau nu numai, placute memoriale batute-n stanca. De la Nerlinger pana la Lacul Capra e "plin". Pe astea ce sa zic, sa le dezaprob sau nu? Daca stau si ma gandesc ca in ultimi 80 de ani s-au infintat pe acolo, la cati or sa sfarseasca tragic in momente grele prin locuri neprielnice si vor "posta" si cei dragi lor "un semn", in 500 de ani vom scrie o carte. In orice parte as inclina balanta tot "caine" as fi.

Robert Laszlo Robert Laszlo, Marţi, 14 Oct 2008, 23:56

Am dezaprobat si eu. Pacat ca muntii nostrii (si nu numai) sunt plini de asemenea inscrisuri! :-(

Adrian Negoiţă Adrian Negoiţă, Miercuri, 15 Oct 2008, 16:19

Îmi vine să-l înjur de Dumnezeu pe cretinul care a scris...:-?

Robert Laszlo Robert Laszlo, Vineri, 17 Oct 2008, 20:28

Ca si timp, cuvintele alea sunt scrise acolo, dupa parerea mea, de cel mult 8 ani... Si sincer, nu cred ca le-a scris vreun cioban, care nu avea unde sa se roage... Acum, ca tot sunt scrise, merge cineva cu o perie de sarma sa le curete? Sau raman acolo, sa-i imbarbateze pe cei care iau la pas Custura Bucurei... si, poate ca in timp, o sa devina loc de pelerinaj...? Doamne fereste...sau, cine stie...?

Sa-l injuram de Dumnezeu pe cel care a scris? Hai sa ne abtinem... Nu sunt foarte credincios, insa cred ca e pacat. Devenim ca si el (cel care a scris respectivele randuri)...

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Robert Laszlo
 1-20 din 223
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Valuri (văluri) de calcar....
Robert Laszlo
Dupa mai mult de 2 ani de la publicare, in sfarsit cineva vede in aceasta fotografie ceva ce tr. ocrotit...nu e singura...mai sunt...
Referitor la locatie...ma cam indoiesc...insa se poate sa ma si insel... M. Sureanu (Sureanu), Valea Streiului, atat...intentionat nu am facut public locul exact unde a fost facuta fotografia, si chiar cred ca este destul greu de localizat...
18 Aug
În regrupare...
Robert Laszlo
Va multumesc mult pentru urari! Muntele face parte din viata noastra...personal, as vrea sa-i dedic mai mult timp! Conteaza mult pentru mine urarile voastre dragi prieteni alpineti. Sa aveti parte de ture placute, vreme insorita, trasee cat mai frumoase...si fotografii pe masura!:-P:-D:-P
15 Apr
Focused
Cristina - Iulia Mureşanu
La Multi Ani! Ture frumoase, foto reusite!
14 Apr
Dinu
Dinu Florian Savu
La Multi Ani! Ture frumoase la munte!
14 Apr
Io.....i!
Florin Ghiban
La Multi Ani! Ture Frumoase la munte!
14 Apr
Paul Ciortoloman
Paul Ciortoloman
La Multi Ani! Multe ture frumoase la minte!
14 Apr
De sezon...
Şerban Minescu
La Multi Ani! Multe ture frumoase la munte!
14 Apr
Tandem
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Emi, La Multi Ani, cu multa sanatate si cu carari insorite la munte!:-D:-P:-D
3 Apr
Rezervaţia Calcarele din Dealul Măgura
Robert Laszlo
Da, asa este! E o zona superba!
30 Mar
acum
Adriano Neri
La Multi Ani!:-D:-P:-D
25 Mar
eu deasupra lumii
Bianca-Andreea Molnar
La Multi Ani, ture frumoase la munte!:-D:-P:-D
25 Mar
pe cursul Cernei
Ramona Tcaci
La Multi Ani, ture frumoase la munte...!!!:-P:-D
24 Mar
Vedere de la Cabana Bolboci
Florin Emil Ghebosu
Superba foto...place mult...:-D:-P:-D
21 Mar
Mönch 4099m (din trilogie)
Livius Almajan
Superba!:-D:-P:-D
21 Mar
Dumnezeu e totul
Mihai Maioru
Este cert ca inscrisul respectiv nu-si are locul acolo!

ATENTIE insa... Mihai...stanca respectiva nu se afla in Poarta Bucurei!!!

Ea se gaseste sub Custura Bucurei, cum se urca de la refugiul Gentiana, pe Valea Pietrele!!!

Toate bune... Salutari tuturor!!!:-D:-P:-D
19 Mar
Apogeu
Iulius Carebia
Retezat drag... Retezat iubit...:-D
Faina Iulica!
18 Mar
Somn uşor
Şerban Sîmbotelecan
Faina mai...faina!:-D:-P:-D
18 Mar
Dumnezeu e totul
Mihai Maioru
Da, este vandalism, chiar daca este o rugaciune plina de invataminte! Nu isi are locul acolo. Am postat si eu imaginea cu "inscrisul" respectiv, cu ceva timp in urma! Intrati in galerie la mine si cititi comentariile!
17 Mar
În regrupare...
Robert Laszlo
Multam Iulius, sa traiesti!:-D
17 Mar
O floare în mijloc de iarnă
Teo Paraschiveanu
Retezat drag....!!!:-D
16 Mar
Comentarii înscrise de Robert Laszlo
 1-20 din 223
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024