ciuperci

Înscrisă de: claudia irina deleanu
ciuperci
Data publicării: : 25 Nov 2008, vizualizări:: 4693
Localizare geografica: România
Descriere: padurea Hoia: Cluj Napoca Scleroderma aurantium (buretele cerbilor)
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Lucian Jurca Lucian Jurca, Marţi, 25 Nov 2008, 14:17

Interesanta seria de ciuperci. Pacat totusi ca nu am primit si informatia practica despre cat de otravitoare sau comestibile sunt...dar se poate afla din Wikipedia.

Fără foto claudia irina deleanu, Marţi, 25 Nov 2008, 21:37

nu am sa scriu acest lucru, cei interesati trebuie sa citeasca si sa le studieze in amanuntime inainte de a porni la cules de ciuperci si a le consuma. Sant persoane care prin consumul chiar de ciuperci comestibile pot prezenta intoxicatii severe;cum ar fi de ex.ciupercile din familia Coprinus, ele contin substante care asociate cu alcoolul dau intoxicatii destul de grave. In unele tari substantele extrase din aceste ciuperci se folosesc la curele de dezalcoolizare.

Fără foto A. Dorin, Marţi, 25 Nov 2008, 21:56

Nu am vazut in viatza mea atatea ciuperci cate am vazut in seria ta:)

Fără foto claudia irina deleanu, Marţi, 25 Nov 2008, 22:01

am sute, din cate mii sant la noi in tara, le postez numai cand se poate, nu pot pune multe intr-o saptamana, nu-mi dau voie cei de la "centru":-)

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 26 Nov 2008, 6:18

O serie foarte interesanta si o decizie foarte inteleapta. Ce-i care doresc sa afle mai mult despre ciupercile din seria Claudiei trebuie intr-adevar sa studieze pe internet sau cu ajutorul cartilor de specialitate. Atentie insa, denumirea populara, nestiintifica a multora dintre ciuperci difera de la o regiune la alta si uneori chiar de la un sat la altul. A fost o vreme cand culegeam ciuperci intens si cunosc o multime de ciuperci comestibile. Primavara culegeam "bureti pastravi" care cresc pe copaci cazuti la pamant care nu sunt insa complet putreziti. Nu ai voie sa le atingi cu mana inainte de a le taia pentru ca altfel se intaresc si nu mai sunt bune. Vara culegeam galbioare, sau urechiuse, painisoare, creasta cocosului iar toamna ghebe, care cresc in cuiburi imense si care sunt extrem de bune murate, si bureti de fag, care cresc sus de tot pe trunchiuri de fag si dupa care trebui sa te catari 10-15 metrii de la sol. Sunt extrem de bune la gust si din cauza ca sunt foarte greu de cules sunt de asemenea extrem de scumpe pe piata de desfacere. Majoritatea ciupercilor pe care le-am vazut aici sint insa otravitoare. Nu e suficient doar sa le cunosti pe alea bune, ci sa le deosebesti de asemnea de cele care sunt otravitoare si seamana cu ele. Regula numarul unu: cu cat sunt mai colorate si mai frumoase, cu atat posibilitatea de a fii otravitoare e mai mare. Pe vremuri, ca sa aflii daca mancarea de ciuperci din farfurie e otravitoare se folosea o lingurita de argint. Daca se inegrea, la gunoi cu ele. Din cate stiu insa, e o metoda care nu e suta la suta sigura.

Lucian Jurca Lucian Jurca, Miercuri, 26 Nov 2008, 14:08

Juste observatii!:-)

Fără foto claudia irina deleanu, Miercuri, 26 Nov 2008, 20:12

cateva sfaturi pe care ar trebui sa le stiti: a) nu este adevarat ca orice ciuperca care-si schimba culoarea(prin taiere) este otravitoare. Cine cunoaste ciupercile stie ca Amanitele nu-si schimba culoarea, dar unele din ele sant deosebit de periculoase, cum ar fi Amanita virosa, A. pantherina, cea mai periculoasa dintre toate este Amanita phalloides; aceasta din urma poate aduce moartea celui care o atinge sau o miroase(elimina multi spori la atingere) b) nu este adevarat ca orice ciuperca dupa fierbere devine comestibila. c) zeama in care au fiert ciupercile otravitoare inegreste argintul. Aceasta superstitie este NEADEVARATA. Daca punem intr-o tocanita smantana, bors, bulion; lingurita de argint isi va schimba culoarea. In concluzie: ciupercile nu se verifica astfel si acest procedeu este 100% neadevarat. Culegatorul de ciuperci nu poate culege ciuperci comestibile pana nu afla care ciuperca otavitoare ii seamana.

Fără foto claudia irina deleanu, Miercuri, 26 Nov 2008, 20:22

Majoritatea ciupercilor pe care le-ai vazut nu sant otravitoare. Doar 3-4 sant otravitoare, cam 8 inofensive, vreo trei necomestibile(adica sant tari, scortoase) iar restul sant comestibile.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Joi, 27 Nov 2008, 2:31

Daca intelg bine, Claudia, conform celor scrise de tine cam 15 soiuri dintre ciupercile pe care ni le-ai aratat nu sunt bune de mancat....

Realitatea e ca oamenii de pe strada, sau de pe langa paduri, nu cunosc ciupercile dupa numele lor stiintifice. De exemplu Amanita Muscaria e o ciuperca cu palarie rosie cu puncte albe si era cunoscuta la noi sub numele de Palaria Sarpelui. E otravitoare, dar, in unele culturi religioase un extract din aceasta ciuperca e folosit ca drog, un hulucinogen. Habar nu am cum se numeste insa la noi Amanita Phalloides la care se refera Claudia. E considerata intr-adevar cea mai otravitoare ciuperca si otrava e transmisibila chiar si prin atingere. Nici una dintre sursele de informatie pe care le-am consultat nu spune nimic insa de pericolul intoxicarii cu spori inhalati. Sporii ciupercilor sunt in general eliberati la maturitate. Amanitele au un fel de val care protejeaza sporii pana ciuperca ajunge la maturitate astfel ca inhalarea lor e practic imposibila. De fapt, un om trebuie sa manance 30 de grame de Amanita Phalloides ca sa fie otravit. De asemenea, nu toate Amanitele sunt otravitoare.

Am observat ca ciupercile bune au un miros anume care le deosebeste de cele otravitoare. Asa cum scriam insa mai sus, cunosc un numar de ciuperci care sunt bune si ma limitez intotdeauna sa culeg ce cunosc. Claudia are insa dreptate, trebuie sa stii sa deosebesti ciupercile bune de cele otravitoare care arata relativ identic. De exemplu, Amanita Phalloides seamana cu unele specii de Painisoare si cum la viata mea am mirosit o multime de ciuperci, faptul ca inca mai sunt in viata ar putea fi o indicatie ca Amanitele Ph. nu te ucid cu sporii, sau ca nu am venit in contact cu vre-una. Adevarul e ca simpla lor atingere e foarte periculoasa. De aceea e absolut necesar sa ne spalam pe maini riguros dupa ce am atins ciuperci pe care nu le cunoastem.

Fără foto claudia irina deleanu, Joi, 27 Nov 2008, 9:12

numele comun al A. phalloides este: buretele viperei. Ea nu are val; corpul fructifer, la inceput, se afla intr-un fel de "ou" un invelis de culoare alba, apoi acest invelis se rupe si apare ciuperca in "toata splendoarea ei":-). Sa nu spui ca ea nu ucide cu sporii, si cantitatea ingerata este de 30g? asta nu poate fi adevarat, stiu doar ca o singura ciuperca poate omori pana la 10-15 oameni. Dar sa lasam asta in seama cercetatorilor; atat va spun;este bine ca toti"plimbaretii" sa cunoasca acest"tartor" al ciupercilor. Daca ne apucam sa discutam despre ciuperci, apoi eu cel putin nu termin in graba. Am vazut multe intoxicatii si consecintelece ce au urmat datorita necunoasterii cu adevarat acestor "manastiri intr-un picior"

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Joi, 27 Nov 2008, 20:34

Draga Claudia, in general imi iau informatiile de la cercetatori dar le trec prin filtrul gandirii proprii. Am scris ca ea nu ucide cu sporii si ca o cantitate de 30g poate ucide o persoana pentru ca asta spun ei. 30g e o cantitate foarte mica, cam jumatate de ciuperca.

Un raport NAMA (North American Mycological Association) din 2007 se refera la cazul unei pictorite din statul New York care a folosit spori de Amanita Phalloides intr-o lucrare de a sa (artistii au uneori idei iesite din comun). Ea lucra evident in interior si singurul efect a fost ca atat ea cat si sotul ei au avut simptome caracteristice unei raceli: dureri de gat si le curgea nasul, ceva ce sugereaza mai degraba o reactie alergica. Acelasi raport spune ca indivizi care inhaleaza chiar si spori de ciuperci comestile pot dezvolta reactii alergice. Asa cum spuneam, nu am gasit nici un studiu de specialitate care sa afirme ca inhalarea sporilor Amanitei cauzeaza moartea. Daca tu ai o sursa de informatii pe internet care atesta acest lucru, as fi foarte dornic sa o consult.

Fără foto claudia irina deleanu, Vineri, 28 Nov 2008, 20:04

Nu am o sursa care sa o poti consulta. Am cateva observatii personale, observate in timp. Am avut o familie compusa din 4 persoane, toti au decedat; ei sustineau: copilul care avea 9 ani ar fi gasit una din aceste ciuperci, i-a dat tatalui ciuperca, iar acesta a aruncat-o, dupa 3 zile au aparut primele simptome si starea lor s-a agravat, iar dupa 6 zile au decedat. Si inca ceva...nu consumasera ciuperci. Consecintele otravirii sant dezastruoase, substantele ce le contine A. Phalloides au efect de sute de ori mai puternic decat cianul. Pacat ca nu am acesta ciuperca in galerie; este f. frumoasa; are culoare variabila: alba, verde-galbui, verde-maronie, verde-cenusie, lucioasa, au luciu metalic. Am avut multe exemplare si alte genuri, dar atunci cand s-a defectat calculatorul f. multe nu au mai putut fi salvate. Am pierdut pe putin 200 de exemplare....neglijenta mea ca nu le-am salvat, nici o problema la anul am sa le adun iar ca sant destule.

Răzvan Stinghe Răzvan Stinghe, Marţi, 24 Mar 2009, 1:08

A. phalloides provoaca peste 90% din intoxicatiile mortale
- contine amatoxine, doza letala 0, 1 mg/kg corp adica 7mg la o persoana matura. Aceasta cantitate o gasim in 30-40 gr ciuperca.
- toxinele opresc activitatea ARN-polimerazei, deci pe intelesul tuturor corpul nu mai produce proteine structurale iar celulele mor.
- primul afectat este ficatul si apoi rinichii
- in primele zile apar varsaturi apoi urmeaza 5-6 zile de aparenta insanatosire dupa care moartea subita.
- singurul tratament este transplantul de ficat
- A phalloides este cea mai otravitoare din lume, nu e de jucat cu ea

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de claudia irina deleanu
[1-20] [21-40]<  41-60 din 276
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
FotografieComentariuData
Frasinel
Alexandru Hârju
oricum toata lauda pentru frumusetea fotografiei 10*
31 Mai
Frasinei
Alexandru Hârju
da, Dictamnus albus (floarea focului, floarea luminii, iarba a o mie buna)

Să umlaţi aşa frunza frăsinetului
toată viaţa voastră, şi să vă lăudaţţi
că sînteţi feciori de crai,
asta nu miroase a nas de om...
(Povestea lui Harap Alb) I. Creangă
31 Mai
Geranium phaeum
Lori Balogh
frumoase palarii (palaria cucului) Se spune despre ca; atunci cand doamna cuca a plecat "gatita"in vizita la alte pasari, spera ca aceste mute de uimire vazandu-i frumoasa palarie sa nu observe cand ea isi va lasa propriile oua in cuiburi. Unele au ramas mute de uimire, altele au facut un taraboi, doamna cuca a scapat cu fuga, dar si-a pierdut palaria....iar acum pe motiv ca-si cauta palaria, atunci cand vede cate un cuib gol isi lasa giuvaerele in siguranta unui camin, ea trebuie sa-si caute palaria (adusa de la Paris):-D
31 Mai
Alpinistele
Marius Pop
si poate numele comune sunt mai frumoase poala Sfintei Marii, coada de caprioara, cupe. Planta mica, tulpina cu o singura floare mare, infloreste in iunie-iulie, cand luna mai este calduroasa (cum a fost si aceasta) o iputem intalni pe la mijlocul lunii. Creste in pajisti pana in fanetele alpine. Nici eu nu sunt specialista, dar le iubesc si atunci trebuie sa stiu cate ceva despre ele:-D
31 Mai
La Prepeleac
Alexandra Stanescu Samy
superba!
28 Mai
Sedum alpestre
Lori Balogh
iarbă grasă
28 Mai
Ia-mă cu tine doar în gând....
adriana barbu
Daca statul nu se implica (de fapt nu degeaba se numeste stat, el staaaaa).....vom ramane fara aer....cu cat mai putini cu atat mai bine:-(
27 Mai
tataneasa
claudia irina deleanu
da, este neam cu iarba lui Tatin, fac parte din aceasi familie numai ca acesteia ii place"mai la munte, la racoare"; in padure si in preajma acesteia.
18 Mai
curechiu-stancii
claudia irina deleanu
În vechime era folosită ca leac pt. dureri de urechi, are o mulţime de nume comune, multe au legătură cu urechea (iarba surzilor, urechea iepurelui şi alte tipuri de urechi:-D) Înfloreşte din iulie până în septembrie, florile sunt purpurii deschis spre roz.
Zice ca; ţinută pe acoperiş fereşte casa de trăsnet(urechea tunului) şi câte alte credinţe vechi...
17 Mai
stânjenel de munte
claudia irina deleanu
Se mai găseşte în zona de munte, acolo unde intervenţia "omului"...."lasa de dorit":-(Pe vremuri în pădurea de stejar din Someşul Rece (La Luncuţă) se gaseau cu zecilie, in pâlcuri, acum am gasit un singur exemplar(pe marginea unui drum forestier) Înfloreşte din mai până în iulie.
17 Mai
bozior
claudia irina deleanu
Înfloreşte din aprilie pâna în iunie, în fâneţe umede, din regiunea montană. A fost fotografiată în 2 mai.
17 Mai
Pholiota Aurivella
CSABA IAKOB
Pholiota aurivella, necomestibile.
16 Mai
Lathraea squamaria - Muma pădurii
Lori Balogh
Pe-o lespede de piatră şedea Muma Pădurii
Bătrînă, gîrbovită, cu-un colţ în cerul gurii,
cu ochii de tăciune, cu degete uscate;
Aruncă spre pădure priviri întunecate
Şi spumegă şi spune cuvinte ne-nţelese,
Bleastămă furioasă si firul urii ţese.
(Nunta in codru) F. Iordăchescu
22 Apr
Răsărit
Codruţa Isac
O, suflete, priveşte; e raiul primăverii!
Ascultă ce vibrare! E glasul Învierii,
E muzica din sfere! O, cât de-nălţător
Cutremură văzduhul! Cum creşte larg, sonor.
(Inviere) Oreste
22 Apr
Ghicitoarea
Eugeniu Teodorof
da, ai ciorăsc, ai de pădure, usturoi sălbatic(Allium ursinum)
f. frumos, 10*
16 Apr
Purtand primavara pe aripi
Cristian-Alexandru Catana
Iphiclides podalirius (fluturele podaliriu)
14 Apr
Purtand primavara pe aripi
Cristian-Alexandru Catana
***** atatea stelute din tot atatea:-)
14 Apr
viorea alba
claudia irina deleanu
asa le este soiul:-D este mentionata in flora Romaniei inainte de a ma naste eu:-D
11 Apr
Crucea Voinicului
CSABA IAKOB
eu va multumesc tuturor pentru imaginile deosebite, cu ajutorul dv. colind in fiecare zi prin tara.:-D
10 Apr
bipedul
adrian munteanu
"Dumnezeu să ne ferească
De judecata măgărească"
......................................
E fericit măgarul cum nici nu se mai poate,
Când viaţa lui e plină în totul cu de toate
Mergându-i numai bine, având în toate spor,
Cu tot mai multă vază în ochii tuturor,
Mi s-a trezit măgarul că-i mare dregător.
(Recunoştinţa măgarului) V. Militaru
10 Apr
Comentarii înscrise de claudia irina deleanu
[1-20] [21-40]<  41-60 din 276
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024