Sanctuarul dacilor

Înscrisă de: Smaranda Enică
Sanctuarul dacilor
Data publicării: : 26 Ian 2009, vizualizări:: 2819
Localizare geografica: România, Muntii SUREAN, Cetatea Sarmisegetuza Regia
Echipament folosit: Sony Cyber-shot
Descriere: Oare cum ajungeau dacii la Sarmizegetusa Regia? Astazi, in ciuda faptului ca cetatea este cel mai sacru loc al stramosilor nostri, se ajunge pe un drum plin de peripetii. Cum vom putea dezvolta turismul romanesc fara o infrastructura adecvata? Si acest loc merita si trebuie vazut de toti romanii!
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Romeo Cretu Romeo Cretu, Luni, 26 Ian 2009, 19:41

Fain! bravo!

Raluca Gall Raluca Gall, Luni, 26 Ian 2009, 20:04

Dacii nu aveau mult de mers, ca erau acolo, peste tot. Scanarea zonei de catre sateliti rusesti releva faptul ca asezarile civile se intind in zona pe zeci, chiar sute de hectare, si sunt situate la aproximativ 8 metri sub nivelul actual al incintelor sacre, dupa cum dezvaluie surse din Ministerul Culturii la inceputul anilor '90.

Asta-vara, am urcat la cetate pe o ploaie torentiala, a fost superb. Pe drum ne-au depasit cateva jeep-uri, pe ai caror pasageri i-am gasit foarte dezamagiti de pietrele gasite sus... Si-au gasit rapid consolarea in bubuiala manelelor din boxe. Nu vreau sa-mi imaginez cum ar arata intrarea in cetate, care ar fi taxa de parcare, sau cate locuri de gratarit s-ar amenaja, in cazul in care drumul ar fi asfaltat.

Si in cele din urma indraznesc sa spun ca nu toti romanii merita sa vada asemenea locuri.

Smaranda Enică Smaranda Enică, Luni, 26 Ian 2009, 20:12

Raluca, poate ca pe undeva ai dreptate. Dar alte natii civilizate isi pretuiesc trecutul istoric, facandu-l accesibil tuturor turistilor, fie ei romani sau straini. Si in alte tari sunt "astfel de pietre" care dezamagesc pe unii. Dar altii, amatori de istorie, ar trebui sa se poata bucura de astfel de situri arheologice. Si poate ca nu toti sunt tineri si isi pot permite sa faca cei 25 de km pe jos. Am fost cu vreo 10 ani in urma cu un grup de elevi de gimnaziu in tabara de la Costesti si, evident, nu-i puteam duce cei 50 de km pe jos. Trebuie gasite niste solutii. Asa ca atunci, conform glumelor copiilor, am practicat "caruto-turismul". Dar s-au bucurat enorm de cele vazute. Au avut ce povesti la parinti si la orele de istorie!

Raluca Gall Raluca Gall, Luni, 26 Ian 2009, 20:58

Nu pot decat sa te felicit pentru ceea ce transmiti copiilor, inseamna enorm sa fie constienti de importanta unor asemenea locuri.

Pentru a-mi justifica impotrivirea la accesibilizarea unor astfel de situri, mai spun doar ca s-a ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a conserva asezarile civile din complexul de pe Platoul Luncanilor este de a NU le decoperta! E trist cand o armata de arheologi ajung sa renunte la a cerceta, constienti fiind ca nu vor putea pastra ce gasesc. Bineinteles ca nu doar vizitatorii distrug, mai sunt si alti factori, dar nu au fost in stare sa gaseasca solutii....

Si mai trista e o imagine cu care am ramas de pe drumul spre cetate: o mica salamandra tarandu-se alene printre ambalaje de chipsuri...:-(

Călin Suciu Călin Suciu, Luni, 26 Ian 2009, 23:00

Poate ca unele e mai bine sa ramana nestiute de toata lumea, sau cel putin, de o parte, nevizitate. Pentru binele urmasilor nostri.

Fără foto Florin Ocolisan, Miercuri, 28 Ian 2009, 13:03

Sunt de aceeasi parere cu D-na Smaranda, astfel de locuri ar trebui puse in valoare. Amenajarea acestui sit ar duce si la o mai buna dezvoltare turistca a zone si implicit la sensibilizarea localnicilor in acest sens.
Si pe deasupra nu cred ca toti europeni au fost civilizati din "nastere". Pe multi i-au civilizat amenzile, care la noi practic nu se aplica...

Smaranda Enică Smaranda Enică, Miercuri, 28 Ian 2009, 19:01

Sase cetati dace din Muntii Sureanu (Orastie) au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1999, iar din 2003 fac parte, alaturi de o serie de pesteri din zona, din parcul natural Gradistea de Munte - Cioclovina. Ca atare sunt obiective turistice de prim rang ale Romaniei si ale patrimoniului cultural mondial. Doar in scripte lucrurile stau asa, pentru ca altfel nu se face nimic pentru promovarea turistica a zonei.
In 2007, cand am facut fotografia, se lucra la amenajarea drumului (poate chiar la asfaltarea lui - asta e o presupunere) pe primii 8 km, pana la o vila luxoasa cu aspect de cetate care se ridica semet pe malul vaii. In aceste conditii se poate, dar pentru turism de ce nu?

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Marţi, 19 Ian 2010, 0:35

zilele trecute am citit pe un forum parerea unui individ care vizitase Sarmizegetusa Regia....doamne m.a infiorat de.a dreptul, am ramas stupefiat de ce putea sa gandeasca omul ala despre asemenea locuri istorice...crunt..tipul urcase pana acolo cu "loganu' lui" si s.a declarat profund nemultumit ca a gasit acolo, citez "niste bolochetroaie" asa ca a "mancat un biscuite in marele sanctuar de calcar, ca sa se umple de simtiri stramosesti"....asa ca raluca gall avea mare dreptate cand spunea ca nu toti romanii trebuie sa vada Sarmizegetusa... NU NU NU!! v-as da link.ul catre respectiva istorisire dar mi.e frica sa nu ramaneti cu traume pe viata!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Smaranda Enică
 1-20 din 321
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
calator
Eugeniu Teodorof
Cam vaga localizarea.
1 Sep
-
Soare George
E ceva cu totul special!
25 Aug
Back in time
Dorin Bofan
Ireal de frumoasa!
25 Aug
Picate din cer
Virgil Iordache
Saua cea adanca, cu bancute ca loc de popas, se numeste Serparu, iar varful Piatra Raioasa este cel din stanga seii fata de platoul din fotografie. Platoul este situat intre varfurile Vraju (unde se afla Sfinxul din Macin) si Caramanlau, pe dreapta seii din locul de fotografiere.
17 Iun
CP
Eugeniu Teodorof
Titlul vine de la cai-putere? Ca in plan indepartat este un magarus!:-P
3 Aug
Reclamă culinară...
Smaranda Enică
Si s-a mai ros pe margini, scrisul s-a mai decolorat. Erau mai multe afise d-astea pe traseu. Cel fotografiat de mine era mai apropape de moara.
23 Iul
Gentiana nivalis - Ghinţura de zăpadă
Lori Balogh
Ce de capturi parfumate si multicolore! Superbe!
23 Iul
The Lost
Romeo Cretu
Magnific!
23 Iul
Ce urmează?
Smaranda Enică
Tot pe-aproape cu Stanuletii sau Stanisorii astia. Corectez.
23 Iul
Campanula lingulata - Clopoţei
Lori Balogh
Iarasi o serie minunata de frumuseti multicolore! Sa inteleg ca ti-ai reluat ascensiunile?
23 Iul
Hidden soul
Virgil Iordache
Ziceai anterior ceva despre banalitatea Bucegilor???????
23 Iul
Şi eu sunt al dracului...
Cristina Stroia
Ce vreme frumoasa ati prins! Se vede si Lacul Caltun. Faina poza si... Bravo pt tot!
23 Iul
Carnivoră 1
Achim Marius Vasile
Pe cat e de ifrumoasa, pe ata e de parsiva! E insectivora!
1 Iun
Turnurile Ioaneşului
Paul Airinei
In fata unei asemenea popularizari a Muntilor Macin nu pot decat sa ma inclin respectuos. Felicitari pntru toate pozele frumoase realizate in tura din nordul Dobrogei.
27 Mai
Pe gardul Mariei
Paul Airinei
Interesanta ipostaza.
27 Mai
Botic umed
Paul Airinei
Tare dragalas!
27 Mai
Apus in Creasta Cernei
Şerban Sîmbotelecan
Splendid!
27 Mai
Valea Sambetei
Daniel Ilie
De poveste!
27 Mai
Cascada Beuşnita
valentin bocancea
Asa cum e acum v-o puteti imagina fara strop de apa?
14 Mai
Lacul
Adrian Herghelegiu
Sa se fi intors bolta cereasca cu susul in jos?
14 Mai
Comentarii înscrise de Smaranda Enică
 1-20 din 321
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024