Schelet de urs

Înscrisă de: Păduraru Ioan
Schelet de urs
Data publicării: : 27 Ian 2009, vizualizări:: 1659
Localizare geografica: România, Muntii BIHOR, Pestera Ursilor
Echipament folosit: Canon
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
marius schmidt marius schmidt, Marţi, 27 Ian 2009, 19:44

......si o ploaie de bani pe langa!

Gergely Iosif Gergely Iosif, Miercuri, 28 Ian 2009, 1:02

Schimbările climatice sunt cele care au provocat dispariţia ursului de peşteră, susţin oamenii de ştiinţă. Ursul vegetarian a murit de foame în timpul Epocii de Gheaţă, când sursa sa principală de hrană a dispărut. Datările cu carbon ale oaselor de urşi de peşteră sugerează că aceştia au dispărut acum aproape 30.000 de ani, perioadă care coincide cu mari schimbări climatice.

Anthony Stuart, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală şi profesor la Universitatea din Viena, a folosit o tehnică de datare cu radiocarbon a fosilelor descoperite în situri din întreaga Europă, pentru a stabili cu acurateţe perioada exactă a dispariţiei urşilor de peşteră.

Ursul de cavernă (Ursus spelaeus) a trăit în Europa, din Spania până la Urali. El nu s-a deplasat mai departe de Urali, în est, sugerând că nu era adaptat zonelor cu temperaturi extreme.

Deşi cântărea până la 450 de kilograme, ursul de cavernă era complet vegetarian, faţă de urşii din ziua de azi, şi probabil a rămas fără hrană atunci când climatul s-a răcit şi vegetaţia a dispărut.

În aceeaşi perioadă a dispărut din Europa hiena pătată (Crocuta Crocuta), precum şi alte mamifere mari ca mamutul lânos (Mammuthus primigenius), cerbul uriaş (Megaloceros giganteus) şi leul de peşteră (Panthera spelaea), care au mai supravieţuit câteva sute de ani şi au dispărut după ce gheţarii s-au retras în timpul perioadei Holocen.

La dispăriţia marilor mamifere au contribuit probabil şi Neanderthalii şi alţi oameni primitivi, care i-au vânat excesiv. Nu există dovezi că oamenii au vânat şi urşii de peşteră.

Din contră, aranjarea cranilor şi oaselor urşilor din peşteri de către triburi sugerează că oamenii îi considerau sacri pe urşii cavernelor.

Cele mai multe fosile de urşi au fost găsite în peşteri denumite după ei, ceea ce ar putea însemna că ei le ocupau permanent şi nu le foloseau doar pentru hibernare

Fără foto Păduraru Ioan, Miercuri, 28 Ian 2009, 8:50

Multumesc pentru comentariu domnului Gergely iar domnul Schmidt poate sa ramana cu ploaia de bani de langa.:-:-):-D

Fără foto Paul Mitran, Miercuri, 28 Ian 2009, 17:18

....si cand te gandesti ca Pestera Ursilor a fost descoperita din greseala in anul 1975....:-D:-D

Gergely Iosif Gergely Iosif, Joi, 29 Ian 2009, 11:54

În multe peşteri din Europa sunt expuse schelete de Ursus spelaeus, de examplu în Heinrichshöhle din Hemer sau Dechenhöhle din Iserlohn, Germania. În România, cea mai renumită peşteră în care s-au dsecoperit numeroase fosile ale acestei specii este Peştera Urşilor.

Fără foto Gabriel Klein Kiriţescu, Vineri, 12 Feb 2010, 20:10

E singura unde s-a gasit un schelet in pozitie anatomica normala.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Păduraru Ioan
 1-20 din 863
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Manastirea Crisan
Păduraru Ioan
...si reculegere. Mai avem nevoie si de asa ceva.
30 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Da, ar fi o ceva... imi pare rau ca am intrat in discutii fara nici un rost, oricum fiecare intelege ce vrea. Cred ca sunt destui care se pricep sa dea sfaturi, fara sa se afle in treaba. Cred ca am invatat ceva din aceasta experienta.
22 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Daniela nu am nevoie de scuzele tale. E foarte bine ca ai studiat galeria (daca o studiai mai repede filozoafa ramaneai) eu nu am timp sa te studiez deocamdata. Nu stiu daca ai copii sau lucrezi cu copiii, dar vad ca esti foarte rigida, secretoasa si pe deasupra si foarte neitelegatoare. Parerea mea este ca te-ai grabit sau mai bine zis te-a luat gura pe dinainte, nu cred ca meritam un asemenea tratament in public. Daca aveai bun simt nu se ajungea aici, nu esti o persoana cu care se poate discuta
sau avea o discutie civilizata asa ca...imi pare rau.
22 Sep
Cabana Paltinu
Păduraru Ioan
Asa-i la noi?!
21 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Margareta draga, lumineaza-ti fata altfel nu esti decat o umbra sau mai bine zis un cont fals. Cand publici si tu niste fotografii atunci mai stam de vorba, pana atunci invata sa scrii. Ai un loc asigurat si tu in casutele din fotografie dar afara pe hol.:-)
21 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Nu avem ce face, trebuie sa ne mai si scuzam, pe cand altii nu au nici o scuza, oricum platesc eu totul, daca vi prin zona ai un loc de cazare (camera) in casutele de vacanta din poza la standarde nemtesti. Cu timpul poate iti plac pozele mele! Sa auzim numai de bine! Auf Wiedersehen!
ein guter Tag!
:-(:-:-?
19 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Problema e la cei care au aprobat-o, nu la cine a proups-o? Cine are pile... supara pe altii!
19 Sep
Soarele străluceşte sau sunt eu?
Daniela Ursu
Titlul mi se pare neinspirat mai repede poate fi vorba de o eclipsa.
18 Sep
Case de vacanta
Păduraru Ioan
Nici mie comportamentul (comentariul) tau, dar nu am ce face trebuie sa te tolerez! Daca gandeai putin descopreai singura ca mai fac poze si copiii, care lucreaza cu alt tip de aparat si mai le si publica. In rest vad ca ai valente de critic de arta fotografica fara studii de specialitate (!), pe mine nu ma intereseaza persoana ta si nici fotografiile tale. Cand mai scrii comentarii ai grija sa nu mai mananci litere (Varful Vulcan), esti moldoveanca cumva?
18 Sep
Intrare in Blajeni
Păduraru Ioan
Foarte adevarat:-D
10 Iul
Transfagarasan pe bicicleta
Sorin Andrieş
La multi ani!
2 Iul
vara vara vara
Simona Elena Mînzu
La multi ani!
2 Iul
baau!
Roxana Tilca
La multi ani! Vine Mos ENE?:-D
2 Iul
yo
Remus Rasa
La multi ani! A intrat sacul de dormit la apa?:-D
2 Iul
revel pe Creasta
Raymond Sebestyen
La multi ani!
2 Iul
eu
Radu Vădan
La multi ani!
2 Iul
.:.
Giulia Tempfli
La multi ani!
2 Iul
myself
Cristina Muntean
La multi ani!
2 Iul
Menestrel
Ciprian Nicolaescu
La multi ani!
2 Iul
asta e nu ai ce-i face altii mama nu mai face si asa ca noi nu sunt prea multi
Anca Ştefănescu
La multi ani!
2 Iul
Comentarii înscrise de Păduraru Ioan
 1-20 din 863
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2022