Povestea unui turn

Înscrisă de: Paul Airinei
Povestea unui turn
Data publicării: : 22 Iul 2009, vizualizări:: 1079
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Piatra Sura
Album (slideshow): Povestiri din Piatra Sură
Echipament folosit: Canon S3
Descriere: Cum s-a făcut de s-a ridicat turnul din poiană
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 23 Iul 2009, 22:30

Pentru Dan:
Prin spatele turnului - pe la jumătatea laturii din dreapta se vede o porţiune în care brazii sunt puţini mai rari, pe-acolo - trece pârâul Stănile, numit şi Bistruţa. El vine din stânga, de prin cheile înguste şi curge paralel şi relativ aproape de drumul conturat, 2 km, până în acea deschidere din planul îndepărtat. Acolo e o poiană - exact unde-am văzut noi însemnat într-o schiţă "Stâna Bourie". Din spatele Bâtcii Negre - pe unde e vârful turnului, curge pârâul Chiliei, numit şi Bâtca Neagră. În acea poiană apele lor se întâlnesc şi prin unire formează Bistra Mică, care va parcurge încă alţi buni km până la bareiră, la intrarea în parc, unde întâlneşte şi se varsă în Bistra Mare. (sensul fiind spre dreapta sus, unde e porţiunea arsă din foto. (fără nicio critică tehnică adusă autorului!)
Paul,
În colţul din dreapta jos, unde e sigla alpinet, trebuie să fie cărăruie... Ea duce undeva, spre Piciorul dintre Bistre, într-o zonă cu căzături, doborâtură multă sau mai departe, nu mai ştiu... Întâlnisem un pădurar venit dintr-acolo, fusese să inspecteze şi urma să ceară aprobare pentru curăţarea... E (im) posibil să nu fi văzut / fotografiat şi tu, de-atât de sus acea zonă!? Cărăruia, deşi încâlcită printre macrameul pozei anterioare, se distinge clar, ieşind spre latura dreaptă a aceleiaşi fotografii... Nu ştiu până unde duce sau dacă se înfundă.

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 24 Iul 2009, 11:52

Daniela:
Asa cum am spus, am/avem propriile opinii, nume si denumiri (si) pentru cele din Piatra Sura. Inclusiv, cum am spus mai demult, pentru Bistra in diverse zone, stina Bouriei si celelalte.
Am inteles precizarile tale, opinia ta mai pe larg imi este cunoscuta si nu o contrazic.
Pe de alta parte in cadrul "cercetarilor" (de) pe teren am "focalizat" un satelit pentru anumite aspecte de pe acolo, care insa nu au legatura cu cele de aici.
Repet, nu am de gind sa imi expun parerea intr-un astfel de context, de tip "poetic". Pentru ca este o opinie ceva mai "stiintifica" si nu-si are locul aici.

In plus, seria de poze pare sa fie o promovare agresiva a denumirilor proprii - asa cum NU sunt ele! - cu exemplul deja "gogonat" de impus al jgheabului cu urzici. Reluat si tot "promovata" denumirea de parca vrea sa o "imprime in constiinta semenilor". Poti sa te pui cu omu' in umorile lui?!
Pot sa-l asigur ca denumirea este alta si este catalogata ca atare.
Iar aleea aceea scotziana poate ca are o asa denumire pentru ca vrea sa aduca aminte de ceva cu totul caracteristic acelui brav popor si care, poate, face parte din placerile de tinut minte de toata lumea ale propriei vieti artistice. Kilt-ul, de exemplu, nu te gindi la whisk(e) y!

O fi ele pozele frumoase - si sunt intr-adevar, ca si poze pur si simplu nu si ca fotografii, chiar si numai pentru ca sunt rare si asta in primul rind. Sunt insa poze de tipul "ia uite unde am ajuns io, cine mai e ca mine in...?!".
Nu ma pronunt in privinta esteticii pozelor. Frumusetile patriei sunt suficiente.

Ca si poze pentru un material documentar sunt categoric insuficiente. Si folosesc un cuvint "domol". Sunt doar 'incercari artistice", ceva obisnuit la domnia sa.
Ca atare sa dam artistului ce-s ale lui: felicitari si osanale!
In rest sunt "vorbe insailate".

Am sa iti dau totusi un raspuns care s-a lasat asteptat pina m-am convins: de cind am vorbit noi detaliat despre P. Sura ca si zona interesanta - aceasta a devenit o moda.
Ca atare urmatoarea zona muntoasa - mai putin cunoscuta si la fel de interesanta - ti-o voi arata cind si daca ne vom intilni.
Iar eu sunt de parere ca o astfel de "propaganda" poate face mult rau zonei respective. Ia exemplul colateral al Lacului Cuejdiu. Sunt convins ca ai vazut ce i se pregateste. Ti-as sugera sa faci o compratie cu ce a devenit Lacul Rosu. In acel material.
Sarutmina!

Titus Hen Titus Hen, Luni, 27 Iul 2009, 12:50

Dane, tu ai auzit vreodata de bucuria de a impartasi si altora ceea ce stii, ceea ce vezi? Asa fara nici un alt gand de a te da mare, de a primi aprecieri, de a apararea prin reviste, etc
In afara de cuvinte acre eu nu vazut nimic de la tine. Stii? Ca vulpea...
Vorbesti de schite cu denumiri numai de tine stiute...
Arata-ne si noua una facuta de o persoana despre care se pot capata referinte. Iti promit ca dupa aia, atat eu cat si Paul, vom folosi numai denumirile de acolo. Iar in lipsa lor, lasa-ne sa botezam locurile cum ne pricepem.

Fără foto Dan Loghin, Luni, 27 Iul 2009, 14:21

Multumesc pentru comentariu, domnule Hen. Raspunsuri:

1. Da stiu. Am auzit. Asta fac in mod curent. Sunt si profesor cind si cind. Da - stiu ce inseamna rezonanta celor carora te adresezi. Stiu bine. SI ma bucur tare ca stiu.
Da' ce legatura are asta cu Jgheabul cu/de/la Urzici?

2. Asa este, nu am niciun fel de gind in a ma da mare, a ma face cunoscut, nu doresc sa primesc aprecieri, nu apar prin reviste - altele decit de specialitate.
Cu exceptia citorva articole in colaborare din IIC - din scrisul carora m-am oprit tocmai pentru ca aparusera comentariile "inverse" celor spuse de dvs.
In afara de intrebarea "da' tu de unde stii?" - de fapt asta il rodea pe critic nu ca nu stia el! - cu raspunsul atit de simplu "da' citeste domnule si singur ce-ti trebuie sa iti spun eu si apoi sa comentezi ca nu e chiar asa!...".
Am asistat acum mai multi ani pe Alpinet la un astfel de dialog. Nu eram implicat dar m-am simtit jignit. De ce sa munceasca altul in documentare si celalalt sa intrebe "da' de unde stii dom'le ca-i asa?!". Dar nu ti-ar pune mina pe vreun text.....!
Si prin MC au fost aceleasi probleme.
Asa ca straduiti-va singur! Nu doresc sa va impartasesc din efortul meu si al echipei. Pina la publicare.

Cu ce va deranjeaza de fapt comentariile si/sau persoana mea? Pe Alpinet ma ocup numai de comentarii - peste 99% la fotografii,, iar majoritatea acestor comentarii nu au niciun fel de legatura cu dvs. Si, cu exceptia mai multora, sunt perfect neutre si se adreseaza exact unor cititori "dedicati". Sunt comentarii "baliza". Am mai spus-o!

3. In privinta vulpii, probabil aveti deja o poveste pe care o stiti. Una dintre multele cu vulpi. Eu unul nu stiu la ce va referiti. Probabil insa ca imi veti spune dvs. Nu tin sa o aflu, dar probabil ca mi-o veti "impartasi".

4. Glumiti, desigur, in privinta denumirilor. Probabil va inchipuiti ca le-am pus eu. Nu am atita tupeu in a da/pune denumiri.

Am intrebat insa ceva simplu: cine va permite sa puneti denumiri la/pentru ceva care are deja nume, chiar daca nu il stiti dvs.?! Sau poate tocmai pentru ca nu il stiti. Si asta a devenit o scuza. Eu asta numesc tupeu. Altul decit dreptul descoperitorului necontestat.
Si ce va impiedica sa faceti cautari, asa cum si eu si altii au facut si fac? Vis-a-vis de "vulpe", eu as numi asta mura-n gura!
Pe bune! - chiar va inchipuiti ca in P. Sura am urcat - dvs. mai intii si apoi eu - primii? Ca sunteti descoperitori?!
Si aveti mai mult "drept" decit altul sa puneti ce nume va vine prin cap? De ce?
Pai atunci sa-i spunem Jgheabul Poetilor Uitati. Suna bine. Chiar romantic. Face bine la apetitul turistic. Sau Jgheabul Samponului de Par - daca tot e vorba de urzici.
In China a fost chiar un program finantat de Guvern de denumire pentru o vale formdiabila ca si peisaje dar nelocuita. Cu nume extrem de poetice: Cascada Lacrimilor Rindunicii... etc. Suna turistic neh?!

5. Daca va supara ceva la mine, e OK. Pentru ca, dupa parerea mea, nu neaparat eu va supar mult. Ci faptul ca nu va "impartasesc". Nu stiu ce inseamna "noua". Care noua?!
Chiar nu stiu ce inseamna "altora" - probabil "pluralul" majestatii.
Studiati si singur. Va este mai simplu sa puneti dvs. o denumire decit sa aflati care este aceea? Nu-i asa ca este mai simplu?
Cu titlu de aluzie directa, v-ati simti lezat daca cineva ar schimba numele orasului in care locuiti - asa, din nestiinta? Este o exagerare desigur in context.

Sau cumva problema se reduce la simplul fapt ca mai este cineva - de fapt nu sunt singurul pentru ca nu ma afirm pe Alpinet - care va poate contesta originalitatea in domeniu?
Pe dl. respectiv il cred in stare. Aveam insa alta parere de dvs.

Desigur astept vesti de la dvs. Noi denumiri. Numai de dvs. stiute.
De exemplu vf. cu cota maxima in P. Sura are o denumire cu care poate nu va impacati. Cum este un nume care nu este "larg vehiculat" poate ii puneti dvs. ceva nou. Desi a fost "cucerit" si autentificat cu RT inca din 1982.
Pentru mine e o alta generatie, dar asta nu inseamna ca ma grabesc sa ii schimb numele. Dar pe dvs. cine v-ar putea opri?!

PS1. Voiam sa public in IIC o lista a virfurilor fara nume din Carpatii Romanesti. Renunt. Imi pot inchipui ce ar iesi - de exemplu pentru cel mai apropiat dintre ele din zona in care va manifestati.

PS2. Un gind nu imi da pace: desi avea toata puterea din Romania, se pare ca NC nu si-a dat numele sau nu a denumit nimic pe/la/in munte. Nici el nici nevasta-sa. "De ce oare?!" - vorba bebelushului matur. Desi isi daduse cumva "aprobarea" pentru amintirea marelui Emilian Cristea.
Ma rog, e o poveste relatata de mentorul meu. Fara bibliografie. Deci "incredibila".

PS3. Domnule Hen, daca va straduie atit de mult mincarimea de acest fel, de ce nu ajutati echipa romana sa denumeasca diverse prin Antarctica - asa cum fac, de ani buni!, bulgarii chiar?! Numai ca acolo sunt unele reguli, anumite criterii, plus ca nu se dau denumiri insipide sau de tipul "ma gindeam la mindra mea/cind incaltzam cizma grea!". "Vorbe insailate".
Ca doar e vorba de ditamai baza de date cu denumiri.... 30.000 pina acum.
Si, domnule Hen, va "impartasesc" un atit de public secret. Chiar exista baze de date cu denumiri pina la nivel de "jgheab cu urzici de poeti uitati!". Pen'ca asta-i necazu', poate! - "poeti uitati".

Titus Hen Titus Hen, Luni, 27 Iul 2009, 19:15

"Noua" se referea la comunitatea Alpinet si intr-un sens mai larg la toti cei care iubesc muntele. Daca vrei sa ajuti, ajuti. Daca nu, nu. Fiecare cu ale lui.

Singura schita a Pietrei Sure cu denumiri pe care o cunosc este una facuta de regretatul dr. Iacomi. Dar aceasta se refera doar la versantul dinspre Stanile si nu am tinut-o secreta (dupa cum probabil bine stii), desi nu a fost publicata in ghidurile la care a fost (co) autor.
Nu contest faptul ca ar mai putea sa existe si altele, facute de alti impatimiti ai Ceahlaului dar eu nu am reusit sa le gasesc. Si desigur nici eu, nici Paul, nu avem pretentia ca am fi primii care au pasit pe acolo.
Dar pana la alte surse demne de incredere o sa fac aceleasi referiri, fara nicio pretentie de a fi adoptate/acceptate de altii. Le prefer in locul celor de genul: ramura a treia pe stanga din firul principal care pleca de sub a doua saritoare a celui de-al treila jgheab numarand de la a patra cascada:-P:-P:-P

PS
Denumirile le-am luat dintr-un manuscris secret gasit dupa muuuulte cautari dar am vrut sa ma laud ca le-am pus eu. Daca nu ma crezi, documenteaza-te! Doar nu vrei sa-ti dau mura-n-gura sursa:-P

PS2
Pt cititorii nevinovati care au trebuit sa "inghita" toate randurile astea: promit ca nu mai deschid acest subiect si nici altele adiacente cu dl Loghin aici pe Alpinet.

Fără foto Dan Loghin, Luni, 27 Iul 2009, 23:23

Am inteles ce inseamna "noua". Desigur vorbiti in numele acestora. Este o simpla exemplificare a ceea ce inseamna "tupeu".
Ajut - atunci cind consider macar util. In cazul dvs. premizele sunt doar poetice.

Cunosc imprejurarile care acum va fac sa spuneti ca nu ati tinut "secreta" (schita) - tocmai pentru ca o avea si altcineva. Si stiau si altii - desi nu-i chiar la indemina.
Ati uitat ca ati facut exact la fel: ati cerut informatii fara sa dati nimic in schimb. Pentru a afla citi mai stiu si cit stiu altii!
Acesta este exact motivul pentru care nu doresc sa va ajut. Pe dvs.
Iar acum va ascundeti in spatele lui "noua"...

Dr. Iacomi este/a fost o somitate indiscutabila. Am un respect enorm pentru domnia sa.
Ati ghicit - mai sunt si alte surse.

Faptul ca aveti acces si la surse de tipul "ramura a treia...." - care nici pe mine nu ma intereseaza aici dar nu le desconsider deloc, si asta din cu totul alte motive - nu ma face sa ma reped sa denumesc eu acele ramuri sau cum vreti sa le spuneti, in locul unor denumiri pe care poate acela nu a mai apucat sa le puna.
E un fel de: "daca ala nu le-a denumit" - din simpla modestie uneori! - "ia sa ma apuc io! Ca poate nu mai stie nimeni.". Acesta este adevaratul repros: desconsiderati munca altora - voit sau nu! Ba mai aveti si pretentia intiietatii.
Pastrati-va manuscrisele secrete. Cu tot respectul pentru ele - am pretentia/neobrazarea de a crede ca sursele mele le acopera/include pe ale dvs. Strict in/pentru/la acest caz. Pardon!: sursele "noastre".

In rest asa e! - fiecare cu ale lui. Exact asta este si parerea mea - inclusiv referitoare la ultimul set de poze.
Aveti dreptate - acest subiect devine inchis. Ramine insa simpla politetze: nu am fost de acord sa ma tutuitzi, dle Hen. Simpla politetze de acest fel v-ar mai fi limitat din tupeu.
Ture frumoase.

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 28 Iul 2009, 0:56

:-D

Crina Sarbu Crina Sarbu, Joi, 30 Iul 2009, 0:08

@Titus: ref. PS2 al tau: "cititorii nostri sunt mai destepti ca ai vostri" winkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!, asa ca sarind peste ce nu este important in aceste comentarii si ajungand le cele mai scurte si la obiect, doar multumesc. tie si lui Paul default! imagini si descrieri de suflet, ca de la alpinet la alpinet!!!
"Ai reusit, continua; n-ai reusit continua!"
Restul, merge pe principiul supapelor: un mare fasssssssssss!!!
toate bune!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 31 Iul 2009, 12:22

Mi-ati placut dna Sirbu! Aveti talent sau numai intuitie in astfel de aprecieri!? Asta imi aduce aminte de un student pe care l-am picat (si) pentru ca venise baut. A raspuns cu o rigiiala! Am ris: este si asta un mod de a-ti da aere, neh?!:-P

Crina Sarbu Crina Sarbu, Vineri, 31 Iul 2009, 13:46

@D. L.: apreciez ca in sfarsit v-ati luat inima in dinti sa faceti aceasta declaratie:-P:-P:-P, in fata intregului public; toata "stima" pentru cel care este mare in fata celui mic si multumesc lui Dzeu ca am avut profesori "real"... despre mine, nu se poate spune ca am fost chiar studenta, neavand la activ nicio restanta si implicit liber la vacantza de vara pentru batut muntii...cat despre povestea cu bautura, cam intrati in niste meandre periculoase...dar va place adrenalina de proasta calitate, ce sa-i faci, e criza doar.......
cand chiar veti vrea sa discutam pe marginea unei teme montane, voi raspunde "prezent"; timpul meu este insa prea pretios pentru a-l irosi pe mahalagisme "intelectuale"...scopul Alpinet e unul total diferit de conceptiile pe care le expuneti...
asta in ideea in care veti sta de vorba cu Crina Sarbu...
pana atunci, din partea Crinei Sirbu (probabil un personaj virtual cu care va bagati in seama de multa vreme, la multe din comentariile mele) un virtual: numai de bine.... (de regula, e bine sa fii treaz, vigilentza te scuteste de multe neplaceri)
un weekend binemeritat va doresc!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 31 Iul 2009, 16:23

Multumesc asemenea! Ture frumoase!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Paul Airinei
 1-20 din 358
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Mai multă culoare, mai multă poftă de viaţă!
Sasha Postelnicu
Cine ar fi crezut că o să ajungi la capătul lumii cu aşa bagaj:-P
La mulţi ani Sasha!
16 Aug
Efuziv
Paul Airinei
“Forêt paisibles, forêts paisibles…”
De ce nu bat alţi munţi...
Să ştii că de frică, mi-e groaznic de frică
Că n-o să am destul timp să cunosc Ceahlăul,
Nici Piatra Sură, nici drumul Prinţului
Muntele ăsta l-am urcat prima oară acum douăzeci de ani
Şi nu-l cunosc nici jumătate, ce spun eu...
Nici sfert. De fiecare dată merg prin alte locuri
Sau dacă-i acelaşi măcar sunt anotimpuri diferite
Alte tablouri vezi chiar dacă-i acelaşi munte.
Nu pot să-ţi descriu în cuvinte ce m-atrage la el
“Forêts paisibles, forêts paisibles
Jamais un vain désir ne trouble ici nos coeurs.
S’ils sont sensibles, s’ils sont sensible
Fortune, ce n’est pas au prix de tes faveurs.”
Nu încerca să traduci, n-ai să înţelegi nimic.
Adaugă şi muzica venită din memoria pierdută
http://www.youtube.com/watch?v=-KBGMnuFo_E
Închide ochii şi ascultă, nu ţi se pare cunoscut?
http://www.youtube.com/watch?v=S_112ses6wA&feature=related
Mai încearcă altă variantă:
http://www.youtube.com/watch?v=ur5EYFT8yGY
Sau asta:
http://www.youtube.com/watch?v=wYSqD_ECQeg
Acum adaugă şi sălbaticii şi deschide ochii:
http://www.youtube.com/watch?v=3zegtH-acXE&feature=related
18 Oct
Invaziv
Paul Airinei
A vrut cineva alţi munţi? Peisaje exotice?
Dacă nu putem s-ajungem noi vin ele la noi
Elementul invaziv de aici este tocmai din Japonia
Tufişul frumos colorat din spatele gardului
Se numeşte Fallopia Japonica şi am întâlnit-o
În septembrie înflorită de-a lungul pârâului Bistra.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/2927/1/planta_melifera/
Sau
http://www.recorduri.lovendal.net/cele-mai-ucigatoare-5-plante-din-lume/
18 Oct
Nud
Paul Airinei
I. Simionescu spunea că are ochi de opal
Cred că e o varietate de opal de foc.
Am mai văzut eu nestemate prin Ceahlău
dar ca asta nu.
29 Iun
Şaua Hamzoaia
Paul Airinei
Dacă ce vezi tu e Poiana Maicilor înseamnă că poteca turistică trece pe lângă turnul lui Budu
Iar Poiana Văratec s-a mutat în Stănile
Şi fiindcă acum cinzeci de ani pe acolo trecea un traseu
Înseamnă că eu sunt mic copil sau am dat în mintea copiilor:-P
29 Iun
Nimeni împrejur
Mihaela-Alina Radu
Şi totuşi mulţimea tăcută a fulgilor de nea
Parcă ne spune ceva acum în miezul verii:
-La mulţi ani Mihaela!
19 Iun
Pietrele Mariei
Paul Airinei
Mâine sunt trei săptămâni. Cred că s-au şi trecut bujorii.
Dar n-am ştiut că ai proprietăţi aici cu toate că am avut o bănuială când te-am văzut cu balaurul tău.
O fi pentru pază şi protecţie sau numai de poză?
:-P
2 Iun
Testoasa de Macin
Andreea B
Mă treceau aşa de ieri nişte fiori
-Ia spune drăguţă broscuţă
În grădina ta mai sunt bujori
Sau deja sunt la borcan dulceaţă
Vai, vai, vai deja ai făcut-o lată
Ţi-a mai rămas frunză de-o salată:-P
5 Mai
"Ce mi-i vremea, când de veacuri..."
Daniela Ursu
Poate te lămureşti aici:
http://www.panoramio.com/photo/46870610
30 Mar
cioban
sorin stanciu
Ochiul critic a stricat tot farmecul
Şi-au rămas doar iluzii pierdute
Dar decât la câştig cu o minciună
Mai bine păgubaş de o fantasmă:-P
9 Mar
La stână
Paul Airinei
Afară ninge deşănţat
Şi-n sobă nu mai arde focul
Călcând un fulg de nea
Ai derapat? aşa e jocul.
Da... dar dacă-i controlat?:-P
28 Feb
La stână
Paul Airinei
Şi caii verzi se-adapă
Din izvorul nemuririi
Ca pacostea în contra firii,
Dar unde dai şi unde crapă:-P
4 Feb
La stână
Paul Airinei
Ne-am pricopsit în schimb
Cu verii lor mai eleganţi, cu nimb
Ce-ntorc vorba în structură
Amuţeşte doina sub cultură
Prin fisuri mai bagă o şopârlă
Sunt şcoliţi şi chiar de neam
Da... dar neam de târlă:-(
1 Feb
Pârtie
Paul Airinei
Autorul harţii este prof. univ. dr. doc. Grigore Posea
Pe o altă hartă mai în detaliu este Obcina Largul
N-am cum să verific şi nici nu mă pot muta în arhivă:-D
6 Ian
Pândă
Paul Airinei
Aici n-am găsit nici sobă nici cuptor
Doar un prag de gresie de vreun metru
Peste care trece Humorul
Iar locul se numeşte La Durlui
La fel cum nici Poliţele cu Crini
Nu au nici poliţe şi nici crini
Poate ai de plătit vreo poliţă
Ei, la asta nu m-am gândit:-D
6 Ian
Pândă
Paul Airinei
Iniţial am venit pentru Durlui, un fel de cascade, repezişuri
Pe apa Humorului
De pescuit?... da, puteam fi pescuiţi din apă:-D
În schimb am prins un apus frumos peste Obcina Mare.
6 Ian
Pârtie
Paul Airinei
În faţă dreapta este Obcina Humorului, în stânga Obcina Scoruşetului
Amândouă sunt în Obcina Mare, o parte din Obcinele Bucovinei
Şi mai departe din Carpaţii Maramureşului şi Bucovinei.
Iar pârtia se află în munţii Suhei din munţii Stânişoarei
Mult din puţin.
6 Ian
la Sâmbăta de Sus
Ileana Damian
Cerul fără nori
Trompeta îngerilor
Glas de sărbători
16 Dec
Nuvela Zarandeana
Romeo Cretu
Un fel de efect "Novaia Zemlea"
Sau un defect al ochilor mei?:-P
8 Dec
Koenigsjodler
Sorin Rechiţan
8 Dec
Comentarii înscrise de Paul Airinei
 1-20 din 358
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2022