“E pur si muove”.

Înscrisă de: Gergely Iosif
“E pur si muove”.
Data publicării: : 11 Aug 2009, vizualizări:: 9252
Localizare geografica: România, Muntii BIHOR, Poiana Calineasa
Echipament folosit: canon EOS 1000D
Descriere: - aceste binecunoscute cuvinte au fost rostite de Galilei. Galilei afirmase in mod oficial ca pamantul se invarteste. La vremea aceea, Biserica, nu era de acord cu o asemenea afirmatie, pentru ca era in contradictie cu Scriptura. Trimis in judecata, Galilei a revenit asupra afirmatiilor sale, dar curajos si sigur ca ceea ce spune e adevarat, la sfarsitul procesului a rostit cuvintele: “E pur si muove”.
Gergely Iosif - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 11 Aug 2009, 21:46

Cateva precizari:

In primul rand, cuvintele "Si totusi, se misca" ii sunt doar atribuite lui Galileo. In realitate nu exista nici un document care sa ateste ca el le-a rostit cu adevarat. In realitate, nedorind sa impartaseasca soarta lui Giordano Bruno care a sfarsit ars de biserica pe rug, Galileo s-a dezis de afirmatia sa initiala cu privire la faptul ca nu pamantul ci soarele se afla in mijlocul sistemului nostru planetar, si astfel nu a fost aruncat in inchisoare de Inchizitie. Din cauza ca si-a retras afirmatia Galileo a primit doar domiciliu fortat pana la sfarsitul vietii lui. Toata aceasta poveste in jurul cuivntelor "E pur si muove" e astfel o legenda.

E foarte adevarat insa ca biserica a respins teoria heliocentrica cu privire la sistemul nostru solar pentru ca, intr-adevar, contravine textului Cartii Genezei (Facerei, cum e numita la noi). La scurt timp dupa Galileo, Nicolas Copernicus, Johanes Keppler si Isaak Newton au dovedit ca pamantul se invarteste in jurul soarelui si ca astfel, "sfinta scriptura" face afirmatii false. Acest fapt demonstreaza inca odata ca ceea ce a fost pus in Biblie sunt texte scrise de calugari care aveau cunostintele stiintifice ale vremii respective si nu de o presupusa divinitate.

In ciuda datelor produse de mai sus enumeratii oameni de stiinta, biserica a continuat sa refuze sa accepte ca soarele e in mujlocul sistemului nostru planetar si ca toate celelalte planete se invart in jurul lui pana prin secolul al XVIII-lea.

Fără foto Bogdan Ionescu, Marţi, 11 Aug 2009, 22:37

Ok, si totusi se misca nu?
Multumim domnului Paul pentru lectia de istorie/astronomie adusa aici.
Mie imi place cadrul.
Domnule Iosif, cam cat ati expus?
Dupa cat de "miscate sunt stelele" as aproxima in jur de 60 de minute. Gresesc?

Fără foto adrian lupea, Miercuri, 12 Aug 2009, 0:18

si totusi cerul trebuie sa fie albastru inchis... acu' ca inchizitia nu mai e pe capu nostru, cine ne limiteaza sa gindim? cu cit aparatele sint mai performante, cu histograme in timp real, iso flexibil, ca sa nu mai care gutupanu filme, balans de alb si multe chestii care, ne-au facut un pic viata mai usoara, noua ne e lene sa gindim pe ce butoane sa apasam ca poza sa nu iasa cacanie,

Gergely Iosif Gergely Iosif, Miercuri, 12 Aug 2009, 1:12

expunere 60 min, orizontul e galben de la rasarit, poza e facuta spre dimineata:-?

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 12 Aug 2009, 10:14

@GP: Sunt sigur ca este vorba de o simpla scapare: anul procesului lui Galilei a fost in 1633, iar Copernic s-a ridicat la ceruri sa-si admire teoria prin 1543. Asa ca sintagma "la scurt timp dupa... " este de corectat.
Banuiam insa ca vreti sa aduceti in discutie pe Tycho Brahe, de la care Galilei a avut multe de invatat, inclusiv cum s-o scalde in privinta "invirtirii". Acela fost contextul lui "E pur si muove", anume de la miezul teoriei lui Brahe.
Bibliografia pe care se baza Biserica nu include Facerea (Cartea Facerii nu Facerei) ci, apud documentele procesului, Psalmii 93:1, 96:10, 100:5, Cronici 1 16:30, Ecleziastul 1:5.
(Ca sa nu mi se mai reproseze ca nu arat bibliografia).
Iar Galilei s-a aparat cu Sf. Augustin.
Btw Galilei era doar "suspect de erezie" nu i se reprosa, de fapt, teoria in ansamblu. Era o chestiune de interpretare, iar interpretarea lui Galilei, era, partial, suspectata de erezie, mai exact citari din Biblie "in context cu totul nepotrivit credintei...". Pentru ca Galilei a cautat argumente de sustinere a teoriei "sale" in scrierile Bibliei si invataturile sfintilor. Acesta a fost reprosul.

Din oarece respect puteati folosi aici Biserica (cu B mare). "biserica" se foloseste pentru constructia in sine.

Mai adinc ati putea studia "folosinta" lui "se invirteste" in domeniul astronomic. V-ar lamuri si alte taine din domeniu. :-P

Altfel, admir intodeauna astfel de poze.

Iulius Carebia Iulius Carebia, Miercuri, 12 Aug 2009, 11:50

Excelenta ideea, Jojika!:-)

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Miercuri, 12 Aug 2009, 13:44

Paul, am înţeles concepţia ta cu privire la Biblie, ti-ai mai făcut-o cunoscută şi cu altă ocazie. Doresc însă să-ţi atrag atenţia asupra faptului că nu ai ales locul potrivit pentru astfel de comentarii, care i-ar putea chiar leza pe cei pentru care respectivele scrieri constituie texte sacre. Sugestia mea este să ne limităm la discuţii despre munte şi fotografie!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 12 Aug 2009, 17:15

Andreea, nu stiu pe cine "lezeaza" adevarul dar ar trebui cel putin sa observi cu atentie ce se intampla sub o fotografie inainte de a decide care trebuie sa fie limitele noastre in materie de cunoastere (ca si cum ele sunt necesare). Nu am facut decat sa comentez la textul descrierii afisat de cel care a facut fotografia. Trebuie sa lucrezi de asemenea putin la semantica si sa fii atenta la intelessul cuvintelor pe care le folosesti. Eu nu am o "conceptie" cu privire la Biblie, ci o "opinie". Opinia asta se intampla sa fie fundamentata pe fapte si nu pe iluzii sau credinta. Daca cineva doreste sa considere textul povestii Alba ca Zapada sacru, asta nu inseamna ca e sacru. Sugestia mea e sa nu te erijezi in arbitrul a ceea ce trebuie si ce nu trebuie spus sub fotografii si sa te stradui mai mult sa aflii daca ceea ce se spune e sau nu adevarat. Iar adevarul va va elibera pe toti....

In rest, Galileo a scris in 1632 o lucrare intitulata "Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii." In baza acestei carti biserica l-a pus sub acuzatie de herezie. Discutia era in jurul cuvintelor "e pur si muove" care i-au fost atribuite lui si nu in legatura cu istoria sistemului heliocentric. Tycho Brahe a fost un mare om de stiinta, dar, el a propus de fapt un sistem in care soarele se invartea in jurul pamantului iar celelalte planete se invarteau in jurul soarelui, ceea ce, asa cum stim, e absolut fals. Galileo a fost primul om de stiinta care s-a uitat la cer prin telescopul pe care de altfel l-a inventat si astfel a putut confirma sistemul heliocentric propus mai devreme de Copernicus. Copernicus si-a dedicat doar o mica parte din viata astronomiei, motiv pentru care lucrarile lui au fost cunoscute mai mult dupa moarte sa. Galileo a fost primul om de stiinta care a pus problema foarte direct, motiv pentru care el a devenit o amenintare pentru biserica. Unul dintre cei mai mari fizicieni ai timpurilor noastre, Stephen Hawkin a spus despre Galileo ca poate fi considerat parintele stiintei moderne. "Cazul Galilei" e doar una dintre situatiile din istoria omenirii care dovetesc ignoranta si ingustimea de gandire a bisericii cat si lipsa de sacralitate a textelor din Biblie, multe dintre ele scrise sau manipulate de preoti avand conostinte modeste pentru a se potrivi cu doctrina bisericii. Sa nu uitam ca aceiasi biserica care l-a ars pe rug pe Giordano Bruno pentru ca, printre altele, el era adeptul conceptului de "pluralism cosmic", al ideii de existenta a vietii umane in alte colturi ale universului, a anuntat public in 2008 ca existenta extraterestrilor e un fapt.

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Miercuri, 12 Aug 2009, 19:33

Paul, „daca cineva doreşte să considere textul poveştii Alba ca Zăpada sacru”, înseamnă ca e sacru PENTRU RESPECTIVUL OM şi orice altă persoană care se pretinde a fi civilizată are obligaţia morală să-i respecte convingerile religioase şi să nu i le catalogheze ca fiind „iluzii”.
Observ că tu te erijezi într-un cunoscător absolut al adevărului, care, în public, pe un site cu tematică montană, poate desconsidera elemente definitorii ale unor religii. Exprimări precum: "ceea ce a fost pus in Biblie sunt texte scrise de calugari care aveau cunostintele stiintifice ale vremii respective si nu de o presupusa divinitate" sau ""sfinta scriptura" face afirmatii false", chiar dacă sunt "opiniile" tale personale, sunt afirmaţii pe care bunul simţ şi respectul faţă de convingerile altora ar trebui să te facă să nu le expui cu o asemenea nonşalanţă în public. Nu de alta, dar poate că printre membrii acestui site sunt şi unii pentru care textul de la 2 Timotei 3:16 reprezintă o convingere personală şi atunci poate sesizezi şi tu pe cine lezezi cu aroganţa cu care îţi exprimi opinia. Dacă nici acum n-ai înţeles în ce mod şi pe cine lezezi, atunci nu cred că există vreo "semantică" care să te lumineze...

Fără foto cezar jipa, Miercuri, 12 Aug 2009, 21:31

of, of, of...iar teoreticieni, mai oameni buni, rezumati-va la munte, si mie imi place istoria, via sat historiy este unul din grila mea de preferinte dar aici suntem pe munte, ce dumnezeu!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 12 Aug 2009, 21:58

Cezar, aici pe pamant suntem pe un forum de idei, muntele e doar un pretex. Toate experientele noastre in material sunt o sansa de a invata ceva despre noi insine si despre lumea din jur.

Andreea: asa cum am mai spus-o si alta data, faptul ca noi dezbatem ceea ce cred altii nu e un semn de lipsa de consideratie sau respect pentru persoana respectiva, e un fapt firesc de viata atata timp cat se petrece in termeni civilizati.

Faptul ca textele din biblie au fost scrise de calugari e atestat de cercetatorii biblici. Cartile din Vechiul Testament, de exemplu, sunt datate la secolul 6-4 inaintea erei noastre iar originea textului e in brahmanism si traditii egiptene. Faptul ca sunt o multime de afirmatii facute in Biblie care au fost dmonstrate a fi false e de asemnea o realitate obiectiva. Singurul lucru care merita respect, referitor la convingerile altora, e adevarul. Voltaire spunea ca "Cei care ne fac sa credem in absurditati ne fac sa comitem atrocitati" iar istoria religiei nu e straina de atrocitati pentru ca oamenii au fost pusi de biserica ca "apere credinta".

Si pentru ca tot te-ai referit la 2 Timotei, trebuie sa sti ca, nici scrisoarea asta nu a fost scrisa de Dumnezeu, e una dintre scrisorile introduse de biserica in Biblie, una dintre asa numitele Scrisori Pastorale. Cei care cred ca Dumnezeu se ocupa cu scrisul de carti, il reduc la dimensiuni pur umane si asta nu e un semn de mare respect pentru el. Imi pare rau pentru cei care se simt "lezati" de adevar, dar, poate ca e timpul sa-si revizuiasca optiunile in viata. Intre timp, fiecare e liber sa creada in ce vrea iar noi suntem liberi, prin constitutie, sa vorbim despre ce dorim sa vorbim.

Daca cititi cu atentie Biblia veti afla, printere altele, ca atat Isus cat si Paul erau critici la adresa celor care credeau si indemnau oamenii sa cunoasca, nu sa creada, sa afle adevarul... pentru ca adevarul ii va elibera. Ar fi foarte grav si periculos pentru civilizatia umana sa continuam sa existam crezand ca daca Alba ca Zapada e un text sacru, atunci e sacru... Conform acestei mentalitati, daca cineva crede ca Mein Kampf al lui HItler sau discursul lui Nicolae Ceausescu la al IX-lea congres sunt texte sacre, atunci sunt sacre, nu-i asa?

Fără foto Bogdan Ionescu, Joi, 13 Aug 2009, 4:31

Domnule Paul, ne cam oboSSesti cu comentariile tale si ai grija la biblie sau Biblie.
Aici unii oameni pasionati de munte posteaza poze, nu cred ca la fiecare poza trebuie sa iesim in evidenta cu un nivel ridicat de cunostinte in materie.
Ce cauta Ceausescu, Hitler si 2 Timotei la un cadru cu o expunere lunga pe bolta cereasca???
Prefer sa vorbiti de timpi de expunere, diafragme, valori ISO etc... sau acolo nu va pricepeti?
Si in loc de incheiere....fain portofoliu aveti!

Fără foto Dan Loghin, Joi, 13 Aug 2009, 14:18

Si totusi, formidabila poza! Au mai fost asa, dar asta are ceva in plus. Cred ca rasaritul acela adauga ceva...

Ciprian Streteanu Ciprian Streteanu, Vineri, 14 Aug 2009, 15:48

fotografia excelenta, observatiile domnului Gheorghiu Paul de asemenea

marius schmidt marius schmidt, Sâmbătă, 15 Aug 2009, 9:18

In luc sa savuram poza trebuie sa citim tot felul de comentarii inutile facute pe baza unui simplu titlu! Domnului Paul ii face o deosebita placere sa comenteze astfel de titluri! Din pacate albumul foto al dansului e gol asa ca cei care ar vrea sa faca si ei un comment nu au posibilitatea!:-D

Dragos Dula Dragos Dula, Sâmbătă, 15 Aug 2009, 15:02

Bravo pentru foto si nu numai...chiar daca pe unii i-au agasat postarile off-topic mie mi-au parut cel putin interesante , obiective si de bun simt...suntem totusi in 2009, Inchizitia a disparut asa ca putem sa ne punem intrebari si sa polemizam, inclusiv pe teme de religie...si chiar asa, la munte find, in jurul unui foc de tabara, sub lumina stelelor de ce nu am discuta tocmai despre creatie si tot ceea ce ne inconjoara...pe mine unul, tocmai un asemenea cadru ma provoaca...anyway, un plus de toleranta , ca oameni de munte cum ne placem sa credem ca suntem, este binevenita oricand si oriunde, chiar si aici...:-)

Fără foto Florea Dinu, Duminică, 16 Aug 2009, 1:29

Sunt absolut de acord cu sugestia la toleranţă lansată de Dragoş. Faptul că unii au poze, unii le analizeză şi alţii fac ambele nu implică că doar "pozarii" ar fi cu o treaptă mai sus (decât noi, ceilalţi), aşa cum implică un ante-comentator.

Fără foto raul ghiu, Duminică, 16 Aug 2009, 5:13

Frumoasa imaginea, dar mi-ar fi placut si mie putin albastru... doar putin.

(cat despre tulburatorul Paul Gheorghiu, are si el nevoie de un loc de refulare a oaresce necazuri care-l macina. Am banuiala ca e un caz clinic.)

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Marţi, 18 Aug 2009, 21:04

Asadar, celor care afirma ca am comentat in afara subiectului fotografiei le amintesc, cu tot respectul, ca fotografia are drept titlu "e pur si muove", iar cometariul meu e direct legat de acest titlul si de comentariul in descrierea fotografie oferit de autor. Titlul multora dintre fotografiile minunate afisate pe Alpinet are sau nu semnificatie. Acesta e unul dintre cazurile in care titlul, cat si cometariul autorului, transmit mesajul principal al fotografiei. O fotografie e o frantura dintr-o realitate pe care nu o putem analiza separat de intreg, decat daca decidem la nivel personal sa credem ca ceea ce vedem in fotografie nu are nici o legatura cu universul in care traim. O astfel de decizie ne rupe insa de realitate si ne indeparteaza de misiunea noastra in viata.

Pentru Marius si Bogdan: faptul ca public sau nu fotografii pe Alpinet nu are nici o legatura cu comentariul de mai sus. Ma intreb, de exemplu, voi de ce nu aveti nimic de spus despre subiectul fotografiei "e pur si muove" sau despre continutul comentariului fotografului? Cu toate astea, e decizia voastra personala si nu o regula generala de comportament sa comentati cu privire la ISO sau deschiderea diafragmei. Cu ani in urma aveam studiul meu fotografic intr-o mica odaie a apartamentului meu astfel ca nu sunt total ignorant in materie de fotografie, dar nici un expert. Privesc fotografia ca pe un mod de a comunica o anume informatie, mai mult sau mai putin voluntar, si nu ca pe o procedura pur tehnica. Apreciez calitatea majoritatii fotografiilor dar, asa cum ati observat, e foarte rar cand discut partea tehnica a unei fotografii. Sunt mult mai interesat de ceea ce transmite, sugereaza, comunica imaginea in cauza, titlul sau comentariile autorului in alte instante. Daca voi avea vreodata fotografii pe care le voi gasi suficient de interesante, le voi publica cu placere si fara pretentii pe Alpinet. Intre timp, insa, asta e un subiect separat de dreptul fiecaruia dintre noi de a comenta in mod decent sub fotografiile altora asa cum consideram necesar si nu cum "prefera" altii.

Raul Ghiu: Am observat cum nu odata ai facut cometarii derogatorii la adresa celor care au opinii diferite de ale tale. Ce-i drept, in astfel de situatii opiniile tale lipsesc pentru ca e mai usor sa ataci persoanele care iti displac decat sa citesti si sa te informezi cu privire la subiectul discutat. In comentariu tau nu eziti sa ma faci practic nebun ("un caz clinic") pentru ca am spus adevarul despre un fapt istoric care contravine credintelor tale. Trebuie sa sti insa ca atacurile la persona nu reprezinta o judecatat de valoare asupra tintei pe care ti-o alegi ci o manifestare publica a capacitatilor tale intelectuale. Cei care folosesc astfel de invective nu au altceva mai bun de spus. Daca mesajul le displace si nu au argumente contra, atunci ei recurg la denigrarea mesagerului. Daca gasesti ca ceva e fals in comentariul meu poti sa dovesti cu argumente acest lucru. Lipsa de cunostinte se traduce insa in lipsa de argumente iar lipsa de argumente se manifesta prin folosirea de invective. Cei care "cred", de exemplu, ca teoria evolutiei e sfanta precum cartea Bibliei au drept erou un idivid, profesor la Oxford, pe nume Richard Dawkins. Dawkins e insa un profesor extrem de ignorant care a afirmat, printre altele, ca cei care nu cred in evolutie sunt fie "idioti, stupizi sau nemernici". Cu alte cuvinte, daca nu crezi in ce crede Dawkins sau Raul din Canda, esti un indiot (iar "idiot" e un termen medical care se refera la sanatatea mintala a unui individ). Conform mentalitatii lui Dawkins, care e un ateist declarat, si Raul, care crede ca Biblia e un text sacru, Einstein era un astfel de "idiot". Ma simt bine sa fiu pus intr-o astfel de companie desi ma indoiesc ca Raul a intentionat acest lucru (lol). Nu cred ca astfel de comentarii ii fac cinste nici lui Raul si nici lui Dawkins, dar, fiecare avem de invatat cate ceva din mentalitatea lor, din felul cum comentateaza, si din felul cum ii trateaza pe altii.

Fotografiile cu munti sunt produse de oameni care vor sa transmita ceva semenilor lor, nu sunt doar niste produse ale indistriei chimice sau electronice. Fiecare experienta pe care o traim, incluzand cele fotografice, ne ajuta sa intelegem mai bine cine suntem si car e locul nostru in univers. Pentru ca asa cum spunea odata marele explorator Sir Edmund Hillary, cel care in 1953 a cucerit varful Everest pentru prima data in istoria cunoscuta a omenirii: "Noi nu cucerim muntele, ci pe noi insine." Fiecare fotografie de pe Alpinet e astfel o poarta care se deschide spre acel tainic univers uman, un univers care asteapta sa fie descoperit de fiecare dintre noi spre binele tuturor.

Fără foto raul ghiu, Marţi, 18 Aug 2009, 23:28

Te macina rau, mai baiatule...

Fără foto Bogdan Ionescu, Miercuri, 19 Aug 2009, 18:32

Domnule Paul, daca stam sa ne legam de detalii, am citit cu atentie comentariile dvs si spre surprinderea mea am gasit destule greseli de ortografie si de exprimare, asa ca nu cred ca e cazul sa va dati rotund in colturi aici. Nu cred ca sunteti pus la curent cu ultimele modificari de genul "nici o" transformat mai nou in "nicio", de asemenea cred ca e o diferenta de "studiu fotografic in apartament" si "studio fotografic". Ca sa nu mai zic de "indistria" chimica...
Si ca sa ne intoarcem pur si simplu la subiect, conform wikipedia.org, cuvintele "e pur si muove" ii sunt atribuite lui Galileo Galilei si nu altcuiva.
Daca o sa apara pe Alpinet o fotografie cu luna vom face un topic bazat pe aselenizarea (sau nu) a misiunii Apollo 11 din 1969 sau despre geologia lunii?
In continuare astept sa postati ceva fotografii pentru ca sunt sigur ca aveti ce arata!

PS: bine spus, Raul!

marius schmidt marius schmidt, Miercuri, 19 Aug 2009, 18:59

E tare deplasat sa faci atatea commenturi inutile pe o poza asa faiana! Deci d-le Paul astept sa vad o fotografie lucrata in "studiul de fotografie " al apartamentului d-voastra si at mai vb! La mai multe fotografii d-le paul!

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 19 Aug 2009, 19:54

Pacat ca dl. G. si-a sters poza de membru. Nu de alta, dar ar fi fost instructiv sa efectuam un studiu pseudo-stiintific referitor la frecventa comentariilor domniei sale pe motive de divinitate, biserica, religie, crestinism.
Statistica ar fi fost chiar interesanta, dovedind ravna si chiar o oarecare obstinatie a dansului in a dovedi falsitatea celor pomenite mai sus.
Si mai interesant ar fi sa aflam care sunt convingerile religioase ale dansului (if any), dat fiind faptul ca o critica neincetata poate indica o afiliere la... un grup de interese concurential?!
Moroni, perhaps?

Sau e doar o simpla obsesie? Cf. Dex.

Fără foto Cristi Cuţurescu, Miercuri, 19 Aug 2009, 20:14

Frumoasa fotografie! Eu, fara suparare, gasesc totusi oarecum deranjanta pata de lumina a cortului albastru. Imi pare arsa.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 19 Aug 2009, 20:59

Cateva citate din comentariile de mai sus:

Raul Ghiu (merita citat in intregime pentru ca e scurt si reprezentativ pentru mentalitatea celor care nu au nimic de spus si sunt suparati foc pe ceilalti care spun ceva) "Te macina rau, mai baiatule" Un comentariu ca si cele de pana acum: cand nu au nimic de spus e o greseala sa incerci sa spui ceva....

Bogdan Ionescu: Faci confuzii intre greseli de ortografie si greseli de tastare. Eu unul nu sunt un sfant in aceasta privinta mai ales ca scriu foarte rar in romaneste, dar, daca tot ai mers pe wikipedia fa o escala si pe dex sau pe Webster. Exista o diferenta intre "a-i fi atribuit" ceva cuiva si a fi sigur ca acel cineva a spus acel lucru. Cand wikipedia spune ca "e pur si muove" este "attributed to Galileo" inseamna ca nu exista nicio (vezi, am invatat lectia) dovada ca el a rostit aceste cuvinte. Ele ii sunt doar "atribuite" lui si daca citesti cu atentie ce spune wikipedia vei afla cum s-a ajuns la aceasta situatie. Expresia "a face un topic" e de asemenea gresita. Corect ar fi fost "abordam topicul"... lasand la o parte ca limba romanengleza nu a fost inca inventata, dar mege si asa... Asa cum ai observat, sub o multime de fotografii se discuta relativ la subiectul din fotografie, ca de exemplu, sub fotografia cu cabana parasita de la Urlea unde se discuta problema lipsei de interes a politicienilor fata de problemele tursimului. Te deranjeaza acest lucru? Te-ar deranja sa discuti despre aselenizare sub o fotografie cu Luna? De ce? Daca te deranjeaza pur si simplu fara nici un motiv, sfatul meu e sa nu participi. Nu are insa nici un sens sa te superi pe cei care discuta despre lucruri pe care tu nu le agreezi sau nu le "preferi". Lumea nu exista asa cum preferam noi.

Adrian Rosca: Nu am vrut sa te dezamagesc, mi-am sters poza de membru pentru ca mi-am schimbat-o. Nu pierde asadar speranta ca vei putea efectua studiul "pseudo-stiintific" cu privire la comentariile mele, mai ales ca nu ar avea nici o legatura cu existenta sau non-existenta fotografiei mele. Pentru prietenii mei de la SRI insa, nu e nici o problema, au toate datele la dispozitie. Sper sa ajungi la oaresce concluzie desi ma indoiesc ca va avea vreo semnificatie anume. Daca te uiti insa putin in jur la ce se intampla in Romania si in lume de altfel, vei intelge de ce in unele dintre comentariile mele zabovesc mai mult asupra subiectului religiei. In rest, trebuie sa recunosc ca ai simtul umorului: Moroni!!!(cu referinta la mormoni, pentru cei care nu sunt familiari cu termenul) Sper sa nu te dezamagesc dinou dar, am doar o singura sotie si doi copii rezultati din aceiasi casatorie.

Inca odata, lumea din jur se schimba si noi odata cu ea. Cei care au ales insa sa ramana blocati in mentalitatea trecutului sunt in pericol sa rateze aceasta ocazie de a evolua spiritual. Calatoria fiecaruia dintre noi continua indiferent de opiniile judecatorilor de pe margine. As vrea insa sa inchei prin a spune ca le multumesc celor care mi-au adresat criticile lor si au generat aceasta conversatie din care fiecare dintre noi avem de invatat cate ceva... daca suntem dispusi sa invatam.

Fără foto Bogdan Ionescu, Joi, 20 Aug 2009, 3:01

Domnule Paul, ati schimbat poza de membru dar...nu se vede alta. Sau preferati o poza "blank" care va reprezinta mai bine? Cu tot respectul dar cred ca incercati sa faceti pe desteptul unde nu e cazul. Comentati fotografii iar dvs aveti un portofoli...gol. E ca si cum as face eu pe grozavul printre pescari si nici macar nu am undita.

Fără foto raul ghiu, Joi, 20 Aug 2009, 3:08

Paul, scuze pentru brevitate. Viata e prea scurta si unele chestii imi iau mai mult timp decat problema Gheorgiu. Iti recomand si tie: nu mai pierde vremea cu Google si National Inquirer, cine vrea informatiile pe care le prezinti le poate gasi si singur. Bea o bere, petrece ceva timp cu sotia si copiii, relaxeaza-te. Vocile alea nu-ti vor binele...

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 20 Aug 2009, 10:03

The following is an actual question given in a University of Washington chemistry mid term. The answer by one student was so 'profound' that the professor shared it with colleagues, via the Internet, which, of course, is why we now have the pleasure of enjoying it as well:

Bonus Question: Is Hell exothermic (gives off heat) or endothermic (absorbs heat)?

Most of the students wrote proofs of their beliefs using Boyle's Law (gas cools when it expands and heats when it is compressed) or some variant. One student, however, wrote the following: First, we need to know how the mass of Hell is changing in time. So we need to know the rate at which souls are moving into Hell and the rate at which they are leaving. I think that we can safely assume that once a soul gets to Hell, it will not leave... Therefore, no souls are leaving. As for how many souls are entering Hell, let's look at the different religions that exist in the world today. Most of these religions state that if you are not a member of their religion, you will go to Hell. Since there is more than one of these religions and since people do not belong to more than one religion, we can project that all souls go to Hell. With birth and death rates as they are, we can expect the number of souls in Hell to increase exponentially. Now, we look at the rate of change of the volume in Hell because Boyle's Law states that in order for the temperature and pressure in Hell to stay the same, the volume of Hell has to expand proportionately as souls are added. This gives two possibilities: 1. If Hell is expanding at a slower rate than the rate at which souls enter Hell then the temperature and pressure in Hell will increase until all Hell breaks loose. 2... If Hell is expanding at a rate faster than the increase of souls in Hell, then the temperature and pressure will drop until Hell freezes over. So which is it? If we accept the postulate given to me by Teresa during my Freshman year that, 'It will be a cold day in Hell before I sleep with you,' and take into account the fact that I slept with her last night, then number two must be true, and thus I am sure that Hell is exothermic and has already frozen over! The corollary of this theory is that since Hell has frozen over, it follows that it is not accepting any more souls and is therefore, extinct......leaving only Heaven, thereby proving the existence of a divine being which explains why, last night, Teresa kept shouting 'Oh my God.'

THIS STUDENT RECEIVED AN A+

Claudiu Szabo Claudiu Szabo, Joi, 20 Aug 2009, 12:58

... si ca sa fie clar, traducerea corecta e: Iepurele se mișcă!:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 20 Aug 2009, 13:04

Şi totuşi....

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 20 Aug 2009, 13:07

Unde e poza d-lui Roşca?!?!:-)

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 20 Aug 2009, 16:01

Pai poza doar s-a estompat putin, pe masura estomparii activitatilor mele pe Alpinet. Dar daca va uitati mai bine se mai vede putin.:-)

Ca sa o schimb astept mai intai poza d-lui Loghin:-D

Si inca ceva: ما هي وظيفة لها ورادو فاسيلي إميل كونستانتينسكو؟

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 20 Aug 2009, 16:23

Ohohooo, câtă curiozitate!........:-o

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 21 Aug 2009, 9:36

@Adrian Rosca:
Imi pare rau, sunt un om obisnuit: Nu ofer poze barbatilor!

Btw, stiu ca ati observat micile neconcordante din mesajele in "scrierea viitorului"!:-P

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 21 Aug 2009, 9:47

Mesajul dvs. tradus e cu totul interesant de inutil. Mica demonstratie de "i-ote-te!..."... Ca si cel de sus. Ce treaba or fi avind si Radu Vasile si...., in chestia asta cu cortul care "si muove" eu unul habar n-am!?! "E scris adinc!".:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 21 Aug 2009, 11:09

@Adrian:
Nu oferă poze bărbaţilor - Sîc! :-)

P.s.
Şi nici femeilor - Wink! :-P

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Vineri, 21 Aug 2009, 18:10

Raul, inteleg ca berea si "brevitatea" (!) iti sunt buni prieteni. E decizia ta in viata si e viata pe care ti-ai ales-o. Intre timp, "Inquirer" se scrie de fapt "Enquirer", dar... nu lasa lipsa ta de cunostiinte sa stea in calea dorintei tale de a arunca cu prietre in ferestrele altora care au devenit o "problema", draga pentru insecuritatea ta. Bolovanii exprimarii tale au insa forta unui graunte de nisip.

Bogdan, majoritatea criticilor de arta nu sunt neaparat sculptori sau pictori, astfel ca argumentul tau cu pestele si pescarul nu sta in picioare. Comentatorii care scriu despre politica nu sunt politicieni, cei care scriu despre fotbal nu sunt fotbalisti si cei care vorbesc despre Dumnezeu prin biserici nu sunt dumnezei. Important e ca tu sa intelegi pana la urma care e semnificatia cuvantului "atribuit". Important e nu doar sa citim ce scrie in wikipedia dar sa si intelegem intelesul cuvintelor. In rest, desi nu e o garantie maturitatea vine cu varsta si, asa cum am mai spus-o si alta data, felul in care ne adresam altora, atacurile la persoana, sunt o reflectie a nivelului nostru de evolutie spirituala si intelectuala si nu a ceea ce sunt cei pe care incercam sa-i denigram. Atacul la persoana e un semn de neputinta, Apropo, subiectul era fotografia lui Iosif si nu fotografia mea, iar subiectul fotografiei de mai sus era si ramane "E pur si move"... (lol)

Adrina R.: That's a very good one, circulating on the Internet for 10-15 years now, or so... However, it is a pot-shot taken also at religion, an efficient one too.

Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 21 Aug 2009, 19:27

Palu G: Fiecare intelege ce vrea din povestioara de mai sus.

Insa chiar nu inteleg care-i treaba cu Emil Constantinescu?:-D

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Duminică, 23 Aug 2009, 0:51

Adrian: Nici eu! (lol)

Fără foto raul ghiu, Duminică, 23 Aug 2009, 17:18

Ooo.. nici nu-mi inchipuiam sa fiu decât un graunte de nisip in fata atotstiutorului Paul. Continua sa reversi soarele intelepciunii tale wikipediene asupra noastra.:-)

(megalomania de care dai dovada in continuare confirma diagnosticul)

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Joi, 3 Sep 2009, 10:23

Puteti sa ma considerati lipsit de simtul umorului si de subtilitate, dar nu consider oportuna inscrierea de comentarii in araba pe Alpinet. Stiu ca exista Google Translate, stiu ca libertatea suprema implica exprimarea prin orice mijloace, dar comunicarea pe Alpinet se face in general in limba romana sau o limba straina care se invata in mod obisnuit la scoala in Romania. Si pe langa asta, nimeni nu are timp sa stea sa verifice daca e un lucru inofensiv sau nu. Daca cineva se ofera sa faca treaba asta, astept mesaj pe adresa personala. Pana atunci o sa stric poanta si o sa sterg comentariile care contin cuvinte in araba iar autorii comentariilor sunt liberi sa le reinscrie traduse.

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Joi, 3 Sep 2009, 10:28

Un comentariu il reinscriu eu pentru ca nu cred ca e corect sa elimin tot comentariul:

"Adrian Roşca Joi, 20 Aug 2009, 18:01

Pai poza doar s-a estompat putin, pe masura estomparii activitatilor mele pe Alpinet. Dar daca va uitati mai bine se mai vede putin.:-)

Ca sa o schimb astept mai intai poza d-lui Loghin:-D"

Fără foto Dan Loghin, Joi, 3 Sep 2009, 11:10

Tre' sa recunoasteti ca mai trebuiau citeva comentarii si ar fi fost recordul de lungime/numar comentarii la o poza. Cine se mai inscrie?!
Da' nu-n araba! Grea limba!
Probabil ca se voia initial o opunere/paralela intre A. si Dumnezeu - pentru a mai da apa la moara (hidro) lui GP - si a iesit ceva intre Radu Vasile si E. C. E o diferenta!

Bravos dle Gergely! Buna poza! Din multe pdv.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Gergely Iosif
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1093
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
FotografieComentariuData
Lumânare...în adâncuri...
Livius Almajan
nu am cuvinte ((O)) exelent 7/7!!!
10 Feb
pierduti...in spatiu
Buduran Simona Elena
exelenta capedopera...7/7 felicitari!
7 Feb
Coborând in Avenul de la Fundătura Hobeni -78m
Cătălina Nedelcu
La multi ani!!!:-D
1 Feb
Dedicaţie pentru Iulius Carebia (din trilogie)
Livius Almajan
frumos...
1 Feb
Bătrânul Ţarcu
nicolae baltateanu
frumos panorama felicitari:D
31 Ian
Underwater
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
...deacord cu Claudiu:-D
30 Ian
Limba pesterii
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
Unele gururi sunt festonate, fenomen care se pare ca este datorat curgerii neegale a apei, cu limbi mia proeminente şi porţiuni retrase.

Gururile sunt una dintre cele mai întâlnite formaţiuni de peşteră, după scurgerile stalagmitice, stalactitele şi stalagmitele.:D
30 Ian
Valea Pietrele
Iulius Carebia
exelent, e de top
29 Ian
Moonlight Shadow
Iulius Carebia
exelenta felicitari:-o (((O)))
29 Ian
Pietrele
Iulius Carebia
frumoasa zi/foto...:-)
29 Ian
One of the seven wonders
Iulius Carebia
cool very nice panorama:-D 7/7
29 Ian
Stalagmita de gheata
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
O stalagmita este un tip de speleotemă ce se formează pe planşeul peşterilor crescând de jos în sus datorită apei picurate şi depunerea carbonatului de calciu.
Dimensiunea şi forma stalagmitelor diferă în funcţie de raportul dintre debitul apei de alimentare Astfel dacă apa vine în cantitate mare, ea se poate împrăştia pe o suprafaţă mai mare formând o stalagmită robustă. Un aport redus de apă va da naştere la stalagmite cu diametru mic dar înalte...:-D
29 Ian
Schelet de urs
Păduraru Ioan
În multe peşteri din Europa sunt expuse schelete de Ursus spelaeus, de examplu în Heinrichshöhle din Hemer sau Dechenhöhle din Iserlohn, Germania. În România, cea mai renumită peşteră în care s-au dsecoperit numeroase fosile ale acestei specii este Peştera Urşilor.
29 Ian
Schelet de urs
Păduraru Ioan
Schimbările climatice sunt cele care au provocat dispariţia ursului de peşteră, susţin oamenii de ştiinţă. Ursul vegetarian a murit de foame în timpul Epocii de Gheaţă, când sursa sa principală de hrană a dispărut. Datările cu carbon ale oaselor de urşi de peşteră sugerează că aceştia au dispărut acum aproape 30.000 de ani, perioadă care coincide cu mari schimbări climatice.

Anthony Stuart, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală şi profesor la Universitatea din Viena, a folosit o tehnică de datare cu radiocarbon a fosilelor descoperite în situri din întreaga Europă, pentru a stabili cu acurateţe perioada exactă a dispariţiei urşilor de peşteră.

Ursul de cavernă (Ursus spelaeus) a trăit în Europa, din Spania până la Urali. El nu s-a deplasat mai departe de Urali, în est, sugerând că nu era adaptat zonelor cu temperaturi extreme.

Deşi cântărea până la 450 de kilograme, ursul de cavernă era complet vegetarian, faţă de urşii din ziua de azi, şi probabil a rămas fără hrană atunci când climatul s-a răcit şi vegetaţia a dispărut.

În aceeaşi perioadă a dispărut din Europa hiena pătată (Crocuta Crocuta), precum şi alte mamifere mari ca mamutul lânos (Mammuthus primigenius), cerbul uriaş (Megaloceros giganteus) şi leul de peşteră (Panthera spelaea), care au mai supravieţuit câteva sute de ani şi au dispărut după ce gheţarii s-au retras în timpul perioadei Holocen.

La dispăriţia marilor mamifere au contribuit probabil şi Neanderthalii şi alţi oameni primitivi, care i-au vânat excesiv. Nu există dovezi că oamenii au vânat şi urşii de peşteră.

Din contră, aranjarea cranilor şi oaselor urşilor din peşteri de către triburi sugerează că oamenii îi considerau sacri pe urşii cavernelor.

Cele mai multe fosile de urşi au fost găsite în peşteri denumite după ei, ceea ce ar putea însemna că ei le ocupau permanent şi nu le foloseau doar pentru hibernare
28 Ian
-
Radu Ponta
exelenta captura felicitari...7/7
12 Ian
gata de plecare
georgel curte
La multi ani!:-P
7 Ian
Eclipsa
Maria Moldovan
Maria, La Multi Ani! :-D si ture cat mai frumoase cu soare :-o
7 Ian
Dupa o sedinta foto in pestera
Attila Varodi
La multi ani! :-D
7 Ian
A fost odata
dan coman
catunul Casa de Piatra :-D
27 Dec
"Balenova" Peştera
Claudiu Szabo
exellent 7/7!
22 Dec
Comentarii înscrise de Gergely Iosif
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 1093
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024