Prezentul ca trecut

Înscrisă de: Daniela Ursu
Prezentul ca trecut
Data publicării: : 5 Nov 2009, vizualizări:: 1485
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Politele cu Crini
Album (slideshow): Monografii
Echipament folosit: Modificată digital în Paint.
Descriere: Dacă raţiunea mi-ar permite şi natura m-ar ierta, aş şterge cu radiera toţi arborii şi-aş desena în loc doar pâlcuri rare de zadă şi poienile poliţelor scăldate-n soare şi pe baciul Cozma privind cu drag spre satul natal sau mânându-şi mioarele spre stâna din Poiana Maicilor, aşa cum erau acum 70 de ani aceste locuri descrise de dr. Iacomi în cărţile sale… Dar natura şi-a urmat cursul, locurile au devenit de nerecunoscut astăzi încât, fără să vrem ne-am fi întrebat ce aptitudini de căţărători aveau acei ciobani şi cu ce calităţi alpiniste le erau înzestrate oile, de coborau de prin poienile poliţelor prin prăpăstiile din Fundul Ghedeon până pe Drumul Tuţuienilor, la stâna lor… Încercând o astfel de modificare îndrăzneaţă după descrierile locurilor, am realizat că punctul terminus din Fundul Ghedeon nu este punctul zero al Drumului Ţutuienilor şi că acei ciobani ocoleau 'pe deasupra' prăpăstiile Ghedeon, pe lângă Poliţa din Cremeniş, pe aprox. aceeaşi potecă pe care şi noi am urcat şi-am coborât de-atâtea ori, dar fără să ştim şi fără să vedem...
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Georgescu Marius Georgescu Marius, Joi, 5 Nov 2009, 20:54

Salut doamna Daniela. Sarbatori fericite!

Fără foto Dan Loghin, Vineri, 6 Nov 2009, 10:05

A iesit ceva interesant.
Mutatis-mutandis, cei care au cartografiat (si) zona Piatra Sura si Bitca Neagra (pe care o numeau altfel) spuneau cam acelasi lucru. Asta acum tz zeci de ani.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 6 Nov 2009, 14:49

Da, la o rezoluţie mai mare ar fi fost mai plăcută privirii...:-)
Ar fi greşit să se înţeleagă că urmărim promovarea unor astfel de imagini modificate. Scopul este altul şi pe cât se poate de serios: toate cărţile (inclusiv cele apărute după anul 2000) abundă de descrierile acestor locuri. Dar ele numai corespund cu realitatea din teren. Ele au fost preluate din primele ghiduri ale dr.-ului Iacomi, din anii '60, îmbunătăţite cu metafore şi epitete şi nimeni nu a îndrăznit, nu şi-a permis, să modifice ceva în conţinul lor. Cea mai frumoasă imagine (publicată) a Poliţelor cu Crini este deocamdată, fără doar şi poate, aceasta:
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_92961.html
O astfel de foto ar fi fost interesant de simulat: pe-atunci erau numai poieni, brâne şi stâncăraie...

Cea mai mare provocare ar veni, însă, din partea Pietrei Sure, da. Dar o astfel de simulare nu înseamnă numai să-ţi testezi abilităţile într-un editor foto. Presupune şi o corectă documentare!
Versantul estic al Pietrei Sure, cel pe care-l vedem din traseul spre Jg. lui Vodă sau de pe brâna vestică a Ocolaşului Mare, este astăzi împădurit până aproape de vârf. Pădure relativ tânără, uşor trecută de prima tinereţe. Ştim din spusele pădurarilor că întreg versantul a fost doborât de vânt. Acum începe căutarea şi aflăm că "cea mai veche şi importantă doborâtură de vânt se consemnează în primăvara anului 1916, datorită unui ciclon puternic care a doborât peste 200.000. mc masă lemnoasă de răşinoase."[...] "O a doua doborâtură de vânt, mult mai întinsă a avut loc în toamna anului 1947 şi iarna lui 1948, cuprinzând o masă lemnoasă de cca. 1.500.000 mc răşinoase pe o supr. de peste 65.000 ha."[...] "Cauzele acestor doborâturi au fost de bună seamă vânturile puternice, deseori cu caracter de uragan ale căror ravagii au fost cu-atât mai mari cu cât ele s-au suprapus perioadelor de ploi abundente care-au înmuiat solul, slăbind rezistenţa arborilor". Pentru o localizare precisă a acestor, recurgem la hărţi vechi şi foarte vechi.
Un necaz asemănător s-a abătut în urmă cu puţini ani şi asupra unui versant din Bâtca Neagră. Eu o mai ştiu cunoscută sub numele de Piatra Neagră. Probabil şi ea era pe-atunci numai piatră aşa cum astăzi e mai mult pădure.
În ghilimele am reprodus spicuri din rapoartele CEIL (Combinatul de Exploatarea si Industrializarea Lemnului) Neamţ.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Vineri, 6 Nov 2009, 14:54

În ghilimele am reprodus spicuiri din rapoartele CEIL (Combinatul de Exploatarea şi Industrializarea Lemnului) Neamţ.

marius schmidt marius schmidt, Vineri, 6 Nov 2009, 20:37

Oau ce deosebita prezentare!:D

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
 1-20 din 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Iovanu'
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
O desfătare, Hume, felicitări!

P. S. O întrebare. Pet-uri nu fură deloc p-acolo?
31 Oct
Amurg de toamnă
Paul Pătrăţanu
Se vede și Piatra Sură... Mă bucur că ai revenit!
30 Sep
Muntele Ciucaș
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Mi-aţi făcut un dor nebun de Ciucaş, cu pozele voastre... Şi tu şi tătăitza Teo...:-) Până ajung pe creste, nu-mi rămâne decât să mă mai urc pe nush ce bloc din Braşov să-l văz şi să-l salut...
26 Aug
Răbufnire
Cosmin-Ovidiu Stan
Oliver, Buddha & Bonsai! Şi ce se potriveşte!
22 Aug
Cetatea şi Plăieşii
Daniela Ursu
Mulțumesc. Mă bucur că place ochiului domniei tale.
Brâna dintre Cetățuie și Călugări, inaccesibilă și lipsită de interes până mai ieri, are acum o potecă bine conturată și bătută adesea de cei care poposesc la Camera Pătrată.
21 Aug
De vorbă cu solomonarii
Daniela Ursu
Ating. Sunt singură în această atingere.
21 Aug
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Și într-o altă ordine de idei, pentru domnii admini: pe când ne vom desfăta privirea în Galeria Fotogeografica 2013?
28 Iun
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Vă mulțumesc pentru comentarii!
De precizat că acea poiană nu este vizibilă de jos, nici de pe cărăruile spre creastă, ci probabil numai cățărat fiind pe stâncile cele mai înalte și cele mai periculoase - deopotrivă. Personal, nu am văzut-o. Voi încerca o "suprapunere" a unor aerofotografii cu hărțile de la începutul secolului XX.
Pe de altă parte, am solicitat d-lui Zaharia astfel de fotografii în speranța că voi vedea în ele, de sus, și înșiruirea de cascade ce delimitează la Nord și Sud Masivul Piatra Sură - cascade pe care le-am traversat în totalitate anul trecut, despre care sper că într-o bună zi voi scrie un articol, dar despre existența cărora nu au auzit nici nea Puiu nici cei ce promovează turismul montan în Neamț.
28 Iun
Ora 6 a.m.
Viorel Borteş
Foarte frumos, Viorel!
29 Mai
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Din păcate, toate fotografiile primite au fost procesate înainte, astfel că unele au contrastul prea accentuat. Eu am intervenit asupra lor în anumite limite.
20 Mai
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Da, Emi. Sunt realizate de dl. Puiu Zaharia dintr-un motodeltaplan şi postate cu acordul domniei sale. Ideea mea era să pun denumirile tuturor stâncilor văzute din această perspectivă. De altfel, dintre câte aerofotografii cu Ceahlăul am văzut, fie din parapantă sau deltaplan, numai în galeria d-lui Zaharia am regăsit Piatra Sură, ceea ce mă interesa şi cel mai mult.
20 Mai
Surpriza din miezul muntelui
Daniela Ursu
Hristos a înviat, mulțumesc pentru comentarii!
Încerc să am răbdare câteva zeci de ani, dar parcă nici degeaba nu pot să stau până atunci...
Ai dreptate. Și fără să-mi fi dat seama, realizez acum că mi-am schimbat involundar, dar la propriu, perspectiva: în multe ture în doream să ajung cât mai sus și tot mai sus, să aflu altitudinea (cât de cât) exactă, dacă e într-adevăr 1525 m cu trecută pe toate hărțile turistice sau dacă 1534 m după cum figura pe o altă categorie de hărți, pentru că-mi spuneam că 9 metri pot face diferența. Și uite că de ceva vreme mă tot atrag adâncurile ei...
Voi posta pentru tine câteva aerofotografii realizate de dl. Puiu Zaharia, ptr. care am primit acordul de a le publica pe Alpinet.

Referitor la această postare, fotografia de sus este realizată pe 1 mai 2012, iar cea de jos, în sept. 2011.
19 Mai
french sunset
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Minunat moment!
17 Mai
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Eu mă gândeam la vestale în loc de scufițe...:-)
VESTÁLĂ, vestale, s. f. Preoteasă care întreținea focul sacru în templul zeiței Vesta; femeie virtuoasă.
Vestalele în număr de șase întrețineau focul sacru care se înnoia la 1 Martie în fiecare an. Dacă focul se stingea, pontificele biciuiau vestala vinovată...
29 Mar
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Teribil Vestale!:) Ori e cocoțat mai sus ori e cocoțat mai jos...
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_109104.html

Felicitări pentru tură!
28 Mar
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Ai dreptate. Iar brâna aia e grozavă!
28 Mar
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Mulțumesc pentru interesul manifestat față de fotografii și continuarea conversațiilor.
E clar că excursioniștii au plecat/urcat din Durău spre Toaca via Cabana Fântânele. Au traversat platoul, au coborât spre Fântâna Mitropolitului, apoi (Bănui eu!) spre (fostul/primul) Jgheabul lui Vodă (”În fața noastră se deschide în coasta muntelui o adâncă spintecătură, care se aseamănă foarte mult cu Valea Cerbului din Bucegi. De-aici încolo nu mai e cărare”) Și pentru că ”ne lăsăm pe vale în codrul brăcuit de sub Piciorul șchiopului. Printre copaci trântiți, printre hârtoape și bolovani, scoborâm mereu, ca-n adâncul unei prăpăstii.” înclin să cred totuși că au trecut din Vodă-n Drumul Prințului, potecă străbătută la acea vreme (anul 1900) deși traseul Dochia-Piciorul Șchiop-Duruitoarea-Viezuri-Durău despre care se știe că a fost descris de Vlahuță, e omologat abia în 1936 și marcat cruce roșie pe fond alb, socotit fiind traseu istoric.

Desigur, Gardul Stânelor NU e sub nicio formă Gardul Stănilelor. Conform descrierii, pare mai degrabă Gardul Panaghiei, așa cum spune și Titus.
28 Mar
Zbor deasupra unui Munte sfânt
Daniela Ursu
Mulțumiri! Ar mai fi fost multe de adăugat, dar se încărca fotografia: în partea de sus - Piatra cu Cerdac, Piatra Ciobanului, spre dreapta - Polițele cu Crini, jos - Bâtca Neagră.
Denumirile suferă modificări și ele. Pe Google Maps, Stănilele Mari pe care le știam noi de-i viață sunt ”Tronurile Zeilor”...
28 Mar
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Bun unghiul... Știi că era menționat prin toponime și Turnul Stancăi. Acum se vede de ce.
28 Mar
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Faină pespectiva!
Vestale?
28 Mar
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
 1-20 din 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2022