"Cuib de vulturi al vitejilor de demult....."

Înscrisă de: Teodor Tudorache
Data publicării: : 10 Ian 2010, vizualizări:: 1336
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Transfagarasan
Album (slideshow): Cetatile si Castelele Romaniei
Echipament folosit: Benq
Descriere: In imagine, zidul sudic al cetatii Poienari. Cetatea Poienari, este situata langa soseaua Curtea de Arges - Vidraru pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 metri deasupra Cheilor Argesului. Cetatea a fost ridicata initial de catre Negru Voda la sfarsitul sec al XIII-lea, ca mai apoi ea sa fie extinsa si refacuta in timpul domniei lui Vlad Tepes. S-a construit direct pe stanca, folosindu-se o tehnica bizantina veche - zidurile pe latura sudica au intre 2, 70 si 3, 00 metri grosime. Pt a ajunge la cetate, trebuie sa urcati 1480 de trepte printr-o padure de fagi. Cetatea se afla la aproximativ 5 km de Barajul Vidraru inspre Curte de Arges.
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Luni, 11 Ian 2010, 13:02

am auzit ca vrea sa vina Brad Pitt sa faca aici un film despre Tepes:-)

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Luni, 11 Ian 2010, 13:50

salutare!!! da asa am auzit si eu. sincer, ar fi benefic pentru noi deoarece ne-ar promova din punct de vedere al turismului, dar nu vad ce filmari ar putea face acolo pentru ca din cetate au mai ramas doar o parte a zidurilor...dar cu tehnologia din ziua de azi, banui ca ar putea face un film foarte bun. Oricum, locatia e extraordinara. Urcand spre cetate se nasc multe intrebari: cum au reusit sa o construiasca pe un asa abrupt pinten de stanca, cum au putut duce materialele de constructie pana acolo, cat de adevarate sunt legendele tesute de-a lungul veacurilor in jurul acestei fortarete...se zice ca cetatea a fost asediata o singura data, insa nimeni nu a putut ajunge la ea din cauza pozitionarii. turcii au urcat tunurile pe un deal din apropiere si au tras de acolo spre fortareata...deasemenea legenda mai spune ca sotia lui Vlad Tepes gasindu-se in cetate si afland ca turcii sunt aproape, s-a aruncat de pe meterezele cetatii inspre defileul Argesului pentru a nu cadea vie in mainile lor..apoi Tepes a fugit din cetate si a fost ajutat de niste fierari dintr-un sat din apropiere, care i-au potcovit calul cu potcoavele invers..astfel turcii care il urmareau au plecat exact in directia opusa..una peste alta, e o cetate minunata ce merita vazuta..:-P

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 20 Ian 2010, 8:45

Ca si in cazul Pelesului, banuiesc ca informatiile le luati de undeva, din vreun pliant turistic sau din descrieri existente chiar "de la locul faptei". Lucrurile nu stau chiar asa....

In cazul de fata - si am sa dau doar 2 exemple - legenda (inclusiv si mai ales a lui Negru Voda - cea atita si atita de comentata...) este destul de departisor de adevarul istoric documentat.
Aici, cetatea a fost destul de des "cucerita". De exemplu la inceputul lui mai 1508 de Mihnea cel Rau, asa... "dintr-o suflare". In 1520 - 1525 era domeniu seniorial al Transilvaniei in schimbul domeniului de la Vurpar - (linga Sibiu) pentru domnii Tarii Romanesti. Si tot asa.... Cetatea avea un "castelan" si era destul de des lasata drept gaj. De exemplu la 14 ianuarie 1524 avea un castelan Toma Mysky - din Ardeal care tinea de domeniul seniorial al Fagarasului.
Nu avea importanta cetatilor de pe drumul Branului pentru ca drumul spre/dinspre Lovistea sau spre/dinspre Fagaras, pe care trebuia sa il apere/controleze, a fost parasit pe acele variante pina pe la 1760. A fost o cetate "loc de popas in vremuri de restriste (!)". Desi.... legenda cu doamna lui Vald Tepes... si cu calul lui Vlad Tepes...
In privinta tehnicii de constructie intr-un loc atit de priporos... pur si simplu astfel de locatii erau cautate cu obstinatie pentru astfel de scopuri - de control si aparare rute comerciae/drumuri. Iar o astfel de cetate - micuta - putea fi construita in citiva ani si era un "post de observatie", de importanta chiar mai mica decit cea de linga Rucar (dealul Oratii) care era "loc de schimbat strajile din lungul drumului si de pastrat provizii".
In privinta turismului - sa fie mai bine!

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Miercuri, 20 Ian 2010, 12:19

Majoritatea informatiilor, intr-adevar, le-am preluat "de la fata" locului. In privinta datelor de constructie, reconstructie, extindere le.am luat de bune, gandindu.ma ca sunt chiar datele reale..iar in privinta legendelor, sunt constient ca sunt doar legende si sunt create pentru turisti..in plus, ca orice legenda, de.a lungul timpului fiecare mai adauga ceva, sau mai scoate ceva, astfel ca, cu cat trece mai mult timp cu atat se departeaza de adevarul istoric:-D (dar stii cum se spune, orice legenda are la baza un sambure de adevar..bineinteles ca apoi se extrapoleaza "la greu").
Eu va multumesc pentru ca m.ati corectat si mi.ati atras atentia atat in privinta Poienariului cat si a Pelesului (informatii luate dintr.un fel de album privind orasul Sinaia ca intreg) si as aprecia daca si pe viitor ma ve.ti corecta cand voi mai face greseli:-P
Eu nu am vrut sa induc in eroare pe nimeni si acum constat ca si eu la randul meu am fost gresit informat....tocmai de aceea astfel de interventii sunt oricand binevenite. Va multumesc mult. Va salut cu respect

Fără foto Paul Airinei, Joi, 11 Mar 2010, 0:13

Istoria scrisă în ziduri se repetă oare?
De-o uităm suntem pedepsiţi de la capăt s-o luăm?
Unii au măsluit-o dar istoria s-a repetat
Din nou şi iar din nou aproape în ecou
Să ştergem cu buretele o bucată de istorie?
Dar dacă se repetă şi mai rău în alegorie
Mai are importanţă cine?
Nu cine, ci ce
Nu ce, ci cum
Nu cum, ci când.
Fereşte-te de cei care nu ne sunt egali
Dar mai ales care n-au nimic de pierdut.
Şi să ştii că Alice s-a întors acasă.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 11 Mar 2010, 9:59

(fara legatura directa cu textul dlui T. dar folosesc prilejul):

Domnule P. A. - eu sunt lamurit de mult: de fapt habar n-aveti si suplinitzi realitatea (fie ea si istorica in acest caz) cu multa fictiune. I-as fi spus imaginatie, dar aceea presupune oarece cunosti(i) nte din domeniul in care va propuneti sa poezatzi. Nu e cazul.
Ca luati fictiunea drept realitate - este treaba dvs. - atita timp cit o tineti in propriul dvs. eu. Dar cum orgoliul nu va lasa, va spun simplu: de fapt habar n-aveti.
Cam cum fac eu in domeniul geologiei - dar macar ii consult atent pe "colegii dvs." in activitatea mea profesionala. Geologul acela care v-a povestit de Berzunti s-ar putea sa fie o cunostinta comuna.
In spiritul acestui site e ca si cum ai confunda o tura de iarna pe Albota (mama ce viscol!) cu un drum forestier cu tinta finala "capra + calculator" din Stinisoarei (care de fapt sunt foarte frumosi! - m-a convins un domn care inscrie poze bune de tot) si sa mai si incerci sa-i convingi pe altii ca-i acelasi lucru dupa ce te-ai auto-"fictionat" singur.
Gen "palarierul..." respectiv din aceeasi "Alice...".

Ca aveti ce aveti cu mine este ok. Ma amuzati de cele mai multe ori. Cum cunosc foarte bine Bacaul - v-am cunoscut/vazut/auzit personal fara sa stiti nici acum de unde sa ma luati - am si de ce sa ma amuz. De ce spuneati si spuneti, iar nu ca persoana... fizico-chimica. Bineinteles (si) sub alte nume, cum obisnuiti. (Folosesc persoana II plural din respect simplu).

Btw, chiar imi place schimbul de "liniutza" gramaticala contra "punct" gramatical din textul/textele dlui T. E trendy! Asta insa va va obliga sa folositi in scrierile-va mai multe puncte, si asta daca vreti sa aratati pe unde opritzi frazarea.... Ca sa tineti aproape de noua generatie pentru dvs.

In privinta satului Lunca - ce mai face Piatra/Stinca Florii si legenda ei?! Iese de-o balada...moralizatoare, neh?! Sper sa nu o denumiti Stinca Florilor (poezeala!) sau sa confundati cu aceeasi denumire din Piatra Sura. Vine de la "... lui Florea".

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Teodor Tudorache
 1-20 din 155
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Neaţa, Câlcescu!
Şerban Sîmbotelecan
Poza asta este de-a dreptul incredibila!!!!!! Si cea de pe primul loc este frumoasa, nimic de zis, dar asta o intrece cu mult...dupa gusturile mele, bineinteles. Felicitari, sa mai ai parte de momente din acestea si sper ca intr-o buna zi, sa vad si eu asa ceva, macar cu ochii daca n-o sa pot prinde si pe aparat:-D. Daca nu te deranjeaza, poti sa-mi spui ce echipament ai folosit pt realizarea pozei?Multumesc anticipat
14 Iul
Revenons à nos moutons
Paul Airinei
Asta era vorba profesoarei mele de franceza.....donc, revenons.....:-P
11 Iun
decolarea
adrian munteanu
extraordinara!!!!!!!!!!!
11 Iun
Anezătoarea oilor
Paul Airinei
Si puteti lua ca simplu exemplu a celor spuse de mine comentariile de la poza mea " Cuib al vitejilor....."
1 Iun
Anezătoarea oilor
Paul Airinei
Nu e vorba despre o simpla atentionare! iar cand vorbeam de cearta ma refeream la alte cazuri similare in care de la niste explicatii s.a ajuns la certuri, rautati gratuite, discutii in contradictoriu fara rost pornite din orgoliu..iar protagonistii acelor discutii sunt doar o mana de oameni de pe alpinet, care se pare ca au uitat rostul acestui proiect si il confunda cu altceva...si fac asta in mod frecvent!! Se stiu acei oameni si probabil se vor simti cu musca pe caciula la un moment dat. Eu nu spun decat atat: hai sa fim mai buni, hai sa fim acea comunitate de oameni iubitori ai muntelui care se bucura de frumos si care se bucura sa impartaseasca trairile lor cu altii!! sa nu ne mai cramponam in lucruri insignifiante si sa vede partea buna a lucrurilor
1 Iun
Acul alb
Paul Airinei
Exact ce spuneam in poza precedenta la care am scris inainte sa o vad pe aceasta si comentariile aferente
29 Mai
Anezătoarea oilor
Paul Airinei
de ce atatea contradictii si palavrageala??poza trebuie privita si admirata, nu despicata in 4..in loc sa ne bucuram de ceva ne pierdem in detalii si ne pierdem pe drum...eu spun ca e pacat..si am observat asta in ft multe commenturi... Se trece ft usor de la o intentie de informare, la o contradictie si la cearta. Deci de la ceva frumos la ceva urat si specific unei anumite minoritati care tinde spre majoritate! 1 Nu vreau sa deranjez pe nimeni, eu doar mi.am exprimat parerea
29 Mai
Cetatea lui Butu
Paul Airinei
imi plac floricelele albastre din stanga! frumos
29 Mai
Jumi juma
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
cred ca s-au ratacit prin ceata...s-ar putea sa-i astepti degeaba:-P:-D
29 Mai
Publicitate
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
De remarcat ca au scris frumos si "Doamne ajuta" intre ghilimele si au desenat si semnul crucii!! Frumos din partea lor! Pe mine m-ar convinge sa merg la stana lor si sa cumpar ceva produse!! Cat despre poza...inedita si amuzanta...imi plac astfel de poze cum e asta si cea cu catelul a lui cristi catana:-P
29 Mai
Doamne... as vrea: Şniţele, fripturi, cârnaciori şi... o birmaneză. Se poate?
Cristian-Alexandru Catana
E cel mai potrivit si mai amuzant titlu posibil!!! Foarte Faina!!! Felicitari
29 Mai
big daddy
Alexandru Badulescu
Un mare Excelent de la mine!! E un exemplar de.a dreptul superb. Putine exemplare ca acesta pot fi vazute in Romania.. Nu mai ai si alte poze?..si da-ne mai multe detalii despre intalnire ca suntem curiosi:-D
2 Mai
Eu cand vreau sa latru, latru
Cristian-Alexandru Catana
are aliura de star de cinema:-P
29 Apr
Despre lumini, culori, umbre...de pe-un sevalet
Cristian-Alexandru Catana
am o curiozitate, care ma roade de ceva timp in legatura cu pozele tale, si anume daca pozele postate aici sufera ceva modificari in PS sau daca ele asa ies din aparat? intreb asta deoarece toate pozele tale au niste culori foarte vii, foarte "speciale" si asta nu am intalnit.o decat in pozele semnate de tine. E drept ca nici nu am mai observat vreun alt utilizator de pentax k200d pe aici, pe alpinet. O fi fatorita aparatului:-D. Multumesc pentru un viitor raspuns
22 Apr
Pe cărarea umbrelor
Cristian-Alexandru Catana
ma duce cu gandul la povestioara aceea "Iepurele" de Emil Garleanu, care iesise noaptea sa alerge pe campurile acoperite de nea si in lumina lunii se speria de propria umbra proiectata de luna pe zapada!! faina
22 Apr
Salina Turda
Cristea Melinda
frumoasa treaba au facut cu salina aceasta..arata nemaipomenit..sper sa o vad pe viu cat de curand!! frumoasa poza
16 Apr
Reflexie
Cristina Stroia
ft frumoasa.imi place mult
16 Apr
vizitatorii
Adrian Herghelegiu
Eu sunt absolut fascinat de lupi si intotdeauna mi.am dorit sa vad lupi in mediul lor natural. Esti cu adevarat norocos ca i.ai vazut atat de aproape si ca ai mai putut sa le faci si poze.... Mi.ar placea foarte mult sa citesc si o scurta istorisire a acestei extraordinare intalniri si sunt sigur ca si altii sunt la fel de interesati... Felicitari pentru reusita!!
14 Apr
Toamna
valentin bocancea
mai degraba Grigorescu:-D
30 Mar
Bufnita zapezii, Snowy Owl (Bubo scandiacus)
Mircea Costina
"gura" lui iti da impresia ca iti zambeste:-P
27 Mar
Comentarii înscrise de Teodor Tudorache
 1-20 din 155
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024