"Cuib de vulturi al vitejilor de demult....."

Înscrisă de: Teodor Tudorache
Data publicării: : 10 Ian 2010, vizualizări:: 1336
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Transfagarasan
Album (slideshow): Cetatile si Castelele Romaniei
Echipament folosit: Benq
Descriere: In imagine, zidul sudic al cetatii Poienari. Cetatea Poienari, este situata langa soseaua Curtea de Arges - Vidraru pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 metri deasupra Cheilor Argesului. Cetatea a fost ridicata initial de catre Negru Voda la sfarsitul sec al XIII-lea, ca mai apoi ea sa fie extinsa si refacuta in timpul domniei lui Vlad Tepes. S-a construit direct pe stanca, folosindu-se o tehnica bizantina veche - zidurile pe latura sudica au intre 2, 70 si 3, 00 metri grosime. Pt a ajunge la cetate, trebuie sa urcati 1480 de trepte printr-o padure de fagi. Cetatea se afla la aproximativ 5 km de Barajul Vidraru inspre Curte de Arges.
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Luni, 11 Ian 2010, 13:02

am auzit ca vrea sa vina Brad Pitt sa faca aici un film despre Tepes:-)

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Luni, 11 Ian 2010, 13:50

salutare!!! da asa am auzit si eu. sincer, ar fi benefic pentru noi deoarece ne-ar promova din punct de vedere al turismului, dar nu vad ce filmari ar putea face acolo pentru ca din cetate au mai ramas doar o parte a zidurilor...dar cu tehnologia din ziua de azi, banui ca ar putea face un film foarte bun. Oricum, locatia e extraordinara. Urcand spre cetate se nasc multe intrebari: cum au reusit sa o construiasca pe un asa abrupt pinten de stanca, cum au putut duce materialele de constructie pana acolo, cat de adevarate sunt legendele tesute de-a lungul veacurilor in jurul acestei fortarete...se zice ca cetatea a fost asediata o singura data, insa nimeni nu a putut ajunge la ea din cauza pozitionarii. turcii au urcat tunurile pe un deal din apropiere si au tras de acolo spre fortareata...deasemenea legenda mai spune ca sotia lui Vlad Tepes gasindu-se in cetate si afland ca turcii sunt aproape, s-a aruncat de pe meterezele cetatii inspre defileul Argesului pentru a nu cadea vie in mainile lor..apoi Tepes a fugit din cetate si a fost ajutat de niste fierari dintr-un sat din apropiere, care i-au potcovit calul cu potcoavele invers..astfel turcii care il urmareau au plecat exact in directia opusa..una peste alta, e o cetate minunata ce merita vazuta..:-P

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 20 Ian 2010, 8:45

Ca si in cazul Pelesului, banuiesc ca informatiile le luati de undeva, din vreun pliant turistic sau din descrieri existente chiar "de la locul faptei". Lucrurile nu stau chiar asa....

In cazul de fata - si am sa dau doar 2 exemple - legenda (inclusiv si mai ales a lui Negru Voda - cea atita si atita de comentata...) este destul de departisor de adevarul istoric documentat.
Aici, cetatea a fost destul de des "cucerita". De exemplu la inceputul lui mai 1508 de Mihnea cel Rau, asa... "dintr-o suflare". In 1520 - 1525 era domeniu seniorial al Transilvaniei in schimbul domeniului de la Vurpar - (linga Sibiu) pentru domnii Tarii Romanesti. Si tot asa.... Cetatea avea un "castelan" si era destul de des lasata drept gaj. De exemplu la 14 ianuarie 1524 avea un castelan Toma Mysky - din Ardeal care tinea de domeniul seniorial al Fagarasului.
Nu avea importanta cetatilor de pe drumul Branului pentru ca drumul spre/dinspre Lovistea sau spre/dinspre Fagaras, pe care trebuia sa il apere/controleze, a fost parasit pe acele variante pina pe la 1760. A fost o cetate "loc de popas in vremuri de restriste (!)". Desi.... legenda cu doamna lui Vald Tepes... si cu calul lui Vlad Tepes...
In privinta tehnicii de constructie intr-un loc atit de priporos... pur si simplu astfel de locatii erau cautate cu obstinatie pentru astfel de scopuri - de control si aparare rute comerciae/drumuri. Iar o astfel de cetate - micuta - putea fi construita in citiva ani si era un "post de observatie", de importanta chiar mai mica decit cea de linga Rucar (dealul Oratii) care era "loc de schimbat strajile din lungul drumului si de pastrat provizii".
In privinta turismului - sa fie mai bine!

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Miercuri, 20 Ian 2010, 12:19

Majoritatea informatiilor, intr-adevar, le-am preluat "de la fata" locului. In privinta datelor de constructie, reconstructie, extindere le.am luat de bune, gandindu.ma ca sunt chiar datele reale..iar in privinta legendelor, sunt constient ca sunt doar legende si sunt create pentru turisti..in plus, ca orice legenda, de.a lungul timpului fiecare mai adauga ceva, sau mai scoate ceva, astfel ca, cu cat trece mai mult timp cu atat se departeaza de adevarul istoric:-D (dar stii cum se spune, orice legenda are la baza un sambure de adevar..bineinteles ca apoi se extrapoleaza "la greu").
Eu va multumesc pentru ca m.ati corectat si mi.ati atras atentia atat in privinta Poienariului cat si a Pelesului (informatii luate dintr.un fel de album privind orasul Sinaia ca intreg) si as aprecia daca si pe viitor ma ve.ti corecta cand voi mai face greseli:-P
Eu nu am vrut sa induc in eroare pe nimeni si acum constat ca si eu la randul meu am fost gresit informat....tocmai de aceea astfel de interventii sunt oricand binevenite. Va multumesc mult. Va salut cu respect

Fără foto Paul Airinei, Joi, 11 Mar 2010, 0:13

Istoria scrisă în ziduri se repetă oare?
De-o uităm suntem pedepsiţi de la capăt s-o luăm?
Unii au măsluit-o dar istoria s-a repetat
Din nou şi iar din nou aproape în ecou
Să ştergem cu buretele o bucată de istorie?
Dar dacă se repetă şi mai rău în alegorie
Mai are importanţă cine?
Nu cine, ci ce
Nu ce, ci cum
Nu cum, ci când.
Fereşte-te de cei care nu ne sunt egali
Dar mai ales care n-au nimic de pierdut.
Şi să ştii că Alice s-a întors acasă.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 11 Mar 2010, 9:59

(fara legatura directa cu textul dlui T. dar folosesc prilejul):

Domnule P. A. - eu sunt lamurit de mult: de fapt habar n-aveti si suplinitzi realitatea (fie ea si istorica in acest caz) cu multa fictiune. I-as fi spus imaginatie, dar aceea presupune oarece cunosti(i) nte din domeniul in care va propuneti sa poezatzi. Nu e cazul.
Ca luati fictiunea drept realitate - este treaba dvs. - atita timp cit o tineti in propriul dvs. eu. Dar cum orgoliul nu va lasa, va spun simplu: de fapt habar n-aveti.
Cam cum fac eu in domeniul geologiei - dar macar ii consult atent pe "colegii dvs." in activitatea mea profesionala. Geologul acela care v-a povestit de Berzunti s-ar putea sa fie o cunostinta comuna.
In spiritul acestui site e ca si cum ai confunda o tura de iarna pe Albota (mama ce viscol!) cu un drum forestier cu tinta finala "capra + calculator" din Stinisoarei (care de fapt sunt foarte frumosi! - m-a convins un domn care inscrie poze bune de tot) si sa mai si incerci sa-i convingi pe altii ca-i acelasi lucru dupa ce te-ai auto-"fictionat" singur.
Gen "palarierul..." respectiv din aceeasi "Alice...".

Ca aveti ce aveti cu mine este ok. Ma amuzati de cele mai multe ori. Cum cunosc foarte bine Bacaul - v-am cunoscut/vazut/auzit personal fara sa stiti nici acum de unde sa ma luati - am si de ce sa ma amuz. De ce spuneati si spuneti, iar nu ca persoana... fizico-chimica. Bineinteles (si) sub alte nume, cum obisnuiti. (Folosesc persoana II plural din respect simplu).

Btw, chiar imi place schimbul de "liniutza" gramaticala contra "punct" gramatical din textul/textele dlui T. E trendy! Asta insa va va obliga sa folositi in scrierile-va mai multe puncte, si asta daca vreti sa aratati pe unde opritzi frazarea.... Ca sa tineti aproape de noua generatie pentru dvs.

In privinta satului Lunca - ce mai face Piatra/Stinca Florii si legenda ei?! Iese de-o balada...moralizatoare, neh?! Sper sa nu o denumiti Stinca Florilor (poezeala!) sau sa confundati cu aceeasi denumire din Piatra Sura. Vine de la "... lui Florea".

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Teodor Tudorache
[1-20] [21-40]<  41-60 din 155
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
FotografieComentariuData
La Focul Viu
Ileana Damian
5 Mar
David
Florin Stana
David...in lupta cu Goliat!!
4 Mar
gusterul
bogdan beu
uau....e superba!!! Ce fioros te privea:-D
4 Mar
Dragon în ceaţă
Paul Airinei
frumos...recunosc, ca nu prea le am cu poezia...:-(Bacaul e un oras tare frumos..mereu mi.a placut...mai putin ciorile...tot bacoviene de altfel:-D Cand mai trageti o tura prin muntii Berzunti, incercati sa ajungeti la schitul si la Manastirea Buda, de langa satul Buda (daca nu ati ajuns pana acum)...daca ascultati o slujba a parintelui Arsenie, ve-ti ramane cu gura cascata...are un mod tare ciudat de a tine slujbele, dar e un preot cu mare har si foarte bun la suflet.. Pe el il gasiti la manastire. La schit o sa intalniti o priveliste incantatoare catre valea Trotusului inspre localitatile Darmanesti, Comanesti. Se vede chiar si barajul de la Valea Uzului daca e o zi senina:-D
4 Mar
C-O S T I L A cati le-am zis ca o iubesc....
Cristian-Alexandru Catana
frumoase poze mai faci domnule...ai un stil inconfundabil...
3 Mar
Dragon în ceaţă
Paul Airinei
cred ca a fost frumoasa tura... Muntii Berzunti sunt frumosi si ofera peisaje spectaculoase... Si ma bucur ca ai ajuns si prin satul Larga...ai mers ceva din Onesti pana acolo:-P:-D...cand eram micut si la noi circulau povesti despre niste grote in care au locuit talhari...ne.am dus atunci la acele grote (mergeam aproape in fiecare saptamana) sa le exploram cu lumanari, lanterne si creta...era tare placut, dar si periculos pentru ca grota era greu accesibila si foarte mare..mergeam cateva sute de metri sub pamant manati de o legenda..
Orasul violet.....sa fie Piatra Neamt??dupa pozele din galeria ta presupun ca in zona Neamtului locuiesti...desi orasul violet ma duce cu gandul la Timisoara
3 Mar
Dragon în ceaţă
Paul Airinei
Timp de 4 ani cat am facut liceul treceam zilnic prin Bogata...si acum trec de cel putin 3-4 ori pe saptamana pe acolo. Eu locuiesc la vreo 5km de Bogata in satul Larga, comuna Dofteana, aceeasi comuna de care apartine si Bogata. Dupa inaltime si dupa mestecenii din imagine cred ca poza e luata de pe muntele Dracoaia la poalele caruia se scurge lin Trotusul, un munte tare ciudat de altfel: pe un versant creste numai mesteacan, sau foioase in general, iar pe alt versant cresc numai conifere. Diferenta asta face ca muntele sa arate foarte frumos vara, cand versantul cu foioase are culoarea verde crud iar cel de conifere, verde inchis. Daca nu ma insel poza este "indreptata" exact spre zona Doftenei, nu spre Targu Ocna:-D. Daca o sa treci iar prin Dofteana, sa ma fluieri:-P:-P Dar apropo, locuiesti cumva in zona??
3 Mar
Roua brânduşelor
Ionita Radu
e superba poza...
2 Mar
Fallen
Blană Marius
Doamne cat e de frumos peisajul...traiesc de atata timp in aceste locuri dar niciodata parca nu le.am vazut atat de frumoase...
2 Mar
Way To Heaven
Blană Marius
foarte faina!! eu locuiesc la 5 km de Comanesti! Deci e o fotografie a locurilor natale! Mersi
2 Mar
Dragon în ceaţă
Paul Airinei
frumoasa poza...de pe langa ce localitate e facuta??si eu sunt din zona, locuiesc chiar pe malul Trotusului:-P
2 Mar
Dark waters
Şerban Sîmbotelecan
e foarte frumoasa..felicitari.am mai vazut una tot aici pe alpinet, facuta in aceeasi locatie, din aceeasi pozitie dar pe timp de ziua.era foarte reusita si aceea, culorile fiind deosebit de frumoase
27 Feb
marea de nori se retrage...
MIHAI BOTESCU
e superba poza asta!! deosebit de frumoasa...ai folosit un timp de expunere mai lung?
25 Feb
Clipa furată de pe-un şevalet
Cristian-Alexandru Catana
asta e o poza marca, C. A. Catana!!! poza asta iti defineste stilul....e absolut superba!!!
12 Feb
sufletul muntelui
MIHAI BOTESCU
superba!!!!
12 Feb
Wild eye's
Silviu Matei
Cu respect va salut! Imi cer scuze, aseara eram putin cam pornit. Daca se poate, v-as ruga sa stergeti comentariul meu pentru ca nu as vrea sa isc nicio discutie...nu asta a fost intentia mea, doar ca pe moment am fost revoltat de situatia creata.. Deasemenea dorinta mea nu a fost nici sa fie scoasa definitiv din top, acea poza...nu sunt in pozitia de a cere asemenea lucruri, mai ales ca sunt relativ nou pe site si nu am un cuvant important de spus in domeniul fotografiei.. De acum voi folosi adresa indicata de dvs, si imi cer scuze si fata de domnul Silviu Matei daca l.am deranjat cu comentariile mele.
7 Feb
Wild eye's
Silviu Matei
Poza asta trebuia sa stea mult timp pe primul loc....dar desi poza asta are 68 de notari si o medie de 9, 76, pe primul loc momentan este o poza care are, atentie, doar 2 notari dar are media 10, drept urmare ocupa prima pozitie....ca sa nu mai spun ca poza aia nici nu trebuia inclusa in top...sincer nu inteleg cum se face pana la urma notarea, care e algoritmul de calculare de a iesit media 10 din doar 2 notari? si nu inteleg de ce sunt admise tot felul de poze foarte slabe calitativ si foarte banale in top... De aia ii zice top, ca sa fie prezente acolo cele mai frumoase, mai expresive, mai corect realizate si mai complexe... Poate nu sunt eu in masura sa pun asemenea intrebari, dar macar sectiunea asta as vrea sa fie un "top" in adevaratul sens al cuvantului. In opinia mea poza aceasta trebuie sa fie pe primul loc.
7 Feb
Cetatea Rasnov
alina colonelu
conservata natural...ca autoritatile au avut "grija" sa o distruga prin diverse metode...in primul rand prin permiterea deschiderii de birturi, cafenele si mai stiu eu ce fel de buticuri in diverse incaperi din cetate. Ideea in sine nu e atat de rea, atata timp cat s.ar fi respectat arhitectura cetatii.... Dar aia ce-au facut??...s.au apucat si au montat termopane si alte nebunii pe acolo..pai cine a mai vazut cetate medievala cu termopane? Nu stiu in trecut, cum s.au ingrijit autoritatile de aceasta cetate, dar cu siguranta a fost protejata mult mai bine decat in timpurile noastre...si cu siguranta cetatea a "rezistat" mult mai bine"de una singura" de.a lungul anilor. Acum, odata cu interventiile "diversilor" administratori, cetatea are grav de suferit atat ca structura cat si ca aspect..si bineinteles ca au de pierdut si foarte multi bani, pt ca turistii merg acolo, pleaca cu un gust amar si a doua oara nu mai vin. Pe cand, sa luam ca exemplu Pelesul (stiu ca e cu cateva sute de ani mai tanar). Cei care administreaza complexul Peles sunt intr.adevar profesionisti..dupa ce vizitezi Pelesul abia astepti sa prinzi o noua ocazie sa il revizitezi.
4 Feb
Cetatea Rasnov
alina colonelu
Am fost eu in vara lui 2009 si iti pot spune ca arata mult mai rau decat arata in vara lui 2008 (am fost si atunci)...deci de la an la an e tot mai rau... Cetatea a inceput sa se darame la propriu. Asta vara un turist s.a trezit cu o bucata de zid care a picat langa el...norocul lui ca nu l.a nimerit. Crucifixul acela frumos a fost rupt in bucati, prin cetate sunt aruncate resturi de materiale de constructie si alte mizerii. Taxa e destul de maricica dar tot ce se aduna se baga in buzunar, nu se reface nimic. E mare pacat pentru ca e una dintre putinele cetati bine conservate ale tarii...a rezistat sutelor de ani care au trecut peste ea, a rezistat fenomenelor naturii dar oamenii fara constiinta si fara interes au distrus.o in cativa ani. Inca mai poate fi salvata...sa speram ca asa va fi.
2 Feb
fenomenul victoriey
Ion Carstea
am mai vazut poze cu spectrul acesta...pana la urma care e povestea lui?in ce conditii se formeaza? ce este el de fapt?
2 Feb
Comentarii înscrise de Teodor Tudorache
[1-20] [21-40]<  41-60 din 155
  > [61-80] [81-100] [101-120] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024