Plaiuri

Înscrisă de: Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
Plaiuri
Data publicării: : 29 Oct 2009, vizualizări:: 1556
Localizare geografica: România, Muntii SUREAN, Curmatura Surean
Echipament folosit: Fuji Finepix S 5700
Descriere: Vedere spre virful Surean. 25 oct 2009.
Dan Izvoreanu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Adrian Rosca, Joi, 29 Oct 2009, 13:39

Hmm, poza asta contine o surpriza neplacuta: stalpi electrici, teleschi, amenajari care nu erau cand am fost eu pe acolo in 2004. Si banuiesc ca nu este decat inceputul, mai ales acum ca o sa se asfalteze intreaga Transalpina.

Iulius Carebia Iulius Carebia, Joi, 29 Oct 2009, 13:41

Lipseste ceva din cadru` asta:-P

Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Joi, 29 Oct 2009, 16:45

Gipanu???:-D

Florin Ghiban Florin Ghiban, Joi, 29 Oct 2009, 17:55

Error! lipseste alpinet.org:P

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 29 Oct 2009, 22:30

Va zic eu ce lipseste din cadru, dar nici o grija ca o sa se completeze in urmatorii ani:

-Partia extinsa pana in varful Sureanu, cu defisarea corespunzatoare a ienuperilor ce au nesimtirea sa stea in calea ei.
- ATV-uri, enduristi si sleauri brazdate in toate directiile
- Un telescaun cu o statie dotata cu tot ce trebuie: bar, terasa, boxe, manele, mici, bere
- Picnicari si din nou mai multe manele, mici, bere
- Casute in stiluri si colori din cele mai diverse, asezate pe langa statia telescaunului plus altele in diferite stadii de constructie, eventual cu lucrari sistate ca sa infrumuseteze peisajul, niste sapaturi pentru apa-canal, etc. Totul, bineinteles intr-o frumoasa devalmasie urbanistica.
- Gunoaiele de rigoare presarate prin pajiste, dar si cateva containere Rebu pline ochi pentru a adauga un accent zonei
- Eventual niste turbine eoliene, ca tot sunt la moda si o linie de inalta tensiune

Arata cunoscut?

Dragos Dula Dragos Dula, Joi, 29 Oct 2009, 23:37

Am fost in toamna asta la lacul si cabana Sureanu si am ramas si eu " placut " surprins de noua infatisare a zonei..sa speram ca nu o sa fie ca in cele descrise mai sus:-(

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 26 Ian 2010, 14:03

Articol din EVZ de azi:

"Schi la Poarta Raiului

Mihaela Moraru
Luni, 25 Ianuarie 2010

O nouă destinaţie turistică, dedicată sporturilor de iarnă, a fost inaugurată oficial duminică. Este vorba despre Domeniul Schiabil Şureanu, care are şapte pârtii în lungime totală de aproape şapte kilometri şi două teleschiuri care deservesc toate pârtiile.

Acesta este numai începutul, pentru că investitorul care s-a aventurat să facă această investiţie, doreşte să extindă domeniul schiabil astfel încât pârtiile să ajungă la o lungime totală de 12 kilometri. Toate acestea se întâmplă într-o zonă de o frumuseţe rară, cu un nume pe măsură: Poarta Raiului.

La Poarta Raiului, va fi amenajată de la zero o nouă staţiune turistică. Toată documentaţia este aprobată, au fost deja concesionate terenuri pentru pensiuni şi hoteluri, iar din primăvară va fi demarată şi ridicarea construcţiilor. Acum, zona nu este altceva decât o mare poiană alpină, cu un peisaj mirific, în orice parte te-ai uita. „Aici suntem la Poarta Raiului. De aici încolo, spre pârtii, se spune că intrăm în Rai", a declarat la faţa locului Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba.

Inaugurare aşteptată

Inaugurarea a fost aşteptată cu nerăbdare. Peste o sută de schiori erau deja la baza pârtiei în prima zi în care instalaţiile de teleschi au funcţionat la capacitate maximă. Cei mai mulţi erau din judeţul Alba, însă puteau fi văzute şi maşini de Sibiu, Cluj sau Bucureşti, împătimiţii schiului arătându-se încântaţi să încerce cele mai noi pârtii din România. Chiar şi cei care au schiat până acum în Austria s-au arătat încântaţi că au şapte pârtii la dispoziţie, dar şi suficient loc „să se desfăşoare", deoarece ar fi loc pentru mii de turişti, fără ca aceştia "să se calce pe picioare".

La fel de ofertant, din punctul de vedere al peisajului, este şi drumul până la Poarta Raiului, deoarece acesta traversează Valea Sebeşului, zonă pe care Mihail Sadoveanu a numit-o Valea Frumoasei. Distranţa de la Sebeş până la domeniul Schiabil este de 82 de kilometri, pe DN 67C, care a fost refăcut în mare parte, pe un drum judeţean şi aproximativ 20 de kilometri pe un drum forestier.

Şoferii trebuie să fie atenţi, deoarece anumite porţiuni din drumul naţional nu au fost încă asfaltate - în zonele în care mai trebuie construite ziduri de sprijin -, iar pe drumul forestier lanţurile pentru roţi sunt obligatorii. Au fost şi maşini care au ajuns fără lanţuri până la pârtiile de schi, dar pe marginea drumului puteau fi văzuţi şi "ghinionişti" care îmşpingeau maşini. La baza pârtiei există toalete, un punct de salvamont şi un bufet.

Investiţie extinsă

Domeniul Schiabil Şureanu se află la o altitudine care depăşeşte 1.900 de metri şi cuprinde Vârful Şureanu, Vârful Curmătura şi Vârful Auşel.

După cum a precizat investitorul Ionuţ Popa, patronul societăţii Dip Grup SRL Alba Iulia, amenajările sunt în plină desfăşurare, iar investiţia va fi extinsă. În prezent, se lucrează la amenajarea mai multor spaţii de parcare, deoarece celec câteva zeci existente se dovedesc deja insuficiente.

În câteva săptămâni, el estimează că va putea oferi 200 de locuri de parcare. Pentru a veni în ajutorul celor care nu au maşini sau nu vor să urce cu acestea, el a promis că, în foarte scurt timp, va încerca să asigure un autocar care să plece din Alba Iulia, prin Sebeş, până la baza pârtiilor şi retur, cel puţin pentru week-end.

Cu adevărat remarcabilă este rapiditatea cu care s-au mişcat lucrurile, atât din partea administraţiei, cât şi din partea investitorului. Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local Şugag - pe al cărui teritoriu administrativ se află pârtiile şi consiliile locale din Săsciori şi Pianu - care deţin o parte din terenuri, au eliberat toate avizele necesare în mai puţin de trei luni. În mai, a început amenajarea pârtiilor, iar acum se schiază.

„Proiectul cuprinde mai multe pârtii, probabil vor fi până la urmă în jur de 12 kilometri cuprinse între Vârful Şureanu, Curmătura Şureanului şi Auşelul. Ca instalaţii de transport vor fi cele două teleshiuri care deja s-au montat şi încă două telescaune care să facă legătura cu vârful Auşel. Această din urmă investiţie se va putea face în momentul în care vom avea energia electrică sus. Un lucru foarte bun al proiectului, spun eu, este o implicare foarte mică în amenajarea terenului. Adică am încercat să intervenim cât de puţin s-a putut asupra terenului şi eu zic că am reuşit", a declarat Ionuţ Popa.

O nouă staţiune

La câţiva kilometri de acest domeniu schiabil se va naşte nucleul unei noi staţiuni care se va numi Luncile Prigoanei-Poarta Raiului.

După cum a precizat primarul comunei Săsciori, Florin Morar, au fost deja concesionate terenuri pentru 25 de pensiuni, în viitorul apropiat urmând să fie concesionate alte 60 de loturi pentru case de vacanţă. El a estimat că întreaga investiţie pe care o vor face autorităţile pentru dezvoltarea acestei noi staţiuni va fi de aproximativ 35 de milioane de euro, pentru care se va încerca atragerea de fonduri europene.

Toate documentaţiile legate de demararea amenajării noi staţiuni au fost deja întocmite de Consiliul Judeţean Alba. „Vom dezvolta cea mai modernă staţiune din România, care va putea fi vizitată atât iarna cât şi vara. Priorităţile imediate sunt modernizarea drumului judeţean Oaşa - Luncile Prigoanei, precum şi introducerea apei şi a energiei electrice (...) Nu îmi doresc ca această staţiune să concureze cu Valea Prahovei, ci vrem să fie între cele mai frumoase din Europa, un model pentru România", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel."

Fără foto Adrian Rosca, Marţi, 23 Feb 2010, 8:50

Si povestea continua:

"La câţiva kilometri de domeniul schiabil Şureanu, judeţul Alba
, inaugurat oficial la sfârşitul săptămânii trecute, va fi amenajată o nouă staţiune: Luncile Prigoanei-Poarta Raiului. Potrivit autorităţilor, lucrările vor demara în cursul acestui an.


Toate documentaţiile legate de demararea amenajării noi staţiuni au fost deja întocmite de Consiliul Judeţean Alba.

„Priorităţile imediate sunt modernizarea drumului judeţean Oaşa - Luncile Prigoanei, precum şi introducerea apei şi a energiei electrice. Obligaţia autorităţilor locale este aceea de a fi foarte exigente în privinţa construcţiilor pentru a nu se ajunge la dezastrul de la Arieşeni", explică Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba.

Proiectul pentru modernizarea drumului judeţean a fost deja depus spre finanţare din fonduri europene şi a fost declarat eligibil, dar contractul de finanţare nu este încă semnat.

„Au fost deja concesionate terenuri pentru 25 de pensiuni, iar în viitorul apropiat vor fi concesionate alte 60 de loturi pentru case de vacanţă”, spune Florin Morar, primarul comunei Săsciori.

Sute de locuri noi de cazare

Potrivit arhitectului şef al judeţului, Eugenia Mărginean, anul acesta va fi pus la punct şi un regulament ilustrat, prin intermediul căruia localnicii vor fi informaţi ce trebuie păstrat în zonă şi cum trebuie să contruiască astfel încât să nu distrugă zona.

La Poarta Raiului, unde va fi nucleul viitoarei staţiuni, vor fi în total în jur de 500 de locuri de cazare. Zone pentru pensiuni au fost identificate şi la Oaşa, Presaca şi Stânişoara, unde vor fi amenajate încă pe atâtea locuri de cazare
.

„Fiecare pensiune va avea şi spaţii în care să asigure serviciile
necesare într-o astfel de locaţie. Există prevăzut un spaţiu special pentru un punct Salvamont şi locuri pentru posibilităţi de agrement pentru vară. Vrem să amenajăm şi un lac. Zona este interesantă atât vara cât şi iarna. Au fost identificate şi traseele turistice care vara oferă imagini
deosebite pentru iubitorii de munte", adaugă arhitectul Mărginean.

Încă opt pârtii de schi

Pe lângă pârtiile deja inaugurate, autorităţile judeţene au prevăzut în documentaţia proiectului amenajarea a cel puţin 8 pârtii de dificultate medie şi mică.

„Cred că este cam singurul loc din ţară în care ai atâtea pârtii şi ai posibilitatea să treci de pe una pe alta, să pleci din Luncile Prigoanei şi să ajungi în Poarta Raiului sau invers pe schiuri. Problema e legată în primul rând de energia electrică şi de modernizarea drumului", atrage atenţia arhitectul Eugenia Mărginean.

ISTORIC

Demersuri începute în anii ´90

Proiectul amenajării unei staţiuni la Poarta Raiului a apărut pentru prima dată în anii ´90.

„Preocuparea pentru această zonă nu este de un an sau de doi, ci de 15-16 ani, cu nişte intenţii timide la început, dar care s-au materializat pe parcurs în studii şi acum chiar în teren. Prin 1996-1997 s-a pornit, poate nu cel mai fericit, cu un PUZ la Luncile Prigoanei, unde au şi fost concesionate terenuri şi s-au făcut nişte construcţii mai mult sau mai puţin criticabile, dar unde urmează să intervenim", susţine Eugenia Mărginean, arhitectul şef al judeţului Alba." (EVZ de azi 23.02.2010).

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Alte fotografii legate de Curmatura Surean
La schi in Şureanu
Vineri, 29 Ian 2010 Vizualizări: 1465
Către alte zări
Duminică, 30 Nov 2008 Vizualizări: 1326
Vârful Şureanu (2.059 m)
Duminică, 3 Aug 2008 Vizualizări: 1463
La pas... prin m-tii Sureanu...
Marţi, 12 Aug 2003 Vizualizări: 1531
Alte fotografii legate de Curmatura Surean
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024