Gergely Iosif, Miercuri, 28 Ian 2009, 1:02
Schimbările climatice sunt cele care au provocat dispariţia ursului de peşteră, susţin oamenii de ştiinţă. Ursul vegetarian a murit de foame în timpul Epocii de Gheaţă, când sursa sa principală de hrană a dispărut. Datările cu carbon ale oaselor de urşi de peşteră sugerează că aceştia au dispărut acum aproape 30.000 de ani, perioadă care coincide cu mari schimbări climatice.
Anthony Stuart, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală şi profesor la Universitatea din Viena, a folosit o tehnică de datare cu radiocarbon a fosilelor descoperite în situri din întreaga Europă, pentru a stabili cu acurateţe perioada exactă a dispariţiei urşilor de peşteră.
Ursul de cavernă (Ursus spelaeus) a trăit în Europa, din Spania până la Urali. El nu s-a deplasat mai departe de Urali, în est, sugerând că nu era adaptat zonelor cu temperaturi extreme.
Deşi cântărea până la 450 de kilograme, ursul de cavernă era complet vegetarian, faţă de urşii din ziua de azi, şi probabil a rămas fără hrană atunci când climatul s-a răcit şi vegetaţia a dispărut.
În aceeaşi perioadă a dispărut din Europa hiena pătată (Crocuta Crocuta), precum şi alte mamifere mari ca mamutul lânos (Mammuthus primigenius), cerbul uriaş (Megaloceros giganteus) şi leul de peşteră (Panthera spelaea), care au mai supravieţuit câteva sute de ani şi au dispărut după ce gheţarii s-au retras în timpul perioadei Holocen.
La dispăriţia marilor mamifere au contribuit probabil şi Neanderthalii şi alţi oameni primitivi, care i-au vânat excesiv. Nu există dovezi că oamenii au vânat şi urşii de peşteră.
Din contră, aranjarea cranilor şi oaselor urşilor din peşteri de către triburi sugerează că oamenii îi considerau sacri pe urşii cavernelor.
Cele mai multe fosile de urşi au fost găsite în peşteri denumite după ei, ceea ce ar putea însemna că ei le ocupau permanent şi nu le foloseau doar pentru hibernare
|
Gergely Iosif, Joi, 29 Ian 2009, 11:54
În multe peşteri din Europa sunt expuse schelete de Ursus spelaeus, de examplu în Heinrichshöhle din Hemer sau Dechenhöhle din Iserlohn, Germania. În România, cea mai renumită peşteră în care s-au dsecoperit numeroase fosile ale acestei specii este Peştera Urşilor.
|