dimensiunea dezastrului

Înscrisă de: Ciprian Streteanu
dimensiunea dezastrului
Data publicării: : 31 Mar 2009, vizualizări:: 1399
Localizare geografica: România, Muntii CALIMAN, Ref. Luana
Echipament folosit: olympus c770 uz
Descriere: nebunie
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Dan Loghin, Marţi, 31 Mar 2009, 12:36

Poate intr-o zi o sa punem cap la cap mai multe. Desi nu pare a fi treaba mea/noastra, la vremea sa "investitia" nu era chiar o nebunie. Proiectul in sine nu a fost - cel putin ca si intentie.
Acum arata jalnic. Partea mai rea este ca toate proiectele de reabilitare au fost oprite/s-au oprit.

Ciprian Streteanu Ciprian Streteanu, Marţi, 31 Mar 2009, 13:48

se incearca ecologizarea zonei;lucrarile au fost incredintate unei firme germane;au fost aduse utilaje, buldozere, camioane,..
sint curios daca se va face treaba sau vor invata nemtii de la noi cum e cu furatul...:-(

Serban Leoca Serban Leoca, Miercuri, 1 Apr 2009, 23:45

Domnule Loghin,

Tot ce stiu despre acest "proiect", cum il numiti, tine de nebunie. Era vorba ca tot Negoiul Romanesc e plin de sulf nativ de mare puritate, ca metoda de exploatare cea mai rentabila e decopertarea si exploatarea de la suprafata (cariera). Urma sa devenim unul din marii exportatori de sulf din lume.

Sulf conform asteptarilor n-a fost. Exploatarea a fost un fiasco. Muntele a fost decopertat si lasat asa. In afara de inevitabilele victime colaterale (codri de nepatruns, pestera vulcanica Luana, una din putinele pesteri vulcanice din lume), putinul sulf scos la suprafata si sterilul arucat peste tot la poalele Negoiului au fost spalate de ploi si au otravit apa raurilor din jur. Apele Calimanilor dinspre Vatra Dornei, unele din cele mai bune ape din muntii nostri, au ajuns toxice. Taranii povesteau ca le-au murit vitele si ca nu le mai pot adapa ca inainte pe cele ramase.

Imi pare evident ca o mai putin grabita si mai atenta prospectare a subsolului ar fi dus la concluzia ca "proiectul" nu trebuie inceput si ar fi salvat acest munte de la inutila distrugere. Iar daca totusi ar fi fost de exploatat, fara indoiala ca s-ar fi putut face mai putin invaziv si distructiv. Daca toate acestea sunt adevarate, atunci investitia a fost o fara de margini nebunie.

In copilarie, un geolog mi-a povestit de Calimani ca fiind munti salbatici si neumblati, plini de salbaticiuni si fara marcaje. Dar atunci cum sa umbli in ei? Cu harta si cu busola, o sa-ti arat. A ramas asa, o poveste, nu ne-am mai intalnit. Am mers in Calimani mai tarziui, cu aceasta idee de salbaticie in minte. Am urcat dinspre Bistricioru, nu am intalnit tipenie de om, dar an vazut de aproape un urs foarte mare, roscat. Era toamna, boncaluiau cerbii. Am mers pe toata creasta, pe Drumul Mariei Tereza, pana spre Pietrosu (pe Negoiul Unguresc era un refugiu atunci). Cand am ajuns inspre Gruniu, dintr-o data, dincolo de creasta, am dat cu ochii de santierul megaloman si urat, de muntele sapat, mancat de utilaje si distrus. Exploatarea incepuse. Nu se putea contrast mai izbitor cu ce stiam si cu ce vazusem. De neuitat.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 2 Apr 2009, 15:20

In afara de utilizarea termenului de "proiect", ce anume imi reprosati?
Am aratat ca nu sunt geolog si ca atare nu privesc lumea (si) din aceasta perspectiva. Iar "proiect" are sens managerial.

Totusi, Calimanii formeaza un "exemplu de manual" de Proiect "beton" din multe pdv, dar care a devenit "fiasco" din cauza unui mic amanunt - indecelabil initial.
Gasiti similitudini cu Rosia Montana? Micul amanunt la RM este ca un om de tot respectul nu a mai vrut sa-si vinda casa si locul pentru ca i-au dat pe jos, din intimplare, fotografia sotiei sale decedate, cind au venit sa trateze cu el. Legenda.
Adevarat, la Rosia Montana nu s-a decis final.

Spuneam insa ca in Calimani refacerea s-a oprit. Pentru cit timp, eu unul nu stiu.:-?

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 2 Apr 2009, 15:50

Motivul pentru care ecologizarea zonei respective s-a sistat este simplu:

"... Suprafaţa totală supusă ecologizării este de 105 de hectare, finanţarea de 60 de milioane de lei urmînd a fi asigurată de la BUGETUL DE STAT. Aceasta după ce Banca Mondială şi-a retras finanţarea, motivul nefiind făcut public."

Daca luam in calcul faptul ca bugetul actual este unul de criza in care s-au ras la sange cheltuielile si ca se mai si face o rectificare bugetara negativa, taindu-se din nou fonduri de la proiectele de mediu, putem stabili foarte usor ca 'proiectul' are sanse de finalizare in circa 15-20 ani.

Serban Leoca Serban Leoca, Joi, 2 Apr 2009, 16:16

Domnule Loghin,
Sunt putin uimit, pentru ca nu va reprosez nimic. Am imprumutat de la dumneavoastra termenul "proiect" fara a vi-l reprosa. Si v-am insirat motivele, obiective si mai ales subiective, personale, pentru care cred, spre deosebire de dumneavoastra, ca "afacerea" Negoiul Romanesc a fost o mare nebunie. Parerile noastre difera doar in privinta aceasta, dar niciun repros nu a fost exprimat - nu intentionat, cel putin. Nici eu nu sunt geolog.
Nu pot sa fac o paralela cu Rosia Montana postrevolutionara, desi mi-a trecut prin minte. Nu am competenta. Dar si aici au fost distruse cam deodata cu Negoiul Romanesc Cetatile Romane, un munte plin de galerii, al carui mijloc s-a prabusit in timp. In locul lui e acum o cariera la fel de inutila, tot in trepte, ca in Calimani, care se vedea intr-o poza a lui Adrian Munteanu, acum retrasa. Despre distrugerea Cetatilor Romane de la Rosia se vorbeste mult mai putin.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 2 Apr 2009, 19:05

Intr-adevar, avem opinii diferite. Dar asta nu inseamna mai putin respect, nici vorba! Ca atare, imi cer scuze pentru eroarea de intelegere a utilizarii cuvintului proiect!

Fără foto Ovidiu Bunea, Marţi, 4 Aug 2009, 15:30

Am fost acum cateva zile pe acolo si se lucra intens la ecologizare. „Intens” e un fel de a spune pentru ca e vorba de 5 basculante si un excavator care evident sunt insuficiente pentru volumul de munca pe care-l presupune proiectul. Asta e... Oamenii locului spun ca nemtii (firma care luceaza e germana) au pus gand rau blocurilor din colonie si vor sa le demoleze. De parca in rest ar fi terminat treaba.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Alte fotografii legate de Ref. Luana
orasul fantoma
Marţi, 31 Mar 2009 Vizualizări: 1298
Alte fotografii legate de Ref. Luana
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024