"Cuib de vulturi al vitejilor de demult....."

Înscrisă de: Teodor Tudorache
Data publicării: : 10 Ian 2010, vizualizări:: 1336
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Transfagarasan
Album (slideshow): Cetatile si Castelele Romaniei
Echipament folosit: Benq
Descriere: In imagine, zidul sudic al cetatii Poienari. Cetatea Poienari, este situata langa soseaua Curtea de Arges - Vidraru pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 metri deasupra Cheilor Argesului. Cetatea a fost ridicata initial de catre Negru Voda la sfarsitul sec al XIII-lea, ca mai apoi ea sa fie extinsa si refacuta in timpul domniei lui Vlad Tepes. S-a construit direct pe stanca, folosindu-se o tehnica bizantina veche - zidurile pe latura sudica au intre 2, 70 si 3, 00 metri grosime. Pt a ajunge la cetate, trebuie sa urcati 1480 de trepte printr-o padure de fagi. Cetatea se afla la aproximativ 5 km de Barajul Vidraru inspre Curte de Arges.
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Dan Izvoreanu Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet , Luni, 11 Ian 2010, 13:02

am auzit ca vrea sa vina Brad Pitt sa faca aici un film despre Tepes:-)

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Luni, 11 Ian 2010, 13:50

salutare!!! da asa am auzit si eu. sincer, ar fi benefic pentru noi deoarece ne-ar promova din punct de vedere al turismului, dar nu vad ce filmari ar putea face acolo pentru ca din cetate au mai ramas doar o parte a zidurilor...dar cu tehnologia din ziua de azi, banui ca ar putea face un film foarte bun. Oricum, locatia e extraordinara. Urcand spre cetate se nasc multe intrebari: cum au reusit sa o construiasca pe un asa abrupt pinten de stanca, cum au putut duce materialele de constructie pana acolo, cat de adevarate sunt legendele tesute de-a lungul veacurilor in jurul acestei fortarete...se zice ca cetatea a fost asediata o singura data, insa nimeni nu a putut ajunge la ea din cauza pozitionarii. turcii au urcat tunurile pe un deal din apropiere si au tras de acolo spre fortareata...deasemenea legenda mai spune ca sotia lui Vlad Tepes gasindu-se in cetate si afland ca turcii sunt aproape, s-a aruncat de pe meterezele cetatii inspre defileul Argesului pentru a nu cadea vie in mainile lor..apoi Tepes a fugit din cetate si a fost ajutat de niste fierari dintr-un sat din apropiere, care i-au potcovit calul cu potcoavele invers..astfel turcii care il urmareau au plecat exact in directia opusa..una peste alta, e o cetate minunata ce merita vazuta..:-P

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 20 Ian 2010, 8:45

Ca si in cazul Pelesului, banuiesc ca informatiile le luati de undeva, din vreun pliant turistic sau din descrieri existente chiar "de la locul faptei". Lucrurile nu stau chiar asa....

In cazul de fata - si am sa dau doar 2 exemple - legenda (inclusiv si mai ales a lui Negru Voda - cea atita si atita de comentata...) este destul de departisor de adevarul istoric documentat.
Aici, cetatea a fost destul de des "cucerita". De exemplu la inceputul lui mai 1508 de Mihnea cel Rau, asa... "dintr-o suflare". In 1520 - 1525 era domeniu seniorial al Transilvaniei in schimbul domeniului de la Vurpar - (linga Sibiu) pentru domnii Tarii Romanesti. Si tot asa.... Cetatea avea un "castelan" si era destul de des lasata drept gaj. De exemplu la 14 ianuarie 1524 avea un castelan Toma Mysky - din Ardeal care tinea de domeniul seniorial al Fagarasului.
Nu avea importanta cetatilor de pe drumul Branului pentru ca drumul spre/dinspre Lovistea sau spre/dinspre Fagaras, pe care trebuia sa il apere/controleze, a fost parasit pe acele variante pina pe la 1760. A fost o cetate "loc de popas in vremuri de restriste (!)". Desi.... legenda cu doamna lui Vald Tepes... si cu calul lui Vlad Tepes...
In privinta tehnicii de constructie intr-un loc atit de priporos... pur si simplu astfel de locatii erau cautate cu obstinatie pentru astfel de scopuri - de control si aparare rute comerciae/drumuri. Iar o astfel de cetate - micuta - putea fi construita in citiva ani si era un "post de observatie", de importanta chiar mai mica decit cea de linga Rucar (dealul Oratii) care era "loc de schimbat strajile din lungul drumului si de pastrat provizii".
In privinta turismului - sa fie mai bine!

Teodor Tudorache Teodor Tudorache, Miercuri, 20 Ian 2010, 12:19

Majoritatea informatiilor, intr-adevar, le-am preluat "de la fata" locului. In privinta datelor de constructie, reconstructie, extindere le.am luat de bune, gandindu.ma ca sunt chiar datele reale..iar in privinta legendelor, sunt constient ca sunt doar legende si sunt create pentru turisti..in plus, ca orice legenda, de.a lungul timpului fiecare mai adauga ceva, sau mai scoate ceva, astfel ca, cu cat trece mai mult timp cu atat se departeaza de adevarul istoric:-D (dar stii cum se spune, orice legenda are la baza un sambure de adevar..bineinteles ca apoi se extrapoleaza "la greu").
Eu va multumesc pentru ca m.ati corectat si mi.ati atras atentia atat in privinta Poienariului cat si a Pelesului (informatii luate dintr.un fel de album privind orasul Sinaia ca intreg) si as aprecia daca si pe viitor ma ve.ti corecta cand voi mai face greseli:-P
Eu nu am vrut sa induc in eroare pe nimeni si acum constat ca si eu la randul meu am fost gresit informat....tocmai de aceea astfel de interventii sunt oricand binevenite. Va multumesc mult. Va salut cu respect

Fără foto Paul Airinei, Joi, 11 Mar 2010, 0:13

Istoria scrisă în ziduri se repetă oare?
De-o uităm suntem pedepsiţi de la capăt s-o luăm?
Unii au măsluit-o dar istoria s-a repetat
Din nou şi iar din nou aproape în ecou
Să ştergem cu buretele o bucată de istorie?
Dar dacă se repetă şi mai rău în alegorie
Mai are importanţă cine?
Nu cine, ci ce
Nu ce, ci cum
Nu cum, ci când.
Fereşte-te de cei care nu ne sunt egali
Dar mai ales care n-au nimic de pierdut.
Şi să ştii că Alice s-a întors acasă.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 11 Mar 2010, 9:59

(fara legatura directa cu textul dlui T. dar folosesc prilejul):

Domnule P. A. - eu sunt lamurit de mult: de fapt habar n-aveti si suplinitzi realitatea (fie ea si istorica in acest caz) cu multa fictiune. I-as fi spus imaginatie, dar aceea presupune oarece cunosti(i) nte din domeniul in care va propuneti sa poezatzi. Nu e cazul.
Ca luati fictiunea drept realitate - este treaba dvs. - atita timp cit o tineti in propriul dvs. eu. Dar cum orgoliul nu va lasa, va spun simplu: de fapt habar n-aveti.
Cam cum fac eu in domeniul geologiei - dar macar ii consult atent pe "colegii dvs." in activitatea mea profesionala. Geologul acela care v-a povestit de Berzunti s-ar putea sa fie o cunostinta comuna.
In spiritul acestui site e ca si cum ai confunda o tura de iarna pe Albota (mama ce viscol!) cu un drum forestier cu tinta finala "capra + calculator" din Stinisoarei (care de fapt sunt foarte frumosi! - m-a convins un domn care inscrie poze bune de tot) si sa mai si incerci sa-i convingi pe altii ca-i acelasi lucru dupa ce te-ai auto-"fictionat" singur.
Gen "palarierul..." respectiv din aceeasi "Alice...".

Ca aveti ce aveti cu mine este ok. Ma amuzati de cele mai multe ori. Cum cunosc foarte bine Bacaul - v-am cunoscut/vazut/auzit personal fara sa stiti nici acum de unde sa ma luati - am si de ce sa ma amuz. De ce spuneati si spuneti, iar nu ca persoana... fizico-chimica. Bineinteles (si) sub alte nume, cum obisnuiti. (Folosesc persoana II plural din respect simplu).

Btw, chiar imi place schimbul de "liniutza" gramaticala contra "punct" gramatical din textul/textele dlui T. E trendy! Asta insa va va obliga sa folositi in scrierile-va mai multe puncte, si asta daca vreti sa aratati pe unde opritzi frazarea.... Ca sa tineti aproape de noua generatie pentru dvs.

In privinta satului Lunca - ce mai face Piatra/Stinca Florii si legenda ei?! Iese de-o balada...moralizatoare, neh?! Sper sa nu o denumiti Stinca Florilor (poezeala!) sau sa confundati cu aceeasi denumire din Piatra Sura. Vine de la "... lui Florea".

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Alte fotografii legate de Transfagarasan
 1-20 din 131
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
Transfăgărăşan de Argeş 2
Luni, 14 Oct 2013 Vizualizări: 1389
Transfăgărăşan de Argeş 1
Luni, 14 Oct 2013 Vizualizări: 1382
Window...
Sâmbătă, 3 Dec 2011 Vizualizări: 1055
Vierme de lumina
Sâmbătă, 11 Dec 2010 Vizualizări: 2851
My beautiful one
Vineri, 3 Dec 2010 Vizualizări: 2031
The King... The Muşeteica one!
Marţi, 16 Nov 2010 Vizualizări: 1651
Bâlea
Joi, 14 Oct 2010 Vizualizări: 1477
Transfagarasanul spre Sibiu
Vineri, 17 Sep 2010 Vizualizări: 1323
Transfagarasanul spre Curtea de Arges
Vineri, 17 Sep 2010 Vizualizări: 1558
Behehe
Vineri, 27 Aug 2010 Vizualizări: 1725
Transfagarasan
Duminică, 22 Aug 2010 Vizualizări: 1466
Transfagarasan
Joi, 5 Aug 2010 Vizualizări: 1581
Cabana din nori
Duminică, 4 Iul 2010 Vizualizări: 1408
România
Duminică, 4 Iul 2010 Vizualizări: 1180
Detaliu
Miercuri, 14 Apr 2010 Vizualizări: 1153
Privire de la Cota 2000
Miercuri, 14 Apr 2010 Vizualizări: 1019
Simbol
Marţi, 13 Apr 2010 Vizualizări: 1249
Nuanţă
Vineri, 9 Apr 2010 Vizualizări: 1210
Privire spre Cota 2000 şi Muşeteica
Miercuri, 7 Apr 2010 Vizualizări: 884
Mare de nori pe valea Caprei
Miercuri, 7 Apr 2010 Vizualizări: 987
Alte fotografii legate de Transfagarasan
 1-20 din 131
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024