Schitul Ceahlau

Înscrisă de: Monica Oprina
Schitul Ceahlau
Data publicării: : 4 Sep 2007, vizualizări:: 1778
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Varful Toaca
Album (slideshow): Ceahlau 2007
Echipament folosit: Canon PowerShot450
Descriere: Multumim, Doamne, ca ne-ai lasat asa frumuseti!
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Miercuri, 5 Sep 2007, 8:56

Preferam frumusetile fara construsctii...mai ales din acelea neautorizate:-)

Lucian Secară Lucian Secară, Miercuri, 5 Sep 2007, 9:19

E totusi un schit Serbane... O sa le cerem acum si autorizatie de constructie celor de la Putna, semnata de Stefan cel Mare?

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 5 Sep 2007, 9:38

No, că frumuseţele alea nu-s lăsate acolo de Doamne-Doamne, ci de elicopterele (ştim noi ale cui) şi ce minunăţii de termopane, saltele, obiecte sanitare etc etc...

Ioana Chilu Ioana Chilu, Miercuri, 5 Sep 2007, 9:40

preferam totusi frumusetile naturale, caci Dumnezeu e oricum peste tot

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Miercuri, 5 Sep 2007, 9:52

Ar fi fost mai frumos (si mai salbatic) Ceahlaul fara antropizarea asta excesiva.

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Miercuri, 5 Sep 2007, 10:03

Lucian, schitul este recent si trebuia construit conform legislatei in vigoare, fii sigur ca Putna s-a construit conform legilatiei in vigoare la acea data, nu stiu de ce am impresia ca pe acea vreme se respecta legea mai strict decat in zilele noastre:-) fie ca erau clerici sau laici!
Daniela, aceleasi elicoptere au refuzat sa transporte un accidentat de pe munte, sa dea un ajutor crestinesc...nu s-a putut ca nu aveau ordin de servici...bine ca de carat boltzari au avut ordin.:-x

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 5 Sep 2007, 11:05

Da' chiar nu conteaza cum s-a construit frumoasa cladire din stanga, daca a fost sfintita de insusi Preasfintitu'

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 5 Sep 2007, 13:16

Incă n-o apucat s-o sfinţească. S-or fi gândit că mai trebu ceva îmbunătăţiri, la duşurile alea doar n-o curge apă rece de izvor.....

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 5 Sep 2007, 13:31

"Mitropolitul a sfintit, pe Ceahlau, un lacas ridicat cu scandal

Respectînd mai mult sau mai putin legea, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-a mai asezat o realizare în palmares, prin sfintirea Casei Monahale „Panaghia“ si a paraclisului acesteia. Evenimentul a avut loc luni, 6 august, cînd pe muntele Ceahlau s-au adunat mai multe fete bisericesti ca niciodata. Cel mai mare peste toti a fost IPS Daniel, mitropolit al Moldovei si Bucovinei... Fetele bisericesti au sfintit Casa „Panaghia“ de la Manastirea Ceahlau, în prezenta a numerosi credinciosi care s-au rugat alaturi de cei cinci arhierei si un impresionant sobor de preoti si diaconi.
A fost si un proces

Doar ca la demararea lucrarilor, fetele bisericesti au mai mers si pe lînga lege, în sensul ca nu au obtinut acord de mediu, desi acest document sta la baza întocmirii întregii documentatii. „Reprezentantii Bisericii au fluturat un aviz dat de Ministerul Mediului, pe baza caruia s-a emis autorizatia de construire, desi le trebuia acord de mediu, ceea ce nu au primit niciodata. Dar nu s-a procedat legal. Cu toate acestea, constructiile s-au ridicat. Apoi au venit sa ne solicite acord pentru a trage curent electric acolo sus si i-am trimis la Academia Româna pentru a primi autorizare. Stiu ca nici de acolo nu au primit aviz favorabil“, a declarat Stefan Pal Gal, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt. Aceste mici piedici nu i-au speriat pe preoti. În urma cu mai bine de un an, în plina desfasurare a lucrarilor de constructii, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost data în judecata de circa 20 de organizatii neguvernamentale cu activitate în protectia mediului, pe motiv ca s-a demarat ridicarea unei constructii fara a avea la baza actele necesare, mai ales ca este vorba de o rezervatie. Asta însa nu a reprezentat o piedica în derularea lucrarilor. Cu elicoptere ale unei unitati militare din Bacau au început transporturile de materiale de constructii pe înaltimile muntelui, în zona de protectie speciala începînd constructia casei de pelerini avînd la baza doar un certificatul de urbanism emis de Consiliul Judetean Neamt, în august 2005, care nu tinea loc de autorizatie de construire si care nu conferea dreptul de a executa lucrari de constructii. Certificatul a fost emis pe vremea cînd CJ Neamt era condus de pesedistul Dan Vasile Constantin.
În cererea de chemare în judecata a Mitropoliei mai era mentionat ca Academia Româna nu a dat aviz favorabil nici unei lucrari, iar Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Neamt, a emis o dispozitie de interzicere a desfasurarii oricarei lucrari sau activitati de constructii-montaj, reparatii ale constructiilor existente în perimetrul Parcului National Ceahlau sau de transport materiale pentru executarea unor asemenea lucrari, susceptibile sa genereze un impact negativ asupra componentelor naturale ale parcului, pîna la obtinerea acordurilor si autorizatiilor prevazute de lege. Si s-a facut sfintirea. Pe 6 august 2007."

Monitorul de Neamt 09.08.2007

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 5 Sep 2007, 14:04

Super interesant!!!

Gligorie Emanoil Pârvu Gligorie Emanoil Pârvu, Miercuri, 5 Sep 2007, 23:53

Nu schiturile polueaza mediul! Si ca au fost construite cu ajutorul elicopterelor cu atat mai bine: nu s-au facut sosele care sa alunge fauna (vezi Transfagarasan). O cabana accesibila face cu mult mai mult rau muntelui. Sa nu mai vorbim de exploatarile de minerit la suprafata ce ucid iremediabil.
Eu, impreuna cu baietii mei am primit gazduire (gratuit) la Manastirea Stanisoara (Cozia) in 1998, dar la Vila Paltinul (Balea) in 1997, n-am fost acceptati (contra cost) nici pe hol!
In alta ordine de idei, Ceahlaul e singurul munte in care eu si baietii mei am platit taxa (mare) pentru a putea intra cu piciorul. Beneficiu? Sfaturi mincinoase si marcaje defectuase!

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Joi, 6 Sep 2007, 8:11

Gligorie, ai partial dreptate, dar asta nu are relevanta. E vorba de principiu aici! Pentru ca tot pe urma acestui rationament...scopul scuza mijloacele... un primar din Borsa a buldozerit un lac glaciar in Muntii Rodnei. E vorba de respectarea legii, de rostul unei rezervatii naturale...si de ce nu de puterea exemplului... Biserica este institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randurile populatiei...daca ar propovadui respectarea stricta a legii, poate lucrurile ar sta mai bine in tara aceasta.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 6 Sep 2007, 8:31

Glig, este a doua oară când pomeneşti despre acea mare şi tristă taxă. Inseamnă chiar că te-a marcat. Incearcă să urci cu o butelie sau cu un sac de faină sau balercă cu murături :-) şi mai vorbim.
Cât în glumă, cât în serios, la ce sfaturi mincinoase te referi?

Iulian Mărgărintescu Iulian Mărgărintescu, Joi, 6 Sep 2007, 12:40

Oricum... e rupta din peisaj noua constructie. Si acum asi prefera o chilie veche de sub pamant:-)
Salutari de la Cluj la Parintele Ciprian daca mai mergeti pe acolo.

Titus Hen Titus Hen, Joi, 6 Sep 2007, 13:09

Nu stiu de ce s-a ajuns de la cele cateva chilii sapate in stanca aproape, la acareturile de azi. Erau doar 5-6 calugari inainte care se nevoiau acolo. Constructia noua o fi pentru oaspeti sus pusi ca locurile sunt foarte frumoase. Oricum nu mi se pare corect cum s-a fortat nota pentru a fi marita.
"Evolutia" se pare ca e intr-o singura directie, chiar si aici: confort, aglomeratie,...
Iar Biserica (ca institutie) e si ea dupa felul oamenilor din ziua de azi, ca doar oameni sunt si ei...
Increderea si celelalte... e ca si cu armata, care se bucura si ea de un procent important dar daca apuci s-o cunosti la fata locului (cum se facea inainte) iti schimbi repede parerea. Pana una alta omul sfinteste locul, indiferent daca e gospodar la casa lui, preot sau mai stiu eu ce.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Alte fotografii înscrise de Monica Oprina
Batrana toaca
Marţi, 4 Sep 2007 Vizualizări: 1020
Cutu bun, cutu frumos
Marţi, 4 Sep 2007 Vizualizări: 1408
Spre Poiana Maicilor
Marţi, 4 Sep 2007 Vizualizări: 1445
Micutii lila
Marţi, 4 Sep 2007 Vizualizări: 1154
Detunatele
Marţi, 4 Sep 2007 Vizualizări: 1142
Alte fotografii înscrise de Monica Oprina
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024