Machu Picchu si drumul Hiram Bingham

Înscrisă de: Lucia Turcanu
Machu Picchu si drumul Hiram Bingham
Data publicării: : 10 Oct 2007, vizualizări:: 937
Localizare geografica: Peru
Album (slideshow): peru
Descriere: Drumul care face conexiunea intre Aguas Calientes si Machu Picchu (cel cu multe meandre). In partea de sus stinga se observa alt drumeag.. Este Calea Incasilor si face legatura intre Poarta Soarelui(Intipunko) si Machu Picchu.
Lucia Turcanu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Lucia Turcanu, Miercuri, 10 Oct 2007, 10:57

Hmm.. "sus stinga" din comentariu este sus centru.. in stinga este o ravina..

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 10 Oct 2007, 12:00

Mulţumim, Lucia şi sincere felicitări!
Drumul care astăzi poartă numele exploratorului american este cunoscut şi sub denumirea de La Gran Ruta del Inca, El Camino de Inca şi, desigur cum ai scris şi tu, Calea Incaşilor.

El se numeşte Qhapaq Ñan, în traducere din limba quechua, El camino de los Justos - Drumul celor drepţi, corecţi şi/sau La ruta Inka de sabiduría - ruta cu sensul de rută aeriană, Drumul Incaşilor înţelepţi şi provine din "Ccápacc" care înseamnă în quechua just, corect, drept, adevărat şi “Khapaj" care înseamnă, deopotrivă în quechua şi aymara, sfânt, nobil, distins.
Este drumul spiritual pe care-l aveau de urmat cei ce vroiau să se cunoască pe ei înşişi, conştiinţa lor, cei ce vroiau să dobândească înţelepciune şi să se contopească în şi cu propria lor istorie.
Este drumul care şi astăzi naşte în mintea cercetătorilor complexe întrebări, numeroase şi nebănuite răspunsuri, legate de axa N-S şi de cele 45 de grade...

Fără foto Lucia Turcanu, Miercuri, 10 Oct 2007, 12:29

Da.. Drumul mai are si rol practic.. Incasii au dezvoltat foarte bine reteaua de drumuri. Practic aveau 2 dumuri de la nord la sud si multe care faceau legatura ince cele 2. Cum nu exista scriere, mesajele erau transmise folosind un sistem de funii in diverse culori si noduri pe lungimea firelor. Foarte putini stiau sa descifreze "quepas"-urile. Ca sa trimita mesajele se foloseau de alergatori. Din loc in loc se aflau hanuri in care alergatorii schimbau mesajele (Runkurakay este unul din aceste hanuri - http://www.pbase.com/luciaturcanu/image/85872589).
De asemenea.. faceau si experimente biologice incercind sa aclimatizeze plante din jungla in munti. Aveau un sistem de cetati-orase cu terase pentru agricultura aflate la diverse altitudini.. si incercau sa cultive plantele din "cloud forest" cum ar fi planta de coca cit mai sus posibil. (unul din aceste locuri in care se faceau experimente este Sayakmarka - orasul inaccesibil.. la aproximativ 3600m altitudine: http://www.pbase.com/luciaturcanu/image/85872600)
Toate aceste informatii sunt date de ghidul pe care il aveam in tura..

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 10 Oct 2007, 12:34

Şi eu tot la cel "drumeag" mă refeream. Am scris de trei ori comentariu şi de fiecare dată când dădeam "Trimite comentariul" pe ecran îmi apărea "The page cannot be displayed"....

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 10 Oct 2007, 12:37

Ehee, da' ce n-au dezvoltat incaşii....:-) Şi nu numai...

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 10 Oct 2007, 12:46

Fara sa cred ca am dreptate: Qhapaq Nan inseamna (si) Calea Regala (in sensul european). Sensul de "ruta aeriana" este de "drum/cale suspendat/a" (si) pentru ca se intrebuintau fringhii. Deci se utilizau "podetze sustinute de fringhii" pe acel drum. Pe scurt: calea pe care trebuia sa o utilizeze (numai) cei alesi. Iar asta insemna, practic si mai ales, acei formidabili curieri.
Qhapaq are mai ales sensul de "maiestate" (augmentativ onorific suprem pentru fiinte umane).
Oricum observ ca esti adepta noii ortografieri - cea de dupa 1975. Unde Qh si Kh sunt consoane diferite.:-)

Minerva Vincze Minerva VinczeAdministrator Alpinet , Miercuri, 10 Oct 2007, 12:47

Daniela, asta probabil s-a intamplat pt ca poza nu era inca aprobata..

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 10 Oct 2007, 13:24

Cu siguranţă, Mini, aceasta este explicaţia. După fiecare mesaj nefavorabil primit, căutam fotografia printre ultimile înscrise şi ea nu era nicăieri... Şi iar deschideam pagina cu rândurile înscrise de Lucia şi iar începeam să tastez ce-mi aminteam din precedentul şi ratat comentariu...:-)

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 10 Oct 2007, 14:03

Nu mă gândeam la Legea 21156 din 27 mai 1975, tristă zi pentru cei ~ 6 milioane de vorbitori de quechua şi dialecte ale acesteia din Peru, numită şi "Día del Idioma Nativo". Pentru fiecare regiune a ţării a fost elaborat un 'alfabet' şi acesta devenea cel oficial. El/ele au fost ratificate după al III-lea Congres Internaţional de Quechua şi Aymara, Lima, 4 - 8 martie 1991.
Ca o menţiune specială, litera, consoana "D" de la Daniela, NU EXISTĂ în niciunul din cele multe alfabete...

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Alte fotografii înscrise de Lucia Turcanu
[1-20]<  21-21 din 21
 
Poveste de toamna
Marţi, 23 Sep 2003 Vizualizări: 1107
Alte fotografii înscrise de Lucia Turcanu
[1-20]<  21-21 din 21
 
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024